Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Koliko je lepa, toliko je i riskantna: Spasilački tim upozorava na opasnosti planine Tare

Podeli

Na prvi pogled pitoma, ali u svojim dubinama i vrletima i te kako divlja planina Tara, tokom sezone koja sada već traje 365 dana u godini, privlači sve veći broj zaljubljenika u prirodu.

Međutim, među njima dosta je planinara koji se upuštaju u avanture, ne sluteći da svoj život na taj način mogu staviti na kocku. U tim trenucima nastupaju oni - spasilački tim Nacionalog parka Tara.

"Planina Tara ima preko 300 kilometara obeleženih staza koje su predviđene za planinare i ljubitelje prirode. Upravo zbog avanturista koji se ogluše o upozorenja, bili smo prinuđeni da intervenišemo tokom prošle godine 14 puta, da spasemo toliki broj lica u tehničkim intervencijama. Ta lica se nisu izgubila već smo ih spasavali u nepristupačnim terenima pomoću opreme za spasavanje, nosilima, pojasevima, da se spuštamo niz litice kako bismo im spasili živote", kaže za agenciju RINA Milisav Mijatović Javor - rendžer - spasilac NP Tara.

U slučajevima kada se avanturisti ogluše o upozorenja, vidno obeležena putokazima na planinni Tari, mogu snositi posledice.

"U okviru Nacionalnog parka Tara postoji pravilnik o unutrašnjem redu koji definiše gde i kada ljudi mogu da se kreću. Sve van obeleženih staza je kršenje tog pravilnika, za koji prestupnik može dobiti prekršajnu prijavu ukoliko angažujete spasilačke timove u NP Tara. Takođe, postoje kazne koje su predviđene podzakonkim aktima, gde ukoliko nemate licencu za vođenje grupe možete ugroziti i druga lica", dodao je on.

Ono što spasioci prevashodno savetuju svim posetiocima na ovoj planini, svakako je da se upoznaju sa stazama kojima se kreću, a zatim i obaveste nekoga iz samog Nacionalnog parka, kako bi brzo reagovali u slučaju da im se nešto desi.

"Moraju nekome ostaviti podatke svog plana putovanja i predviđeno vreme kada bi se vratili kako bi u slučaju da nešto krene po zlu, spasilačke ekipe odmah se alarmirale i krenule u potragu, jer u slučaju da neko slomi mogu tokom pešačenja, pa čak i na plus 15 stepeni može dobiti hipotermiju. Čak i ukoliko su bezazlene neke povrede mogu dovesti do smrtnog ishoda. Uvek treba poneti, vodu, suvu odeću kao i pun telefon kako bi mogli da reagujete u nepredviđenim situacijama. Imali smo situacije gde zbog prevelike magle i snega majka i dete su se izgubili na 15 metara od glavnog puta, sve zbog panike, a mi smo morali da reagujemo", ističe spasilac NP Tara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu