Gde je najbolja hrana na svetu?

Trip Advisor je u okviru serije Travellers' Choice: Best of the Best, u kojoj na temelju glasanja svojih korisnika donosi brojne popise vezane za putovanja, objavio popis najboljih gastrodestinacija na svetu za ovu godinu.

Izvor: pun kufer
Pošaljite komentar
  1. Znam gde nije. U Americi. To i Ameri tvrde. A najbolja je u Evropi.
    (Zoran, 28. januar 2023 11:32)

    U Evropi? To znači u Poljskoj, Danskoj, Njemačkoj, Češkoj?
    (Toni, 31. januar 2023 08:40)

    # Link komentara

  2. Ja sve volim - domaću, azijsku, italijansku, francusku kuhinju....da ne nabrajam dalje
    (Sreda, 29. januar 2023 17:55)

    # Link komentara

  3. Svugde pođi ali kući dođi. Dakle pobednik je moja mama! Nigde tako slatko nisam jeo kao kod kuće...
    (Halfevil 333, 29. januar 2023 08:55)

    # Link komentara

  4. Hvar ništa?
    (Zeolit, 29. januar 2023 00:20)

    # Link komentara

  5. Ljudi o ukusima se ne raspravlja ! Kratko rezimiram !
    Dosta sam proputovao, probao svasta, svud gladan dok nisam stigao na balkanski prag !
    (Davor, 28. januar 2023 21:02)

    # Link komentara

  6. Mnogi pominje Srbiju, u Srbiji je hrana zaista odlična da se odvališ, ali monotona. U svim restoranima se vrti nekih 20 jela. Meso na 100 načina plus pomfrit plus kajmak. I to bi bilo to.
    (Darko, 28. januar 2023 00:11)

    Hrana u Srbiji nikako nije monotona vec upravo suprotno - izobilje raznovrsnosti i kvalitete. Recimo u hr nema ni 10% od onoga sto vi imate u Srbiji. Ovo sto mi jedemo ovdje u hrvatskoj - e to je monotono, a sada i preskupo (do sada je bilo samo skupo). Plus, vi u Srbiji imate barem domace povrce, voce, jaja, pilice itd. a ovdje je sve teska industrija pa nista nema ukusa, da zatvoris oci nikada ne bi znao sta jedes, osim mozda ribe koju prepoznas po smradu ili te kost ubode...
    (ne znas da ne znas, 28. januar 2023 17:12)

    # Link komentara

  7. Najbolja hrana zavisi od drustva, ne hrane. Prijatno.
    (zlo, 28. januar 2023 15:56)

    # Link komentara

  8. @"U Srbiji je takođe hrana dosta kvalitetna zašto sto je prirodna, nije ,,plasticna" kao na zapadu."

    Pa što se onda toliko žalimo na soju u pljeskama?
    (Radoznao, 28. januar 2023 15:54)

    # Link komentara

  9. Koliko ovde ima izdajnika. Srpska hrana pa sve 10 x ispod
    (Kulov, 28. januar 2023 14:09)

    # Link komentara

  10. Jede ko sta ima i cime raspolaze.Naravno da ce stanovnici na primer Mediterana forsirati ribu i morske plodove,mi ovde u Srbiji svoje specijalitete od raznovrnog mesa i zitarica.To je to!
    (neko iz Nis, 28. januar 2023 13:33)

    # Link komentara

  11. A sta je sa Bolonjom ? Bio je neki tekst na B92 pre 2-3 meseca da su je izabrali kao najbolju kuhinju.
    Bio sam u Firenci , probao njihovu fjorentinu i zbilja je super meso!! Nisam se usudio da probam krvavu pa sam narucio srednje kuvano . Jedino su cjene visoke
    😅
    (pedra, 28. januar 2023 12:55)

    # Link komentara

  12. Sve je to stvar ukusa. Meni je hrana u Napulju bila nešto savršeno, iako sam najbolje jeo - vjerovali ili ne - u Bariju u jednom malom tipičnom talijanskom restorančiću. A bio sam i u Rimu i u Firenci i u Veneciji više puta.
    (Dalmatinac, 28. januar 2023 11:36)

    # Link komentara

  13. Znam gde nije. U Americi. To i Ameri tvrde. A najbolja je u Evropi.
    (Zoran, 28. januar 2023 11:32)

    # Link komentara

  14. Pa naravno, isti mi!
    (Milosav, 28. januar 2023 02:32)

    Da,da genetski ispod 1% dokazano, ali u pravu si u smislu da smo živeli dole u ogromnom broju kada su se Turci pojavili gde su i sada , ali ih je bilo mnogo više pa smo nestali.Još po nekim selima se govori naš jezik.Inače Tursku hranu/ukus obožavam, ali znam i zapadnjake koji obožavaju našu hranu i tačno znaju šta hoće da jedu kada dodju, ali to ne znači da su Srbi.
    Meni je Vojvodjanska hrana zakon po raznovrsnosti i ukusu.još uže bih izdvojio Srem kao i jug Srbije.
    (ostavite se komšijskih mantri, 28. januar 2023 11:20)

    # Link komentara

  15. Па зна се где је најбоља клипа, тамо где су најбољи свињи, дођите у равницу, волем срем.
    (Bellator, 28. januar 2023 11:01)

    # Link komentara

  16. Mediteranska hrana....
    Dalmatinska kuhinja je fenomenalna...Ali ne ono sto jedete kao turisti koji dođu na odmor nego sta se kuha po pravim dalmatinskim kućama, naročito kada su velike feste u familijama ili u doba Božića, maškara, Uskrsa...
    (Picigin, 28. januar 2023 10:57)

    # Link komentara

  17. Mnogi pominje Srbiju, u Srbiji je hrana zaista odlična da se odvališ, ali monotona. U svim restoranima se vrti nekih 20 jela. Meso na 100 načina plus pomfrit plus kajmak. I to bi bilo to.
    (Darko, 28. januar 2023 00:11)

    Зато што у кафану идеш или да се проведеш или да једеш оно што не спремаш код куће. Зашто би у кафани јео пилав, боранију или паприкаш?
    (Đeminaj, 28. januar 2023 10:56)

    # Link komentara

  18. Sve je stvar ukusa.
    Ipak, mislim da smo mi kao narod za SVE što se vrednuje na osnovu UKUSA ipak dosta zatvoreni u Balkansko/Turski i Mediteranski region, jer se tu najviše i krećemo, ali svet je mnogo veći od toga. Kad vidim koliko komentara kaže da je NAŠA hrana najbolja, odmah mi je sve jasno. Taj nije stigao dalje od Segedina i Perkohorija. Za njega su, uveren sam, naše devojke najlepše na svetu.
    Veliki je svet, i raznovrstan, malo od nas može da sudi o tome gde je hrana najbolja... a opet je sve i stvar ukusa. Ovaj resultat ankete (Rim) je samo sa JEDNOG sajta, a i njih ima jako puno. Kompleksna priča.
    Moje skromno mišljenje: Korzika (Evropa), (neverovatan spoj mediteranske i klasične francuske kuhinje) i Singapur (Azija) (malezijska, indonežanska, indijska i kineska na jednom mestu), a za sve tri Amerike: Meksiko. Bez konkurencije.
    (Leteći Holandjanin, 28. januar 2023 07:45)

    Druže, prošao ceo svet, lutao gde god sam stigao, zalazio u najzabacenija sela i mesta po Evropi i Aziji, obišao celu Južnu Ameriku. Jeo sam dosta dobre hrane, dosta puta svraćao u Portugalske planinske krčme na praseće pečenje, jeo stekove po Španskim planinskim farmama, u Argentini jeo njihovo meso, u Severnoj Evropi probao Wiltof, pa jezik og goveda, pa škembić, da i to jedu u Beneluksu na primer, u Bavarskoj jeo kobasice sa kiselim kupusom itd, itd.. Sve je to lepo, ali za mene hrana u Srbiji i Bosni je bez premca, od kvaliteta pando ukusa.
    (Pera peric, 28. januar 2023 10:50)

    # Link komentara

  19. Neverovatno da je neko stavio Rim. Italijanska hrana je onako, prijatna, ali teško može da se uporedi za azijskom. Vijetnamska, tajlandska, japanska, turska, libanska, izraelska, indijska - to su vrhunske kuhinje, a iz zapadne Evrope vredna nekog pomena je samo francuska i španska.
    (kole, 28. januar 2023 10:45)

    # Link komentara

  20. U Firenci mi se hrana nije svidela, bukvalno od Italije vise ne jedem lazanje.Dok sa druge strane Turska me je odusevila.Tolika raznolikost kuhinje je prosto fascinantna i sve sto spreme je bas ukusno, tu naravno prednjaci Istanbul.Nasa hrana jeste lepe, ali za mnoge strance suvise jednostavna
    (Rasti, 28. januar 2023 09:28)

    Cudno. Doduse, zavisi gde si jeo, ima restorana i restorana. Inace, Toscana i Emilia Romagna , taj potez od Bolonje do Firence je pravi kulinarski dragulj. Tu se jede zaista fantasticno. Preorucujem ti da izbegnes velike gradove i obidjes etno sela u provinciji, … fiorentina stejkovi, kobasice, vina, testenine, …pravi spektakl.
    (Kvrckvrc, 28. januar 2023 10:43)

    # Link komentara

  21. Definitivno ne u Italiji! Večito ta famozna Italija. Obišao sam je skoro celu: Napulj, Milano, Rim, celu Siciliju (Palermo između ostalog), Firencu, Pisu, Udine, Veneciju, Lucca, ...
    Hrana stvarno nije toliko vredna koliko je hvale!
    (ggg, 28. januar 2023 10:29)

    # Link komentara

  22. Naravno u Srbiji.
    (Сара, 28. januar 2023 09:47)

    # Link komentara

  23. A giros iz Paralije? Argentinsko pecenje sa Zlatibora? Sarajevski cevap iz Beograda?
    (Stojko, 28. januar 2023 09:46)

    # Link komentara

  24. Kakva glupa lista, 2 ostrva i 8 gradova?! Babe i žabe otprilike.
    (Pudla iz predgradja, 28. januar 2023 09:44)

    # Link komentara

  25. Italija dakle? Pa sta ocekujete. Verovatno su odlucivali neki zapadnjaci, njihova hrana je nikakva. Ko u Evropi, osim Balkana uopste ima dobru hranu? Italija, Spanija i Portugal. Madjarska, eventualno Francuska. Ako glasaju nemci i ostali svabovi, naravno da ce glasati za Italiju. Ili Englezi. Pa njihovo nacionalno jelo je Kari, jer nemaju svoje. Italijanska kuhinja je dobra, ali daleko od inventivne i raznovrsne. Prvo odbacite svu ribu, jer toga ima svuda. Nema razlike da li jedete ribu i Italiji ili recimo, Hrvatskoj, Grckoj itd. To nije nacionalna kuhinja, rer je svuda ista. Sta vam ostaje? Testo, testo, testo. Bio proslog leta u Napulju, sve je stvarno preukusno i izvrsno. Ali samo testo. Mogu da jedem picu i testo povremeno, ali ne svaki dan. Drugo, hrana nije samo rucak ili vecera. Sta Italijani jedu za dorucak? Uzas. Neke preslatke krofne i takve stvari. Pa uporedite to sa nasim doruckom. Ili Engleskim. Najbolja kuhinja na svetu je nasa, Srpska. Ima uticaja sa svih strana i zato je raznovrsna. Namerno pisem srpska, jer nije bosanska ili hrvatska. Hrvati imaju samo strukle i puricu s mlincima a bosanci samo cevape i razne pite i sač. To nije kuhinja. Bugari u sve trpaju Čubricu koja prekrije svaki ukus. Samo srpska kuhinja!
    (DaLanik, 28. januar 2023 09:36)

    # Link komentara

  26. "Svakom svoje selo najtoplije prija". Meni će sarma zauvek ostati broj 1, a probao sam razne paste, tortilje, paelje, lazanje, kineske, francuske, libanske specijalitete i šta sve ne. Opustite se, ljudi, sve je stvar ukusa. Zar moramo baš oko svake teme da se podžapamo?
    (Mikii, 27. januar 2023 21:53)

    Čudna stvar mi se desila pre oko 10-12 godina. Uvek sam voleo špagete i tako jednom prilikom kupim one Indo mie Mi goreng da probam. Supe sam brzo odbacio i retko ih jedem ali špagete... Evo već više od decenije. Dešavalo mi se da skuvam dve kesice, pa još dve pa onda i zadnju. 5 za jedan obrok. Nisam baš bio suzdržan ni pre njih sa običnim špagetama. Sada sam uspeo da se svedem na jednu dve. Ali sve više mislim da dodaju nešto u one začine što deluje kao droga i da ne mogu da prestanem da ih jedem. Od kad sam njih probao one špagete od pre sam jeo možda 2-3 puta. Kuvao sam ih drugarima nikom se začini nisu svideli. Drug kuvar u hotelu, kaže rezanci su izuzetni ali začini su mi prejaki i ukusom i mirisom. Ne znam šta da kažem toliko su "savršene" da čime god sam pokušao da ih malo doradim uvek je originalni ukus bio bolji. Eventualno malo prženog luka ili ko voli da doda čili (one su slatko slano, ljute). Uvoze se kod nas iz SAE. Dugo sam verovao da su kineske dok nedavno ona koja ih je napravila Nunuk Nurajani
    nije umrla. Dakle Indonezija. O ukusima ne vredi raspravljati.
    (Svašta ima, 28. januar 2023 09:31)

    # Link komentara

  27. Ono sto se jede kod nas je za većinu sveta neprijvatljivo: masno, teško, zacinjeno, prekuvano. Namirnice izgube svoj originalni ukus. Plus u Srbiji su namirnice (suprotno ubedjenu većine) veoma nezdravo dobijene, voće i povrće puno pesticida, meso sa farmi sa nezdravim načinom uzgoja i prehrane. Tehnologija na niskom nivou:Mi imamo nekoliko desetina originalnih sireva, Francuska nekoliko hiljada.
    Koliko ima popularnih srpskih restorana u inostranstvu (van mesta gde većinom žive Srbi)? Pizzerija ima na svakom koraku.
    (Burgija, 28. januar 2023 09:31)

    # Link komentara

  28. U Firenci mi se hrana nije svidela, bukvalno od Italije vise ne jedem lazanje.Dok sa druge strane Turska me je odusevila.Tolika raznolikost kuhinje je prosto fascinantna i sve sto spreme je bas ukusno, tu naravno prednjaci Istanbul.Nasa hrana jeste lepe, ali za mnoge strance suvise jednostavna
    (Rasti, 28. januar 2023 09:28)

    # Link komentara

  29. Kakva crna Turska. Pa oni ne koriste toalet papir, vec imaju ritualno pranje koje obavljaju rukama i noktima. Ispod noktiju uvek zuto. Ko provede u Turskoj 10 dana, taj pojede minimum kilo shita.
    (deda mrsoje, 28. januar 2023 09:27)

    # Link komentara

  30. Vidim opčinjenost Srba Turcima, najlošije sam jeo u Njemačkoj.. najbolje u Francuskoj.Na prolasku kroz Srbiju uvijek sam si priuštio roštilj jel je bolji 100 puta od nas u Hrvatskoj ali užitak za nepce samo Francuska... Nisam nikada bio na dalekom istoku ove Kineske, Tajlandske po Zagrebu i Europi žali Bože..ok možda ima i dobrih ali nisam naletio na njih.U mojoj Hrvatskoj definitivno Istra.
    (Marko, 28. januar 2023 09:26)

    # Link komentara

  31. Vrhunac naše kuhinje je da ispečemo na vatri celu životinju i onda uzimamo komade životinje i jedemo s hlebom i naseckanim kupusom. Italijanska kuhinja je najbolja po mom ukusu. Mnogo svežih sastojaka, bez previše začina.
    (PAJSER, 28. januar 2023 09:19)

    # Link komentara

  32. Kao neko ko je počeo sa putuje sa 20 godina i bio u više od 100 zemalja sveta, na račun ove liste mogu da kažem o ukusima ne vredi raspravljati. Jedino bih izbacio Hanoj. Zašto? Nema šanse da nešto jedete na ulici a da se ne pojavi neko od onih koji poštuju tradiciju. Izvući će iz peta pljuvačku i pljunuti negde gde mu je zgodno. Ovaj običaj je sve ređi i u velikim kineskim gradovima ali u Vijetnamu a posebno u Hanoju van zona gde vode vodiči je još uvek veoma prisutan.
    (Kustos, 28. januar 2023 09:18)

    # Link komentara

  33. U maloj menzi Univerziteta u Novom Sadu
    (denis, 28. januar 2023 08:52)

    # Link komentara

  34. Tamo gde imas novca da je platis pa da biras kvalitet i nacin pripreme?
    (Liman3, 28. januar 2023 08:49)

    # Link komentara

  35. Italiju sam prosao maltene cijelu, i sjever i jug i sredinu. Prelijepa zemlja. Ali za talijansku hranu reci da je medju najboljima je van svake pameti. Kad vidim natpis „pizzeria ristorante“ zeludac mi se okrene. A bukvalno na svakom cosku je jedno te isto. Sva kuhinja im je fast food. Pizza, pasta pa i lazanje. Onda izmotavaju nesto s nekim sendvicima, kruscicima sa mocarelom i maslinovom uljem. Kult a jedno veliko nista. Na to platis „servis“ i „coperto“ pa te pizza za troje izadje 60 evra. A pojeo si 3-4 deka sunke ako je i toliko. Gdje se dobro jede je Turska, Ceska, Austrija i Balkan. Tu „brate mili“ dobijes konkretno i kolicinu i komad mesa i svjeze povrce i raznovrsno. U Istanbulu Testi Kebab, Köfte, Dolma, u Austriji Tafelspitz, Zwiebelrostbraten, u Ceskoj rebarca i razni odresci s knedlama, nas Balkan sa sarmom, corbama, pecenjem, rostiljem. To je hrana.
    (predor, 28. januar 2023 08:48)

    # Link komentara

  36. upravo sam u Istambulu, hrana je odlična, ali pazite šta jedete, naročito za one sa slabim stomakom, domaćin nas je pre dve večeri nakon izlaska vodio na kokoreč ?
    (putnik, 28. januar 2023 08:41)

    # Link komentara

  37. Jel to kazu da je hrana u Nju Orlinsu bolja nego u Istanbulu!?
    (Helena, 28. januar 2023 08:32)

    # Link komentara

  38. Najbolji po tom pitanju može biti samo Tokijo.
    (Mili, 28. januar 2023 08:31)

    # Link komentara

  39. Na jamajci sam jeo Hot dog svaki dan
    (Pogačar, 28. januar 2023 08:21)

    # Link komentara

  40. Sarajevski ćevapi...zakon...
    (Kriger, 28. januar 2023 08:19)

    # Link komentara

  41. bogatstvo regionalnih "delicija" ?

    Cija je to rec i da li postoji uopste?
    (hm, 28. januar 2023 08:11)

    # Link komentara

  42. @Stef

    Slazem se. Ali ni nasa nije neki biser gastronomije, a ni inventivnosti. Luk na ulje, a onda meso, meso, meso … cvarci, slanina, prsuta, sir … deserrt: brasno, mleko, jaja, puterz sta to bese povrce, a sta voce? Ah da, voce ide u rakiju!
    (Raka, 28. januar 2023 08:06)

    # Link komentara

  43. rim je prelep grad za posetiti, ali što se tiče hrane ništa posebno. sve nešto pretenciozno sa nabudženim cenama.
    (petrovic petar, 28. januar 2023 08:02)

    # Link komentara

  44. Pa, kod nas u Backoj.
    (M6 x 0.75, 28. januar 2023 07:48)

    # Link komentara

  45. Sve je stvar ukusa.
    Ipak, mislim da smo mi kao narod za SVE što se vrednuje na osnovu UKUSA ipak dosta zatvoreni u Balkansko/Turski i Mediteranski region, jer se tu najviše i krećemo, ali svet je mnogo veći od toga. Kad vidim koliko komentara kaže da je NAŠA hrana najbolja, odmah mi je sve jasno. Taj nije stigao dalje od Segedina i Perkohorija. Za njega su, uveren sam, naše devojke najlepše na svetu.
    Veliki je svet, i raznovrstan, malo od nas može da sudi o tome gde je hrana najbolja... a opet je sve i stvar ukusa. Ovaj resultat ankete (Rim) je samo sa JEDNOG sajta, a i njih ima jako puno. Kompleksna priča.
    Moje skromno mišljenje: Korzika (Evropa), (neverovatan spoj mediteranske i klasične francuske kuhinje) i Singapur (Azija) (malezijska, indonežanska, indijska i kineska na jednom mestu), a za sve tri Amerike: Meksiko. Bez konkurencije.
    (Leteći Holandjanin, 28. januar 2023 07:45)

    # Link komentara

  46. Napulj i Rim ok ali ako su ovi ostali isperd Nisa ja cu izjem Laptop.
    (Xide, 28. januar 2023 07:25)

    # Link komentara

  47. Japan. Nemaju pojma ovi.
    (m1los22, 27. januar 2023 21:46)

    Lik stavi najtacniju informaciju, a Srbi koji su najdalje biki do Guce, lupaju minuse!
    Japan je ubedljivo najbolja hrana, ali u Japanu. Ne Jaoanska , u Japanskom restoranu bilo gde u svetu
    (Dd, 28. januar 2023 06:55)

    # Link komentara

  48. peru
    (ljubac, 28. januar 2023 05:27)

    # Link komentara

  49. Смешна и потпуно нетачна листа. Мира да су је правили Американци, јер они једино и иду у Италију и Грчку. И ја и сви које знам смо увек били разочарани храном, доступном туристима, у целој Италији, а посебно у Риму. Тек ако се одлично познаје Рим и ако се зађе у уличице ван туристичких рута, може се иоле пристојно јести. Смешно је и зо што нема више азијских градова. Ништа се не може мерити са храном у Бангкоку и целом Тајланду. Од Европе, једино прихватам да је Португалија заслужено споменута, као и Грчка. Да ме погрешно не разумете, италијанска храна је одлична, али оно што је намењено туристима је ужасно. Наша храна је сигурно боља од већине овде споменутих, али је број туриста који посећују Србију и имају увид у то неупоредиво мањи, те се не може очекивати да се гласа за нас.
    (Ксенија, 28. januar 2023 04:47)

    # Link komentara

  50. Turska ubedljivo..pa 10 mesta prazno pa ostali.
    (Sale, 28. januar 2023 04:00)

    # Link komentara

  51. Да негде осим у Бразилу, Уругвају и Аргентини, може да се једе боље месо и риба, нема ни најмање шансе. Шта сам тамо све пробао, каквих укуса, и по којим ценанама, то на свету не постоји. Јео сам и добрих колача и најбољи сладолед за мене. Људи треба да знају да су те земље као и УСА, све нације света.
    (mr, 28. januar 2023 03:26)

    # Link komentara

  52. Ja bih kinesku jeo svaki dan. Sve je stvar ukusa.
    (s, 28. januar 2023 02:52)

    # Link komentara

  53. Prošao dosta drzava ali nigde klope kao u Turskoj. Svaka im čast ja sam uživao gde god bih sedeo. Restorani hoteli imbisi svega na svetu ima. A sto se tice prijema i gostoljubivosti mislim da su bez premca.
    (Del Boj, 27. januar 2023 23:18)

    Pa naravno, isti mi!
    (Milosav, 28. januar 2023 02:32)

    # Link komentara

  54. Vijetnam ima najizdasniju kuhinju koju je svet probao. Ubedljivo. Leci i dusu i telo.
    (ppz, 28. januar 2023 02:30)

    # Link komentara

  55. Francuska, Indijska, Turska, Japan. Italijani ok, ali sve je testo manje više. Meksiko je ok, ali takodje ogranicena raznolikost.
    (ma idi bre, 28. januar 2023 02:19)

    # Link komentara

  56. Ljudi jeste li probali Gruzijsku kuhinju? Fenomenalna- rame uz rame sa Libanskom, makar po meni.

    Gastronosmki pozdrav :)
    (Traveler, 28. januar 2023 01:49)

    # Link komentara

  57. Peru
    (Lazni Brkajlo, 28. januar 2023 01:42)

    # Link komentara

  58. Ja mislio tamo gde ne oboljevaju od crevnih i imuno bolesti, bolesti metabolizma itd.
    Kad ono Mišelove zvezdice odlučuju. :D
    (466453, 28. januar 2023 01:39)

    # Link komentara

  59. Rim svakako, ali ne svugde po Rimu. Idite u Taverna Romana u Via Madonna dei Monti (treba rezervacija bar dan ranije). Klasicna bas rimska kuhinja, za poznavaoce. Supruga i ja idemo u Rim uvek zimi, mnogo je jeftinije doslovno sve, a rezervisemo u Taverna Romana jos odavde iz Trsta da bismo bili sigurni da cemo dobiti sto. Prijatno!
    (Triestino, 28. januar 2023 01:37)

    # Link komentara

  60. Gluposti, napr Lisabon je jedan od najlepših gradova, ali te odvratne sardine pa jaje odozgo ili bakalar u svemu su užas! Ko voli testeninu naravno da je IT vam kategorije koliko je dobra, ali to nije za svakoga, itd. Nie postoji najbolja kuhinja, već hrana koja prija duši, pa još u društvu, može da bude i Smoki!
    (ajte, 28. januar 2023 01:18)

    # Link komentara

  61. Hrana Japana, Tajlanda, Indije, Pakistana, Sirije, Jordana, itd.je ne prevazidjena. Takozvana kombinacija mediterana sa Indo Kinom. Tek kad odes u npr Jordan ili Penzab i probas jagnjetinu "pod sacem" ili cuveni Brijani, shavtis koliko mi ne znamo da kuvamo. Pricamo o receptina usavrsavanim hiljadama godina. Ili ako imas srece u zivotu i probas hranu Yoshiro Murata (Kjoto Japan) jedini sef na svetu sa 7 Miselin zvezdica (to ne mozete da shvatite broj ukusa u svakom zalogaju, to je nesto sto se ne moze opisati recima. Kuvanje na molekularnom nivou). Ove liste tipa Rim, Firenca, itd. Pasta i Kebab,j e sirotinja raja glasala, koja dalje od Evrope nije otisla!
    (Ja45, 28. januar 2023 00:56)

    # Link komentara

  62. Pored naše (jer ja volim domaću hranu) u Aziji (Japan, Koreja, Tajland) i Italiji.
    (Anon, 28. januar 2023 00:46)

    # Link komentara

  63. stvar ukusa, meni je singapur #1
    (rtf, 28. januar 2023 00:44)

    # Link komentara

  64. Mexico
    (Rio, 27. januar 2023 22:39)

    Pa gdje njih nađe? Ubjedljivo najdosadnija hrana na svijetu.
    (Mat, 28. januar 2023 00:34)

    # Link komentara

  65. Italijanska hrana nit je raznovrsna, nit ukusna a dobrom demon nije ni zdrava. ..
    (Stef, 27. januar 2023 23:24)

    Inače čevapi, pljeskavice i masni burek su zdravi za pop..diti i sve na isti kalup. Talijanska kuhinja nisu samo pizze i nije joj svrha prežderavanje kao balkancima, u njoj se uživa i nije džaba na vrhu najpopularnijih svjetskih kuhinja. Pljeskavicu može svaki čoban pripremiti.
    (dragan, 28. januar 2023 00:22)

    # Link komentara

  66. Rim je komercijalizovan za dranje turista i morate da idete sa lokalcima koji znaju gde su dobri restorani sa pristojnim cenama. Inace, najbolje se jede u provinciji Emilija Romanja gde je centar italijanske poljoprivrede. Gradovi Parma i Bolonja tu prednjace, a Bolonju od miloste zovu "grasa" sto znaci debela. Ja sam pre 8 godina imao turneju od Stokholma do Hrvatske u trajanju od 12 dana. Zadrzavali smo se u svim usputnim drzavama, a prvi put smo dobro jeli, a na stolu su bile cackalice u Sloveniji. Verujte mi da mnogi Evropljani gladuju jer su im plate u stagnaciji, a cene su katastrofa. Gledam ih kad dodju u Srbiju kako zderu neumereno hvaleci nasu hranu.
    (kole, 28. januar 2023 00:11)

    # Link komentara

  67. Mnogi pominje Srbiju, u Srbiji je hrana zaista odlična da se odvališ, ali monotona. U svim restoranima se vrti nekih 20 jela. Meso na 100 načina plus pomfrit plus kajmak. I to bi bilo to.
    (Darko, 28. januar 2023 00:11)

    # Link komentara

  68. Svasta! Pa ni u Italiji niko ne bi rekao da se najbolje jede u Rimu! A sta reci za Firenze? Pa tamo "talijanska hrana" nije talijanska, nego je nesto sto Talijani zamisljaju kako bi Anglosaksonci zamisljali talijansku hranu.Svasta! Pa ni u Italiji niko ne bi rekao da se najbolje jede u Rimu! A sta reci za Firenze? Pa tamo "talijanska hrana" nije talijanska, nego je nesto sto Talijani zamisljaju kako bi Anglosaksonci zamisljali talijansku hranu. A Napulj? OK - pizza (ali, nje, zapravo, ima svuda). I sta drugo? A da zaista valja. U Italiji ce svako reci da je grad u kom se najbolje jede - Bologna I to je ujedno najblize onom sto se u svetu obicno podrazumeva pod "talijanskom kuhinjom". Regionalna kuhinja koja najvise odgovara danasnjim standardima vrhunske svetske kuhinje, to je - piemnteska (i to ona seljacka). Osim toga, svakako treba pomenuti Siciliju, Sardegnu, a bogami i Calabriju (za one koji vole ljuto i mnogo svinjskog mesa, kobasica i sl.... nada, naravno, ne fali ni morskih plodova). Pa cak je i Milano ispred sva ova tri pomenuta grada, a o Genovi da i ne govorimo.
    (guska koja je spasla Rim, 28. januar 2023 00:10)

    # Link komentara

  69. Ko nije jeo u Таџикистан ili eventualno u Туркменистан nema pravo glasa, zdravo!
    (Ne_znam, 28. januar 2023 00:06)

    # Link komentara

  70. Proputovao sam mnoge zemlje i gradove, i gde god sam bio,
    uvek sam jedva cekao da dodjem u Jugoslaviju da se posteno
    i dobro najedem.
    (Turista, 28. januar 2023 00:02)

    # Link komentara

  71. Naravno da će na prvim mestima da budu mediteranske kuhinje. Ubedljivo najzdravija i najukusnija hrana
    (Zacvo, 27. januar 2023 23:53)

    # Link komentara

  72. Ako hrana nije stvar ukusa, šta je onda?
    Opustite se ljudi!
    (Dragan_J, 27. januar 2023 23:51)

    # Link komentara

  73. Pored nase kuhinje, italijanska i grcka su zakon. Na spisak bi dodao jos nekoliko italijanskih gradova, grcke gradove Solun, Atinu i Krf. Madjarska i Austrija isto odlicno.
    (Master Yoda, 27. januar 2023 23:44)

    # Link komentara

  74. Rim krajnje precenjen i totalno turisticki.Nema gde nisam u Italiji bolje jeo nego u Rimu.Kaco e pepe po kom su poznati je bio bolji u provinciji(civitanova marke) jedno sto puta.Ma svugde je bolje nego u Rimu.
    A dobre hrane ima svugde kad ti je to bitno i istrazujes
    (dule, 27. januar 2023 23:33)

    # Link komentara

  75. Obisao sam vise od 60 država i slažem se za Rim, zaista odlična hrana na svakom mestu. U Srbiji je takođe hrana dosta kvalitetna zašto sto je prirodna, nije ,,plasticna" kao na zapadu.
    (markoni, 27. januar 2023 23:30)

    # Link komentara

  76. Beograd / Srbija je bez konkurencije. I internacionalno i domaće koje je bez premca.
    (City Slicker, 27. januar 2023 23:29)

    # Link komentara

  77. Italijanska hrana nit je raznovrsna, nit ukusna a dobrom demon nije ni zdrava. ..
    (Stef, 27. januar 2023 23:24)

    # Link komentara

  78. Prošao dosta drzava ali nigde klope kao u Turskoj. Svaka im čast ja sam uživao gde god bih sedeo. Restorani hoteli imbisi svega na svetu ima. A sto se tice prijema i gostoljubivosti mislim da su bez premca.
    (Del Boj, 27. januar 2023 23:18)

    # Link komentara

  79. Ja licno volim meksicku, italijansku, francusku i naravno nasu balkansku. Sve uticaje - i turske i grcke i madjarske, nemacke, sve. Sarma, koh, nasuvo, placinte, pice, lazanje, burite, kanelone, takose, giros/doner, burek, gibanice, gulas, sve. Indijska mi je isto ok (jagnjeca korma npr), ali povremeno, ne svakodnevno. Kinesku da ne vidim, vijetnam, japan i tajland isto.
    (Eto, 27. januar 2023 23:14)

    # Link komentara

  80. Yemen, Eritrea, Somalia.... kako se tamo jede? Mislimo o tome.
    (Pljeskavica od dva, 27. januar 2023 23:06)

    # Link komentara

  81. Necu ni pokusati da kazem koja je drzava najbolja po tom pitanju, a pogotovo grad (da bi se to tacno uradilo, potrebno je sve drzave i gradove analizirati, sto, naravno, dovodi u pitanje i ovu listu), ali, staviti na listu tri italijanska grada je bezumlje. Kao prvo, hrana u citavoj italiji je ista, moze da varira od juga ka severu, ali to svakako ne moze biti jedan grad. Ista hrana je u Napulju i u Bariju, npr. A drugo, bio sam u sva tri navedena grada i jeo sam dosta, ne zasluzuju mesto ni na kakvoj listi. U Firenci je najpoznatiji sendvic kod nekih likova u centru (zaboravio sam ime) sa stotinu razlicitih prsuta, u Rimu Pasta eat, ime sve kaze, a u Napulju margarita pica kod De Micikelea (ili tako nesto). To jesu njihova jela, ali daleko od najboljih i najkvalitetnijih. Italijani su takvi da gledaju sve sto rade da sto pre izbace iz ruku, takva im je i hrana, ne dao Bog nesto probati komplikovanije napraviti. Ali odgovorno mogu da tvrdim da sam u Holandiji najgore jeo, za vratom dise Nemacka. Ostalo ne znam dovoljno da bih komentarisao.
    (uto, 27. januar 2023 23:04)

    # Link komentara

  82. Iz moje perspektive u srbiji.
    Kad dodjem iz kanade ne mogu da se zaustavim
    Od pecenja cevapa bureka...itd
    (Dex, 27. januar 2023 22:54)

    # Link komentara

  83. Mislim, u Armiji spasa, gde sa đaba ališe!
    (kognitivna disonanca, 27. januar 2023 22:47)

    # Link komentara

  84. A gde je Turska recimo,pa ulična hrana na Tajlandu?
    (dr Lektor, 27. januar 2023 22:46)

    # Link komentara

  85. Mexico
    (Rio, 27. januar 2023 22:39)

    # Link komentara

  86. Ko nije bio u Turskoj ( ne mislim na letovalista i All hotele )nema sta da komentarise takav sudar Azijske i Evropske kuhinje,zacini fantazija.Sta god vam padne na pamet tamo ima.
    (Danilo, 27. januar 2023 22:25)

    # Link komentara

  87. najbolja hrana je koja volis
    (Mire orao, 27. januar 2023 22:14)

    # Link komentara

  88. Lion u Francuskoj, vino i hrana i kolači.
    (Click, 27. januar 2023 22:07)

    # Link komentara

  89. Ako voliš da jedeš, da probaš nešto novo, nisi probirač hrana je svuda dobra.

    Nešto će da ti prija više, nešto manje nešto ćeš da zavoliš posle nekoliko probanja, nešto nećeš nikad.

    O ukusima ne vredi raspravljati.
    (Gde ja živim, 27. januar 2023 22:03)

    # Link komentara

  90. Meni Madjarska.
    (istvan, 27. januar 2023 22:01)

    # Link komentara

  91. "Svakom svoje selo najtoplije prija". Meni će sarma zauvek ostati broj 1, a probao sam razne paste, tortilje, paelje, lazanje, kineske, francuske, libanske specijalitete i šta sve ne. Opustite se, ljudi, sve je stvar ukusa. Zar moramo baš oko svake teme da se podžapamo?
    (Mikii, 27. januar 2023 21:53)

    # Link komentara

  92. Najbolja je kod keve.
    (porky's butthole, 27. januar 2023 21:51)

    # Link komentara

  93. Zivim u nemackoj, obisao celu eu ali najbolja hrana ima definitifno u Srbiji.
    (Boris, 27. januar 2023 21:47)

    # Link komentara

  94. Japan. Nemaju pojma ovi.
    (m1los22, 27. januar 2023 21:46)

    # Link komentara

  95. Čudno da još nema komentara od sveznajućih Srba koji znaju gde, kako i šta da je ova lista bez veze i da su sve destnacije na listi truba.
    (Šupak Meraklija, 27. januar 2023 21:21)

    Pitam se pitam da li zaista vazi ona latinska "Nomen est omen"?
    (Pitam se pitam, 27. januar 2023 21:43)

    # Link komentara

  96. Čudno da još nema komentara od sveznajućih Srba koji znaju gde, kako i šta da je ova lista bez veze i da su sve destnacije na listi truba.
    (Šupak Meraklija, 27. januar 2023 21:21) Cekaj, zgadija je trenutno zauzeta komentarisanjem derbija. Sad ce oni, polako.
    (Negativni, 27. januar 2023 21:39)

    # Link komentara

  97. @(Šupak Meraklija, 27. januar 2023 21:21)

    Srbija nije na listi jer je van svake kategorije. Bilo koje sudije ne mogu kategorisati srpsku kuhinju jer za tako nešto treba proći kvalifikacije, a to nije ni lako ni jeftino.
    Možda Vijetnam može da priđe, ali zna se ko je najbolji.
    A ti jedi sirnice i zeljanice, navrati u Srbiju, nije ti daleko, a imaš i halal sertifikovane restorane sada.
    Pozdrav.
    (geo - local, 27. januar 2023 21:37)

    # Link komentara

  98. Koliko su samo ove liste bezveze i ne mogu se objetivno ni sastaviti!!
    (Dragan -Sava, 27. januar 2023 21:29)

    # Link komentara

  99. Francuska!
    (???, 27. januar 2023 21:28)

    # Link komentara

  100. Čudno da još nema komentara od sveznajućih Srba koji znaju gde, kako i šta da je ova lista bez veze i da su sve destnacije na listi truba.
    (Šupak Meraklija, 27. januar 2023 21:21)

    # Link komentara

  101. Libanska bez premca
    (konzervativac, 27. januar 2023 21:12)

    # Link komentara