Država koja je zabranila bacanje hrane

Novim zakonom izrađenim u aprilu mesecu, španska vlada podstiče nošenje ostataka hrane kući iz restorana, prodavnica i ugostiteljskih objekata. Pored toga, promoviše i podstiče pravljenje džemova i sličnih proizvoda kako bi se smanjile količine zaliha hrane kojoj uskoro ističe rok trajanja. Sve to ima za cilj smanjenje količine hrane koja se baca svake godine.

Izvor: TU Magazin
Pošaljite komentar
 1. Naravno.Toliko gladnih...
  (kole, 30. januar 2023 18:20)

  # Link komentara

 2. Sve je pitanje osiguranja….. I sta ako se neko otruje od te hrane posle? Lanac odgovornosti dovodi do onog ko je Tu hranu izbacio…. Onda se mora ostecenom platiti obestecenje itd… ovo nece zaziveti
  (zaciorski, 30. januar 2023 18:07)

  # Link komentara

 3. U USA je ovo doniranje neprodate hrane zabranjeno, zbog opasnosti od trovanja.
  Radim u restoranu, pa sve što se napravi, a ne proda, restoran iskoristi da spremi nama zaposlenima obrok ("family food").
  Ostatak se baca, pod obavezno! To je uostalom i razlog zašto postoji veliki broj pacova ovde u Njujorku, kažu 2 miliona (jedan pacov dođe na svaku četvoročlanu porodicu u proseku!). Mnogo hrane završi na ulici, u crnim kesama, koje su naslagane na trotoaru. Na ulicama grada nema kontejnera (za sada, iako razmatraju neki pilot projekat), zbog uštede prostora, već se kese sa razvrstanim otpadom ostavljaju na trotoaru i kupe određenim danima od strane sanitaraca.
  Bio je prilog na tv ovde gde se špekulisalo da se oko 40% proizvedene hrane baca. Mogao bih da se složim sa tim.
  Uglavnom su to unapred procesuirani prilozi (povrće), očišćena salata, stari hleb, itd. Dakle, ono što potiče iz kuhinje restorana ili ugostiteljskog objekta.
  Hrana koja stoji dugo i/ili se neadekvatno čuva izaziva tzv. "food born illnesses", tj. dovodi do trovanja hranom (salmonela, listerija, itd.), što se u izuzetnim slučajevima završava i smrtnim ishodom.
  Hranu možemo posmatrati kao lek, ali i kao otrov, zavisi kako postupamo sa njom.
  Ne znam kako će Španci rešiti to, ali sa neiskorišćenom hranom su uvek povezani visoki zdravstveni rizici. Neophodan je visok stepen kontrole, što povećava troškove za nešto od čega nema profita. To je zapravo i najveći izazov, ali ujedno i najveći izazov za sanitarno-tehničke mere koje se moraju preduzeti.
  P.S. U tekstu se pominju "vreće za pse". Samo da razjasnim nešto. U pitanju je "doggy bag", kolokvijalni, američki izraz za pakovanje nepojedene hrane (ambalaža za poneti) koje se daje gostima restorana (pakuje je ili sam gost ili ugostiteljski radnik, zavisno od renomea objekta). Nosi taj naziv jer se smatra da ostaci hrane idu kućnim ljubimcima (psima).
  (Nikola, 30. januar 2023 16:30)

  # Link komentara

 4. Interesantno, pogotovo kad neko drugi (turista) tu hranu plati unapred i treba da je dobije upravo od tog koji ima pravo da je odnese kući !
  (Superhik, 30. januar 2023 14:15)

  # Link komentara

 5. (mare, 30. januar 2023 13:12)
  Pročitati vijest u potpunosti.
  (kele®, 30. januar 2023 13:48)

  # Link komentara

 6. Treba uvesti zabranu proizvodnje i konzumacije hrane i prehrambenih proizvoda pa jedite go.na!
  (carvelizar, 30. januar 2023 13:23)

  # Link komentara

 7. Cist kretenizam. Pretvoriti u stocnu hranu svu hranu koja preostane. Bolje je da se hrana koja je pred sam kraj roka upotrebljivosti da se da ugrozenim LJUDIMA a ne opet da privrednici dobijaju. Pa dokle vise sa kretenizmima.
  (mare, 30. januar 2023 13:12)

  # Link komentara

 8. Svaka čast.
  (Aleksandar Veliki, 30. januar 2023 12:28)

  # Link komentara