Foto: B92.net/MS
Foto: B92.net/MS

Kišinjev i Tiraspolj – vreme je stalo u SSSR-u

Podeli

B92.net imao je priliku da poseti jednu od zagonetnijih evropskih država, čak i za prilike Istočne Evrope – Moldaviju.

Zahvaljujući gostovanju FK Crvena zvezda, obišli smo dva ključna grada ove države.

To su glavni grad Kišinjev i 80 kilometara udaljeni Tiraspolj, koji se nalazi u okviru Pridnjestrovske moldavske republike koja sebe smatra nezavisnom.

Foto: B92.net/MS
Foto: B92.net/MS

Moldavija je tokom cele svoje istorije bila tesno vezana za Rusiju, pa ni ne iznenađuje to što njeni gradovi i dalje odišu sovjetskom atmosferom.

Za razliku od drugih istočnoevropskih gradova koji su od raspada SSSR i kraja "hladnog rata" umnogome odmakli od te ere, Kišinjev i Tiraspolj kao da su ostali zarobljeni u vremenu.

Kišinjev

Foto: B92.net/MS
Foto: B92.net/MS

Kišinjev je grad u kome se još uvek masovno voze stare Lade, na svakom koraku primetan je nizak standard, pa i u najvećim restoranima.

Očekivano, ako se zna da je prosečna plata tek nešto više od 100 evra u ovoj najsiromašnijoj zemlji Evrope.

U Kišinjevu živi više od pola miliona stanovnika, a sa okolnim naseljima taj broj dostiže i 700.000, što je gotovo trećina ukupne populacije Moldavije.

Iako važi za "siv" grad, kako ga mnogi opisuju zbog loše infrastrukture i siromaštva, mi smo bili u njegovom "zelenom" delu i parku koji je i jedan od simbola grada.

Foto: B92.net/MS
Foto: B92.net/MS

Na ulazu u nešto poput velike botaničke bašte u Beogradu nalazi se spomenik nekadašnjem kralju Stefanu ser Mareu.

Taj deo zaista deluje kao da je iz bajke, prepliću se boje zelenila od žbunova, preko cveća, pa do drveća i sve je "zategnuto pod konac".

Dobra strana "sovjetske tradicije" se ogleda u javnoj čistoći – nije moguće videti ni papirić na ulici.

Kišinjev umnogome podseća na Bukurešt iz susedne i bliske Rumunije, pre svega zbog kopije pariske Trijumfalne kapije, ali i po komunističkim komitetima i zgradama.

U jednoj od ulica, na prodavnici sportske opreme nalazi se velika reklama na kojoj dominira slika srpskog odbojkaša Marka Podraščanina.

Foto: B92.net/M.S.
Foto: B92.net/M.S.

Uslikani na jednoj od utakmica sa Moldavijom, Podraščanin i u pozadini Nikola Rosić, ovde su kao reklamna poruka u bitnom bulevaru Kišinjeva.

S obzirom na okruženje, srpskim novinarima to nije promaklo.

Tiraspolj

Foto: B92.net/M.S.
Foto: B92.net/M.S.

Drugi najveći grad ove države je Tiraspolj, koji je "glavni grad" međunarodno nepriznate Pridnjestrovske moldavske republike.

Nalazi se u jugoistočnom delu Moldavije, na levoj obali reke Dnjestar (Tiraspolj i znači "grad na Dnjestru") sa populacijom od oko 160.000 stanovnika.

Srp i čekić je prvo što će vas dočekati po ulasku u grad koji predstavlja glavni centar regiona koji lokalci smatraju nezavisnom državom, i koji je pod ogromnim uticajem Rusije.

Odmetnutost od centralnog Kišinjeva se lako oseti i na ulici, gde je osetno primetan niži stepen uređenosti.

Stoga nemate kome ni da se žalite kad vam taksista naplati ulazak u vozilo, a onda tarifira kilometražu sa pet evra.

Foto: B92.net/M.S.
Foto: B92.net/M.S.

Čak i vrlo kratak obilazak Kišinjeva i Tiraspolja jasno govori o sporom, gotovo nepostojećem razvoju ove države u odnosu na ostatak Evrope.

Slabo ko govori engleski jezik, na recepciji hotela tek poneko i sve deluje kao da je vreme stalo krajem osamdesetih godina.

Foto: B92.net/M.S.
Foto: B92.net/M.S.

Za one nostalgične za tim periodom ili, pak, željne da osete kako je život tada tekao Moldavija i njeni gradovi deluju kao dobra ideja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu