Bosna kod Gacka; Foto: Goran i Ivana Babić
Bosna kod Gacka; Foto: Goran i Ivana Babić

Kamperom po svetu: Sa dva ranca pobegli iz kanca i obišli 40 zemalja FOTO

Podeli

Ako ste ikada maštali o tome da pobegnete od klasičnog rada od 9 do 5, a pritom obiđete sva mesta koja se nalaze na vašoj "bucket" listi, priča Ivane i Gorana Babić iz Novog Sada će vas još više inspirisati. Oni su 2019. godine uzeli svoje rančeve i "pobegli iz kanca" u ostvarenju svog dugogodišnjeg sna. Do sada su obišli više od 40 zemalja, a za naš portal su podelili neke "tips&tricks" koji mogu da vam olakšaju putovanje, otkrili nam koje su najbolje jesenje destinacije, ali i šta su sve prednosti putovanja kamperom. Uživajte.

Ivana i Goran su dakle pre tri godine rešili da promene svoj život iz korena, ali su na to prvo višemesečno putovanje krenuli sa ograničenim budžetom. Dnevni budžet od tridesetak evra za oboje: to je bio početni plan, kojima će mnogima na prvu ruku zvučati kao prava ludost. Ali ne i njima.

Kada su zacrtali prvi cilj, morali su da odrede krajnju destinaciju.

Aleksandar svet obilazi bos: Kad se ide bosim nogama, čovek postaje srećniji FOTO

Savet: "Spojite nekoliko država u okviru jednog putovanja"

"Kako nam je za Tajland u tom trenutku iskrsla najjeftinija karta, odlučili smo se da idemo u Aziju. Za daleke destinacije su avio-karte često značajna stavka pa je naša ideja, a ujedno i savet drugim putnicima koji mogu da putuju duže, da se spoji nekoliko država u okviru jednog putovanja. Azija nas je još od posete Šri Lanke dosta zaintrigirala i želeli smo da je istražujemo više", počeli su priču za B92.net Ivana i Goran.

Iako su nam kasnije u razgovoru otkrili da je Tajland za njih ipak precenjena destinacija, prva poseta ovoj zemlji će im zauvek ostati u sećanju i to prevashodno pozitivnom.

Smetalo im je što je stanovništvo koje ima dodirnih tačaka sa turizmom prilično nepoverljivo i pomalo pohlepno.

"Na primer, svaki smeštaj smo morali da platimo pre nego što uđemo u njega, pa smo u nekim situacijama nakon celodnevnog putovanja morali sa sve prtljagom da tražimo menjačnicu jer nisu hteli da prihvate ni dolare ni evre, a mi nismo imali dovoljno bata", kažu Ivana i Goran.

Portugal i Španija uvek

Foto: Goran i Ivana Babić
Foto: Goran i Ivana Babić

Od "vatrenog krštenja" i odlaska na Tajland prošlo je više od tri godine, a u međuvremenu su posetili više od 40 zemalja.

Nebrojano mnogo uspomena i pređenih kilometara je za njima, ali su im neka mesta ipak draža i u neka bi se ponovo vratili.

U najboljem sećanju su im ostali Portugal i Španija zbog arhitekture, a zbog ljudi i životnog stila uvek bi izabrali Jordan, Oman i Pakistan.

90 sati do kokosa, korala i kornjača: Milica Lepojević za B92.net o životu na Guamu

Savet: Budite fleksibilni

Ljubitelji putovanja su često u dilemi kako mogu da obiđu što više zemalja i vide što više sveta za relativno malu količinu novca.

Goran i Ivana su složni da se afinititeti svakoga od nas razlikuju i da su nam prioriteti kako u životu tako i na putovanju različiti.

Neko voli da odsedne u hotelu sa pet zvezdica, a neko voli da bude aktivan ceo dan i da što više istražuje mesto koje je posetio te mu je dovoljno da u smeštaju samo prespava, tako da je, kako kažu, bitno da budemo fleksibilni što je i njihova "tajna".

"Ključna stvar je prati garderobu tokom putovanja"

Vijetnam; Foto: Ivana i Goran Babić
Vijetnam; Foto: Ivana i Goran Babić

"Prvo smo fleksibilni po pitanju destinacija na koju idemo, zatim aerodroma sa kojeg letimo pa gledamo aerodrome u okruženju, dalje fleksibilnost po pitanju datuma putovanja i prtljaga koji nosimo na put. Čak smo i na putovanje i od tri meseca išli samo sa rančevima od po 10kg, jer je ključna stvar prati garderobu tokom putovanja, ukoliko se ide na duže,a svuda postoje perionice veša, negde čak i samouslužne gde sve bude gotovo za pola sata", kažu za naš portal.

U poslednje dve godine svet su svoje iskustvo putovanja želeli još više da unaprede, pa su počeli da putuju kamperom te su prošle godine 2,5 meseca proveli na točkovima, a ove godine četiri. Ipak, baza je uvek jedna.

"Baza nam je u Novom Sadu, gde i živimo, a volimo da odemo na put kada god smo u prilici, ali i da se vratimo kući."

Konstantin je obišao pola sveta sa malo novca; Njegovih top 5 destinacija nećete pogoditi FOTO

"Putovanje kamperom nije izlazak iz zone komfora"

Za sve koji bi se možda usudili da kuću i kancelariju naprave na točkovima, preporučuju aplikaciju park4night, koja je odlična za pronalaženje mesta gde možete da prespavate, ali i da pročitate utiske drugih kampera, pa i da saznate na kojim mestima možete da natočite vodu.

"Kad smo već kod vode, nju uvek možete da natočite na benzinskim pumpama, plažama, izvorima... Morate da budete spremni na određena odricanja, a jedno od njih je da neke od resursa imate ograničene i da naučite da se istuširate i operete sudove sa manje vode", kažu za naš portal.

Svetski putnik za B92.net: "Bali je razočarenje, Maroko raj, a morski lav - drug" FOTO/VIDEO

Benefita od ovakvog načina putovanja ima bezbroj.

"Koliko god mnogi mislili da je putovanje kamperom jedan veliki izlazak iz zone komfora, oni koji putuju na taj način, znaju da je upravo suprotno. Sve vam je na jednom mestu, ne morate da vučete rančeve, kofere, nemate prijavljivanje i odjavljivanje iz smeštaja kada menjate mesto."

Idealne jesenje destinacije

Popularne turističke destinacije posećuju van sezone, jer žele da izbegnu ogromne gužve, pa čak i letuju u septembru, a ne usred turističke sezone.

Već smo spominjali da su Portugal i Španija njihovi favoriti kad su u pitanju destinacije, pogotovo Madrid, Valensija i Porto.

"Takođe, ako ugrabite neki povoljan let iz Beograda ili Niša za Maltu to je isto dobar predlog, a i Italija je nepresušna po pitanju destinacija, a za jesen je možda najidealnija Sicilija", kažu Goran i Ivana.

Dodaju i da su Mađarska i Slovačka takođe super izbor za siti brejk, zbog kulturno-istorijskih znamenitosti i zamkova, ali na kraju ističu i da je naša zemlja uvek nepresušni izvor neverovatnih mesta i uvek pravi odabir za (jesenje) putovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu