Da li su ovo najružniji gradovi u Nemačkoj?

Šta jedan grad čini lepim? Ovo je pitanje na koje se verovatno može odgovoriti samo subjektivno. Shodno tome, mišljenja o najlepšim ili manje lepšim gradovima u Nemačkoj jako se razlikuju: dok jedni vole neki grad, drugi od njega imaju malo ili nimalo koristi. Na internet forumima i u člancima mnogi daju svoje mišljenje o nekim nemačkim gradovima koji u njihovim očima zaslužuju titulu "najružniji grad Nemačke".

Izvor: fenix-magazin.de
Pošaljite komentar
  1. @U Nemackoj zive Nemci i gastarbajteri...nema tu nikog kome je lepota potrebna...
    (Mirko, 8. februar 2023 15:59)

    Naravno da nema tu lepote, ali zato kada prigusti onda se zacvili da isti ti gatarbajteri salju novac u Srbiju. Cetvrtina godisnjeg BDP-a Srbije dolazi od dijaspore. Neko mora i da radi i zrtvuje svoje zivotno vreme na ovoj planeti da bi ti uzivao u "lepotama" Srbije.
    (Black, 14. februar 2023 00:25)

    # Link komentara

  2. @Зоки
    Lepota je u oku posmatraca. Prostor oko reke je recimo mnogo lep cele godine, ali se grozim dela od K3 pa jedno 200m nize setalistem. Tu kakvog sveta covek moze da vidi je uzas.
    Ziveli :)
    (Dodjos, 12. februar 2023 00:46)

    # Link komentara

  3. које глупости овде се пишу и коментаришу немогу да вјерујем

    рођен сам и живим у хајлброну и потпуно имам други вид на све ово што је Додјос напоменуо

    Имате једну од најјачих инфраструктура у хајлброну…најљепше винограде на јужном делу њемачке, дијеца бесплатно иду у вртић, јак факултет, један од најсавременијих у њемачкој (сувласник свега тога Dieter Schwarz), StartUp центре, јаке фирме, солидан здрав финансијских буџет општине и града, чисте улице, све уредно, најсигурнији град у виртембергу по статистици, нашег клуба, нашу парохију, доброг народа, свега нуди вам се на југу швабије, не знам шта ту може бити толико лоше .. ;) ….
    (Зоки, 11. februar 2023 03:11)

    # Link komentara

  4. Zivim u Hailbronu, potpisujem sve sto je napisano. Dva fina restorana u koja mozete da odete s decom i decija igraonica u okviru garden centra i to je to. Za decu apsolutno nema nista. Kvalitet skolstva je nula, radim kao Senior konsultant u ITu i dolaze mi klinci na praksu ili svezi diplomci, pa to sa IT fakulteta ne zna sta je klasa ni objekat. Tuce raznog olosa pijanog ili drogiranog mozete videti svaki vikend, Turke kako luduju Mrcedesima i BMWima, uglavnom osim para ovde nema nista...
    Jos koju paricu da skupimo pa nazad u BG da otvaramo svoju IT konsultantsku firmu.
    (Dodjos, 10. februar 2023 19:44)

    # Link komentara

  5. Рећи да је Немачка ружна, то може да каже само онај који није видео Немачке. Долина Рајне је нестварна са замковима и прелепом природом. Као и долина реке Мозел. Чисте реке и прелепи градови. Пошто сам обилазио централну и западну Немачку и посетио доста градова. Ово су градови који су на мене оставили најбољи утисак: Кохем, Бахарах, Руделсхајм на Рајни, Мајнц, Бамберг, Ротембург поврх Таубера, Хајделберг. А изнад њих ми је Марбург на Лани. И наравно мој Франкфурт. Немачки градови су пуни зеленила и паркова. Визбаден је ок као и Лимбург. Вецлар је леп, Вупертал није ружан ал има лепших градова. Мени се нпр није свидео Дармштад, који осим Руске цркве нема шта посебно да се види. Али њихови градови су пуни зеленила и паркова, што ми у БГ-у можемо само да сањамо. Поздрав.
    (Немачка је прелепа земља, 9. februar 2023 18:33)

    # Link komentara

  6. @KG
    Nema lepih gradova u Nemačkoj?
    Izguglaj, ako ti nije teško ove gradove i gradiće:

    Rothenburg ob der Tauber
    Goslar
    Quedlinburg
    Regensburg
    Tübingen
    Esslingen am Neckar
    Lüneburg

    Svi veliki gradovi su ružni u svakoj zemlji, a pogotovo u industrijskoj zemlji kao Nemačka.
    Srpskom ukusu je inače JAKO teško ugoditi, u svemu.
    (Neko iz dijaspore, 9. februar 2023 16:45)

    # Link komentara

  7. Sta ima da se vidi u nasim gradovima ako se izuzme Beograd, Novi Sad i Niš?
    (Petar, 8. februar 2023 08:14)

    Imas, pre svega, Suboticu, zatim Sombor, Vrsac i mozda Valjevo.
    (vojnik Markovic Marko, 9. februar 2023 13:20)

    # Link komentara

  8. Pobrojaste skoro sve najlepse gradove, kao najruznije. A koji su to, po Vasem cenjenom misljenju, lepi gradovi u Nemackoj?
    (KG, 9. februar 2023 12:55)

    # Link komentara

  9. Lepo ali sterilno, malo zelenila je u starim delovima nema mesta za ulicu trotoar parkin, pa je drvece izostavljeno. Sve beton i asfalt. Tu i tamo neki pokusaji, koje pojedu parking mesta.
    (Trt, 9. februar 2023 11:38)

    # Link komentara

  10. Za svakog posetioca je tsko reci, koji grad je lep, a koji nije.
    Kao npr. London nikako nemoze biti lepsi od Pariza, Madrida,
    Rima, Lisabona. Ali samo zato sto je kao centar Evrope i mnogo
    toga se tamo desava, kazu da je London lep.
    U Nemackoj je slicna stvar. Izdvojio bi npr. Baden-Baden,
    Freiburg, Nürnberg, Rosenheim kao lepi gradovi.
    (Turista, 9. februar 2023 10:57)

    # Link komentara

  11. Kasselle vrati se






    a ima i najlepši aerodrom!
    (budala, a koči?, 9. februar 2023 00:15)

    # Link komentara

  12. Čudna lista. Gisen, Karlsrue i Frankfurt na Majni definitivno nisu ružni - to su tipični nemački gradovi sa kombinacijom gradnje iz devetnaestog veka i moderne arhitekture (Frankfurt ima velelepne nove zgrade slične onim u London Cityju). Berlin istina ima ružne soc-realističke delove, ali ima i prekrasna jezera i parkove, pa je opet teško reći da je to ružan grad.
    (Gogi, 8. februar 2023 21:48)

    # Link komentara

  13. Živim u Minhenu, gradu koji je po meni precenjen po pitanju turističke ponude, ali ga ne bih nazvao ružnim.
    Kao i ceo Bajern i Austriju koji ipak imaju taj neki starinski, meni beskrajno dosadan, šmek.

    Od ovog što sam ja video po Nemačkoj mogu reći da bivša Istočna Nemačka, sem Berlina, definitivno ima ružnije gradove, ipak je komunizam ostavio svoj pečat.

    A najlepši grad u Nemačkoj, i po meni uz Barselonu najlepši grad u Evropi, je definitivno Hamburg gde je skoro svaka kuća jedno malo moderno umetničko delo, zapanjio sam se kad sam prvi put otišao tamo.

    Plus je jeftiniji od Minhena sa istim platama i da sam se ja pitao sa suprugom bih tamo živeo, međutim njoj smeta 'ladan vetar. Ali dobro to je već neka druga priča 🙂
    (Arzt, 8. februar 2023 12:54) 

    Plus je živ ,što je mnogo bitno.
    Nije kuća- pos'o fazom nego ima i nocni život (i dnevni).
    Luka,možda zato.

    Za Berlin (Zapadni) kazu da je bio super grad u vreme komunizma ,dok je bio "u kavezu" .
    Nazalost ,nisam ga upoznao u to vreme nego kasnije - skroz ok.
    (Komša, 8. februar 2023 21:40)

    # Link komentara

  14. Ima jedan grad koji je zbilja ružan, ali nije na listi. To je Koln. Osim par 100 metara centra i katedrale ostalo loše.
    (Hr, 8. februar 2023 11:17)

    Netačno, Köln je više od same katedrale, mada ne nudi za više od dan-dva. Važan istorijski grad koji pokazuje i različite razvoje na različitim obalama Rajne.
    (wiener, 8. februar 2023 20:48)

    # Link komentara

  15. Ne mogu da verujem da neko može da tvrdi da Paris ima samo 6-7 atrakcija ili da je Eiffelov toranj lep samo noću. Pa samo Louvre vas može zaposliti danima, a na Eiffelov toranj se vredi popeti i preko dana i uveče. Grad nudi mnogo.
    (wiener, 8. februar 2023 20:10)

    # Link komentara

  16. Zanimljiv članak, no bolji bi bio s..."Koji su najljepši njemački gradovi", ovako je sve jasno, sve što je bombardirano 45' nije lijepo jer su stradale mahom stare gradske jezgre. Npr. lijepi su manji gradovi kao Regensburg, Ravensburg, Konstanz, Aachen, Würzburg. Kassel, Ulm, Rothenburg ob der Tauber, Bamberg, Alsfeld, Wernigerode, Lübeck, Schwerin, Görlitz, Flensburg, Monschau, Trier, Mainz, Heidelberg, Esslingen, Passau, Landshut itd. dakle koji nisu imali strateški značaj pa nisu ni bombardirani...doduse neki s ove liste u članku nisu uopće loši...
    (Rony, 8. februar 2023 18:51)

    # Link komentara

  17. Čudna lista...
    Tu je Wuppertal koji je sasvim OK grad, a nema, recimo, Leverkuzena koji je nešto slično Ludvigshafenu. Grad je nastao zbog Bayerove fabrike spajanjem nekoliko sela i sada se u njegovom (geografskom) centru ukrštaju 2 najprometnija autoputa u NRW.

    PS. NRW ima puno ružnih gradova jer je to centar rudarstva i teške industrije koji je sravnjen sa zemljom u drugom sv. ratu.
    (NRW, 8. februar 2023 17:54)

    # Link komentara

  18. U Nemackoj zive Nemci i gastarbajteri...nema tu nikog kome je lepota potrebna...
    (Mirko, 8. februar 2023 15:59)

    # Link komentara

  19. Ruznoca zavisi od okruzenja u kom se grad nalazi, ukoliko biste stavili Novi Sad u Italiju bio bi ubedljivo najruzniji grad u Italiji bez konkurencije, dok u Srbiji vazi za najlepsi. Tako i kod Nemackih gradova, koji su svi vise manje lepsi od bilo kog grada u Srbiji, ali za Nemacke standarde su ruznjikavi. Secam se i kad je neki magazin ili sta je vec proglasio Charleroi u Belgiji za najruzniji evropski grad, za belgijske standarde on jeste ruglo, jer su svi gradovi u Belgiji puni klasicne arkiteiture, pesackih ulica, trgova, zelenila dok,da stavite Charleroi u Srbiju bio bi najlepsi grad.Generalno srpski, bugarski, rumunski, makedonski, ukrajinski, beloruski i ruski gradovi su najruzniji u Evropi bez konkurencije, da Novi Sad i BG nemaju malo te austrougarske arhitekture bili bi ko Sofija ili Podgorica.
    (..., 8. februar 2023 15:01)

    # Link komentara

  20. Neka neko kaze da ga je Nemac prevario za pfenig ili cent i kakav je kao poslodavac? Pojma nemate. A nemojte mi samo pisati o Parizu. Grad u kome sam bio desetine puta je grad koji je najlakse opisati sa "dodji, vidi, pa idi". Prljav, oko periferika uzasan, belaca oko 30%... Ima sest sedam znamenutosti i kraj. A Ajfelov toranj lep samo nocu. Danju kao stara zardjala zidarska skela.
    Nemacka je za Francusku raj.
    (Mišljenje, 08. februar 2023 10:57)

    Apsolutno se slažem, samo bih dodao da su od tih 30% belaca bar pola Poljaci, Rumuni i ostala Balkanska braća..
    (Kulov, 8. februar 2023 13:50)

    # Link komentara

  21. Kako ide dačija? Jesi menjao zamajac? A dpf filter? Pozdrav od gastosa.
    (Kulov, 8. februar 2023 13:47)

    # Link komentara

  22. Berlin, Hannover i Leipzig na listi a krasni gradovi.
    Spominje se kako su ružni gradovi u istočnoj Njemačkoj a to nije istina
    Leipzig, Dresden, Hale, Erfurt, Schwerin, Rostok sve sjajni gradovi.
    (TedThüringen, 8. februar 2023 13:37)

    # Link komentara

  23. Dortmund najzeleniji grad u Evropi. Ne znam kome to može da bude ružno.
    Berlin po mnogim stvarima prestonica Evrope.
    Bohum lep gradić.
    Ostale nisam bio.
    I prosto mi neverovatno da na ovom delu sajta, koji je najbolji na B92, osvane ovako nešto.
    (Randy Marsh, 8. februar 2023 13:24)

    # Link komentara

  24. Kakvi su tek gradovi kod nas najružniji grad koji sam video u životu je Kragujevac. Živim ovde od 7me godine ali iskreno kada bi Novom Sadu uzeo tvrđavu ostao bi grad sa sve glavne ulice Zmaj Jovinom i Dunavskom sa tek jednospratnicama ništa posebno. Prvo pogledajmo sebe pa onda trubimo o drugima. Srbija nema jedan grad a da je sačuvan i više od centra. U Subotici koja je naš najlepsi grad čak u samom centru ima betonskog rugla a vec dve ulice od centra obične kuće prizemnice.
    (Mi o Ružnoći, 8. februar 2023 13:23)

    # Link komentara

  25. Dnevna doza propade Nemačka.
    (Randy Marsh, 8. februar 2023 13:19)

    # Link komentara

  26. članak se bavi ružnim gradovima u Njemačkoj, ponavljam u Njemačkoj. Dakle ne u Francuskoj ili Srbiji. Po meni su svi slični, preko dana puni života do 19-20h a onda bježi na sigurno.
    (konjo, 8. februar 2023 13:11)

    # Link komentara

  27. Nijedan grad nije ružan. Nepravilno je reći "taj grad je ružan" treba reći "taj grad je ružan po mom mišljenju". Npr. meni je Berlin baš lep grad, a nekome se možda ne sviđa. Isto kao što se i mnogima Beograd ne sviđa, šta god vi pričali, iako je prljav, Beograd je po meni prelep grad.
    (?, 8. februar 2023 13:04)

    # Link komentara

  28. Ćisto sumnjam da su ružni. Jer neke od tih gradova poznajem i ne da se ružni nego su divni. Takođe znam i mnoge druge njemaćke gradove i ni jedan nije ružan. Na osnovu toga zakljućujem da i ive koje ne poznam da nisu ružni. Ko je pravio listu i zašto nemam pojma? Mozda neka šala ili provokacija ili skupljanje klikova? Njemacka sela su divna a kamoli gradovi. Mada o ukusima se ne raspravlja.
    (Zizu, 8. februar 2023 13:04)

    # Link komentara

  29. Kako Srbadija slomljene kicme i izbrisanog samopostovanja brani nemecke gradove!
    (Milos nije bio samo sluga, 8. februar 2023 12:57)

    # Link komentara

  30. Berlin im je zanimljiv ali prljav i bučan?
    Pa svaki veliki grad ima becirke koji su prljavi, u samom centru grada je normalno da je bučno, nije to selo da imaju mir i tišinu. Ali ima Berlin dosta becirka koji nisu u samom centru grada ali je još uvek dosta mirno i vrlo brzo i lako se stigne bilokuda s U-Bahn ili S-Bahn..Meni je Berlin jedan omiljenih gradova koje redovno obilazim.
    (Aco, 8. februar 2023 12:57)

    # Link komentara

  31. Živim u Minhenu, gradu koji je po meni precenjen po pitanju turističke ponude, ali ga ne bih nazvao ružnim.
    Kao i ceo Bajern i Austriju koji ipak imaju taj neki starinski, meni beskrajno dosadan, šmek.

    Od ovog što sam ja video po Nemačkoj mogu reći da bivša Istočna Nemačka, sem Berlina, definitivno ima ružnije gradove, ipak je komunizam ostavio svoj pečat.

    A najlepši grad u Nemačkoj, i po meni uz Barselonu najlepši grad u Evropi, je definitivno Hamburg gde je skoro svaka kuća jedno malo moderno umetničko delo, zapanjio sam se kad sam prvi put otišao tamo.

    Plus je jeftiniji od Minhena sa istim platama i da sam se ja pitao sa suprugom bih tamo živeo, međutim njoj smeta 'ladan vetar. Ali dobro to je već neka druga priča 🙂
    (Arzt, 8. februar 2023 12:54)

    # Link komentara

  32. Ziveo sest godina u Berlinu, grad extra, ima sta da se vidi, uredan, cist organizovan. Za svaku preporuku. Trenutno zivim u Minhenu, grad katastrofa makar po meni, em ruzan, prljav neorganizovan, guzva svuda.
    (Titov pionir, 8. februar 2023 12:48)

    # Link komentara

  33. proveo sam godinu dana u Chemnitzu,bivši DDR.Tek je to strahovito ruzan grad.
    (Zoltan Schröder, 8. februar 2023 12:28)

    # Link komentara

  34. zanči pola Nemačke ružno.
    (Rio, 8. februar 2023 11:57)

    # Link komentara

  35. Kao neko ko vec zivi 6 godina u Hanoveru moram da demantujem ovo :) Hanover je izuzetno fin grad, dosta cist, dosta zelenila, reka i jezera. Cisto poredjenja radi, duplo je veci od Novog Sada, tramvaji funkcionisu, aerodrom takodje (imate liniju BG-Han pa posetite), cvor je zeleznickog saobracaja i nalazi se na na samo par sati od svih velikih gradova (Berlin Lajpcig Hamburg Frankfurt Keln). Nema puno buke i ovih odozdo (i arapa a i nasih) tako da se mirno i fino zivi. Za neke sa ove liste se slazem, za neke su potpuno promasili.
    (Sone, 8. februar 2023 11:52)

    # Link komentara

  36. Jedan od narjužnijih koje sam video je Sarbriken. Fabrike i bifei za industrijske radnike. Pijanci po centru..
    (Pera Srbin, 8. februar 2023 11:42)

    # Link komentara

  37. Duisburg je treš. Essen nije baš toliko loš. Karlsruhe je OK, Berlin je vrh, ne znam šta će ovde na listi
    (roki, 8. februar 2023 11:34)

    # Link komentara

  38. Plus za Kassel takođe.
    Vrijedi posjetiti svakako.
    (ST, 8. februar 2023 11:25)

    # Link komentara

  39. U Nemackoj su svi gradovi ruzni i sve je depra.
    (ljiljana, 08. februar 2023 10:30)

    pola Srbije se bori da ode u tu prokletu nemačku, ali kad god čitam članak o istoj, to samo drvlje i kamenje na nju. malo licemerno, zar ne?
    (Jegermajstor, 8. februar 2023 11:23)

    # Link komentara

  40. Najružniji njemački grad bi važio za grad prosječne ljepote da se nalazi u Srbiji.
    (szobi, 8. februar 2023 11:21)

    # Link komentara

  41. Bio sam u Hejlbronu pre desetak dana, grad uopste ne izgleda tako lose, mozda Nemacki gradovi nisu poput Italijanskih npr. ali nisu ni tako losi kao sto ih opisujete ovde, barem iz mog ugla pozdrav...
    (Someone, 8. februar 2023 11:19)

    # Link komentara

  42. Na prvom mjestu je Bitburg.
    Da imate takav grad u Srbiji bio bi turistička atrakcija. Gradić apoteka.
    A točeni Bitburg u pivnici pokraj pivovare nešto najbolje što postoji. Bolje od točenog Pilsner Urquell u pivovari u Plznu.

    Ima jedan grad koji je zbilja ružan, ali nije na listi. To je Koln. Osim par 100 metara centra i katedrale ostalo loše.
    Netko spomenu Frankfurt (M). Šta fali F?!
    Savršen spoj starog i novog, a o bogatstvu grada da ne pričamo.
    (Hr, 8. februar 2023 11:17)

    # Link komentara

  43. Lepota je relativna stvar. Ne mogu se porediti nemački gradovi sa Londonom ili Parizom. Većina tih gradova je bila sravnjena sa zemjom u 2 Sv. ratu. Npr. u Kelnu je samo katedrala preživela a u Frankfurtu jedan mali kvart nedaleko od centra. Po mom mišljenju na ovoj listi definitivno ne treba da bude dosta gradova. Berlin se meni jako svideo. Ima dosta istorijskih kutaka, zoo za decu, dobra klopa, brodićem se isplati napraviti tura. Bio sam 4- 5 puta i opet bi. Leipzig takođe je zanimljiv. Trenutno je popularan među mladima (studiranje, startupi). Karlsruhe ima jako lep zamak u centru. Treba ga posetiti kada su dani "igre svetla"...
    (koeficijent, 8. februar 2023 11:16)

    # Link komentara

  44. Jeste i Eldorf je bas smoran, 15 min od Kelna a u samom mestu ima jedna od poznatijih FKK sauna, baš dosadnooo... U Babušnici i Crnoj Travi je mnogo dinamičnije...
    (Kulov, 8. februar 2023 11:14)

    # Link komentara

  45. Nemački gradovi odavno imaju reputaciju dosadnih, da manjka infratsrukture. Oni nemaju ništa kao London, ništa kao Pariz. A i to su Nemci, to je u stvarnosti dosadna, lenja i lopovska nacija, gde tu može nešto da ima.
    (logično, 08. februar 2023 10:18)

    Neka neko kaze da ga je Nemac prevario za pfenig ili cent i kakav je kao poslodavac? Pojma nemate. A nemojte mi samo pisati o Parizu. Grad u kome sam bio desetine puta je grad koji je najlakse opisati sa "dodji, vidi, pa idi". Prljav, oko periferika uzasan, belaca oko 30%... Ima sest sedam znamenutosti i kraj. A Ajfelov toranj lep samo nocu. Danju kao stara zardjala zidarska skela.
    Nemacka je za Francusku raj.
    (Mišljenje, 8. februar 2023 10:57)

    # Link komentara

  46. pa jesu svi ovi zajedno sa cijelom njemackom drzavom
    (Sve hitlersko je ruzno, 8. februar 2023 10:40)

    # Link komentara

  47. pa jesu svi ovi zajedno sa cijelom njemackom drzavom
    (Sve hitlersko je ruzno, 8. februar 2023 10:40)

    # Link komentara

  48. Frankfurt je top ali ljudi su njesra....ofenbah je beton rupa poslaratnog stila zato tamo ima puno Srba ...istina je jedini da je Frankfurt preskup
    (Djole ffm, 8. februar 2023 10:37)

    # Link komentara

  49. I najružniji Nemački grad je daleko, daleko čistiji i uredjeniji od bilo kog grada u Srbiji. To su različiti univerzumi.
    (Shigman, 8. februar 2023 10:31)

    # Link komentara

  50. U Nemackoj su svi gradovi ruzni i sve je depra.
    (ljiljana, 8. februar 2023 10:30)

    # Link komentara

  51. Cela Nemacka je prelepa, cista, uredjena, a pogotovo potez oko Sarlanda, dela kod Svajcarske i ka Bavarskoj. Sela kao iz bajki, svako mesto ima zamkove i stare autenticne zgrade. Parkovi su im prelepi i ne mali broj ima koncertne objekte na otvorenom. Setalista cista, cvece na sve strane, reke i jezera cisti... Pisem kao neko ko je u Nemackoj od 1969. Onaj ko nije bio u Nemackoj, neka ne komentarise. Biti patriota jeste voleti svoju zemlju, ali se truditi i da je cuva, a Srbija je ruinirana za sta je kriv iskljucivo narod. Nemacka, Austrija, Svajcarska, Luksemburg, Holandija...su raj i mi tu nismo za poredjenje. Jednom recju kao šesta liga za njih.
    (Mišljenje, 8. februar 2023 10:29)

    # Link komentara

  52. Nabrojali ste skoro sve gradove Nemacke :D
    Svaki grad na ovom svetu je i lep i ruzan na svoj nacin, tako i nemacki.
    (Saki, 8. februar 2023 10:28)

    # Link komentara

  53. Wiesbaden i Frankfurt nisu ružni. Berlin je ok, ali nije na nivou Madrida, Pariza, Rima, Londona...
    Hanover je takođe ok.
    (С3, 8. februar 2023 10:24)

    # Link komentara

  54. Nemački gradovi odavno imaju reputaciju dosadnih, da manjka infratsrukture. Oni nemaju ništa kao London, ništa kao Pariz. A i to su Nemci, to je u stvarnosti dosadna, lenja i lopovska nacija, gde tu može nešto da ima.
    (logično, 8. februar 2023 10:18)

    # Link komentara

  55. Ali zato kako im tek sela izgledaju u odnosu na nasa.
    (Jana, 8. februar 2023 10:14)

    # Link komentara

  56. Svaki od ovih gradova je pre svega 1000 puta čistiji i uređeniji od naših gradova.
    100 godina zaostajemo i sve smo gori.
    (god, 8. februar 2023 10:07)

    # Link komentara

  57. Kassel je najljepši. Ujedno i najmanje poznat i najmanje posecivan grad. Super.

    Wiesbaden je jako lep. Meni se i Frankfurt svidja.

    Za NRW su u pravu. Koln wuppwrtal naročito Dortmund a najgori je Gelsenkirchen

    Idite vidite Kassel. Ja ga i dan danas sanjam
    (Kasselle vrati se, 8. februar 2023 10:01)

    # Link komentara

  58. Nordhausen,broj jedan
    (Cliff, 8. februar 2023 09:57)

    # Link komentara

  59. Frankfurt, kontrast starog i novog dela strci
    Stuttgart, bez duse

    Berlin je fantastican, pogotovo ko je mlad
    (Pop Cira, 8. februar 2023 09:55)

    # Link komentara

  60. Lepše mi je srpsko selo nego bilo kakav nemački grad.
    (Petar, 8. februar 2023 09:54)

    # Link komentara

  61. Cela nemačka je ružna!
    (sojgu, 08. februar 2023 08:15)

    Kaže neko iz Srbije, s glavnim (i jedinim) gradom Beogradom
    (1001 košmar, 8. februar 2023 09:52)

    # Link komentara

  62. Generalno cijela NRW, izuzev Bonn i Duesseldorf,mračna pokrajina..
    (alek, 8. februar 2023 09:48)

    # Link komentara

  63. Sta je lepo ili ruzno, o ukusima ne treba raspravljati. Berlin ima delove grada na kojima mozete naci vise smeca na ulici, kao sto je Neukölln, Wedding, ali isto tako ima delova koji su jako uredjeni i cisti, primer Pankow, Zehlendorf etc. uglavnom delovi dalji od centra. Sto se buke tice, ne znam na kakvu se buku odnosi. Mozda saobracaj? Mada i to je relativno i zavisno od dela grada, doba dana, etc. Mislim da je sve ovo relativno i glupo za raspravljati.
    (Neko tamo, 8. februar 2023 09:45)

    # Link komentara

  64. bitno je da su nasi lepi sa 300 evra platom
    (dobri pastir, 8. februar 2023 09:42)

    # Link komentara

  65. Firt (Fürth) uopste nije ruzan grad, mali skockan, ima sve sta ti treba, parkova, pesackih zona, restorana... svakako bolji nego nase varosice pune smoga i ispucalog predizbornog asfalta
    (SilverSurfer, 8. februar 2023 09:40)

    # Link komentara

  66. Ima li i šta lepo u toj Nemačkoj? ?
    (Olja, 8. februar 2023 09:38)

    # Link komentara

  67. da, ima ih jos, da vidite Istocnu Nemacku osim Dresden, auu koja depresija...
    (milijoko, 8. februar 2023 08:12)

    Svuda gde su bili Rusi je depresija
    (Goran, 8. februar 2023 09:37)

    # Link komentara

  68. Nabrojali skoro sve poznate gradove nemacke. glupost, Wiesbaden je jedan od najlepsih gradova a na ovoj je listi.. sramno autor ovog naslova nije posetio polovinu ovih gradova
    (Gospod s' vama, 8. februar 2023 09:35)

    # Link komentara

  69. Frankfurt, lajpcig, Hanover nemaju mesta na ovoj listi. Gera, Zvikau, Gütersloh bi bili dobri kandidati.
    (glas naroda, 8. februar 2023 09:32)

    # Link komentara

  70. Hagen i Wuppertal definitivno
    (Igor, 8. februar 2023 09:21)

    # Link komentara

  71. Podugačka lista. Šta'š nema se vremena za sredjivanje, samo rad red i disciplina!
    (Budimir Trajković, 8. februar 2023 09:18)

    # Link komentara

  72. Marko, pogodi za Bor. Taj grad je nestvaran u negativnom smislu. Kao posle nuklearnog rata. Na žalost.
    (Wqop, 8. februar 2023 09:08)

    # Link komentara

  73. Hanover je lep grad, parkovi, stadthaus, centar sa katedralom, bio dva dana, ima sta da se vidi i da se uziva u dobro organizovanom i lepom gradu
    (bolomboj, 8. februar 2023 09:03)

    # Link komentara

  74. Lajpcig uopšte nije ružan, a posebno ne Frankfurt.
    (IQ 149, 8. februar 2023 09:02)

    # Link komentara

  75. Kako ste Keln mogli zaobici?!?! Sem katedrale sve ostalo je ruzno, omladina im je cudno odevena. Ili sam ja imao previsoka ocekivanja
    (Pera, 8. februar 2023 08:57)

    # Link komentara

  76. Nemački gradovi su mrtvi,sve birtije i kafići koji su davali fler gradu su propali i pozatvarani iz samo jednog razloga a to je;zabranjeno pušenje!
    Šta mislite što je Beograd zimi toliko popularan?
    One talijanske slastičarne zaboravi tu dolazi druga vrsta ljudi,jedu sladoled po dva sata i "razgledaju" okolinu,funkcionišu samo tri meseca,zeleni će crkvu uništiti a kamo ne bi gradove,tendencija-nagore :(
    (cobo, 8. februar 2023 08:56)

    # Link komentara

  77. Ahen i Koblenc su krcati turistima, prelepi, istoriski značajni, a niko ih ne pominje kao neka mesta koja treba posetiti?! Pogotovu Ahen zbog Karla Velikog i ostalih kraljeva koji su u njemu krunisani, sve do Napoleona koji je tu uzeo krunu za svoje krunisanje. Tu nema vikendom mesta u širem centru grada da sedneš da pojedeš i popiješ nešto, kolika ja gužva.
    (turista, 8. februar 2023 08:47)

    # Link komentara

  78. Svašta, Nemačka je prelepa zemlja, svi gradovi su prelepi neki vise neki manje, ali ovde čitamo za Lajpcig, visbaden a oni ko iz bajke, ne razumem sta je autoru lepo a šta ružno
    (Mina, 8. februar 2023 08:41)

    # Link komentara

  79. Posraste Nemačku, jbt!
    (Smuleco, 8. februar 2023 08:39)

    # Link komentara

  80. Ofenbach?
    (N, 08. februar 2023 08:31)

    Šta fali Ofenbahu?
    (Mrgud...., 8. februar 2023 08:38)

    # Link komentara

  81. Frankfurt ubija u pojam. Bivsa DDR je sacuvala stara jezgra pa su centri lepi.
    (ppz, 8. februar 2023 08:34)

    # Link komentara

  82. Sve, sve ali da u dva grada nema mesta gde igla da padne od posetilaca a da ovde skoro niko nije ni čuo za njih mi je više nego fascinantno. Ahen i Koblenc su tolike atrakcije, da nisam video svojim očima nikada ne bih vereovao. Ima i Trier ali ne može se poredi sa ova dva. Pogotovu u Ahen, tu u širem centru grada subotom, nema slobodnog mesta da se pojede nešto i popije. I što je još zanimljivo dosta se čuje jugoslovenski jezik, pošto se mi Balkanci ložimo na istoriju, Karla Velikog i ostale mnogobrojne kraljeve koji su tu krunisani.
    (germanofil, 8. februar 2023 08:33)

    # Link komentara

  83. Ofenbach?
    (N, 8. februar 2023 08:31)

    # Link komentara

  84. Berlin je sve samo ne ruzan grad..mnogo potcenjen,a prelep…izdvaja se od ostatka evrope,totalno je drugacijii…Nemacka jeste monotona malo,ali svakako ima par zanimljivih mestaa
    (mauro, 8. februar 2023 08:29)

    # Link komentara

  85. Hagen je broj 1!
    (Arvato, 8. februar 2023 08:25)

    # Link komentara

  86. Pa izgleda nema lepih gradova u nemačkoj
    (Saša, 8. februar 2023 08:25)

    # Link komentara

  87. Dortmund zaobiđite u širokom luku, Esen nike toliko loš, Dizeldorf prelep.
    (bio, 8. februar 2023 08:24)

    # Link komentara

  88. Vupertal upošte nije ružan, nije naravno turistička atrakcija, ali je normalan grad sa novom autobuskom i železničkom stanicom, koje su lepe i pravo sa njih izlaziš u centar, sa visećim vozom, i grad koji je uvek preko dana živ. Ne može se nađe mesto da se popuje kafa, pojede sladoled u 1,2,3,4,5h popodne, a ima premnogo objekata te namena, plus ogroman tržni centar. Za razliku od okolnih gradova, gde nema žive duše u to doba.
    (nemac, 8. februar 2023 08:23)

    # Link komentara

  89. De nadjoste Bitburg, po meni lepo mesto u lepoj brdskoj regiji.
    (Kulov, 8. februar 2023 08:20)

    # Link komentara

  90. Kakva glupost. Wiesbaden je jedan prelelp grad, ko moze obavezno treba da poseti. Jos mnogo gradova tu ima, po ovome ispade da su svi gradovi ruzni.
    (gost15, 8. februar 2023 08:20)

    # Link komentara

  91. sirota nemacka, puna ruznih gradova. ako nastave ovim putem ici docice dan kad ce nemci spas potraziti u velelepnom Beogradu, metropoli svih metropola.
    (pera turista, 8. februar 2023 08:19)

    # Link komentara

  92. Bruka od članka! Kakav naslov!?
    A kod nas su svi gradovi prelepi?

    Svaki dan DNEVNA DOZA PROPASTI NEMAČKE i ZAŠTO NE BI TREBALI DA ODETE U NEMAČKU!

    Molim vas da mi objavite komentar...
    (Duncan, 8. februar 2023 08:19)

    # Link komentara

  93. "Amerika, Amerika, zemlja velika, ali metar moga sela, Amerika cela."
    Može da se primeni i na Nemačku. Eto kako ima ružne gradove.
    (Nebojša, 8. februar 2023 08:18)

    # Link komentara

  94. Nisu oni bili u Boru, posebno od kada je postao kineska provincija.
    (Marko, 8. februar 2023 08:16)

    # Link komentara

  95. Cela nemačka je ružna!
    (sojgu, 8. februar 2023 08:15)

    # Link komentara

  96. Mozda bi b92 trebao da se bavi vise Srbijom. Da mi prvo pogledamo nase gradove, pa cemo lako da citamo o tudjim.
    Za mnoga unapredjenja ne treba novac nego dobra volja i da ljudi rade za dobrobit zajednice u kojoj zive. Sta ima da se vidi u nasim gradovima ako se izuzme Beograd, Novi Sad i Niš?
    (Petar, 8. februar 2023 08:14)

    # Link komentara

  97. da, ima ih jos, da vidite Istocnu Nemacku osim Dresden, auu koja depresija...
    (milijoko, 8. februar 2023 08:12)

    # Link komentara