1. Sad se vratila iz Andaluzije, najbolja hrana se jede u Spaniji i tacka. Italija precenjena za ono sto daju po restoranima i kaficima nama turistima.

    Poyy
    (hmm, 5. jun 2023 01:04)

    # Link komentara

  2. (Slovenac, 27. maj 2023 17:08)

    Čuj ovog pametnjakovića i još se potpisuje kao Slovenac. Taman mu i komentar paše uz prvu rečenicu mog prošlog komentara... Nemam ja dodira i nikakve veze sa Krajišnicima iz Veternika a pre će biti da su te nogirali iz ekipe pa sad glumiš pokondirenu tikvu.
    Još jednom, niko se ne žali na italijansku testenina kuhinju ako idete na putovanje u Italiju na vikend, 2-3 dana, ali ako odete 12 dana onda već posle trečeg dana ne želim više testenine očima da pogledam. Kuhinja i ishrana zahteva raznovrsnost. Ali kako to objasniti ovim novopečenim svetskim putnicima sa prazilukom u određenim šupljinama?
    A ovome STRUČNOM KONSULTANTU bih poručio da nisam ja neki student pa da tražim obrok za 10e nego nijedan obroh sa porodicom nas nije izašao ispod 130-140e a bilo je i onih skupljih. Ali nije poenta koliko sam platio obrok jer i da sam hteo da ga platim 500e šta vredi kad u ponudi takvog nema. Ponavljam da mi nije namera da krstarim po gradu i tražim taj neki restoran u kojem ima. Govorim o tome da kod nas ima u svakom restoranu šta god poželiš pa biraj. A Stručni konsultant bi pevao od sreće kad bi imao moja primanja tako da sam mu se slatko nasmejao na komentar.
    (Djordje NS, 28. maj 2023 18:59)

    # Link komentara

  3. "A o ostalim stvarima za špagete Bolonjeze i priču o Macchiatu se raspitaj malo bolje pa oponiraj."
    (Djordje NS,
    Važi, prvi put kad dođem u Novi Sad raspitacu se, sigurna sam da će me tamo najbolje informisati o naciji s kojom živim 2/3 života.
    I, ništa nisi razumeo: restorani u kojima jelovnik ima 10 strana I koji sve kuvaju su za izbegavanje, a ne ekskluzivni.
    (J., 28. maj 2023 15:25)

    # Link komentara

  4. Bio u Bolonji dvaput. Ulica via degli Orefici je na dva minuta od Velikog trga (piazza Magiore), u njoj imate sta vam dusa iste, od hrane i pica! Prelep ambijent, arhitektura prava italijanska, gurmanski izbor raznih mortadela(koja je i nastala u Bolonji), raznih vina i hrane.... stvar je samo vaseg ukusa i dzepa! E sad, sa ajvarom i cvarcima lose stoje, al nekako to bih pre jeo u Stragarima, nego u Bolonji.
    (Via degli Orefici, 28. maj 2023 00:53)

    # Link komentara

  5. Inače bio s ženom za novu godinu. To nam je bila i baza za druge gradove (Verona, Firenza, Siena). Gastronomski gledao po km2, nisam nigdje vidio toliko restorana. Grad je bogate povijesti, no nekako zapostavljena imam utisak i turisti ga nekako zaobiđu il im je prolazna stanica. Ugl. grad za vidjeti i doživjeti, prije svega grad studenata.
    (Rony, 27. maj 2023 21:09)

    # Link komentara

  6. Bio na jedan dan, otisao busem iz Milana za 4 eura u jednom pravcu i vratio se istog dana.
    Grad vredi za prosetati se.
    Fino izgleda.
    Imaju te paste tamo i to kao vise kosta, jer je rucno pravljeno i po Centru se prodaje.
    Isto to fabricki po radnjama, 10x manje.
    Italijanska kuhinja ne postoji, nista smesnije nisam cuo.
    Postoji regionalna, ono sto ima u Lombardiji, nema u Napulju ili Siciliji.
    Pica je u Napulju, nema veze sa Bolonjom ili Milanom.
    Svako ima svoje.
    Radi se o ujedinjenim regijama u Uniju, poznatiju kao Italiju.
    Ako vam je skupo u Bolonji spavanje, mozete negde drugde, pa busem ili prevozom do tamo.
    Itabus koristim za prevoz, jeftiniji i od Flixbus, tako da ako vam treba iz Rima do Milana, ima za 10 eura, to nema ni u Srbiji 600 i kusur km za te pare.
    Nije reklama, vec kako obici Italiju za sitne pare.
    (Aco, 27. maj 2023 21:08)

    # Link komentara

  7. Bio sam u Bolonji i istina je da u Bolonji i regionu Emilio Romanja ne postoje špagete bolonjeze već taljatele bolonjeze. Jeo sam baš u restoranu u Bolonji - OK al ništa posebno, opet ja nisam možda merodavan jer nisam neki ljubitelj tih testenina. Sladoled je bio fantastičan u gelateriji kod tih tornjeva.
    (JoJ, 27. maj 2023 20:21)

    # Link komentara

  8. (J., 27. maj 2023 15:12)

    Tvoj komentar je tipičan za one kojima je i tuđe go.no slađe od naše domaće torte. O kakvim jelovnicima od 10 strana pišeš? Niko ne kaže da restorani tog tima negde ne postoje, ali ko ima vremena na proputovanjima da traga za njima. Obilaziš najatraktivnije destinacije koje turisti obilaze i kad ogladniš sedaš u restoran da jedeš, nešto popiješ i ideš dalje. Ne sedaš u kola i voziš se 15 kilometara u neki ekskluzivni restoran sa 10 strana u jelovniku. Sedaš u restorane koji su u okruženju tih turističkih destunacija a tu su samo picerije i pasterije a meniji od 4 strane od čega je jedna za doručak, druga za ručak, treća za slatkiše i četvrta za piće. I kraj. i ta jedna posvećena hrani je isključivo testo na 100 načina. Kod nas u koji god restoran da sedneš bilo gde ćeš imati bukvalno sve od ranije pobrojanih jela. E, sad zašto je njihova kuhinja poznata u svetu a naša nije to je neka druga tema koja ima veze sa turističkom ponudom i zastupljenosti Italijana u svetu. A o ostalim stvarima za špagete Bolonjeze i priču o Macchiatu se raspitaj malo bolje pa oponiraj.
    (Djordje NS, 27. maj 2023 18:24)

    # Link komentara

  9. Sve sto imaju italijani je super. znaci najbolje piće, špagete itd. ali sam koncept kuhinje je ograničen. samo testo. bLkanska kuhinja je 100 godina ispred. Cao zdravo.
    (DaLanik, 27. maj 2023 17:33)

    # Link komentara

  10. @Djordje NS: ne mrdaj iz Veternika, tamo ti je najlepse medju svojim Krajisnicima, pa ojkaj i rostiljaj do kraja zivota. Ali nikad neces rostiljati kao Talijan, nisi ni nasao gde to ima. A zasto se ne sluze spagete uz bolonjez? Nije ti palo na pamet, da nema na sta da se uhvati meso? Spageta je ipak tanka, 'el supermozgu? Zato oni sluze uz bolonjez siroke rezance, taljatele. Cudi me samo, da nisi rekao da su u Srbiji bolje pice nego u "Italiji".
    (Slovenac, 27. maj 2023 17:08)

    # Link komentara

  11. Lupetanje. Bolonja nije uopšte lep grad u odnosu na druge gradove Italije. Smeštaj u privatnim apartmanima je žalostan u odnosu na većinu evropskih destinacija, a cene ih kao da vam nude luksuz(pođite ne booking i druge sajtove pa se uverite), hoteli isto skupi, hrana nije skupa kao u poznatim gradovima Italije...Uglavnom , Bolonja je ok samo u dnevnoj poseti, a blizu je Firence...Ništa spec.
    (Neđo Valderama, 27. maj 2023 16:01)

    # Link komentara

  12. Sve neki svetski putnici, a ne sviđa im se italijanska kuhinja. Ja to ne razumem. Nema lepše kuhinje na svetu. Mi jedemo mesa i jela koja plivaju u ulju i soli, italijani ne. I šta ste se uhvatili za testenine da osuđujete celu kuhinju. Testenine, kao i supe(da, ima ih-minestrone u Italiji je melem za stomak) su predjelo, a glavno jelo može biti govedina, riba ili šta god želite. E, sad što se svi zadrže na taljatelama i nemaju 50-70€ za kompletan ručak sa najboljim vinom, nije problem Italijana nego nas što ne umemo da zaradimo dovoljno. Dovoljno je da uđete u neki veći market i nađete sve, od burate i salate, preko ćufti i bakalara, pečenih punjenih paprika i svakog povrća koje nije spaljeno ili prekuvano, presoljeno i nauljeno, nego zdravo i sveže. I sve to za pristojnu cenu. A vi idite u picerije da se zasitite, a da ne košta više od 10€, ako može. Pa može, ali nemojte posle da pričate da italijanska kuhinja ne valja, nego da treba da menjate posao i tražite veću platu. Ili iskombinujte u marketu gotova jela pa jedite u skupom apartmanu.
    (STRUČNI KONSULTANT, 27. maj 2023 15:23)

    # Link komentara

  13. Posle više od 30 godina života u Italiji, čitam komentare i čudim se. Pitam se, hde su bili i šta su radili ti ljudi koji su "uzduž i popreko" proputovali Italiju. I razočarani što nema supe, čorbe, sarme i roštilja. Zapravo, osim sarme, svega ima svude, a to što oni nisu uspeli da nađu, nije italijanski problem. U Italijani restorani nemaju jelovnike od 10 strana sa svim vrstama jela, kopno, more i pizza, a sve loše, nego svaki restoran ima određenu vrstu kuhinje. To što je neko u SAD špagete nazvao po Bolonji, a Srbe vređa jer u Bolonji to ne postoji, nije problem Bologne. U Bologni se prave tagliatelle (kao srpski rezanci, ali pravljeni bez vode, isključivo sa zumancima) sa raguuom. Najmanje 2-3 puta nedeljno jedem u restoranu i vrlo retko je lasagna u meniju, to je jelo koje se jede kod kuće. Italijanska kuhinja se razlikuje od mesta do mesta, a od regije do regije su ogromne razlike. Na desetine jela od povrća, riba i morski plodovi, meso, paste. Italijani su jedna od najzdravijih i najdugovecnijih nacija na svetu, kao i od najmrsavijih.
    Djordje NS, pa niko te ne sprečava da porucujes šta hoćeš i kad hoćeš, ali niko nije dužan da srpskom ukusu i rasporedu obroka prilagodi ponudu. Gomile Italijana piju macchiato i cappuccino i posle podne, nikome se ne smeju, prestanite da izmisljaju.
    Uostalom, ceo svet je lud za italijanskom hranom, a tu srpsku, koju toliko hvale, će zaboraviti čim odu iz Srbije.
    (J., 27. maj 2023 15:12)

    # Link komentara

  14. Italiju sam skoro citavu proputovao. Zemlja je kao jedan veliki muzej. Uvijek se ima sta vidjeti. Ali koliko god je lijepo tamo brat bratu posle tri dana nemas vise sta jesti. Sve je suvo, fast food na talijanski nacin poput pizze paste i kojekakvih drugih cudesa na bazi tijesta. Od prosjecne i u proslosti hrane za sirotinju napravili su kult. I na sav taj krs od hrane te ceka „coperto“ i „servis“. Pa te tako pizza sa odozgo 30 grama sunke ili salame sa picem izadje 25 evra po osobi. A jeo si „corak“. Kod nas na kompletnom Balkanu jedes konkertno. Imas dobrih supa i corbi, imas kuvanih jela kao sarma ili pasulj. Imas rostilj. Imas pecenje. U Austriji takodje odlicna hrana. U Ceskoj isto. Ali kult je kult pa taman se stomak od suhog tijesta „uvrnuo“.
    (djubretar, 27. maj 2023 13:58)

    # Link komentara

  15. Mislio sam da sam sve video kada sam celu Italiju obišao do Salerna i Fođe uključujući i Siciliju i Sardiniju ...a onda posle nekoliko godina Kalabrija..Pulja,Taranto. Italija je čudo. Obišao sveta ali Italija je No1.
    (Antikroasan, 27. maj 2023 13:14)

    # Link komentara

  16. Upravo u Bolonji…Spavali za 80 keka..Festival vina I klope trenutno ovde…Nije lose, Ali je klopa bolja u Veroni I Napulju. Ziveli!!!
    (CAPMA, 27. maj 2023 13:02)

    # Link komentara

  17. Pre mesec dana smo se vratili sa proputovanja po Italiji a na spisku nam je bila i Bolonja. Jedino što je tačno je da je grad lep i da je prenoćište po noćenju bilo oko 200e (privatni apartman u centru). Ali daleko je to od gastronomske prestonice. To ne važi samo za Bolonju nego za celu Italiju. Ljudi, nigde nema bolje ponude hrane nego kod nas. Nemojte da vas lažu. Biti 12 dana u Italiji i hranjenja po restoranima a u ponudi nigde čak ni supa? Samo špagete, lazanje, taljatele, pice, paste... Ako niste preterani ljubitelj testenina nećete se nauživati. A tek foliranja italijana... Imam drugaricu koja već više od 10 godina živi u Bolonji, pa mi kaže: Nemoj nikad poručivati špagete Bolognese jer je to za njih uvreda (imaju neki sasvim drugi naziv, zaboravio sam koji). Sediš u restoranu u Bolonji i hoćeš da poručiš špagete koje su po njihovom gradu poznate širom sveta a za njih to uvreda? Macchiato kafu poručuješ samo do 11h a posle 11h piješ druge vrste kafe jer je i to za njih glupo ako poručiš macchiato posle 11h i to smatraju kao kad bi za ručak naručio pečena jaja. Ma, daj... Za moje pare poručujem šta ja hoću a neka se vređa ko god hoće. Samo pasterije, pizzerije, tagliatele...a jela sa roštilja, pečenje, jagnjetina, teletina, kuvana jela, sarme, punjene paprike... Kakva, bre, gastronomska prestovnica?
    (Djordje NS, 27. maj 2023 12:44)

    # Link komentara

  18. Meni je bolja klopa na jugu. Mala mesta, Napulj i obavezno Sicilija.
    (Tata, 27. maj 2023 12:39)

    # Link komentara

  19. Italija klopka za turiste. Pravu hranu turisti neće dobiti u Italiji posebno se kuva za turiste posebno za domaće.
    (Jovan Mirić, 27. maj 2023 12:08)

    # Link komentara

  20. 200€ po noći nije za nas. Mi jurimo smeštaj na moru za 300€ nedeljno. Kakva crna Bolonja za 200€ dnevno? I kakva ponuda hrane? Je l ima tamo giros? Nema. Toliko o tome.
    (GOSPODIN PRAVI, 27. maj 2023 11:35)

    # Link komentara

  21. Bolonja ima definitivno najbolju gastronomsku ponudu u svetu.
    (kurajber, 27. maj 2023 11:24)

    # Link komentara

  22. Bio sam u Bolonji nakon što sam kupio diplomu. Baš lep grad.
    (Toma, 27. maj 2023 11:18)

    # Link komentara

  23. Nije u Bolonji problem, nego Italija ima Veneciju, Veronu, Sijenu, Milano, Firencu, Đenovu, Rim, Napulj, Siciliju, Sardiniju, mora, jezera, Alpe, srednjovekovne gradice i još milion mesta što sam propustio.
    (Ayala, 27. maj 2023 11:08)

    # Link komentara