Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Turski Sen Trope: Zašto treba da posetite Bodrum? FOTO

Podeli

Kao i većina turskih letovališta, Bodrum nudi idealnu kombinaciju odmora, istraživanja arheoloških nalazišta i muzeja, ali i noćnog provoda.

Sa nešto više od 30.000 stanovnika, Bodrum predstavlja jedan od najnaseljenijih gradova na turskoj obali. Zbog izuzetno bogate ponude i neverovatnih prirodnih lepota na godišnjem nivou ga poseti nešto više od milion turista iz svih delova sveta.

Bodrum - najlepši gradić egejske obale Turske

Pročitajte i:

Bodrum: Raj i za letovanje i za život

Obalu koju zapljuskuje Egejsko more krase bele kućice s plavim prozorima. Prema objašnjenju turističkog vodiča - stanovnici su odabrali ove boje, jer temperature na obali nekada idu toliko visoko da boravak u gradu postaje nepodnošljiv, pa građani spas od vrućine traže u svojim domovima.

Bela boja najmanje privlači sunce, pa je samim time savršen odabir za kakvu takvu zaštitu od sunca. S druge strane, s obzirom da se grad nalazi u blizini šume, prozori na kućicama su obojeni plavom bojom, jer ona odbija i rasteruje životinje.

No upravo je zbog ovih kućica Bodrum jedno od najviše fotografisanih mesta u Turskoj. Nalikuju kockicama šećera koje se kotrljaju ka moru te su stisnute jedna uz drugu kako bi kreirale prijatan hlad.

Ukoliko planirate da posetite Tursku u narednom periodu, ne zaboravite polisu putnog osiguranja

Ako odlučite da prošetate jednom od bodrumskih ulica, ne propustite priliku da potražite i protrljate Fatimino oko, koje se smatra talismanom protiv loše sreće i uroka. Postavljeno je na svim prodavnicama, restoranima i kafićima, te je posebno vidljivo i u zidovima i pločniku u starom delu grada.

Saznajte i:

"Zaboravite na Bali i Mikonos, ovo je turski Sen Trope"

Ukoliko volite aktivan odmor i da iskoristite priliku da na letovanju i naučite nešto novo, imajte na umu da Bodrum nudi pregršt sjajnih istorijskih lokacija.

Tako na primer možete da posetite za samo tri eura Mauzolej u Halikarnasu i grob kralja Mauzola, jedno od sedam svetskih čuda.

Dvorac Svetog Petra je takođe vredan posete, kao i Muzej podvodne arheologije.

Obavezno posetite i pozorište Bodrum, s čijeg se vrha pruža fantastičan pogled na more i obližnje planine. Kada je tek izgrađen mogao je da primi oko 13.000 gledalaca, dok je danas taj broj nešto manji. Ipak, i dalje se koristi za održavanje koncerata i predstava.

Za one koji odmor vide kao priliku da se od jutra do mraka opuštaju na plaži, Bodrum nudi kilometre javnih i privatnih površina, koje su ispunjene raznolikim restoranima i kafićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 720 idi na stranu