Foto: Depositphotos / shalamov
Foto: Depositphotos / shalamov

Za more nije kasno ni u septembru: Gde će građani Srbije moći narednog meseca na letovanje?

Podeli

Septembar je nekima omiljeni mesec za odmor, a ukoliko niste uspeli da se organizujete tokom letnjih meseci, svakako možete da uživate u moru i van regularne sezone.

Ovo leto je bilo nešto drugačije od prethodnih godina, a ukoliko godišnji odmor planirate da iskoristite u devetom mesecu ove godine, pogledajte gde sve možete da putujete, kao i kakvi vas uslovi na granicama čekaju.

Razloga za odlazak na more u septembru ove godine je mnogo: sve je dosta jeftinije, temperatura je prijatnija, a u letovalištima ne vladaju gužve.

Situacije sa otvaranjem granica su (bar u ovom trenutku) stabilnije nego početkom leta, te se za mnoge stvari u vezi sa globalnom pandemijom zna kako se odvijaju. Testiranja, ulazak po zemljama, mere koje se poštuju u hotelima... Sve te stvari, iako zbunjujuće, mnogo su jasnije nego početkom leta kada je dosta različitih informacija dolazilo do svakoga od nas svakodnevno.

Foto: Depositphotos/ tommyandone
Foto: Depositphotos/ tommyandone

Što se omiljene destinacije Grčke tiče, stvar je jasna: Do 31. avgusta ulazak sigurno neće biti moguć, a tog datuma se čeka revidiranje odluke i stoga se mnogi turisti nadaju da će u drevnu zemlju Heladu moći od septembra.

U bilo kom delu Grčke možete letovati do kraja septembra bez problema, a jedini problem na koji se turisti često žale jeste pojava meduza koje se pojavljuju krajem avgusta, početkom septembra. Na meduze se naročito žale oni koji letuju u Olimpskoj regiji.

Dnevna temperatura u Grčkoj tokom septembra nije niska, te je i more prijatno za kupanje.

Zakintos i Rodos su dva ostrva sa najviše sunčanih dana tokom godine. Na drugom mestu se nalaze Krf i Lefkada. Ljudi takođe pominju Tasos, Pargu, Pefkohori, Krit, Kefaloniju, Stavros.

Jonska ostrva su izložena vetru, tako da je tamo more nešto hladnije u septembru. Ostaje nam da sačekamo odluku, kao i uslove ulaska u Grčku ukoliko to bude omogućeno za naše turiste.

Foto: Deposithphotos / lucianbolca
Foto: Deposithphotos / lucianbolca

Pročitajte još:

Pasoš ove godine mnogi nisu koristili: "Trenutno su, kao i svuda u svetu, ugroženi svi"

Da li ćemo sa odmora ići u karantin: "Razmišljamo o tome, svuda je gora situacija nego ovde"

Letovanje u Crnoj Gori

Druga omiljena destinacija naših državljana u septembru može da ponudi da ceo dan provedete na jednoj od crnogorskih plaža bez straha da izgorite.

Jadransko more je toplo u septembru, za neki stepen je hladnije u odnosu na jul i avgust. Kako nema gužvi, plaže su čistije, kao i samo more.

Što se trenutnih uslova tiče, granice su za Srbe otvorene, a za ulazak u Crnu Goru potreban je negativan PCR test ili serološki elisa test.

Foto:Deposithphotos / ah_fotobox
Foto:Deposithphotos / ah_fotobox

Septembar u Hrvatskoj

Voda je, van sezone, nešto hladnija u Istri nego u Dalmaciji i Dubrovniku.

Ostrvo Hvar je idealno za letovanje u septembru jer je najosunčanije ostrvo Jadranskog mora. Pored Dubrovnika, Hvar je dosta skup za letovanje, a cene se "smiruju" u septembru.

Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju/karantin. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i on bude negativan.

Lica koja putuju zbog turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga (npr. vlasnici nekretnina u Hrvatskoj) ili drugih ličnih neodložih razloga, mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz posedovanje negativnog testa, ne starijeg od 48 sati.

Foto: Deposithphotos/ salva296
Foto: Deposithphotos/ salva296

Turska - bez brige ove sezone

Građani Srbije mogu bezuslovno da letuju u Turskoj, budući da za ulazak u ovu zemlju nije potreban test, a granice su uveliko otvorene.

Letovališta Turske su pun pogodak za one koji planiraju kupanje i sunčanje ne samo u prvoj, već i u drugoj polovini septembra. Temperature početkom septembra se kreću oko 30°C, ali se dešava da bude još toplije.

Postoje mere u smislu da se kontroliše temperatura po hotelima, postoje termalne kamere, svakog dana se dezinfikuju sobe i ceo hotel. Higijena je na maksimumu.

Foto: Deposithphotos / wirojsid
Foto: Deposithphotos / wirojsid

Pročitajte još:

Krenuli letovi: Ovde sezona traje do novembra

Egipat

Hurgada, Šarma el Šeik, Taba, nude predivno Crveno more, peskovite plaže i odmor iz snova. Ukoliko želite aktivan odmor, tu su izleti – ronjenje u čarobnom morskom svetu, vožnja kroz pustinju, ili obilazak beduinskog sela i mnogi drugi.

Iako je ova zemlja i ranijih godina bila popularno turističko odredište, ove sezone tražnja ja velika s obzirom na to da je jedna od retkih gde su granice za turiste otvorene.

Za ulazak u Egipat od 1. septembra potreban je PCR test, a do sada nije bilo nikakvih uslova.

Foto: Depositphotos / NedoB
Foto: Depositphotos / NedoB

Pročitajte još:

Srbi ne odustaju od letovanja: 22 kilometra morske obale rešenje za zatvorene granice

Srbi ipak mogu do mora: "Ovde nema posebnih uslova za ulazak"

Neum - otkriće 2020.

Čini se da je odluka BiH da državljani Srbije mogu bezuslovno da putuju u ovo zemlju dovela do toga da Neum postane prava turistička atrakcija ove godine.

Naši državljani prepoznali su Neum kao jedno od retkih mesta kojeg se, u vreme pandemije, možemo domoći sa srpskim pasošima.

Još su u junu srpski turisti krenuli ka ovoj "covid free" destinaciji, a sudeći po popunjenosti kapaciteta, more u BiH moglo bi da bude zanimljivo i van sezone.

Albanija

Još jedna zemlja koja je ove godine privukla turiste iz Srbije, a koja poput BiH ne zahteva ni test, a ni karantin za ulazak jeste – Albanija.

Većina turističkih agencija u ponudi nema Albaniju, stoga jedan od mogućih načina jeste u sopstvenoj režiji.

Pretragom cena smeštaja na popularnim sajtovima nailazi se na pristupačne cene. Noćenje za dvoje u popularnom letovalištu Saranda možete da nađete po ceni od 40 evra, a daljom pretragom nailazi se i na ponude sa doručkom po približnoj ceni.

Tunis ukoliko se otvore granice - Bugarska za sada samo uz test

Što se ovih dveju zemalja tiče postoje najave da će granice Tunisa biti otvorene, a Bugarska je dozvolila ulazak uz test. S obzirom na to da se epidemiološka situacija u našoj zemlji smiruje moguće je da će već od septembra kupanje u ovim zemljama biti dostupno.

Kako Bugarska nije ni za vreme letnje sezone skupa, u septembru su cene više nego pristupačne.

Na prvom mestu se preporučuju, zbog provoda, Nesebar, Sunčev Breg i Zlatni Pjasci. Izbegavajte manja letovališta jer tamo kada zahladi osim sedenja u sobi nema previše sadržaja.

Tunis

Septembar je odličan mesec za kupanje i sunčanje u Tunisu. I naravno, manjak gužve na plažama je još jedan plus.

Tunis možete uzeti u razmatranje ako želite na more, čak i u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 720 idi na stranu