Foto: Shutterstock/givaga
Foto: Shutterstock/givaga

Amerikanci preporučili koji crnogorski grad morate obići ove godine

Podeli

Američki magazin Forbs je izdvojio šest destinacija iz Evrope koje se moraju upoznati u 2024. godini, među kojim se nalazi i crnogorski grad Kotor.

U pitanju je Kotor, za koji kaže da je jedan od najlepših gradova na svetu, koji je jedinstven po svojoj istoriji, lepoti i neverovatnom prirodnom okruženju.

Čuveni magazin Forbs predlaže putnicima šest neotkrivenih destinacija u Evropi. Iako su destinacije, poput Londona, Barselone ili Pariza, uvek na vrhu želja turista, postoje i one koje ređe posećuju, mesta koja su još uvek ispod radara. Jedan od takvih gradova je i Kotor.

Kotor se nalazi u samom srcu zaliva, i jedna je od najposećenijih destinacija u Crnoj Gori. Upisan je na listu Uneskove baštine kao nešto najvrednije što ta zemlje ima da ponudi, i to je jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova u ovom delu Mediterana, kao najveća stara urbana i potpuno funkcionalna celina u Crnoj Gori.

U impresivnim gradskim zidinama sačuvan je nekadašnji izgled, autentičan srednjovekovni prostorni raspored sa uzanim krivudavim ulicama i brojnim gradskim trgovima. Glavni akcenat je na crkvama i palatama, oko kojih se gotovo koncentrično grupišu kuće u kojima su živeli meštani.

Najbitniji deo kulture i istorije Kotora vezan je za pomorstvo. Tradicija pravih prekaljenih pomoraca ovde je svakodnevica, o čemu govori i Pomorski muzej, koji svojim postavkama dočarava raskošne enterijere kotorskih palata, bogato zanatsko nasleđe kotorskih zanatlija i neprocenjivu tradicionalnu narodnu umetnost.

U okolini se nalaze brojne dobro poznate turističke destinacije. Treba izdvojiti Prčanj, Stoliv, Dobrotu ili Perast, manja mesta u kojima nema gradske vreve. To su mesta gde možete uživati u malim plažama i lokalnim gastronomskim specijalitetima koje začinjavaju priče meštana. Ova mesta su najpristupačnija brodom, ali takođe i automobilom ili pešice. Posebno treba izdvojiti dva bisera, ostrva Gospu od Škrpjela i Sveti Đorđe kod Perasta.

Od ostalih destinacija, Forbs izdvaja Monpelje iz Francuske, Stavanger iz Norveške i Vigo iz Španije. Pored njih, tu su i Talin iz Estonije i Gazijantep iz Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu