Foto: ecstk22/Shutterstock
Foto: ecstk22/Shutterstock

Više od hiljadu mumija i kultno pozorište iz filma Kum: Šta treba videti u bajkovitom Palermu

Podeli

Palermo je savršen izbor ako želite letovanje prepuno avanture i uzbuđenja.

Radi se ne samo o političkoj prestonici najvećeg mediteranskog ostrva, već i o središtu kulture i turizma.

Od prekrasnih plaža i ljupkih sela do užurbanog gradskog života i veličanstvene arhitekture, Sicilija je vredna svega, a Palermo predstavlja vrata ovog čudesnog ostrva.

Ovaj grad ima 2700 godina dugu istoriju, njime su vladali Feničani, Grci, Rimljani i Arapi, a svaka civilizacija je ostavila svoj trag na kulinarskoj sceni, ali i prelepoj arhitekturi.

Ako se zaputite u prestonicu Sicilije, definitivno morate posetiti kapucinske katakombe, hladne kripte u kojima se nalazi više od hiljadu mumija i oko 8.000 pokojnika, što predstavlja i jednu od glavnih atrakcija Palerma.

Šta se tačno dogodilo u kapucinskim katakombama? Kada je istoimeni samostan prerastao u groblje, redovnici su počeli iskapati pod zemljom za svoje nedavno preminule. Od 16. do 20. veka hiljade tela su mumificirana ili pokopana u katakombama. Ono što je započelo kao poslednje počivalište isključivo za redovnike postalo je statusni simbol među poznatim Sicilijancima i verskom zajednicom. Posetom nećete bankrotirati, jer cena ulaznice iznosi pet evra.

S druge strane, za one turiste koji vole elegantna pozorišta, tu je teatar Masimo. Luksuzna operna kuća sagrađena je 1897. godine, a s kapacitetom za gotovo 1500 ljudi najveća je u Italiji i treća po veličini u Evropi. Nadaleko je poznata po svojoj savršenoj akustici, pa je užitak otići na operu ili koncert u raskošnom pozorištu. Čudesna unutrašnjost može se pohvaliti plišanim baršunastim sedištima, visokim stropovima i delikatnim freskama i stolarijom. Obilasci su mogući za desetak evra, a filmofili se posebno dobro ovog pozorišta sećaju iz kultnog filma Kum 3.

I ono zbog čega su se mnogi odlučili za Palermo, svakako su i plaže. Duge obale Palerma i nadrealno tirkizno more imaju sve, od peščanih i šljunkovitih plaža do onih na liticama. Posetioci imaju neograničen izbor kada traže mesto za sunčanje na sicilijanskom suncu: Neke od najboljih plaža u blizini Palerma uključuju Mondello, Capo Gallo te plažu Balestrate, na kojoj nikad nema gužve, ali i do nje treba pedesetak minuta vožnje automobilom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu