Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Patras, zabava, istorija i magija od sumraka do svitanja

Podeli

Naša velika grčka "neturistička" tura počela je na Peloponezu iz magičnog gradića Nafplia gde smo otkrili da grčka nisu samo sirtaki, giros i euforični turisti.

Grčka je čarolija antike, vreme koje stoji, lepljivo popodne puno mirisa maslina, limuna i prošlosti, božanstvena mirna arhitektura u koju su utkane najlepše razglednice sveta.

Opijeni, iz Nafplia krećemo preko severnog dela Peloponeza do Patrasa (od Nafplia je udaljen oko 180 km, od Atine 215 km). Put je dobar, nema gužve i milina je voziti. Na ovom putešestviju spojili smo lepo i korisno, tako da uživamo u specijalitetima i kulturi drevne Grčke, a priroda je učinila da vožnja bude praznik za oči.

Pred sam Patras nailazimo na most Rio-Antirio koji spaja Peloponez i zapadnu Grčku, odnosno prelazi preko Patraškog i Korintskog zaliva Jonskog mora. Moderan viseći most je interesantan i impozantan, međutim, uopšte se ne uklapa sa istorijskim nasleđem Peloponeza. Ova mega struktura je dužine 2880m i 28m širine. No, preko mosta ćemo preći kada krenemo iz Patrasa za Pargu, sada ostajemo u oblasti Ahaja i idemo ka njenom glavnom gradu Patrasu.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Regija Ahaja je jedna od najvažnijih prefektura Grčke i to pre svega zahvaljujući Patrasu koji je treći po veličini grad u Grčkoj. Jedna od najvažnijih privrednih, industrijskih i trgovačkih regija.

Bogato istorijsko nasleđe (Latina, Veničana, Vizantijaca i Otomana) svedoči o različitim fazama ovog starog grada. Međutim, danas je Patras (Patra) moderan grad sa mnogobrojnim trgovima, crkvama, katedralama, muzejima, kafićima…

Gradu umnogome pomaže geografska pozicija. Kada pogledate prema moru, vidite jednu od najvažnijih luka u ovom delu Evrope.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Ako sa obale pogledate ka gradu pogled će vam se zaustaviti na planini Panahaiko koja se izdiže iznad grada. Baš zbog takvog terena, Patras je podeljen na donji i gornji deo, koji su međusobno povezani stepenicama.

Prošetali smo gornjim, starijim delom grada. Tu se nalazi i očuvana tvrđava Roman Odeon Patra. Okolni prostor je pretvoren u arheološku oblast u kojoj su prikazani mozaici i sarkofazi. Odatle se pruža prekrasan pogled na grad i svetionik u luci.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Prošetali smo i do srednjovekovnog dvorca sagrađenog u drugoj polovini VI veka na ruševinama drevnog Akropolja vizantijskog cara Justinijana. Služio je kao administrativni centar i kao odbrana grada tokom franačke, mletačke i otomanske vladavine. Danas, zahvaljujući položaju i istoriji, dvorac je glavna atrakcija sa koje posetioci mogu da uživaju u panoramskim pogledom na grad i more.

Mi smo se stepenicama spustili ka donjem delu grada koji je dosta mlađi. Pešačka ulica koja prati more lepo povezuje ovaj deo grada. Plateia Georgiou je centralni trg, graniči se sa kafićima i restoranima i definitivno jedan od najboljih prostora za opuštanje i pauzu posle upoznavanja grada. Sedimo za stolom, uživamo u osvežavajućem piću, divimo okolini i Apolon teatru.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Romantična šetnja kamenim ulicama će otkriti velike šarene neoklasične vile, koje su pravi podsetnik o slavnoj prošlosti grada.

Patras nazivaju i glavnim gradom karnevala u Grčkoj, jedinstvenim i jednim od najvećih u Evropi. Prvi karneval bio je održan pre više od 180 godina i do danas je održao svoju reputaciju.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

No, nije Patras poznat samo po karnevalu - on je i značajan školski centar sa dva univerziteta i jednim institutom.

Ima duh studentskog grada, on je luka u kojoj se zabava, istorija i kultura mešaju da zajedno stvore destinaciju ispunjen divnim otkrićima.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Put nas iz Patrasa vodi u šarenu, uzanu, izazovnu, božanstvenu Pargu.

Pišite nam u komentarima o svojim grčkim iskustvima. Hajde da podelimo mišljenja i da otkrijemo sve strane ove predivne zemlje.

Preuzeto sa bloga: www.mojeputovanje.net

Piše: Ivana Kovačević

Slike: Ivana Kovačević

Na pola puta između američkog kontinenta i Evrope nalazi se Azorski arhipelag sa devet ostrva, koja su više od strateškog položaja u severnom Atlantskom okeanu. Azori su mesto inspiracije, gde realnost lako može postati mistika. Azori nisu samo priroda, ona sirova koja čini harmoniju, već i ljudi, tradicija i gastronomija, umetnost, kultura i istorija.

strana 1 od 38 idi na stranu