Foto: AlexAnton /Shutterstock
Foto: AlexAnton /Shutterstock

Putovanje van zemlje za praznike: Predstavljamo "najevropskiji grad na Mediteranu"

Podeli

Er Srbija tokom letnje sezone 2021. godine, u saradnji sa domaćim turističkim agencijama, planira da obavi više od 800 čarter letova ka popularnim destinacijama u Turskoj, Egiptu, Grčkoj i Tunisu. Prve ponude za Egipat su već u prodaji, interesovanje je veliko, a maj je idealan mesec za sve one koji ne vole gužve, ali ni preterane vrućine.

"Prateći neku za sada oskudnu statistiku veće je interesovanje među parovima nego među porodicama jer činjenica da Egipat insistira na PCR testovima za decu uzrasta od šest godina malo obeshrabruje porodice koje ne žele da decu izlažu bilo kakvom testiranju. Osim toga, avio-kompanija zahteva da svi putnici obezbede putno zdravstveno osiguranje sa pokrićem na kovid 19 jer su troškovi pregleda i lečenja u inostranstvu izuzetno visoki", ističu iz Udruženja turističkih agencija Srbije za B92.net.

Egipatska viza je trenutno besplatna (trenutna informacija koja se može promeniti u bilo kom trenutku bez prethodne najave da je viza besplatna do 30.04.2021. a nakon toga 25$) samo za državljane zemalja (među kojima je i Srbija) koji vize mogu kupiti na licu mesta, na aerodromu u Hurgadi.

"Za putovanje u Egipat potreban je PCR koji se može uraditi pre puta ili na aerodromu u Hurgadi po sletanju. Važi za putnike svih avio kompanija", kažu iz UTAS-a.

PCR negativan rezultat ne sme biti stariji od 72 sata od trenutka uzimanja uzorka pre planiranog leta. Deca uzrasta do 5,99 godina u trenutku ulaska u Egipat nisu u obavezi da prilože negativan PCR test.

"PCR test je moguće uraditi i na aerodromu u Hurgadi po sletanju, cena je 30$. Posle uzorkovanja putnici idu u hotel i za okvirno ne više od 24h dobijaju rezultat na email. Do dobijanja rezultata neki hoteli dozvoljavaju neophodno kretanje u hotelu ako putnici poseduju dokaz o primljenoj vakcini a neki insistiraju na boravku u sobi do dobijanja negativnog rezultata", objasnili su za naš portal.

A šta nas čeka pri povratku?

Foto: Kanuman  / Shutterstock
Foto: Kanuman / Shutterstock

Po povratku avionom iz Hurgade za Beograd dozvoljen je ulazak samo ako putnici poseduju negativan PCR test ne stariji od 48 časova ili dokaz o pimljenoj vakcini. Oni koji to ne poseduju određuje se mera karantina u kućnoj izolaciji u trajanju od 10 dana ili mogu se testirati na lični zahtev u Srbiji, te u slučaju negativnog testa mera izolacije prestaje da važi.

Negativan PCR test kao uslov za ulazak u Republiku Srbiju ne primenjuje se na maloletna lica starosti do 12 godina, ako roditelj, staratelj ili drugo lice koje je u pratnji deteta poseduje negativan PCR test, ukoliko je potreban.

PCR test u Republici Srbiji je moguće zakazati i preko sajta ezakazivanjepcr.euprava.gov.rs

Testiranje može da se zakaže za najviše pet članova porodice, ukoliko željena laboratorija prima više lica u istom terminu. Testiranje može da se zakaže za državljane Republike Srbije, strane državljane sa prijavljenim boravkom u Republici Srbiji i za strane državljane bez boravka (turiste).

PCR testiranje na lični zahtev se plaća. Cena testiranja za građane Republike Srbije i strana lica sa prijavljenim boravkom u Republici Srbiji iznosi 9.000,00 rsd.

Foto:  Volodymyr Goinyk / shutterstock
Foto: Volodymyr Goinyk / shutterstock

Iz Udruženja su nam rekli da je Egipat u maju i junu u stvari pravi termin za boravak u toj zemlji, jer su temeperature prave letnje i ne oseća se pustinjska vrelina kao u kasnijim letnjim mesecima.

"More je toplo, plaže uređene. Prosečne temperature u maju i junu se kreću od 30-34 stepena, pa su ovi meseci kao i oktobar, novembar, do sredine decembra pravo vreme za odmor u Egiptu", dodali su.

Cene su, kako objašnjavaju, praktično iste kao i prošle godine, jedino povećanje se odnosi na dodatni trošak za PCR test.

Foto: Depositphotos /  Givaga
Foto: Depositphotos / Givaga

Egipatska ponuda obuhvata All inclusive letovanje u resortima, usluga je odlična, a ponuda unutar resorta standardno dobra: Bazeni, manji akva parkovi, švedski sto, ležaljke, suncobrani... Sve što je potrebno za odmor za pamćenje.

"Pre polaska svakako preporučujemo da gosti još kod kuće pogledaju šta je tačno uključeno u all inclusive ponudu - alkohol svakako nije. Ukoliko vremenske prilike ne dozvole kupanje, izleti su nešto što se u Egiptu ne propušta. Svakako je "udarni izlet" poseta Luxoru. Putuje se kroz pustinju do doline Nila koja je naseljena pa turisti imaju priliku da vide i kako lokalno stanovništvo živi. Impresivni Karnak, dolina kraljeva, ručak u restoranima na Nilu, pejzaži koji oduzimaju dah. Naravno i prodavci suvenira od kojih je nemoguće odbraniti se, a opet, kako ne kupiti barem malu piramidu?", objašnjavaju iz UTAS-a.

Rajsko ostrvo je izlet podjednako popularan kao i poseta Luxoru, te kako kažu netreba propustiti ronjenje na dah (peraja i masku se dobiju na brodu). Naime, Crveno more je prebogato koralima i retko ko ostane ravnodušan pri susretu sa podvodnim svetom i divljim peščanim plažama na ovom ostrvu. Uz sve to nezaobilazan je odlazak u glavni grad Egipta.

"Kairo je najevropskiji grad na mediteranu, doduše to tvrde egipćani, svakako grad gde su Grci i englezi ostavili najjači pečat u vremenu", zaključili su iz UTAS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 720 idi na stranu