Foto: Shutterstock/muratart
Foto: Shutterstock/muratart

Tri razloga da posetite Kušadasi FOTO

Podeli

Kušadasi je grad koji obiluje uskim ulicama, bazarima, zanatskim radnjama, ali i brojnim istorijskim lokacijama.

Kušadasi je ime dobio po Ostrvu ptica, koji se nalazi u neposrednoj blizini luke. Predstavlja spoj tradicionalnog i modernog, istoka i zapada, pa je baš iz tog razloga prava poslastica za sve vrste turista.

Obalu ove autentične destinacije zapljuskuje Egejsko more.

Pamukale

Prva asocijacija na ovu destinaciju jesu Pamukale, čiji se naziv može prevesti kao Pamučna tvrđava. Ovo mesto ime je dobilo zahvaljujući svom izgledu. Naime, tu se nalazi splet bazena bele boje, koji su raspoređeni na različitim nivoima. Nastali su taloženjem kalcijuma i tektonskim pomeranjima hiljadama godina unazad.

O Pamukalama se uglavnom piše kao o kompleksu Hijerapolis Pamukale, zbog činjenice da je ovde osnovan grčki grad Hijerapolis, a s namerom da imaju pogled na lepotu i stalno dostupno toplo kupatilo.

Temperatura vode u bazenima je 35 stepeni Celzijusovih i veruje se da će samo deset minuta provedenih u vodi učiniti da izgledate pet godina mlađe. Ova jedinstvena tvrđava nalazi se 200 kilometara istočno od Kušadasija.

Istorijske znamenitosti

Saznajte i:

Kušadasi - kupanje, šoping i istorija na Egeju

Od antičkih spomenika možete videti ostatke Neopolisa, Agore, rimskih kupatila, akvadukte, a od osmanskih mali dvorac na Ostrvu ptica, tvrđavu Mehmed-paše iz 12. veka, Žensku džamiju iz 18. veka, kao i hamame.

Na oko desetak kilometara severno od Kušadasija nalazi se antički grad Efes. Bila bi šteta da ako već letujete u Kušadasiju da ne posetite jedan od najvećih turskih muzeja na otvorenom. Naime, Efes je najpre bio trgovački centar antičkog sveta.

Jedno od sedam svetskih čuda u antičkom svetu je Artemidin hram. Stubovi nekadašnjeg hrama bili su visoki 30 metara. Hram je bio dugačak 125, a širok 60 metara. Međutim, danas je od nekadašnjeg hrama preostao samo jedan stub.

Bazar i šoping

Šoping u Kušadasiju je jedno sasvim originalno iskustvo. Spremite se na cenkanje i pođite u šetnju brojnim prodavnicama i autentičnim bazarima. Možete kupiti specifične začine, slatkiše, keramiku, odeću, kao i različite suvenire.

Glavna destinacija za povoljne cene zasigurno je Veliki bazar. Na svega nekoliko minuta hoda od glavne luke, ovde možete pronaći tradicionalne ćilime, tekstilnu robu, nakit i kvalitetne kožne komade.

Kušadasi - turska prestonica zabave

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 720 idi na stranu