Dalmacija, moja doza detinjstva

Vratila sam se mestima na kojima sam odrastala. Prošlo je 30 godina od poslednje posete gradovima o kojima ću pisati u narednim blogovima, ako uopšte budem u stanju, od emocija koje su me rasturile kada sam ponovo stala na staro, dobro dalmatinsko tle.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. (ketiS, 28. jun 2021 01:36) Mislim da cak ni ti vise ne verujes u to sto pises, ako mislis onda je to zaista zabrinjavajuce...
    (Srdjan bg, 6. avgust 2021 17:52)

    # Link komentara

  2. Ne brinite, ni mi sa sjevera Hrvatske nikad nismo lijepo dočekani na jugu...Nije problem u Srbima, problem je u nekim drugim glavama...
    (Z, 25. jul 2021 00:42)

    # Link komentara

  3. @Ivan ZG

    Dakle, po vama danasnji Grci nemaju veze sa antickim Grcima, osim sto postoji tri hiljade godina pisane istorije koja dokazuje suprotno. Napredujete, za vreme vaseg marsala ste samo falsifikovali istoriju na prostoru bivse Jugoslavije, a sad ste krenuli da falsifikujete istoriju ni manje ni vise nego Grcke, najstarije evropske civilizacije. Uzgred, u Grckoj me cesto razumeju kad kazem hleb, a i ako me ne razumeju uvek dobijem osmeh zato sto sam iz Srbije. I plaze su uvek besplatne i ciste, za razliku od vasih. Moji preci, Srbi, su ziveli u Dalmaciji, ali bili su pametni i otisli su odatle 1800., odmah posle kraja Mletacke republike. Bas zato sto su dobro poznavali te sa kojima su ziveli, bilo im je jasno da posle odlaska civilizovanih Venecijanaca nastupa mracno doba.
    (ha ha, 1. jul 2021 19:40)

    # Link komentara

  4. Bio sam prošli vikend u Šibeniku nakon tjedan dana jedrenja. Netko je ovdje napisao da je jedrenje najljepši vid turizma i ja se slažem s time. Nema ljepšeg nego pustiti sidro u nekoj lijepoj uvali kojih na našim otocima ima bezbroj i uživati u kristalno čistom moru bez ikoga u blizini. Što se tiče Šibenika posjetio sam ga nakon 26 godina i ostao oduševljen koliko lijepih restorana i kafića postoji u starom gradu. Posebno bih spomenuo restoran Pelegrini koji ima Michlinovu zvjezdicu a hrana, vino i usluga su naravno na najvišem nivou. Ako netko ima priliku neka svakako ode probati. U Hrvatskoj se puno toga lijepog i zanimljivog može vidjeti i probati.
    (Bobi, 1. jul 2021 11:54)

    # Link komentara

  5. Predivan tekst a komentari Boze sačuvaj. Knezovi , Kraljevi , tvoje , moje . Ma fuj. Umesto da pročitaju tekst i zatvore ako im se ne dopada oni pričaju o historiji tamo negde zatvoreni u stanu od 20 kvadrata u nekom Bloku , ljubomorni i ogorčeni na sve. Ma bezi.
    (Mihajlo, 28. jun 2021 10:58)

    # Link komentara

  6. @Ivan ZG ......."Po vasemu mi bi sve trebalo lijepo srusiti i izgraditi novo".....

    Potpuno besmislen i "nakaradan" zakljucak. Problem nije u postovanju tudjeg, vec u prisvajanju tudjeg, usled nedostatka sopstvenog. Ipak, ako vam nista drugo ne preostaje nego da se poistovecujete sa tudjim, to je vas problem. Sto se Grka tice oni jako dobro znaju sta je njihovo, a starogrcko nasledje je itekako njihovo, ili je mozda po vama u Hrvatskoj, to nasledje neke vanzemaljske civilizacije. Konacno, nisam vise cest "gost" Hrvatske, ali dok sam iz svojevremenih razloga bila, sporazumevala sam se na engleskom ili nemackom, te nikakvih problema nisam imala.
    (ketiS, 28. jun 2021 01:36)

    # Link komentara

  7. Dzabe sve, u hrvatsku na more ne idemo
    (Xaxa, 27. jun 2021 18:00)

    # Link komentara

  8. Čitam i zaključujem da neke smeta što sve građevine u npr. Dalmaciji nisu sagradili Hrvati. Pa kao šta se onda oni time ponose.
    Po vašemu mi bi trebali sve lijepo srušiti i izgraditi novo. Tako da povijest počinje sa Hrvatima. Ali zato im u Grčkoj ne smetaju spomenici iz doba antičkih Grka koji veze nemaju sa ovim sadašnjim Grcima.
    U Hrvatskoj ih smeta što ne mogu naručiti hleb dok u Grčkoj svi razumiju kada im se kaže hleb i nema potrebe da nauče jednu stranu riječ jer srpski je svecki jezik koji svi razumiju.
    (Ivan ZG, 27. jun 2021 11:02)

    # Link komentara

  9. @Ruairidh

    Izvinjavam se, ali moram da se dopunim, jer sam zaboravila da navedem jedan vrlo znacajan, danas takodje strani arhiv koji pohranjuje brojne cinjenice i podatke o srpskoj istoriji i kulturi, a to je sta mislite koji? Naravno, setila sam se...DUBROVACKI!
    (ketiS, 27. jun 2021 02:11)

    # Link komentara

  10. @Ruairidh ......"u Hrvatskoj se povijest uci iz arhiva u Zagrebu, Becu, Budimpesti i Vatikana....."

    Naravno da se povest prostora koji od kraja 20-og veka ulazi u sastav drzave Hrvatske, izucava u arhivima pomenutih gradova tj. drzava, jer je taj prostor bio deo Kraljevine Ugarske, Austrijskog Carstva, te Mletacke Republike. Povest drzave Hrvatske se izucava od kraja 20-og veka, dakle od vremena njenog nastanka. Inace pomenuti Deretic niti je istoricar, niti je autor bilo kog udzbenika istorije koji je u upotrebi u srpskim vaspitno-obrazovnim ustanovama. Sto se tice srpske povesti i kulture, dovoljno je da se poseti vama susedna Srbija, a sto se tice stranih izvora, ni oni nimalo ne manjkaju, vizantijski, otomanski, ugarski, mletacki.... Sto se tice vase povesti, bolje da misljenje sacuvam za sebe.
    (ketiS, 26. jun 2021 23:31)

    # Link komentara

  11. @DEDA CVETKO "Koji su to Nemanjici bili katolici? Imenuj mi jednog."

    Ima samo jedan koji je hteo da predje u katolike sa sve narodom i u tom smislu pisao pismo tadasnjem papi koji je tu ideju odbio. Radi se o samoproklamovanom caru Dusanu cije je carstvo u to vreme bilo na izdisaju pa je ocekivao da bi mu prelazak u katolike spasio carstvo pred nadolazecim Ugarima sa severa. Nije razmisljao o tome da su nadolazeci Ugari vec odavno bili katolici tako da... sta je ocekivao? Da ce Vatikan ustati protiv svojih mezimaca Ugara?
    (lennox, 25. jun 2021 14:05)

    # Link komentara

  12. (ketiS, 24. jun 2021 01:13)
    Keti draga, u Hrvatskoj se uci povijest iz arhiva u Zagrebu, Becu, Budimpesti i Vatikana. Mi znamo tko smo i sto smo. Ne ucimo od Deretica i slicnih!
    (Ruairidh, 25. jun 2021 03:24)

    # Link komentara

  13. @DEDA CVETKO "Koji su to Nemanjici bili katolici? Imenuj mi jednog."

    Verovatno misli na Stefana Nemanju, koji se prvo krstio po katolickom obredu u rodnoj Duklji, danasnjoj Crnoj Gori. Shodno cinjenici da je hrvatska istoriografija potpuno ispolitizirana u pravasko-tudjmanovskom smislu, gde se katolicizam dozivljava kao "hrvatski ekskluzivitet", dok se etno-identitet dozivljava kao istorijska datost koja postoji sama po sebi, po njima se ispostavlja da je Stefan Nemanja "prvo bio Hrvat", pa se nakon drugog krstenja po istocnom obredu "pretvorio u Srbina." Verujem da shvatas sta hocu da kazem, tj. nadam se da ces razumeti moj pokusaj objasnjavanja te "uobicajene hrvatske nebuloze". Pozz!
    (ketiS, 24. jun 2021 01:13)

    # Link komentara

  14. Pa nije valjda da se sramiš da su Nemanjići bili katolici..

    (:•|, 23. jun 2021 23:11)

    --

    Koji su to Nemanjici bili katolici? Imenuj me jednog.

    Sto se tice Kotromanica, kao sto clanak u Wikipediji jasno i nedvosmisleno potvrdjuje (vidi moj link), oni su potpadali pod religiju one regije gde su vladali. Neki su, kao i danas, bili katolici, neki su bili pravoslavci, a neki su bili clanovi Crkve Bosanske. Poslednji vladari dinastije Kotromanic cak su se i preobratili u Islam. Ograncu porodice Kotromanic koje su vladale zemljama na istoku Bosne i istoku Hercegovine (danasnjoj Srpskoj) DEFINITIVNO nisu bili katolici.
    (DEDA CVETKO, 23. jun 2021 23:58)

    # Link komentara

  15. @DEDA CVETKO

    Pa nije valjda da se sramiš da su Nemanjići bili katolici..
    Kažeš samo nominalno katolik, a kako to da su SVI vladari Bosne (do pada pod Turke) bili i umrli kao katolici?
    Da, kad kažem svi, mislim od bana Borića iz Slavonije do kraljice Katarine..
    Usput, pogledaj odakle titula bana uopće, to jest di se javlja prvo a onda možeš i prikaz Hrvatske u 10. stoljeću prije banovine Bosne..
    Sportski pozdrav čiča Cvetko..
    (:•|, 23. jun 2021 23:11)

    # Link komentara

  16. (Подршка, 22. jun 2021 23:25)

    Vi se onda lepo preselite u Split, jer sta cete u ovoj primitovnoj sredini koja vas sputava da se druzite sa vasim prijateljima.
    Taman je sada novizabrani dogradonacelnik Splita sin pohrvacenog Srbina, idealno za vas.
    (pisi cirilicom da bi izgledalo vise srpski, 23. jun 2021 21:58)

    # Link komentara

  17. Srbi, od nacije koja je jednim potezom pera mogla da odredi granice tamo gde je htela, dosli su dotle da kmece i ponizuju se zarad deset dana na moru. Samo zahvaljujuci mrznji koja ih zaslepljuje ne vide da bi se pola Beograda pohrvatilo za kucu na Bracu.
    (naivni i povodljivi srbi, 23. jun 2021 21:51)

    # Link komentara

  18. @:-I

    Nemanjica Srbija se prostirala do Splita obuhvatjuci i poluostvo Peljesac, te ostrva Hvar, Brac, Korculu i Mljet. Kotromanica Bosna je u vreme svog vrhunca krajem 14-og veka obuhvatala i Split, Trogir i Sibenik, a Hrvatska tada nije ni postojala kao drzava. Kotromanici i Nemanjici su kao i svi vladari toga vremena vodili uravnotezenu politiku, vesto balansirajuci izmedju dva verska sredista. Drugo, danasnje vreske podele izmedju hriscana se na mogu preslikavati na srednji vek i razdoblje pre reformacije. Trece, u to vreme nisu ni postojali etniciteti u smislu, srpskog, hrvatskog ili bosnjackog. Sve u svemu, tvoj post potvrdjuje koliko je istorija u Hrvatskoj ispolitizirana, a to se u strucnim krugovima naziva, PSEUDOISTORIJOM.
    (ketiS, 23. jun 2021 21:34)

    # Link komentara

  19. Nemanjićeva Srbija je bila do iza Dubrovnika, a svi Kotromanići katolici.. a i Nemanjići istu bijehu katolici u početku?
    (:-|, 23. jun 2021 10:06)

    Ne znam nijednog Nemanjica koji je bio katolik. Najblize katolicizmu je prisao Stefan Prvovencani koji je bio krsten kao katolik, ali i on sam je ceo zivot proveo kao pravoslavac i deklarisao kao takav.

    Bilo je mnogo srpskih vladara koji su, hteli-nehteli, morali da pregovaraju sa Papom, vencavali se katolickim princezama ili morali da priznaju katolicki (uglavnom ugarski) vazalat, ali nijedan jedini nije bio katolik. Nijedan!

    O veri Kotromanica se moze mnogo toga reci. Tacno je da je jedan deo Kotromanica nominalno priznavao Papu, sto je Papa nagradio tako sto je Ugare vise puta napujdao na "nevernike" (citaj: pravoslavce) iz Bosne. Zapravo, kao i danas, gotovo svi Kotromanici koji su vladali istocnom Bosnom i istocnom Hercegovinom bili su pravoslavci:

    [link]
    (DEDA CVETKO, 23. jun 2021 21:10)

    # Link komentara

  20. Pa bila je u sastavu države Tvrtka Kotromanića, tako da nije baš da nikad nije bila...
    (NIkad ne zaboravi ko ti je bio djed, 23. jun 2021 19:01

    Kotromanići nisu Srbi nego Bosanci. Prvo su bili kraljevi Bosne a tek onda Srbije. Okupacija je trajala nekih 20 tak godina.
    (Ivan, 23. jun 2021 20:57)

    # Link komentara

  21. (...) Dalmacija nikad nije bila u sastavu Srbije, bas nikad!
    (Ruairidh, 23. jun 2021 10:53)

    --

    Ovo je mapa Srbije izmedju 1227 i 1326. Kao sto se vidi iz prilozenog, vise od jedne trecine Dalmacije, sve od Prevlake pa do danasnjeg Omisa (izuzev Dubrovnika), bilo je u sastavu nemanjicke Srbije, UKLJUCUJUCI tu i ceo Peljesac, celi Mljet , celo Lastovo I celu Korculu.

    [link]

    Ovo je ENGLESKA mapa Srbije s kraja 19. veka koja pokriva sredinu 13. veka (vreme neposredno nakon oslobodjenja Vizantije od latinske okupacije) , koja nedvosmisleno potvrdjuje verodostojnost srpske mape (ne, britanski kraljevski kartografi nisu bili Srbi):

    [link]

    Konacno, ovo je mapa srpskih zemlalja s kraja 10. veka (era Vlastimirovica), iz pre-nemanjickog perioda.

    [link]

    Kao sto se vidi iz prilozenog, Srbi su posedovali vise od polovine danasnje albanske obale i najmanje 60% danasnje Dalmacije; hrvatska kraljevina je kontrolisala u vrh glave 30% Dalmacije, a ostatak je pripadao Svetom Rimskom Carstvu, odnosno istocnom Franackom Carstvu.

    Ima li pitanja?
    (DEDA CVETKO, 23. jun 2021 20:48)

    # Link komentara

  22. Dragi Readster, Dalmatinci su sebe nazivali Slovini, Slaveni, Iliri i Hrvati. Nikada se nisu nazivali Srbima. To sto su neki srpski naucnici rijec slaven preveli u srbin to je vec druga prica. Dalmacija nikad nije bila u sastavu Srbije, bas nikad!
    (Ruairidh, 23. jun 2021 10:53)

    Pa bila je u sastavu države Tvrtka Kotromanića, tako da nije baš da nikad nije bila...
    (NIkad ne zaboravi ko ti je bio djed, 23. jun 2021 19:01)

    # Link komentara

  23. Poslije ovog teksta koji zvuči kao loš propagandni pamflet još manje volim Šibenik iako sam rođen u okolini Šibenika . Godina 2020. Tisno (nekada Tijesno). Prešli smo sa Murtera most i u koloni auta skrenuli desno obalom . Na pedesetak metara od mosta pješački , na kojemm šesna cura čeka da prijeđe preko puta . Stanem , dam joj rukom znak da prijeđe uz blagi naklon glavom . Zato sam dobio najljepši osmjeh ljeta 2020. godine . Ali ... , uvijek ono ali . Kada je vidjela NS tablice osmjej je nestao a na licu se pojavila teško opisiva prezriva grimasa !
    (Драган КНН, 23. jun 2021 17:32)

    # Link komentara

  24. Smisao odmora upoznavanje ljudi?
    Mozda sa 20-25 ali posle pola veka jok.
    Pa meni je posao delom komunikacija sa ljudima pa mi jos to treba na odmoru?
    Imam krug od 15 dobrih prijatelja i jos 20 koji su vise od poznanika. I dosta je.
    Iskreno, u godinama sam da me zanima ono sto je priroda stvorila a nista sto je covek stvorio.
    Da, jedrenje je najlepsi vid turizma a moze se poci i sa prijateljima i upravo se pripremam za drugu polovinu septembra na 3- 4 dana jer mi je prijatelj skiper.
    A sad sa porodicom u CG. I dole imam par drugara ali iz vojske pa druzenje uz lozu ne gine.
    Ako bude nocu malo parangala na feral divota.
    (Aleksa Pufta, 23. jun 2021 16:25)

    # Link komentara

  25. U komentarima samo o guman, o autima. A svaki put neka takva glupost bude u medijoma. I sad, kad bi pitaluii policiju sumnjam da bi bilo od 3 slučaka godišnje. Ni me briga ko će doći ili.neće doći, ali samo manje laži bi puno pomoglo.
    (Fanat špadi, 23. jun 2021 15:50)

    # Link komentara

  26. (grgur, 23. jun 2021 10:27)

    Licno nikada nisam bio niti cu ici u Nemacku jer sam odrastao pored Sumarica. U druge NATO zemlje (osim Slovenije, CG i Albanije) idem i za razliku od Hrvatske mogu normalno da pricam srpskim jezikom bez straha da me neko ne izmlati. Tako da ako zelis idi u Hrvatsku i ostani da zivis tamo ko ti brani ali nemoj da pises neistine o hrvatskoj gostoljubivosti i dovodis ljude u zabludu. Uostalom, pogledaj crne hronike srpskih novina za vreme letovanja i videces da nema nijedna vest da su nekom autu sa BG tablicama izbusene gume u Grckoj, Kipru, Turskoj itd. za razliku od Hrvatske
    (El Pibe, 23. jun 2021 14:05)

    # Link komentara

  27. policajac na granici me pita: "Sta vam je ovo na haubi? Slovo "U" kazem. E neka vam je, idite ponovo u ustasiju, proveravajte svake godine da li su se promenili"
    (Eugen, 23. jun 2021 10:27)

    Nadam se da si ga prijavio. Ja bih. Nedostojan je uniforme koju nosi.
    (Mr Majestyk, 23. jun 2021 13:34)

    # Link komentara

  28. Tri puta sam letovao u Dalmaciji sa porodicom u zadnjih pet godina, i to Makarska, Brač i Korčula. Išao sam sopstvenim kolima. Prvi obilazak Makarske, čim sam parkirao auto u centru grada, čovek srednjih godina (oko 55) prolazi pored auta, vidi registraciju i pita:
    Da li dolazite iz Požarevca?
    Na moj potvrdan odgovor kaže: Dobro došli.
    Da napomenem da nijednu neprijatnost nismo doživeli, i da su svuda bili ljubazni, od domaćina gde smo iznajmljivali aparmane do prodavaca ili konobara u kafićima i restoranima.
    (Fox Molder, 23. jun 2021 13:31)

    # Link komentara

  29. dorćol, 23. jun 2021 11:07

    Istra je uvek bila i ostala posebna. Istrijani su ljudi za sebe. Idi vidi, doživi pa onda komentariši. Nikome se tamo ništa loše nije i neće se desiti. A ekstrema i budala ima svuda. To su klinci, budale. Sve to znam iz prve ruke. Živela tamo do 91. Svake godine idem po par puta. nikad problem.
    (ja, 23. jun 2021 13:25)

    # Link komentara

  30. Ja nisam "gumas", ali bih rado prijavio dva otkinuta spoljna ogledala i i veliko slovo "U" duboko urezano na haubi. Kad sam se vracao u Srbiju, policajac na granici me pita: "Sta vam je ovo na haubi? Slovo "U" kazem. E neka vam je, idite ponovo u ustasiju, proveravajte svake godine da li su se promenili"
    (Eugen, 23. jun 2021 10:27)

    Ako nisi gumas da nisi od Kvaternikovih Eugene?
    (Hrvoje, 23. jun 2021 13:21)

    # Link komentara

  31. U Dalmaciju samo treba otici da bi posjetili srpske manastire Krupu, Krku, Dragovic. Naci smjestaj kod nasih ljudi, ostaviti tamo novac, neki prilog crkvi. A sto se tice mora i plaza ima Grcka, Crna Gora, pa i u Turskoj su gostoljubiviji i sigurno vas niko nece pretuci ako govorite srpski.
    (miki, 23. jun 2021 13:20)

    # Link komentara

  32. Tle ili tlo - pitanje je sad ?!
    (Matori Kesa, 23. jun 2021 12:07)

    # Link komentara

  33. Definitivno vidimo obrise novih odnosa, sve manje negativnih komentara. Necu o ratu i o posledicama po zemljama i narodima eks-Yu. Radije bi da primetim da ljudi se odlucuju za odmor u primorskim mestima gde je priroda lepa, bistro more, hrana dobra, putovanje sto je moguce prikladnije, i sve to u okviru ekonomskih mogucnosti. E sad, niko ne ide na more zbog Grka, Turaka, Hrvata, Albanaca, Crnogoraca, itd itd. Primera radi, more ima i Rumunija a bogami i Bugarska, ali em je more daleko a Crno More ne moze da se usporedi sa Mediteranom. Tako da kome kako bilo drago, ali samo ono sa tenkovima i cizmama, dajte ljudi cetvrt veka od Dejtona, 21 god od Kosova. Imate samo jedan zivot, a neki nisi bili ni te srece.
    (severoistok - ATEISTA, 23. jun 2021 11:18)

    # Link komentara

  34. Umesto da gledamo kako da od nase predivne zemlje napravimo uspesnu i modernu drzavu, mi se davimo u zavisti zato sto Hrvatska ima tako prelepo more, a mi nemamo nikakvo. Znate ko jos nema more? Slovacka, Ceska, Madjarska, Austrija, Svajcarska... Sve ove zemlje su kudikamo uspesnije i od Hrvatske, a o nama da ne govorim, a njihovi gradjani tokom leta stignu i da uzivaju u Jadranu.
    (Dusan, 23. jun 2021 11:10)

    # Link komentara

  35. Zamisli da odem u Hr na more i da u prodavnici tražim hleb a onda mi radnica kaže da nema...tog trenutka bi mi se sve zgadilo.
    Tako da, nije to odmor i nije vredno da se ide jer su velike šanse da vam se desi nešto loše makar sirna neprijatnost.
    Po registru u Hr ima od 300.000 do 500.000 branitelja puta njijove porodice...
    mnogi hvale Istru a juče neko uništo spomenik Brozu toliko o tome.
    (dorćol, 23. jun 2021 11:07)

    # Link komentara

  36. @grgur Želiš da nas ubediš da čoveku u Splitu nisu izbušili gume,pretukli mla-
    di par,prebijali srpske vaterpoliste(jedan se iz vode drao da je hrvat),.....Na tvoju
    žalost pamtimo i ustaške simbole po dobrom delu dalmacije.
    (a, 23. jun 2021 11:01)

    # Link komentara

  37. Članak je pun gluposti i nebuloza a ne spominje uopšte koje opasnosti vrebaju srpske turiste tamo. To ćete čitati u crnim hronikama. Šibenik nije nikada ni bio turističko mesto. Tamo nemate ništa da vidite niti gde da se okupate. Kome je to zanimljivo savetujem mu da malo obidje sveta. Neka počne od Grčke.
    (bane, 23. jun 2021 09:22)

    Imate pravo u Hrvatskoj nema šta da se vidi, 20 miliona ljudi to svake godine dokazuje. Bane ako se je vama nešto ružno dogodilo,žao mi je puno a ako pak nije dođite, odvažite se i uvijek ćete dolaziti. Prestanite pumpati druge ljude svojim fantazijama. Želim ponovno reći Srbi su naši dragi gosti, koji vole potrošiti kad imaju ali nije da nam od njih zavisi turizam jer sudjeluju u malom postotku ali nekako su naški i naši ljudi ih vole.
    Najopasniji su ovi vaši dušebriznici kojima se nikada ništa loše u Hrvatskoj nije dogodilo jer tu nisu niti bili a da jesu drugačije bi zborili kao oni koji su stvarno bili i doživjeli nezaboravan godišnji u svoj svojoj punini.
    Kada bi stvarno negodovali oni kojima se stvarno nešto i dogodilo bilo bi minorno ali ovakovi kao vi stalno podgrijavaju napetosti i tenzije. Toliko vaših ljudi radi na Jadranu i svi zadovoljni i prijateljstva sklopili i ljubavi i nitko još nije zaklan od Ustaša kao što bi se moglo naslutiti u nekoj eskalaciji problema koji je samo u bolesnim glavama.
    (omniameamecumporto, 23. jun 2021 10:58)

    # Link komentara

  38. Hrvati su Srbi Katolici. Ili smo mi Hrvati Pravoslavci kako ti milo ali pre će biti ovo prvo.
    (Redster, 23. jun 2021 08:22)
    Dragi Readster, Dalmatinci su sebe nazivali Slovini, Slaveni, Iliri i Hrvati. Nikada se nisu nazivali Srbima. To sto su neki srpski naucnici rijec slaven preveli u srbin to je vec druga prica. Dalmacija nikad nije bila u sastavu Srbije, bas nikad!
    (Ruairidh, 23. jun 2021 10:53)

    # Link komentara

  39. У далмацију се може отићи, али једино са тенковима..
    (benny1985, 23. jun 2021 09:36)

    ...а онда повратак на трактору.
    (MR, 23. jun 2021 10:48)

    # Link komentara

  40. bane, 23. jun 2021 09:22

    Još kad bi i ti izašao iz svog sela i vidio svijeta...
    (Poreč, 23. jun 2021 10:47)

    # Link komentara

  41. У далмацију се може отићи, али једино са тенковима..
    (benny1985, 23. jun 2021 09:36)

    S vratiti se na traktorima...
    (donnie, 23. jun 2021 10:45)

    # Link komentara

  42. S obzirom na ovakve stravične komentare, nije ni čudo što se dogode nekakvi ekscesi. Sramota! Gledajte sebe i svoju zemlju!
    Uvijek ispadne da su napadnuta nevinašca. "Nisam ja ovo, nisam ja ono..." A kad pogledaš kakav je prosječan komentar na srpskom forumu o Hrvatskoj, sasvim drugo lice...
    (ludi splico, 23. jun 2021 08:39)

    Ma neee, nevinasca su oni koji buse gume, otkidaju ogledala i sprejom pisu ustaske parole po srpskim automobilima. Nevinasca su i konobari koji kazu da srpski ne razumeju jer si narucio kafu umesto kave. Sacuvaj me Boze kuge, gladi i vase nevinosti i dobrote. Fuj !!!
    (lennox, 23. jun 2021 10:40)

    # Link komentara

  43. @veteran
    Nisi ti veteran cim tako pises. A sto se obale u Grckoj tice, ako dalje od Soluna nisi makao onda me i ne cudi sto tako pises ali neznanje nije opravdanje… Samo ti tamo letuj i finasiraj ih.. Moji preci su tu stradali ‘41. a rodjaci i klasici 90-ih tako da daleko im lepa kuca.Ima mnogo lepsih mesta na ovom svetu. Pozdrav od veterana svih ratova pocev od ‘91.
    (veteran, 23. jun 2021 10:40)

    # Link komentara

  44. Доста већ једном са југоносталгичарском мазохистичком пропагандом кратког памћења.
    (Лето опасног живљења, 23. jun 2021 10:37)

    # Link komentara

  45. У далмацију се може отићи, али једино са тенковима..
    (benny1985, 23. jun 2021 09:36)

    I da se vratiš na traktoru, opet.
    (Franjo, 23. jun 2021 10:34)

    # Link komentara

  46. Da Hrvatska ima prelepu obalu ima i prosao sam je svaki pesedalj o trosku mornarice.
    Jedini za mene prihvatljiv boravak u Hr je renta jedrilice i turisticki ili nauticki djir u zavisnosti od voljedrustva. Tako su kontakti sa ljudima svedeni na skoro pa nulu. Da se razumemo cesto i u Srbiji mi odgovara takav odmor.
    Sad da ja zamisljam da mi je konobar, vulkanizer ili prkar ortak malo je preterano.
    Onom moku isekose gume ali sta bi sa onim curama na Dorcolu.
    Budala ima svuda.
    (Aleksa Pufta, 23. jun 2021 07:48)

    U odnosu na njih kod nas je premalo budala. Trebalo bi toga mnogo vise i onda im nigde u Srbiji ne oprastati hrvatske tablice. Oko za oko zub za zub.
    (nikola 58, 23. jun 2021 10:32)

    # Link komentara

  47. Sibenika se secam od 1980 g ,kada su mi isekli gume na automobilu ,jer su imale BG registraciju.
    Sibenik je deo mene u genima ,jer mi je otac generacijama HRVAT iz Sibenika.,cuveno prezime .
    Nemam nostalgiju,ni lepa secanja.
    (Ocekivanje ?, 22. jun 2021 22:47)

    To je tvoje. Kakve to veze ima sa ovim člankom ili sa drugim ljudima?
    Širiš mržnju.
    (Vladimir, 23. jun 2021 10:28)

    # Link komentara

  48. Opet se javljaju dežurni gumaši ! Nijma bi gume bušili i u Norveškoj da idu ...Lol !
    (Tramuntana, 23. jun 2021 07:41)

    Ja nisam "gumas", ali bih rado prijavio dva otkinuta spoljna ogledala i i veliko slovo "U" duboko urezano na haubi. Kad sam se vracao u Srbiju, policajac na granici me pita: "Sta vam je ovo na haubi? Slovo "U" kazem. E neka vam je, idite ponovo u ustasiju, proveravajte svake godine da li su se promenili"
    (Eugen, 23. jun 2021 10:27)

    # Link komentara

  49. Vidim da je dosta negativnih komentara, pa bih pitao da li putujete nekada u Nemačku? I ako da, kako to sebi pravdate, imajući na umu strahote iz II svetskog rata? Šta je "otklon" da vam tako nešto ne smeta? Duži vremenski period? Pa od rata u Hrvatskoj je prošlo četvrt veka, koliko treba da prođe?
    Šta se dešava kada hoćete da odete u neku od NATO država koja nas je bombardovala krajem devedesetih?
    Ne razumem logiku...
    (grgur, 23. jun 2021 10:27)

    # Link komentara

  50. I ja sam isto isao, pa sam morao da zamenim sve 4 gume i ceka me autolakiranje.
    (Branko, 22. jun 2021 22:44)

    Lažeš.
    (Vladimir, 23. jun 2021 10:27)

    # Link komentara

  51. Letovanja smo provodili u Dalmaciji... I kada je sve puklo prešli smo u Grčku, ali NE U Paraliju, hanijoti, pefkohori...i ka da neko kaze dalmacija, ja ZACutim i znaM da nije video Grčku !!!
    (dusan, 23. jun 2021 10:24)

    # Link komentara

  52. sve si napisala i ubedila me- ne dolazim ni da mi plate !!!!
    (gladijator, 23. jun 2021 10:21)

    # Link komentara

  53. Ja idem u Hrvatsku već 10 leta za redom,tražim hleb u restoranu,supu i niko mi nikad nije ništa loše rekao ni pokazao.
    (veteran, 22. jun 2021 23:35)

    Ne ide ti srpski pravopis toliko lose, ali ne toliko dobro da covek ne prepozna da nisi Srbin.
    (lennox, 23. jun 2021 10:18)

    # Link komentara

  54. samo u cizmama
    (..nbg..., 23. jun 2021 02:06)

    Prije opancima
    (Marija, 23. jun 2021 10:13)

    # Link komentara

  55. Нека хвала. У Хрватској може свако да те малтретира ако си Србин - и где хоће и кад му се "ћефне".....
    (sitno, 23. jun 2021 10:13)

    # Link komentara

  56. @ketiS

    Nemanjićeva Srbija je bila do iza Dubrovnika, a svi Kotromanići katolici.. a i Nemanjići istu bijehu katolici u početku?
    (:-|, 23. jun 2021 10:06)

    # Link komentara

  57. I samo jos da nam je doticna otkrila zasto nije ostala tamo gde je ostavila mirise detinjstva za sobom?
    (Eugen, 23. jun 2021 10:02)

    # Link komentara

  58. У далмацију се може отићи, али једино са тенковима..
    (benny1985, 23. jun 2021 09:36
    Pa bili ste 91.Pa ti bi htio jos.Mislim da ovog puta su samo pusti snovi.
    (Samos, 23. jun 2021 09:53)

    # Link komentara

  59. Svojim kolima sa srpskim tablicama nikako, najbolje nauciti ijekavicu i poruciti kruh a ne hleb radi licne sigurnosti, jos to debelo platiti tesko zaradjenim parama. Sreca more je toplo pa ako te gomila pojuri mozes da skaces u more. Zimi je to nezgodno. Pa kome je toliko stalo srecan put.
    (Zoki, 23. jun 2021 09:50)

    # Link komentara

  60. Onom moku isekose gume ali sta bi sa onim curama na Dorcolu.
    Budala ima svuda.
    (Aleksa Pufta, 23. jun 2021 07:48)

    Gume na Dorcolu su isecene jer su stale i parkirale gde su onemogucile ostalim stanarima da prolaze kolima. NIsu im isecene jer imaju BG tablice. Gume u Splitu su isecene samo zato sto su novosadske tablice.
    (Sunce Slobode, 23. jun 2021 09:45)

    # Link komentara

  61. У далмацију се може отићи, али једино са тенковима..
    (benny1985, 23. jun 2021 09:36)

    # Link komentara

  62. Članak je pun gluposti i nebuloza a ne spominje uopšte koje opasnosti vrebaju srpske turiste tamo. To ćete čitati u crnim hronikama. Šibenik nije nikada ni bio turističko mesto. Tamo nemate ništa da vidite niti gde da se okupate. Kome je to zanimljivo savetujem mu da malo obidje sveta. Neka počne od Grčke.
    (bane, 23. jun 2021 09:22)

    # Link komentara

  63. U poslednjih deset godina sam obišao celu Dalmaciju, od Dubrovnika preko Splita, Šibenika do Rijeke, zatim celu Istru, grad po grad (Pula i Medulin su nešto posebno). Obišao sam i puno ostrva na jedrenju.
    Moje objektivno zapažanje: ljudi su opušteni, mogu normalno da pričam, većina rado porazgovara jer smo im sličniji nego strani turisti. Prošli ratovi i sukobi nikome nisu zanimljivi. Ako se i dotaknemo politike, vrlo oštro kritikuju sadašnje stanje, jednostavno ljude zanima kako bolje da žive, a ne da diskutuju o prošlosti.
    Ako ste ipak zabrinuti za bezbednost svoje porodice, zaobiđite veće gradove i letujte u malom mestu ili na nekom ostrvu, tamo možete potpuno da se opustite.
    (grgur, 23. jun 2021 09:17)

    # Link komentara

  64. Oladite više sa Rvackom.
    (Juho, 23. jun 2021 09:13)

    # Link komentara

  65. Da Hrvatska ima prelepu obalu ima i prosao sam je svaki pesedalj o trosku mornarice.
    Jedini za mene prihvatljiv boravak u Hr je renta jedrilice i turisticki ili nauticki djir u zavisnosti od voljedrustva. Tako su kontakti sa ljudima svedeni na skoro pa nulu. Da se razumemo cesto i u Srbiji mi odgovara takav odmor.
    Sad da ja zamisljam da mi je konobar, vulkanizer ili prkar ortak malo je preterano.
    Onom moku isekose gume ali sta bi sa onim curama na Dorcolu.
    Budala ima svuda.
    (Aleksa Pufta, 23. jun 2021 07:48)

    Ideš negdje da bi ti kontakt sa ljudima bio sveden na nulu.....jadno... pa to ti je najvažnije, ostavi predrasude pred vratima i uživaj.... pusti Cinika, njemu nema pomoći.
    (omniameamecumporto, 23. jun 2021 09:09)

    # Link komentara

  66. S obzirom na ovakve stravične komentare, nije ni čudo što se dogode nekakvi ekscesi. Sramota! Gledajte sebe i svoju zemlju!
    Uvijek ispadne da su napadnuta nevinašca. "Nisam ja ovo, nisam ja ono..." A kad pogledaš kakav je prosječan komentar na srpskom forumu o Hrvatskoj, sasvim drugo lice...
    (ludi splico, 23. jun 2021 08:39)

    # Link komentara

  67. Meni je Makarska rivijera ostala u najlepšem sećanju iz detinjstva.
    (Mića, 23. jun 2021 08:24)

    # Link komentara

  68. @(Jelena Markovic, 22. jun 2021 23:25)
    Hrvati su Srbi Katolici. Ili smo mi Hrvati Pravoslavci kako ti milo ali pre će biti ovo prvo.
    (Redster, 23. jun 2021 08:22)

    # Link komentara

  69. @ veteran

    a ti si neka pojava pa imaš pravo da omalovažavaš one koji letuju u CG i Grčkoj?
    Ti piješ samo ekskluzivna vina i šampanjce pa ti smetaju oni koji piju pivo?
    Ti si eto poliglota pa razumeš čak i hrvatski jezik a mi nogama i rukama...pa čak ni to.
    Pa ti si bog! I ja idem u Hrvatsku na more ali mi na pamet ne bi palo, da omalovažavam ljude koji to ne žele ili letuju na nekoj drugoj destinaciji...ali eto...ima nas svakojakih
    (max cavalera, 23. jun 2021 08:22)

    # Link komentara

  70. Ja Sam umoran od mrznje koju citam ovde I na Hrvatskim portalima.. I ja sam odrastao Uz odlazenja na Hrvatsko tada Jugoslovensko primorje I moze da prica ko sta hoce.. Nema lepse primorja od Jadranskog mora nigde, ta kombinacije prelepe obale, prirode, sa prebogatom istorijiom, starim gradovima, I mnogo zanimljivom komunistickom turistickom arhitekturom prilagodjenoj obicnom svetu (mrzim nove hotele ogradjene) ne postoji nigde na svetu. I dalje idem 3 puta godisnje na more, tu sam ljubav nasledio od roditelja Ali hocu da idem u Hr na more da ne razmisljam da mi Neka budala ne razlupa auto..za nacionalisticku mrznju treba odmah 5 godina zatvora.
    (dzo, 23. jun 2021 08:04)

    # Link komentara

  71. Eee Aleksandre Karadjordjeviću šta si napravio !
    Umesto da si Ataturku dao šiptare kada ti je trazio (da popuni prostor očišćen od Jermena), ti si hrvatima dao Dalmaciju, umesto da ostane Italiji. Sad bi bilo Srba u Dalmatinskim gradovima i tamo bi mogli da idemo. Uništio si nas. Pogazio si sve mrtve Srpske žrtve od 1912. do 1918.
    (Dragan Nis, 23. jun 2021 08:03)

    # Link komentara

  72. Вратите се тамо, идите из моје авлије сви
    (Србијанац, 22. jun 2021 22:37) 
    Drugar, ova što piše je rođena u Srbiji. Inače ih zovu jugonostalgičari.
    (Bgd, 23. jun 2021 07:59)

    # Link komentara

  73. (Jelena Markovic, 22. jun 2021 23:25) 
    Draga Jelena, istorija vam nije jača strana pa vam dobronamerno savetujem da ubuduće izbegavate glasno ponavljanje nebuloza naučenih u osnovnoj školi. Ne znači da je baš sve što su nam nametnuli istina, niste krivi što ste tako naučili ali ste krivi ako u to verujete. Nisu Srbi niotkuda došli, mi smo starosedeoci na Balkanu.
    (Bgd, 23. jun 2021 07:56)

    # Link komentara

  74. Da Hrvatska ima prelepu obalu ima i prosao sam je svaki pesedalj o trosku mornarice.
    Jedini za mene prihvatljiv boravak u Hr je renta jedrilice i turisticki ili nauticki djir u zavisnosti od voljedrustva. Tako su kontakti sa ljudima svedeni na skoro pa nulu. Da se razumemo cesto i u Srbiji mi odgovara takav odmor.
    Sad da ja zamisljam da mi je konobar, vulkanizer ili prkar ortak malo je preterano.
    Onom moku isekose gume ali sta bi sa onim curama na Dorcolu.
    Budala ima svuda.
    (Aleksa Pufta, 23. jun 2021 07:48)

    # Link komentara

  75. ovako se i po hrvatskim novinama promoviše turizam u Srbiji.
    Neka svako ide i letuje gde hoće ali ovo mi malo omalovažava inteligenciju...jer znam da nas "vole" ...pogotovo u Dalmaciji.
    Dok se ne pokaže drugačije...hvala lepo...i sve najbolje...
    (max cavalera, 23. jun 2021 07:44)

    # Link komentara

  76. Opet se javljaju dežurni gumaši ! Nijma bi gume bušili i u Norveškoj da idu ...Lol !
    (Tramuntana, 23. jun 2021 07:41)

    # Link komentara

  77. Bljak
    (spock, 23. jun 2021 07:30)

    # Link komentara

  78. @Jelena Markovic
    Nisu bežali pred Turcima već su ih Turci tu neselili nakon što su napuštenu “severnu Dalmaciju” osvojili. Inače se ta severna Dalmacija zove Dalmatinska Zagora. Nisu ih Hrvati pustili jer ih nije ni bilo. Vlasnici zemlje su bili Mlečani iz Šibenika. I ti isti Srbi nisu došli iz Srbije već iz Stare Hercegovine.
    (Pera, 23. jun 2021 07:26)

    # Link komentara

  79. Da su Srbi pametni da se skupe pa se vrate u onom broju pre Oluje, EU i Hrvati bi morali da ćute.
    (NikolaBg, 23. jun 2021 07:23)

    # Link komentara

  80. Hrvatsko more je jedno od najlepših na svetu. Proputovao sam mnogo,ali takvu obalu nigde nisam video. Naravno nisu Hrvati gradili te palate već Mlečani,ali te građevine tamo postoje i krase taj prostor. Vi koji ne želite da idete tamo niko vas ni ne tera. Obilazite Grčke primorske kasabe u Solunskoj regiji,živite na paradajzu i paprikama i uživajte uz Cecu na ozvučenju. Sporazumevajte se nogama i rukama ispijajući pivčugu baš onako kako živite i u svom mestu. Možete i u CG gde nas pogotovu vole. Idite u Krašiće tamo sve miriše! Ja idem u Hrvatsku već 10 leta za redom,tražim hleb u restoranu,supu i niko mi nikad nije ništa loše rekao ni pokazao.
    (veteran, 22. jun 2021 23:35)

    Nisi proputovao mnogo ako mislis da je hrvatsko kore najlepse.
    (Lange, 23. jun 2021 07:20)

    # Link komentara

  81. Dalmacija. Njihova doza zla.
    (Rocky, 23. jun 2021 07:19)

    # Link komentara

  82. 9364

    Srbi iz severne Dalmacije su Dalmatinci isto ko šta su Turci iz Nemacke Nemci. Ajde bre kad čujem ono "dje, undje odje, vrag ti sreću onjo...." uhvati me smeh. Igrom slučaja bezeci od Turaka dospeli u Dalmaciju gde su ih Hrvati primili radi kršćanske solidarnosti.
    (Jelena Markovic, 22. jun 2021 23:25)


    Upravo ti Srbi su bar dva puta veći Srbi i dan danas nego većina Srba u Srbiji.
    U svakom pogledu,bilo da se radi o veri,nacijonalnoj pripadnosti ili bilo čemu drugom.
    (Miki, 23. jun 2021 07:14)

    # Link komentara

  83. Тако лијепа и тако геноцидна.
    (Аболирани Човић од Косова, 23. jun 2021 07:10)

    # Link komentara

  84. A manastir Krka nista?
    E Srbi.
    (Krajišnik, 23. jun 2021 07:04)

    # Link komentara

  85. (veteran, 22. jun 2021 23:35)

    Idi druze slobodno gde hoces, nemoj samo druge da omalovazavas. Pogledaj samo sledeci put dal vidis pljuvacku u supi.
    (tzar bomba, 23. jun 2021 06:57)

    # Link komentara

  86. Bill Gates više puta bio tu..
    (gringo, 22. jun 2021 23:11)

    A Linus Torvalds nikada
    (mint, 23. jun 2021 06:47)

    # Link komentara

  87. Čujem razne komentare ljepo super onda nebi išo tamo Srbi slabo pante,a šta trebaju pamtiti Oluju što je dovelo do oluje oni Tenkovi koje ste ispračali prema Vukovaru Škabrnji i tom Šibeniku.
    (Zoran, 23. jun 2021 06:45)

    # Link komentara

  88. Moj rodni grad, zavrsio osnovnu i srednju tamo. Pola moje mladosti proveo. Ima i ljepih ali i gorkih uspomena, srecom selo mojih roditelja bilo relativno blizu tako da sam ocuvao svoj nacionalni identitet, mnogi nisu nazalost. Ne osudjujem ih, nije lako odrastati u takvima sredinama, sam sam to iskusio. Dodjem redovno jednom godisnje da obidjem roditelje, nemam nekih emocija nakon svih desavanja, tamo odem samo zbog roditelja, kad bi oni otisli, nevjerujem da bi se vracao vise ikad. Zivot nosi svoje.
    (Sibenik, 23. jun 2021 06:35)

    # Link komentara

  89. Srbi iz severne Dalmacije su Dalmatinci isto ko šta su Turci iz Nemacke Nemci. Ajde bre kad čujem ono "dje, undje odje, vrag ti sreću onjo...." uhvati me smeh. Igrom slučaja bezeci od Turaka dospeli u Dalmaciju gde su ih Hrvati primili radi kršćanske solidarnosti.
    (Jelena Markovic, 22. jun 2021 23:25)

    Gde vi ljudi učite istoriju??! Ili je ovo neka verzija Hr. Istorije? Jel čitate vi šta?ovamo Iliri,Albanci autohtoni,tamo Hrvati i Bošnjaci oduvek,samo Srbi kao nebeski narod pali s neba i ostali nas primili.
    (s1pac, 23. jun 2021 05:21)

    # Link komentara

  90. Мазохизам је наша колективна дијагноза
    (Мали радојица, 23. jun 2021 05:09)

    # Link komentara

  91. Samo sećanja i strah od ponovnog susreta!
    (m, 23. jun 2021 04:45)

    # Link komentara

  92. @Jelena Markovic
    Vidim istorija ti je jača strana. To "dje" je nastalo pre tvog "gde" i shvati da Srbi govore ekavicu i ijekavicu koju je govorio i Vuk Karadžić. A to odkud Srbi dole, postoji više razloga, uzmi knjigu pa se edukuj malo.
    (Sale, 23. jun 2021 02:42)

    # Link komentara

  93. Pipava tema. Nemam pojma ali kapiram i jednu i drugu stranu komentara. Sticajem okolnosti sam tamo svakog leta na jednom od ostrva jer mi je deda odande. Imamo porodicnu kucu i od kako znam za sebe sam tamo, ali to je posebna veza sa precima, kucom koja je u porodici vekovima, i naravno super porodicnim prijateljima, svakako veoma specificna situacija. Elem, ne znam da li bi isao bez te duboke veze sa porodicom i secanjima iz detinjstva, ali da je obala prelepa jeste. I jeste taj miris borova,, lavande i mora nezaboravan... Nacuju me na kilometar da sam iz BGa, i nisam imao neprijatnosti. Ovo sto cu da kazem je cist klise, ali svako treba da ide tamo gde mu je lepo.
    (Orbital, 23. jun 2021 02:33)

    # Link komentara

  94. A zasto si napustila Dalmaciju pre 30 godina ????
    (Hmmmmm, 23. jun 2021 02:31)

    # Link komentara

  95. Srbima su ukinuli da su konstutivni narod u hrvatskoj.A sad traže da uđu u ustav BiH kao konstutivni narod kao uslov
    za ulaz u EU. Mučnina od njih .
    (a, 23. jun 2021 02:29)

    # Link komentara

  96. Hrvatska Hrvatima.
    (Susjed, 23. jun 2021 02:12)

    # Link komentara

  97. samo u cizmama
    (..nbg..., 23. jun 2021 02:06)

    # Link komentara

  98. Zanimljivo mi je da se ljubitelji Hrvata i Ustaša i Dalmacije ljute na one koji ne vole ni Hrvate, ni Ustaše, ni Dalmaciju. Kakva je to ljubav koju vređa činjenica da neko ne voli ni te ljude, ni te predele?
    Ali samo ne vole i ništa ne čine protiv onih koji vole.
    Mnogo je nečiste savesti u toj ljubavi prema H(?)rvatskom moru. Neko je napisao pridev velikim slovom. Iz neznanja ili obožavanja? Rekao bih iz oba razloga.
    (Kladovo, 23. jun 2021 01:45)

    # Link komentara

  99. Draga Dalmacijo, neizmerno ti HVALA na Studenici, Sopocanima, Milesevi, Gradcu....jer da nije tebe bilo u granicama Nemanjicke Srbije, te Kotromanica Bosne, mi danas ne bi imali sve te bisere srpske srednjovekovne umetnosti i kulture. Uvek si bila i bices i nasa. Srpska, nista manje no sto si italijanska i danas hrvatska.
    (ketiS, 23. jun 2021 01:14)

    # Link komentara

  100. Oslobodi im obalu odakle smo proterani,toliko ironije ima u nasim odnosima.
    (dr88, 23. jun 2021 00:53)

    # Link komentara

  101. Lep tekst, pun strasti i pozitivne energije. Odlično.
    Dok čitam tekst osmeh mi na licu i osećam te mirise i sunce. ??
    (putnik, 23. jun 2021 00:44)

    # Link komentara

  102. Ca je bilo toga vise ni.
    Pa tako i Dalmacija.
    Pobedom u ratu, doslo je do demografske promene stanovnistva...
    Oterani Srbi, Dalmosi odlaze vanka, a njihovo mesto zauzimaju divlji Hercegovci.
    Na Poljudi se vise ne peva, napred bili, vec napred bijeli.
    Stariji Dalmosi koji su ostali, sve bi dali da se mogo otarasiti Hercegovaca i opet vratiti Srbe.
    (Jure, 23. jun 2021 00:35)

    # Link komentara

  103. U Dalmaciji prezimena i katolici postoje 500 godina prije od pravoslavaca i njihovih prezimena
    (nerok, 23. jun 2021 00:26)

    # Link komentara

  104. A ko te je naterao da odeš iz Dalmacije?
    Prelepa obala. Volim to more. Ali ni dolar poreza ne dam takvoj državi koja sistematski gazi sve srpsko.
    (Smith i Kovač, 23. jun 2021 00:24)

    # Link komentara

  105. Pa kad si vec svratila do slapova Krke mogla si i do Manastira, pa onda i reci istoriju samog mesta i iz kog je veka, kad vec pominjes crkve iz Šibenika...
    (mikula, 23. jun 2021 00:14)

    # Link komentara

  106. Sve je to lepo,divno,krasno ali Srbe tamo ne trebaju.Pa ni sam eure da im pošalješ iz Srbije,ne trebaju.Ne razumem ljude koji idu u Dalmaciju na letovanje a znaju da će morati da paze šta i kako pričaju.Svako ali svako leto od kada se ponovo počelo tamo ići na more,dogodi se makar 10.incidenata.A i dalje idu,blesav smo narod.
    Ono o čemu ne pišu nigde,verovatno jer ne znaju su cene...Dalmoši imaju na tržnici npr.tri kategorije cena:za lokalce,domaće kontinentalce i za strance.Još ako pričaš ekavicom ehhhhž
    (Samo kažem, 23. jun 2021 00:13)

    # Link komentara

  107. Dalmacija, adio. Lepo vama, lepo meni! Ćao!
    (Blek - Chicago, 22. jun 2021 23:59)

    # Link komentara

  108. Kasnih 70tih i ranih 80tih smo letovali u Malom Drveniku, kod Makarske,5-6 god zaredom.
    Da se ne lazemo, onu kombinaciju mirisa cetinara, mora i sunca nigde vise nisam osetio.
    Prelepe uspomene
    (Hrundi Bakshi, 22. jun 2021 23:49)

    # Link komentara

  109. Hrvatsko more je jedno od najlepših na svetu. Proputovao sam mnogo,ali takvu obalu nigde nisam video. Naravno nisu Hrvati gradili te palate već Mlečani,ali te građevine tamo postoje i krase taj prostor. Vi koji ne želite da idete tamo niko vas ni ne tera. Obilazite Grčke primorske kasabe u Solunskoj regiji,živite na paradajzu i paprikama i uživajte uz Cecu na ozvučenju. Sporazumevajte se nogama i rukama ispijajući pivčugu baš onako kako živite i u svom mestu. Možete i u CG gde nas pogotovu vole. Idite u Krašiće tamo sve miriše! Ja idem u Hrvatsku već 10 leta za redom,tražim hleb u restoranu,supu i niko mi nikad nije ništa loše rekao ni pokazao.
    (veteran, 22. jun 2021 23:35)

    # Link komentara

  110. Rodjen u Splitu i srecom ne zivim tamo. Vidim da moji Srbi dobijaju aplauz kad dodju.(samarcine).
    (Ivan, 22. jun 2021 23:31)

    # Link komentara

  111. Evo jedne stare dalmatinske :
    Dalmatinac si
    Tu si rodjen ti
    Plavo more zna
    Tvoji preci svi
    Da SRBIN bio si!
    (Жика Валенса, 22. jun 2021 23:31)

    # Link komentara

  112. Fuj!
    (111, 22. jun 2021 23:27)

    # Link komentara

  113. Srbi iz severne Dalmacije su Dalmatinci isto ko šta su Turci iz Nemacke Nemci. Ajde bre kad čujem ono "dje, undje odje, vrag ti sreću onjo...." uhvati me smeh. Igrom slučaja bezeci od Turaka dospeli u Dalmaciju gde su ih Hrvati primili radi kršćanske solidarnosti.
    (Jelena Markovic, 22. jun 2021 23:25)

    # Link komentara

  114. Јао,јао....прочитали неки блог где пише некоме исекли гуме и сад су свима исечене те исте гуме, аути изгребани и стакла поломљена! Ма стварно смо нула од народе са обе стране!
    Ево ја већ 20 година идем стално у Сплит и околину са БГ таблама 2-3 пута годишње и никад ми ни брисач није нико подигао. Овде се паркирам на Нбгд-у и ујутро ми преко пола аута стоји разливено уље! Пустимо приче за малу децу,дебила и политичара ће увек бити,али генерално свака част за тему и опис. И обавезно мало описати места између Шибеника и Сплита- Примоштен,Рогозницу, Марину,Трогир,Каштела...
    (Подршка, 22. jun 2021 23:25)

    # Link komentara

  115. Ne hvala.
    (Igor, 22. jun 2021 23:21)

    # Link komentara

  116. Hrvati izgleda ne žale para za svoju promociju,svakog leta nisam siguran dali čitam njihove ili neke naša novine.
    izgleda je to postalo svejedno.
    (Miki, 22. jun 2021 23:18)

    # Link komentara

  117. Gume da vam poseku, bace u more,slome koje rebro pa i glavu razbiju sve to može da vam se lako desi, možda u Istri ne ali na dole sigurno, ne razumem zašto ljudi idu tamo, ne razumem ni sebe bio jesam ali sam bukvalno šaputao dok sam sa svojima pričao da me neki majmun ne bi po dijalektu prepoznao, u koji god sam restoran ušao bio je šiptarski, ma daj nikad više, bio video nisam se prijatno osećao i to je to.
    (Zastava101Specijal, 22. jun 2021 23:16)

    # Link komentara

  118. Nije Napoleon bio lud.. ako me kapirate..
    ((B-), 22. jun 2021 23:14)

    # Link komentara

  119. Bill Gates više puta bio tu..
    (gringo, 22. jun 2021 23:11)

    # Link komentara

  120. Ja volim Dalmaciju .
    (Rio, 22. jun 2021 23:07)

    # Link komentara

  121. Trebali ste malo da svratite u severnu Dalmaciju, do Knina i Kistanja, da vidite kako ono malo Srba što je ostalo "uživa".
    (Mile, 22. jun 2021 23:04)

    # Link komentara

  122. Dalmacija, moje izbušene gume...
    (kakadu, 22. jun 2021 23:03)

    # Link komentara

  123. Lepo bi bilo čuti i sećanja svih onih iz Dalmacije koji su proterani tokom Oluje i koji ni dan danas ne mogu da makar i obiđu mesta svog detinjstva.
    (Koky, 22. jun 2021 23:01)

    # Link komentara

  124. Miris čempresa a ne borova. Borovi ne mirišu tako intenzivno...
    (Dejan, 22. jun 2021 22:56)

    # Link komentara

  125. Италија је прелепа, са било које стране Јадрана... Доста тога су покварили покатоличени срби али венецијанци су једноставно били грађевинска велесила и потребни су векови да се уништи оно што су они изградили...
    (Невен, 22. jun 2021 22:53)

    # Link komentara

  126. "...kada sam ponovo stala na staro, dobro dalmatinsko tle."
    Ako je tako zašto ne ostaneš?
    (Srđan, 22. jun 2021 22:51)

    # Link komentara

  127. Priroda je lepa ,bez pogovora ,ali ljudi nisu dobronamerni prema nama.
    Ruzna secanja nosim odavnooo i nemam ni nostalgiju ni zelju da ponovo odem.
    (Ocekivanje ?, 22. jun 2021 22:48)

    # Link komentara

  128. Sibenika se secam od 1980 g ,kada su mi isekli gume na automobilu ,jer su imale BG registraciju.
    Sibenik je deo mene u genima ,jer mi je otac generacijama HRVAT iz Sibenika.,cuveno prezime .
    Nemam nostalgiju,ni lepa secanja.
    (Ocekivanje ?, 22. jun 2021 22:47)

    # Link komentara

  129. I ja sam isto isao, pa sam morao da zamenim sve 4 gume i ceka me autolakiranje.
    (Branko, 22. jun 2021 22:44)

    # Link komentara

  130. Вратите се тамо, идите из моје авлије сви
    (Србијанац, 22. jun 2021 22:37)

    # Link komentara

  131. takav je srpski narod ima jako kratko pamcenje i olako gazi po svom dostojanstvu.sta reci .Da je jedina turisticka destinacija nikad ne bi nijedan srbin otisao tamo samo malo da ukljuci mozak.toliko
    (opa.bato, 22. jun 2021 22:31)

    # Link komentara

  132. Daleko im lepa kuća …
    (faktograf, 22. jun 2021 22:31)

    # Link komentara

  133. Hvala!!!!
    (Vladimir, 22. jun 2021 22:29)

    # Link komentara