Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Volos - Mesto gde mit postaje stvarnost: Ovde je rođen kentaur!

Podeli

Lutajući tamo-amo po Grčkoj van sezone, na našoj turi - koju sam nazvala “Krug po Grčkoj”, našao se i grad Volos u severnom Egeju. Nalazi se u podnožju poluostrva Pilion u Tesaliji i predstavlja privredno sedište regije Magnezija za koju se vezuju brojne priče iz grčke mitologije.

Pročitajte još:

Piše: Ivana Kovačević

Najpoznatija od njih je priča koja kaže da je baš na tom mestu rođeno mitsko biće kentaur.

Grad gleda na Pagasteički zaliv, a nalazi se otprilike na pola puta između Atine i Soluna (od Soluna udaljen 210km, od Atine 330km, od Beograda 800km).

Smešten na mestu gde se spajaju Kentaurova planina i more, Volos ima bogatu istoriju. Prema legendi, upravo su na Pilionu Jason i Argonauti pronašli Zlatno runo.

Prve utiske iz ovog grada poneli smo sa rive - Argonaut avenije. Dok šetate uz more, pažnju će vam sigurno privući neki od kafića ili restorana s jedne strane ili pak veliki broj jedrenjaka s druge.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Ako šetalištem krenete ka zapadu, doći ćete do veoma prometne trajektne luke, odakle možete da stignete na okolna ostrva Sporada: Skiatos, Skopelos i Alonisos.

U slučaju da krenete ka istoku, na kraju šetališta dočekaće vas crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Jedna od priča iz grčke mitologije kaže da je putovanje Argonauta krenulo baš iz ovog mesta. U potragu za Zlatnim runom ovna, Argonauti su krenuli brodom upravo iz Volosa. Brod Argo je i danas simbol grada, a njegovu repliku videli smo u luci.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Prve dve paralelne ulice uz more protežu se čitavom dužinom mesta i u njima ima dosta saobraćaja. Sve ulice u ovom delu grada su prilično uzane i većinom jednosmerne. Nama je bilo interesantno da prošetamo tim delom grada i to naročito kad padne mrak.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Palia je stari deo grada, poznat po dobrim restoranima, tradicionalnim tavernama, velikim brojem kafića i po noćnom životu. Ovde se dobro jede, pije i pleše.

Grad je najbolje obići peške, što smo mi i učinili. Šetajući kroz krivudave uličice u kojima se na svakom koraku oseća prisustvo antike, stigli smo i do Trga i crkve Svetog Nikole, zaštitnika mornara.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Ako se nađete u ovoj regiji, obavezno obiđite i sela Piliona: Portariu, Zagoru, Cakaradu, Vizicu i Makrinicu odakle se pruža najlepša panorama.

Takodje, poznata turistička mesta u ovoj regiji su Kala Nera, Milina, Platanijas, Horto, Koropi, Milopotamus, Agios Joanis, Afisos...

Mi smo ovo ostavili za neki sledeći put kad nas avantura nanese na tu stranu.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Zbog veoma prijatne klime, u ovom gradu podjedanko ćete uživati i leti i zimi.

Volos je grad na moru koji vrvi od lepote, slobode i života - i danju i noću, pa ga svakako vredi posetiti!

Preuzeto sa: www.mojeputovanje.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu