Jadranska luka i kosmopolitski grad: Mnogo više od šopinga

Jadranska luka i kosmopolitski grad, Trst se nalazi na severoistoku Italije ušuškan između Slovenije i Jadrana. U SFRJ svima poznat kao šoping-meka za Jugoslovene željne zapadne robe, Trst je mnogo više od toga. Sa bogatom istorijom koja doseže do antičkih dana, Trst je grad duge pomorske tradicije, centar trgovine kafom, u njemu se nalaze neki od najboljih evropskih univerziteta, a mnoge poznate palate u Trstu, kao i velelepnu crkvu Svetog Spiridona na Ponte Rosu, gradili su Srbi

Izvor: TU Magazin, Bojana Ilić
Pošaljite komentar
 1. ILLY Caff? je osnovao Francesco ILLY, u originalu Ferenc Illy, Mađar rodjen u Temišvaru, Rumunija. Kao mlad oficir Austrougarske vojske, za vreme 1.svetskog rata otišao je u Trst, tamo i ostao i 1933.godine pokrenuo biznis sa kakaom i kafom. Fokusirajući se na kafu, 1935. godine je napravio prvi automatski aparat za kafu (ILLETTA). Da sumiramo, najprestižnija italijanska kafa je nastala kao ideja Mađara, rođenog u Rumuniji, i oženjenog Tršćankom, pa je zaključak da je ipak važan ambijent, odnosno gde si i kakvo ti je okruženje… :)
  (jova, 17. april 2023 18:07)

  Pa to je uvijek tako, covijek postane nesto zahvaljujuci sistemu a ne zahvaljujuci porijeklu ili naciji. Zato su smjesna nacionalna prepucavanja u znanstvenom svijetu, sistem stvara ljude a ne suprotno.
  (Ivar, 18. april 2023 09:41)

  # Link komentara

 2. "Вероватно и најлепши град на Јадрану."
  (Невен,
  Pored Venecije, Dubrovnik i niza drugih?
  (mm., 17. april 2023 19:55)

  Rekao bih - vecine drugih.
  (X=iks, 17. april 2023 23:44)

  # Link komentara

 3. Невероватни Трст! Град јединствен по много чему. Вероватно и најлепши град на Јадрану.
  (Невен,
  A jeli, a čačak, aranđelovac, niš, beograd na vodi to je za tebe nista a? Tude gpbmp bolje ti je od naseg pecenja. Ee srbijo koga sve ne drzis u nedrima
  (Todor, 17. april 2023 23:06)

  # Link komentara

 4. Srbi su bili jedan od naroda tadašnje Austro-Ugarske i normalno je da su ostali zabeleženi u istoriji Trsta. To su istorijske činjenice i nemaju veze sa današnjim nacionalističkim prepucavanjima.
  (Pingvin iz Nišavu, 17. april 2023 10:22)

  Srbi su počeli stvarati svoju trgovačku koloniju u Trstu još u 18-estom veku. Tršćanski Srbi potiču od Srba iz Boke Kotorske, Trebinja, Mostara, Sarajeva i Dalmacije. Jovan Kurtović, Srbin iz Trsta (poreklom iz Trebinja) je uveo prvu brodsku liniju od Trsta do Severne Amerike. Spiridon Gopčević, poreklom iz Herceg Novog je bio astronom, istoričar i pisac. Dosta su pomgali Srbe sve srpske bogatije tršćanske porodice. Finansirali su škole na srpskom jeziku, podizali crkve, pomagali ustanike...
  (...., 17. april 2023 22:08)

  # Link komentara

 5. @Marin-St
  Da nas nije zaj... Aleksandar I, bilo bi tebi davno sve objašnjeno i sve jasno.
  (hm, 17. april 2023 20:56)

  # Link komentara

 6. Propao grad koji je izgubio stari sjaj koji je imao.
  (vz, 17. april 2023 20:48)

  # Link komentara

 7. Živim u Ljubljani, Trst je danas odlična destinacija za denevni izlet. Bar jednom godišnje odemo samo na piće i napraviti krug po gradu. Stvari su se promenile danas oni dolaze u sloveniju da kupuju stvari.
  (cane, 17. april 2023 20:26)

  # Link komentara

 8. "Вероватно и најлепши град на Јадрану."
  (Невен,
  Pored Venecije, Dubrovnik i niza drugih?
  (mm., 17. april 2023 19:55)

  # Link komentara

 9. oprez!! mnogo lopova...dzeparosa..vrlo brutalni...
  (fenix, 17. april 2023 16:34)

  Ziveo sam bas dugo u Trstu. Nigde dzeparosa nisam video. Lopova je bilo i to uglavnom nasih, ali se nisu dugo zadrzavali u Trstu. Bila je jaka pogranicna policija pa je lopovima bilo prakticnije u vecim gradovima (a i lakse za bezanje). U Trst su dolazili samo da posalju (ukradenu) robu ili kada su kretali kuci. Dakle, poptuno suprotno od navedenog. Statisticki, Trst je godinama vazio za jedan od najsigurnijih gradova u Italiji, malo se pogorsalo stanje u poslednjih godinu-dve. Tek, tuce, agresije, galame, svadje, …sto je kod nas uobicajena pojava, toga zaista nema. Policija radi svoj posao i reaguje ekspresno na svaki poziv. Apsolutno siguran grad. Za svaku preporuku
  (Kvrckvrc, 17. april 2023 19:37)

  # Link komentara

 10. Izostavljena je najvažnija stvar, a to je da se u Trstu pravi brandy Stock piće moje mladosti.
  (Moravac, 17. april 2023 09:00)
  Dragi prijatelju, pa nema više fabrike Stock u Trstu prošlo je več mnogo godina od kada je ona bila zatvorena isto kao veliki broj prodavnica i kafana. Nije više to onaj grad koji imate u sećanju. Prošla su ona lepa vtremena i za tršćane. Puno pozdrava iz Trsta i srećan vaskz.
  (trscan, 17. april 2023 18:51)

  # Link komentara

 11. ILLY Caff? je osnovao Francesco ILLY, u originalu Ferenc Illy, Mađar rodjen u Temišvaru, Rumunija. Kao mlad oficir Austrougarske vojske, za vreme 1.svetskog rata otišao je u Trst, tamo i ostao i 1933.godine pokrenuo biznis sa kakaom i kafom. Fokusirajući se na kafu, 1935. godine je napravio prvi automatski aparat za kafu (ILLETTA). Da sumiramo, najprestižnija italijanska kafa je nastala kao ideja Mađara, rođenog u Rumuniji, i oženjenog Tršćankom, pa je zaključak da je ipak važan ambijent, odnosno gde si i kakvo ti je okruženje… :)
  (jova, 17. april 2023 18:07)

  # Link komentara

 12. Nekada smo se oduševljavali farmerkama, Brooklin žvakama i sličnim glupostima, jer toga nije bilo u SFRJ. Danas se živi bolje u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, nego u Trstu.
  (djura, 17. april 2023 17:51)

  # Link komentara

 13. Marin St
  Ma tupav ne naš kralj što je 1918. godine sa gubitnicima pravio državu, umesto da smo tada napravili Srbiju i ostatke vas prepustili Italiji, Austriji.... Ovako smo vas gubitnike poveli na pregovore i jedva smo i Banat u ovim granicama dobili. Da nije bilo Mihajla Pupina koji je došao u poslednji čas izgubili bi ceo Banat. Čovek nam vratio Banat na osnovu dobrih odnosa sa tadašnjim predsednikom Amerike. To su greške koje plaćamo i plaćaćemo do kraja jer je naš kralj bio pohlepan i hteo je da vlada sa što većom teritorijom. Tako da svi vi treba da podignete spomenike našem kralju što imate države u ovom obliku.
  (Vlada, 17. april 2023 17:16)

  # Link komentara

 14. oprez!! mnogo lopova...dzeparosa..vrlo brutalni...
  (fenix, 17. april 2023 16:34)

  # Link komentara

 15. Život damo, Trst ne damo!
  (Koča Popović, 17. april 2023 16:10)

  # Link komentara

 16. Bio prošlog proleća u Trstu.Zanimljiv grad,lepa okolina.U povratku proveo dan u Poreču u Hrvatskoj.Sve u svemu na malom prostoru puno atrakcija.
  (Lucky, 17. april 2023 15:57)

  # Link komentara

 17. Невероватни Трст! Град јединствен по много чему. Вероватно и најлепши град на Јадрану.
  (Невен, 17. april 2023 14:56)

  # Link komentara

 18. Ma, nije baš sve tako idilicno ko što pišete, trsćan sam i sve to dobro znam.
  (trscan, 17. april 2023 14:16)

  # Link komentara

 19. Trst je grad na moru bez zaleđa (svoje države) koji je Kina već rezervisala ! U njemu se još oseća uticaj bivše moćne carevine koja ga je(uz Pulu i Rijeku) izgradila i namenila svojoj ekspanziji na Mediteran !
  (Superhik, 17. april 2023 14:09)

  # Link komentara

 20. Trst je lep ali prilično dosadan i tužan grad. Zbog toga se odavno ljudi više odseljavaju nego odseljavaju. Prosek izvlače studenti jer je studiranje znatno jeftinije nego naprimer u Bolobji, Firenci a posebno Milan jer su nekretnine i zakupci prilično jeftiniji od drugih gradova u severnoj Italiji. Gak su i Udine skuplje. Što se tiče šopinga Trst odavno nije mesto za pravi šoping. Nekada je naprimer u Testu bilo dvadesetak prodavnica zavesa a sada su samo tri ( govorim za centar) Generalno puni su kineske robe sa i talijanski nazivima. Cene obuće su naprimer više nego kod nas ili u Solunu. Jedino što se isplati je hrana i kućne poteepstine, međutim za to nije potrebno ići u Trst već odmah iza granice u Muggia. Tamo svake godine vidim puno tablica KP, RI, Pu i slično. Cene su značajno niže nego kod nas i Sl i Cro.
  (Antikroasan, 17. april 2023 14:06)

  # Link komentara

 21. jel ima u tom trstu nešto da se vidi a da nisu srbi gradili??
  (tekst je užas, 17. april 2023 14:04)

  # Link komentara

 22. Prijatan grad.
  (C i n i k, 17. april 2023 11:54)

  # Link komentara

 23. Trst je prekrasan austrijski grad, te čist i uredan, s obnovljenim fasadama. Posjetim ga obično za advent (predbožićno vrijeme). Na glavnom trgu tada iz razglasa diskretno odzvanja muzika bečkih valcera. Ima puno manje migranata nego Milano i ostali talijanski gradovi. Nema ni puno Slovenaca i Hrvata kao nekada, a pogotovo nema ostalih iz ex Jugoslavije sada. I dalje rade robne kuće Upim i Coin i nije jeftino.
  (Istrijan, 17. april 2023 11:54)

  # Link komentara

 24. @MarinST
  samo treba da budete zahvalni što ste prvi put dobili državu kad su vam je Srbi oslobodili i dali. Prvi put ste se pitali nešto u nekoj državi. 1918. smo mogli uzeti šta god nam milo i ostalo ostaviti Mađarima i Italijanima. Bukvalno odrediti granice Srbije po volji kako su nas Englezi i Francuzi nagovarali. Ali smo odlučili da vama damo slobodu umesto toga.
  Čuvajte se karme.
  A to koliko vas je srpskog porekla je već odlično dokumentovano. A to što se palite na svaku provokaciju pokazuje koliko je tu istine i koliko vas i danas to sve zna.
  (olejole, 17. april 2023 11:15)

  # Link komentara

 25. @Marin-St
  Pa nisu Srbi u Trstu bili organizovali izložbu o 300 godina Srba u Trstu, već italijanski istoričari i muzej grada Trsta... Jer prvu lekarsku ordinaciju u Trstu je bio otvorio lekar Srbin, prvi i najveći brodovlasnik Trsta je bio Srbin, koji je i razvio luku i grad Trst. Srbi su bili jedan od naroda tadašnje Austro-Ugarske i normalno je da su ostali zabeleženi u istoriji Trsta. To su istorijske činjenice i nemaju veze sa današnjim nacionalističkim prepucavanjima.
  (Pingvin iz Nišavu, 17. april 2023 10:22)

  # Link komentara

 26. Izostavljena je najvažnija stvar, a to je da se u Trstu pravi brandy Stock piće moje mladosti.
  (Moravac, 17. april 2023 09:00)
  Nema goreg pica!
  (GPP, 17. april 2023 10:07)

  # Link komentara

 27. Zaboravili ste da spomente Palazzo Shapich
  (dovla, 17. april 2023 09:43)

  # Link komentara

 28. Nisam bio u Trstu barem 40. godina! Šta ima tamo, što nema ovde? Nekad je bilo drukčije, a ta vremena su prošla!
  (Slovenac 1952, 17. april 2023 08:41)

  Nisi bio tamo 40 godina i znas sta ima tamo a sta ima ovde.
  Za tebe je bolje da sedis ovde i da razmisljas o vremenima koja su prosla.
  (Limar, 17. april 2023 09:18)

  # Link komentara

 29. Bio letos...iznenadjujuce lep grad. Nema plaza, kao ni cela Istra, ali ima dosta toga za videti
  (nikson, 17. april 2023 09:18)

  # Link komentara

 30. Trst je najzapadnij Srpski grad, i onako je trebao da mu Beograd Bude glavni grad kad su bila previranja 'oce li ili nece da Bude u sastavu Jugolavije.
  (Slobodan Petrovic, 17. april 2023 09:09)

  # Link komentara

 31. Izostavljena je najvažnija stvar, a to je da se u Trstu pravi brandy Stock piće moje mladosti.
  (Moravac, 17. april 2023 09:00)

  # Link komentara

 32. Pa kad je tu srpska crkva to je u stvari Srbija, samo italijani to još neznaju, triblo bi im to malo objasnit, hrvatima i bošnjacima se nije uspilo, oni su tupi balkanci, možda bi sa italijanima bilo više sriće oni su ipak evropejci!
  (Marin-St, 17. april 2023 08:49)

  # Link komentara

 33. Nisam bio u Trstu barem 40. godina! Šta ima tamo, što nema ovde? Nekad je bilo drukčije, a ta vremena su prošla!
  (Slovenac 1952, 17. april 2023 08:41)

  # Link komentara

 34. Svaka čast za tekst Bojana!
  P.S. Možda ne spada u pohvalne redove ali valja napomenuti da je Trst pun džeparoša, raznoraznih azilanata, i da prostor ispred železničke stanice i nije baš najbezbednije mesto… na žalost.
  Inače Trst je predivan i prelep grad!
  Mnogo naših ponovo ide u Trst, i primetan je i interes za kupovinu nekretnina!
  (RIP EUsROSONG, 17. april 2023 08:16)

  # Link komentara