Ilustracija/Foto: Depositphotos, Pixelery.com
Ilustracija/Foto: Depositphotos, Pixelery.com

Procedura za ulazak i izlazak iz Hrvatske: Bez čega da ne krećete na letovanje

Podeli

Kakve su procedure za prelazak hrvatske granice? Uprkos preporukama Štaba civilne zaštite, postoji još nejasnoća.

U emisiji Zajedno za zdravlje, na kanalu HRT 4, gostovao je voditelj Službe za susedne zemlje Uprave za granicu MUP-a Tomislav Kufner.

"Pre desetak dana promenjena je odluka o zabrani prelaska graničnih prelaza. Uvedene su nove kategorije stranaca kojima je omogućen ulazak u Republik Hrvatsku. To su najpre poslovne posete, ili posete u privrednom interesu Hrvatske", rekao je on.

Kako kaže, da bi mogli da uđu, putnici moraju određenom dokumentacijom dokazati svrhu svog ulaska. Ukoliko je neko turista, na graničnom prelazu mora policijskim službenicima da pokaže rezervaciju hotela, apartmana i slično.

Turisti na graničnim prelazima ne ispunjavaju nikakve formulare, već dobijaju obrazac sa epidemiološkim uputstvima u vezi sa socijalnom distancom, pranjem ruku i opštim održavanjem higijene.

Foto: Depositphotos, adamant
Foto: Depositphotos, adamant

Kufner dodaje da se granična policija prilagođava novonastaloj situaciji.

"Tražimo dokumentaciju oko mesta smeštaja, kao i broj telefona, kako bismo mogli da ih kontaktiramo u slučaju nekog problema", rekao je Kufner.

Kako kaže, u poslednjih 9 dana u Hrvatsku je ušlo oko 17.000 ljudi.

"Nastale su gužve na pojedinim graničnim prelazima, zbog dodatnih provera kod ulaska svakog turiste. Dodaje i da nema privilegovanih, iako je u zemljama poput Češke ili Slovačke povoljnija epidemiološka situacija nego, na primer, u Nemačkoj."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 720 idi na stranu