Tianmen Shan, Kina Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad
Tianmen Shan, Kina Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad

"Rođen sam u Srbiji, ali svet je moj dom": Nenad Stojanović obišao 90 zemalja i 2.150 gradova

Podeli

Nenad Stojanović (37) iz Niša je pre 14 godina krenuo na put oko sveta uputivši se iz Grčke u Italiju na koncert Enia Morikonea. Od tada je posetio 90 zemalja i približno 2.150 gradova na pet kontinenata (Južnoj, Severnoj Americi, Evropi, Aziji i Africi), a sve je to stalo u pet ispunjenih pasoša od korice do korice i što je još važnije, u bezbroj uspomena i priča koje je doživeo.

S nama je podelio svoju priču o svom načinu života, šta mu je glavni pokretač, otkrio nam je kojih pet zemalja svako treba da poseti makar jednom u životu i šta bi poručio svima koji žele da putuju, a misle da im je za to potrebno mnogo novca.

Kako kaže, od malena je pokazivao interesovanje za upoznavanje novih, nepoznatih mesta, pa je put oko sveta donekle bila prirodna odluka.

Prvo putovanje

Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad
Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad

Na prvo samostalno putovanje je krenuo 2007. godine i to automobilom preko Grčke za Italiju kako bi stigao u Veneciju na koncert Enja Morikonea. S tog putovanja nosi spoznaju lične slobode i jednostavnost upoznavanja sveta.

"Shvatio sam da nije toliko komplikovano putovati, kao sto većina nas veruje i to me je inspirisalo da već sledeće godine obiđem dvadesetak zemalja", kaže Nenad Stojanović za B92.net i dodaje: "Jednom kada krenete na putovanje sami, počinjete da shvatate svoju kreativnost, snalažljivost, kao i da svako novo poznanstvo donosi mnogo novih mogućnosti, u zavisnosti od ličnih interesovanja".
Kao jednu od najvećih inspiracija za put oko sveta izdvaja aplikaciju couchsurfing, koju aktivno koristi 13 godina.

Ugostilo ga je 1.300 domaćina

Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad
Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad

"Couchsurfing povezuje lokalne ljude sa putnicima, i omogućuje besplatan smestaj kod različitih domaćina širom sveta. Tokom godina sam stekao brojna prijateljstva sa jako zanimljivim ljudima, a za ekonomično upoznavanje sveta mi je pomoglo nekih 1.300 domaćina koje sam imao u osamdesetak različitih zemalja. Takođe, i sam sam ugostio ukupno 330 ljudi, što u Srbiji, što u zemljama u kojima sam živeo", kaže Stojanović.

Na putovanjima je često i radio kako bi se izdržavao.

"Radio sam samo u nekoliko zemalja, i nikad duže od godinu dana (Kina, Indonezija, Letonija, Kolumbija). Bio sam više puta nastavnik engleskog jezika, radio kao organizator mreže ekološkog turizma, vozač, menadžer hotela, prevodilac, a jednom sam čak sam i prodavao krompire na pijaci jednog celog dana dok sam putovao po Tadžikistanu", rekao je Stojanović za B92.net.

90 zemalja i 2.150 gradova

Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad
Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad

Do sada je obišao 90 zemalja i otprilike 2.150 gradova. Napominje da je mogao za sve ovo vreme da obiđe i mnogo više zemalja, ali da bi to umanjilo broj neverovatnih iskustava koje je doživeo, a koja su se uglavnom dešavala spontano i neplanirano.

Kaže da je uglavnom uvek na putu, a da pauzu napravi samo ukoliko ima potrebe da se zadrži u nekom mestu zbog posla.

"Mada i kada radim, moram da pobegnem negde za vikend", kaže.

Uskoro će popuniti svoj peti pasoš

Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad
Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad

Trenutno se nalazi na putovanju istočnom Afrikom.

"Krenuo sam pre devet meseci iz Egipta. Obišao sam Sudan, Etiopiju, Keniju i Ugandu. Kako putujem brzinom kornjače, vidim da ce mi trebati dosta vremena za jos nekoliko afričkih zemalja. Trenutni plan je Tanzanija, a posle toga ne znam", kaže Stojanović.

Otkrio nam je da trenutno ima u planu da bude u Africi dok ne popuni svoj peti pasoš, a onda kada bude našao srpsku ambasadu i došao do šestog pasoša, biće lakše planiranje narednih koraka.

"Svi smo mi jedna velika porodica"

Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad
Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad

Kako kaže, upoznavanje sveta mu je već postao način života, a nije mu toliko bitan broj zemalja koje će posetiti koliko mu je bitno da pokaže ljudima lepotu putovanja i da su sličnosti s drugim nacijama bitnije nego razlike.

"Osim znatiželje da posetim prirodne lepote, naučim o kulturi i istoriji, jako mi je bitno da provedem vreme sa lokalnim ljudima, u bilo kojoj državi mogu da se osećam kao kod kuće, jer svi smo mi jedna velika porodica iako mnogi od nas vole da veruju u granice, čak i van državnih. Tako da mi broj zemalja nije toliko bitan. Bitno je uzajamno razumevanje između ljudi, bez obzira da li je to u zemlji broj 3 ili 86. Možda je neki moj cilj da prikazem svet kao nesto što pripada svima nama, kako nije toliko teško putovati I videti neverovatna mesta i kako su sličnosti sa drugim nacijama bitnije nego razlike.

Zemlja i grad koji su ostavili najveći utisak

Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad
Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad

Interesovalo nas je koja zemlja i grad su na njega ostavili najveći utisak i zbog čega.

"Teško je odabrati samo jednu zemlju ili grad, ali neke od omiljenih zemalja su mi Indonezija, Meksiko, Iran, Mijanmar i Kolumbija, pre svega zbog ljudi, a onda zbog istorije, prirode, kulture i možda gastronomije. Neki od omiljenih gradova su mi Riga, Kvito, Manizales, Istanbul, Esfahan, Herat, Hangdžou, Guanahuato, Nju Orleans i naravno Džakarta.

Indonezija je ostavila poseban utisak na njega, iako se "ljubav rodila tek na drugi pogled

"Pre svega, Indonežani znaju da uživaju u zivotu. Oduševila me je njihova kultura, neposrednost, opuštenost, iskrenost i prijateljstvo. Džakarta mi je u početku bila jedan od najtežih gradova za život, ali vremenom sam je zavoleo, u njoj stekao mnogo prijatelja, organizovao filmske večeri i pronašao svoje mesto u toj betonskoj džungli.

Pet zemalja koje bi svako trebalo da poseti

Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad
Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad

Kao iskusnog svetskog putnika, pitali smo ga da izdvoji pet zemalja koje bi svako trebalo da poseti makar jednom u životu i zašto.

"Ovo je možda više lični umesto objektivnog izbora, ali evo mojih preporuka. Kina, zbog upoznavanja jedne totalno drugačije kulture, gastronomije i iznenađenja na svakom koraku; Iran, zbog istorije, gostoprimstva i razbijanja predrasuda; Nikaragva, zbog neverovatne prirode, pre svega vulkana. Ja sam obišao osam i vratio bih se da obiđem i ostale; Etiopija, zbog jedinstvene kulture, kao i sticanja tolerancije; Italija, jer je jedna od najlepših zemalja na svetu."

Savet svima koji žele da putuju, a ustručavaju se zbog novca

Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad
Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad

Nenad Stojanović veruje da bi, iako je svima lakše da pronađemo prepreke odnosno rešenja, svako trebalo da putuje samostalno bar jednom u životu. A svima koji žele da putuju, ali misle da im je potrebno mnogo novca, poručuje da je vera u sebe neophodna, a da ono što možemo da naučimo iz putovanja ne možemo ni u jednoj instituciji.

"Iako sam više od decenije putovao sam, uvek sam nalazio drustvo i time dao šansu da bolje upoznam različite kulture. Ako vam je putovanje prioritet, stavićete ostale stvari na drugo mesto. Ako su vam problem društvo i novac, couchsurfing (ili slična udruženja) će vam biti dosta od pomoći, jer ćete svuda u svetu naći prijatelje, a istovremeno uštedeti novac. Verujem da iz putovanja možemo da naučimo mnogo više o ljudima i životu, nego li u bilo kojoj ustanovi. Potrebno je samo verovati u sebe, a ostalim preprekama će se već naći rešenje sve dok budete istrajni u onome što zaista želite. Ne mora da se odnosi samo na putovanje...", završava Nenad Stojanović.

"Komforna putovanja plaćamo novcem, a avanturistička vremenom"

Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad
Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad

"Postoji mnogo razlicitih načina putovanja, osim ako se ograničimo na jedan jedini koji nam je nametnuo sistem. Komforna putovanja plaćamo novcem, a avanturistička vremenom. Naravno, potrebno je i para za sve to, ali mnogo manje nego što većina nas misli. Svi mi imamo izbora gde i kako ulažemo vreme i novac. Većina nas ulaže u stvari, a nekolicina u iskustva. Ni jedno ni drugo nisu pogrešna ulaganja, dok god nas čine srećnim. Pogrešno je samo ulagati previše energije u negativne stvari", rekao nam je Stojanović.

Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad
Foto: Nenad Stojanović/@whereisnenad

"Rođen sam u Srbiji, ali svet je moj dom. Granice su smo u našim umovima. Živim da bih putovao", stoji u opisu njegovog Instagram profila, a čini nam se da zaista najbolje opisuje Nenadovu mantru i stil života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu