1. Najmanji talijanski grad koji tehnicki jeste grad (ima status grada) je Moncalvo u Piemontu (provincija Asti). Ima oko 2000 stanovnika i nalazi se izmedju Torina, Astija, Alessandrije i Milana. I vrlo je vredan posete. U Srednjem Veku bio je prestonica grofova od Monferrata (znacajna srednjevekovna drzavica) i ima potpuno ocuvan izgled iz tog vremena, ukljucujuci i zidine s kojih se pruza spektakularan pogled na dolinu Poa. Oko trecine grada cini jevrejski geto, prilicno raskosan, takodjer potpuno ocuvan. Grad je i danas vrlo ziv, s mnostvom restorana, kafica, zanatskih i drugih radnjica i naravno muzeja. Jeste turisticki, ali, ne preterano.
    (guska koja je spasla Rim, 20. jun 2021 10:52)

    # Link komentara

  2. Imate selo Bracevac kod Negotina (Eto, 17. jun 2021 23:16)

    Imate potpuno promasenu temu, babu i ustipke.
    (nisam ja, ja je, 20. jun 2021 10:39)

    # Link komentara

  3. Čim je u pitanju Amalfi, nije jeftino. Naročito ako nema turista. Tamo samo oni sa dubljim džepom, što lete privatnim avionima royal i zakupljuju čitave vile, mogu da odu na letovanje. Kao što reče neko pre mene, "još jedno u nizu mesta koje verovatno nikada neću posetiti". E baš vala!
    (Milica, 18. jun 2021 15:35)

    # Link komentara

  4. Na tom potezu izmedju Amalfija i Salerna ima dosta tih malih gradica koji nisu toliko izvikani (a samim tim ni precenjeni), a vrede da se posete. Atrani mi je ostao u secanju kao polazna tacka Fiata 500 u reklami kada dolaze u Severnu Ameriku. Maiori, Erchie, Vietri sul Mare su tiha mesta gde uglavnom Italijani dolaze na odmor, i mnogo su tisa nego Sorrento, Positano, Amalfi, itd. Vietri je poznat po keramici, Erchie je veoma tiho i zivopisno mestasce, a Maiori je poznat po veoma dugoj plazi. Nije losa ideja ostati u Salernu, i koristiti to kao neku bazu za istrazivanje. Relativno je lako doci i do Pompeje, Herkulanuma (lokalnim vozom), a resicete se guzve i problematicnog Napulja. Obavezno probati mozzarella di bufala, pogotovo ako ste u Salernu ili malo juznije.
    (Igor M, 18. jun 2021 05:01)

    # Link komentara

  5. (Ghg, 17. jun 2021 23:32)

    Biće da je do decembra, Areco je poznat gradić, mislim da čak i naše agencije koje vode u južnu Toskanu idu i tamo. U njemu su snimane neke scene filma "Život je lep", a na terasi sa pogledom na glavni trg je snimana ova reklama za pivo Moreti, što se ovih dana vrti po tv-u. :)
    (Vrdalama, 18. jun 2021 00:08)

    # Link komentara

  6. Slucajno sam se zatekao jednom u Arezzo-u. Lep grad, nula turista, nije ni mali. Doduse, bio je decembar, mozda ima veze i sa tim, ali svakako topla preporuka za one koji beze od guzve
    (Ghg, 17. jun 2021 23:32)

    # Link komentara

  7. Imate selo Bracevac kod Negotina. Skoro je filmska ekipa odabrala to selo kao najlepse i najautenticnije za snimanje filma Hotel Beograd (Bikovic plus ruska ekipa). Bracevac je prilino zapusten i oronuo, ali duhom divan. Pored je i Rajac, koji je vec turisticki izvikan, ali Bracevac vam je mesto gde ako nadjete domacinstvo koje ce da vas ugosti, to vam je ravno odlasku u zabacene predele Toskane ili Bazilikate.
    (Eto, 17. jun 2021 23:16)

    # Link komentara

  8. Bajo moj, još jedno u nizu mesta koje neću poaetiti.
    (čoveče ne ljuti se, 17. jun 2021 23:05)

    # Link komentara