Foto: Shutterstock/Sabine Klein
Foto: Shutterstock/Sabine Klein

Tirkizna rivijera – poslednji neiskorišćeni deo Mediterana FOTO/VIDEO

Podeli

Jugozapadni deo Turske je i dalje mirno mesto netaknutno masovnim turizmom. Obilazeći Tirkiznu rivijeru otkrićete skrivene uvale, pećine, grad duhova i Dolinu leptira.

Tirkizna rivijera, kako se često naziva ovaj deo obale, ima neotkriveni kvalitet. A može se pohvaliti i jednim od najboljih mesta za ronjenje u celoj zemlji.

Nedaleko od letovališta Fetije se nalazi Akvarijum Kov, ispod čije površine se nalazi pećina duboka približno 30 metara. Kada snop svetlosti padne na nju, ronioci mogu da uživaju u lepoti korala u duginim bojama.

Ova jugozapadna obala Turske ima turistički potencijal, ali je i dalje netaknuta masovnim turizmom.

"Duž 965 kilometara koliko je dugačka Tirkizna rivijera možete da pronađete netaknute plaže, tajne uvale i lepa priobalna sela", rekao je za Dejli Mejl Majkl Flitvud iz kompanije koja je specijalizovana za pronalaženje lokacija "izvan vodiča" "Seventravel".

Ako se zadesite u ovom delu Turske ne bi trebalo da propustite Kajakoj, selo "duhova" koje se sastoji od jezivih ruševina koje gledaju na borove šume koje se spuštaju do mora.

Prvobitno nazvan Levisi, grad je bio dom za oko 6.000 Grka do 1923. godine kada su usled rata između Grčke i Turske morali da ga napuste. Ostao je netaknut kao podsetnik na ovaj mračni deo istorije.

Za neustrašivije putnike Likijski put, pešačka staza koja se proteže oko 480 kilometara od Fetijea do Antalije, a koja predstavlja područje u kojem mogu da se vidi neke od najvažnijih znamenitosti ovog područja.

Ruta takođe prolazi u blizini Doline leptira, rezervata prirode sa kaskadnim vodopadom do kojeg se može doći samo brodom iz Oludeniza. Dom je za oko 100 vrsta leptira, a milioni šarenih stvorenja mogu se videti kako lepršaju okolo.

Grad Fetije je takođe jedno od mesta koje treba posetiti u ovom delu Turske, a u kojem svoj doživljaj možete upotpuniti ako posetite bazar koji se održava svakog utorka i petka.

Iako postoji mnogo besprekornih plaža koje možete otkriti u blizini, izdvojili smo Kidrak odnosno Rajsku plažu, koja zbog samog imena, ali i zbog sitnog, finog peska privlači pažnju brojnih turista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 720 idi na stranu