Foto: Anton_Ivanov/Shutterstock
Foto: Anton_Ivanov/Shutterstock

Biser vina i burnih događaja: Kraći izlet do Egera će vas osvojiti za sva vremena FOTO/VIDEO

Podeli

U srcu severoistočne Mađarske smestio se grad Eger koji posetiocima nudi brojne i interesantne sadržaje. Njega je profilisala fascinantna istorija, koja u saradnji sa raskošnim vinogradima, prirodnim lepotama i duboko ukorenjenom tradicijom, napravila jedan poseban ambijent idealan za jednodnevni izlet ili kraći odmor.

Eger je grad čija istorija seže unazad vekovima. Osnovan je u 10. veku, i kroz svoju istoriju bio je svedok brojnih burnih događaja. Možda je najpoznatiji trenutak u njegovoj prošlosti Bitka kod Egera 1552. godine. Tada su hrabri mađarski vojnici obranili grad od turske opsade, ostavljajući dubok trag u mađarskoj kolektivnoj svesti.

Sam grad Eger očarava posetioce svojom divnom arhitekturom. U njemu se mešaju različiti arhitektonski stilovi, od baroka do renesanse, stvarajući jedinstvenu estetiku. Katedrala u baroknom stilu i brojne crkve i dvorci svedoče o nekadašnjoj bogatoj kulturnoj baštini grada.

Eger se takođe može pohvaliti jedinstvenim prirodnim lepotama, jer je okružen planinama Bukk. To ga čini odlično destinacijom za ljubitelje aktivnog odmora i planinarenja. U blizini grada nalazi se i nacionalni park Bukk, gde možete uživati u predivnim krajolicima i istraživati prirodne lepote.

Foto: zedspider/Shutterstock
Foto: zedspider/Shutterstock

Kada je reč o vinu, Eger ima posebno mesto u ovom delu Evrope. Grad je poznat po vinogradima i vrhunskim vinima, sa posebnim naglaskom na „Egri Bikavér“ ili „Eger Bull’s Blood“ vinima. Ovo crno vino ima bogatu tradiciju i savršeno se uparuje sa lokalnom gastronomijom. Turisti mogu obići brojne vinarije, degustirati različite sorte vina i bolje upoznati mađarsku vinsku tradiciju.

Eger takođe nudi opuštanje i wellness u obliku termalnih izvora i banja. Termalni kupališni kompleksi poput Eger Termal Spa i Egerszalók Termal Spa pružaju posetiocima priliku da se potpuno opuste i uživaju u lekovitim svojstvima termalnih voda.

Kultura Egera takođe je izuzetno impresivna. Grad ima brojne muzeje, galerije i kulturna događanja tokom cele godine. Muzička scena je živa, a različiti festivali dodatno obogaćuju kulturni život grada. Eger će vas srdačno dočekati i sigurno očarati svojom jedinstvenošću i lepotom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu