Foto:Shutterstock/muART
Foto:Shutterstock/muART

Čarobno tursko mestašce na Crnom moru, a najbolje je u ranu jesen

Podeli

Mediteran je gotovo uvek neki simbol dobrog i kvalitetnog odmora, toplog i plavog mora. Međutim, postoji toliko destinacija koje možemo posetiti i uživati u njima, a da se nalaze recimo na Crnom moru.

Jedno od takvih mesta je Amasra, mali grad na severu Turske, na oko tri sata vožnje od Ankare. Iako pripada Turskoj, poreklo imena mu je grčko, a čak je čuveni grčki pisac Homer u drevnim vremenima isticao kako ovo mestašce ima veliki turistički potencijal.

Amasra je izuzetno lep spoj osmanske i vizantske arhitekture, i u njemu se uživa u šetnjama malim, vijugavim uličicama u proučavanju starih tradicionalnih kuća koje su nekako srdačno zbijene jedne uz drugu.

Ovaj gradić je najbolje upoznati pešice, i sastoji se od dva spojena ostrva, Velikog i Malog. Veliko ostrvo je povezano romantičnim rimskim mostom, a najpoznatije znamenitosti, osim bogate istorije i kulture su i dve plaže, takođe istih imena, Velika i Mala.

Dok se šetate po gradu, neizostavan deo upoznavanja grada se odnosi i na neverovatnu gastronomiju, sveži morski plodovi dominiraju u restoranima. U gradu ima oko 6000 stanovnika, dok u turističkoj sezoni taj broj ode i na 25.000 ljudi, pa se poseta Amasri savetuje u ranu jesen kada je vreme još uvek toplo, a turista nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 720 idi na stranu