Foto: depositphotos/ Keola
Foto: depositphotos/ Keola

Statue na dnu mora: Mamac za turiste ili više od toga?

Podeli

Ostrva Gili u Indoneziji se smatraju nekim od najlepših ostrva na svetu, a posebno najmanje od njih Gili Meno, koje osim lepote nudi i eko-muzej savršen za ljubitelje ronjenja.

Ovo ostrvo je kao stvoreno za jednostavna uživanja. Bungalovi na plaži od belog peska, hladovina palmi, prozirno čista voda, zanimljiv morski svet, kornjače, korali.

Ako ste pomislili kako ima mnogih mesta s ovakvim opisom, dodajmo još jednu zanimljivost - statue oko ostrva Gili Meno.

Ovo nisu bilo kakve statue i ne nalaze se na uobičajenom mestu, gde bi svako mogao da ih primeti. One se nalaze na četiri metra dubine, i ubrzo su postale prava ronilačka atrakcija.

Ovaj projekat se naziva „Nest“ (skrovište), a započel ga je ekološko letovalište BASK, a statue je izradio britanski skulptor Džejson Dekajres Tejlor, koji je napravio nekoliko podvodnih muzeja na Kanarskim ostrvima, u Meksiku, Grenadi, piše "Mad monkey".

Ovaj podvodni muzej nije napravljen da bi bio turistička atrakcija i u njemu se krije dublje značenje. Statue predstavljaju život i njegov neprestani tok i 48 statua prirodne veličine na svoj način predstavljaju upravo to na "morski način".

Statue su rađene po modelima realnih ljudi, a deluje kao da su u vodi dugo, a ne par godina. Razlog tome je način na koji su napravljene. Potpuno neškodljive za okruženje, od neutralnih materijala koji ne da neće ugroziti morski svet, nego će ga i privući.

Upravo to je razlog iz kojeg statue deluju staro, postale su novi dom za korale i kornjače, kojih ima sve manje zbog ljudske nebrige i izazivanja zagađenja i klimatskih promena, kao i prekomernog ribolova.

Osim što će statue postati novi koralni grebeni i skrovište za morske životinje, stvaraoci projekta se nadaju da će oni koji su uživali u ovom muzeju biti ekološki osvešćeni i da će prenositi drugima važnost brige o prirodi.

strana 1 od 435 idi na stranu