"Pravo lice" 10 slavnih turističkih destinacija

Neke turističke atrakcije izgledaju kao da su hiljadama kilometara udaljene od civilizacije, ali to s ovima i nije slučaj. Blizu Stounhendža, na primer, nalazi se nekoliko puteva, dok se urbani Kairo nalazi odmah uz drevne piramide.

Izvor: punkufer.hr
Pošaljite komentar
  1. Uz dužno patriotsko poštovanje, mi zaista nemamo tu čistoću ulica da bismo zamerali Indiji. Da, ima strahota, ali ima i kod nas nehigijensko naselje na Čukarici, samo je naše manje jer nas ima 6 miliona a njih milijarda i 600 miliona. Maliciozna slika Tadz Mahala koji je zaista takav da oduzima dah. Jeste gužva na svim ovim mestima, to su u pravu, svuda sam bila izuzev Maunt Rašmora, ali o čistoći...kad pogledaš asvalt po Beogradu...
    (Malena, 18. maj 2021 14:32)

    # Link komentara

  2. @Dragana, prostor oko Tadž Mahala je slika i prilika Indije.
    (rebro, 17. maj 2021 22:01)

    # Link komentara

  3. Par puta sam imao ružno iskustvo sa vodičima, da naglasim da je to manji broj vodiča koji žele da odrade turu što brže, nemaju preteranu volju za pričom ili se desi suprotno da se toliko raspričaju da se vi smorite. Savet plus je da gde god idete na ovakva mesta, svetski poznate destinacije, ne koristite vodiča ako nekim slučajem nije potrebno, informišite se na internetu, sami istražujte i naoružajte se strpljenjem i fotoaparatom tj mobilnim. Postoji i odlična aplikacija koja prepoznaje mesto ili predmet, sliku, pa vam odmah saopšti na mobilnom nešto o tome. Ako ste zakinuti za neku priču o istoriji lokaliteta ili građevine, danas je to mnogo lakše proveriti na internetu. Sa vodičima je uvek jurnjava, sami organizuje svoje vreme i niko vam ne može oduzeti pravo da i vi bliže priđete i uslikate.
    (NikolaBg, 17. maj 2021 08:08)

    # Link komentara

  4. Parc puta obisao glavne turističke tačke, tipa Vatikan koloseum, partenon.. Neke pre 30ak godina kada nije bilo toliko gužvi. Više ne idem na te destinacije, prosto se namerno izgubim u manje atraktivnim delovima grada, obiđem periferiju, popijem kafu na nekoj pijaci i to mi je mnogo veći užitak na, primer u beču na nschmarkt-u nego bilo šta drugo.
    (ja, 16. maj 2021 23:49)

    Pa sad bas Naschmarkt tesko da je bez guzve, a jos teze da je periferija.
    (zzz, 17. maj 2021 05:20)

    # Link komentara

  5. ulaz, vatikan, dve mlade devojke,
    "nećemo da ulazimo, šta ima gledamo ikone i freske" to je bilo 2010.
    (batistuta, 17. maj 2021 00:20)

    # Link komentara

  6. ulaz, vatikan, dve mlade devojke,
    "nećemo da ulazimo, šta ima gledamo ikone i freske" to je bilo 2010.
    (batistuta, 17. maj 2021 00:20)

    # Link komentara

  7. Parc puta obisao glavne turističke tačke, tipa Vatikan koloseum, partenon.. Neke pre 30ak godina kada nije bilo toliko gužvi. Više ne idem na te destinacije, prosto se namerno izgubim u manje atraktivnim delovima grada, obiđem periferiju, popijem kafu na nekoj pijaci i to mi je mnogo veći užitak na, primer u beču na nschmarkt-u nego bilo šta drugo.
    (ja, 16. maj 2021 23:49)

    # Link komentara

  8. "Gledao sam u Barseloni onu gradjevinu Sagrada familia nista spektakularno, s obzirom da to prave stotinama godina."

    Prvo, katedrala se gradi od marta 1882., dakle "samo" 139 godina, a ne vise stotina, ali realno, nije to njena ni prednost, ni nedostatak, nego su to mnoge druge stvari.
    Drugo, ja sam, po izlasku iz Luksora, o cijem znacaju, sa stanovista istorije, arheologije i veceg broja religija stvarno ne treba diskutovati, licno cula kako lik 'ladno u romingu nekome prica kako smo upravo gledali "neko kamenje"!
    I eto, sad se KAO pitam kud mi bas to i bas sad pade na pamet uz vas komentar?
    (Prava misterija, 16. maj 2021 22:55)

    # Link komentara

  9. (srpski seljak, 16. maj 2021 20:29)

    Fala, fala i uz svo duzno postovanje, izmedju sela mog lepseg od Pariza i Pariza, ja ipak biram Pariz.
    Sta mogu, kad su me, eto pre 60 i kusur godina, roditelji gurnuli na put sirenja vidika i to me drzi jos i danas.
    A rakiju ne pijem!
    (Eto!, 16. maj 2021 22:43)

    # Link komentara

  10. Posjetio sam Malu Sirenu prošle sedmice, i bilo je divno (najzad) vidjeti nju, jer nije bilo turista, uglavnom iz Azije, koji slikaju en milion fotografija.
    Inače, vajar Eduard Eriksen, je koristio svoju suprugu kao model, zbog toga ona nije veća nego što jeste.
    Mala Sirena na Langelinie je kopija originala, to je uvijek bila, original je u posjedu familije Eriksen.
    (Shkot, 16. maj 2021 22:31)

    # Link komentara

  11. Zalosno je da se Tadz Mahal komentarise po slici djubreta izvan zidina, jer je sam prostor unutar zidina izuzetno cist i odrzavan. O samoj gradjevini mogu da kazem da je to prizor od kojeg zastaje dah i ova slika nikako nije "pravo lice" Tadz mahala.
    (Dragana, 16. maj 2021 22:08)

    # Link komentara

  12. Osamdeset i neke smo bili u Vjelicki - sto svakako preporucujem - samo tada je to bio "normalni" lokalitet, a prvo su pali u nesvest kad smo se uopste pojavili, a onda su pozvali mladog inzenjera, da nas provede. Milina!
    Pre jedno 4-5 godina, pak, moglo se uci samo uz zakazivanje i u tacno odredjeno vreme, a dole Diznilend! Svasta dodato, gomile postovalaca Pape Pavla II koji pevaju pesme i slicno.
    Sitna razlika.
    Isto vazi i za palatu Dolmabakce, fontanu di trevi, milansku katedralu, rimski koloseum, sve lokaliteta u Egiptu... da nabrojim samo neka mesta koja sam posetila nekada i sada.
    Dakle, posto mi je sasvim jasno razlika u odnosu na pre par desetina godina, ako se uskoro ne uvede zakazivanje na mnogim mestima, niko vise nikada nista nece normalno uspeti da vidi i stvarno dozivi od silnih guzvi, pa se postav;ja pitanje koliko uopste vredi tamo ici?
    (Doslo vreme da se stavi prst na celo, 16. maj 2021 22:06)

    # Link komentara

  13. @Lažni Brkajlo, jednostavno nisi u pravu. Inka trail jeste donekle atrakcija, ali je ogromno gubljenje vremena. Ideš kroz šumu dva-tri dana dok dodješ do Sun Gate-a, a dotle ne vidiš ništa specijalno. Provesti ceo dan u ruinama Machu Picchu je nezaboravno, a ako već hoćeš da se popneš na Sun Gate, može i to, sa strane MP-a za oko sat vremena (pošto stalno fotografišeš), a ne 3 dana okolo.
    (samo onako, 16. maj 2021 22:04)

    # Link komentara

  14. Zaista su Mala sirena i Maneken ogromno razočaranje.
    Sa druge strane, moram reći da zaista nisam verovato da ću čuti nekog poput "Putnika" ko može reći da je Sagrada familija "ništa specijalno". Sto ljudi, sto ćudi, o ukusima ne bi trebalo raspravljati, ali ja, oprostite mi, jednostavno nisam očekivao da ću to ikada čuti za Sagradu familiju.
    (Las, 16. maj 2021 21:11)

    # Link komentara

  15. Dodjite kod nas u Osecinu - sve je autenticno, i
    isto ko na slikama, nema guzve. A i rakija je mnogo bolja nego na bilo kom od ovih vasih mesta!
    (srpski seljak, 16. maj 2021 20:29)

    # Link komentara

  16. Stambol svakako
    (Drejan, 16. maj 2021 20:16)

    # Link komentara

  17. Machku Pichu jedino trodnevnim Inka Trail hike-om. Biti prvi na sun gate, gledati izlazak sunca je prelepo. Posle kad puste rulju Iz autobusa moze da se ide, eventualno Hajana Pichu ako de kupi karta unapred
    (Lazni Brkajlo, 16. maj 2021 19:09)

    # Link komentara

  18. Gledao sam u Barseloni onu gradjevinu Sagrada familia nista spektakularno, s obzirom da to prave stotinama godina..
    slučajno sam vidio Sagradu i meni je oduševljenje, kad vidiš jednu katedralu ili ogromnu crkvu vidio si ih sve ali ova je toliko jedinstvena da komentar nikako nije na mjestu.
    hvala što ste nas upozorili da je gužva na najposjećejnijim mjestima i da je Indija bolesno šporka.
    (dubrovnik, 16. maj 2021 18:47)

    # Link komentara

  19. Jedino sto mi je zelja je da vidim piramide
    (Sektaš Apokaliptičar, 16. maj 2021 17:12)

    # Link komentara

  20. Sto se bunis?Jesam li uporedio jednog trenutka?Komentarisao sam ono sto su naveli u tekstu?Nisam uopste rekao da je nasa Srbija cista,niti velicao ljude koji je zagadjuju.O tome bih tek mogao da pisem,nazalost.
    (Blanusha, 16. maj 2021 16:13)

    # Link komentara

  21. Mala sirena i Maneken Pis su mi bili totalno razocaranje. Nista posebno. U Kopenhagenu je bolje obici Kristijaniju, kao sto je to vec neko napisao, ili Nyhavn, zivopisni deo grada poznat po kucicama u raznim bojama. Sto se Belgije tice, mnogo je lepsi Briz od Brisela. Gradic je presladak.
    Prilikom poslednje posete Rimu, u maju 2019., nisu pravili nikakav problem oko sedenja na Spanskim stepenicama.
    (NBG, 16. maj 2021 15:35)

    # Link komentara

  22. Srecom, te sam vecinu navedenog vec obisla pre 3-40 godina i sad se frapiram kad odem ponovo, posto tri frtalja tih koji su dosli, niti znaju gde su dosli, niti zasto bulje u to u sta bulje!
    Cini se da je krajnje vreme da se uvedu vremenski rasporedi i rezervacije za iskljucivo organizovane posete vecini znamenitosti u svetu, jer ovako sve potpuno gubi svrhu, a verovatno se i tim mestima nanose velike stete.
    (Bila, vid'la..., 16. maj 2021 15:06)

    # Link komentara

  23. gomila stoji ispred monalize jer su im rekli da je to cudo (ne umanjujem velicinu remek dela, jer se ne razumem u to. Meni bi to verovatno delovalo kao i svaka druga slika), a i za gomilu drugih stvari.... uz dobar marketing cudo moze biti i fića u bunaru. Izbacis dedin podrum u dvoriste i eto etno turizma. Gledao sam u Barseloni onu gradjevinu Sagrada familia nista spektakularno, s obzirom da to prave stotinama godina... Verovatno je problem u meni. Ljudi mi tako pricaju sa ogromnim odusevljenjem neke stvari, odem vidim... lepo jeste, al... na kraju lepse mi je bilo čuti o tome nego videti.
    (putnik, 16. maj 2021 14:49)

    # Link komentara

  24. Gde god se okrenes, straznjica ti je pozadi.
    (Kineski Car, 16. maj 2021 14:09)

    # Link komentara

  25. Stounhendž je velika prevara. Englezi su skupili gomilu kamenja razbacanu unaokolo i složili u krug. Tako je nastala atrakcija.
    (Boža, 16. maj 2021 13:54)

    # Link komentara

  26. Oko Sfinge svinjac.
    (sladoledsmesom, 16. maj 2021 13:54)

    # Link komentara

  27. U tekstu su pomenuli i Kairo. Moje najveće iznenađenje je bila veličina Sfinge. Kad sam bila mala, gledala sam sliku gde je Sfinga bila u prvom planu, a piramide iza, pa sam bila uverena da je Sfinga mnogo veća nego što jeste.
    (Vrdalama, 16. maj 2021 13:46)

    # Link komentara

  28. Sve je to normalno.Poznata turisticka mesta i atrakcije,svakako da i treba ocekivati da budu uvek puna turista.Ono sto je bedno i zalosno je ovo smece oko Tadz Mahala.Dovoljno govori o kakvoj se zemlji/ljudima radi.Indija je veca od pola Evrope,toliko toga ima da se vidi,ali dzaba...
    (Blanusha, 16. maj 2021 12:17)

    O kakvim ljudima se radi? Pa druže pogledaj kako je u Srbiji i koliko ima smeća gde su nase atrakcije.
    (Gojko, 16. maj 2021 13:24)

    # Link komentara

  29. Ko bude išao na Kineski zid, da zna da nikako ne ide na turistička mesta koja Kinezi zvanično reklamiraju pošto su čekanja ogromna, a Zid toliko prepun ljudima da je nemoguće napraviti ijednu dobru sliku.

    Nego, potražite na Airbnb (deo Experiences) ture na ne-turističke delove Zida (ima ih dosta u ponudi). Približno su blizu Pekingu kao i turistički delovi, a vodiči imaju neki dogovor sa lokalnim vlastima koje čuvaju prilaz Zidu, tako da nema nikakvih problema.

    Drugar i ja (uz vodiča) smo prošle godine tako dočekali izlazak sunca preko planina na jednoj kuli Zida, za 2h šetanja sreli smo samo još dvoje turista sa njihovim vodičom. Izašlo je mislim oko 40-50 dolara po osobi sa sve prevozom od-do smeštaja u Pekingu i 30 profesionalnih fotografija. Verovatno najbolja investicija koju sam u životu napravio :)
    (Stefan, 16. maj 2021 13:15)

    # Link komentara

  30. Smece oko Tadz Mahala,ajde bre,ma cisto k'o u Singapuru :)
    (cobo, 16. maj 2021 13:13)

    # Link komentara

  31. Španske stepenice više nisu pune. Zabranjeno je sedenje. Imate uvek policajca koji vas opominje da se ne zadržavate.
    (Marko, 16. maj 2021 12:10)

    Bio sam u Junu 2019. Sedeo, niko me nije upozoravao. Nije ni bilo previse ljudi. Za Louvre je istina, vecina stoji ispred jedne slike, ali to je za rulju.
    (Marinko, 16. maj 2021 13:05)

    # Link komentara

  32. Има тога још доста. Карлов мост у Прагу, практично цела Венеција,... у Барселони нисам био 30 година, али кажу да је на Рамбласу кркљанац.
    (А. Петров, 16. maj 2021 13:01)

    # Link komentara

  33. Baš je čudno da ima smeća oko Tadž Mahala... Hahahahahahaha.... Indijanci iz Gandijeve...
    (Pixy, 16. maj 2021 12:59)

    # Link komentara

  34. A tek Maneken..Pametne države i gradovi naprave atrakciju od ničega.
    (ZN, 16. maj 2021 12:40)

    # Link komentara

  35. Najvise sam se razocarao u Rimu. Fontana di Trevi je jedno na slikama, a drugo u stvarnosti, okruzena zgradama i uskim ulicama... Spanske stepenice zbog guzve smo mogli da vidimo samo 15 minuta, posto su redari trazili da se ne sedi...
    (haha bas tako, 16. maj 2021 12:19)

    # Link komentara

  36. Sve je to normalno.Poznata turisticka mesta i atrakcije,svakako da i treba ocekivati da budu uvek puna turista.Ono sto je bedno i zalosno je ovo smece oko Tadz Mahala.Dovoljno govori o kakvoj se zemlji/ljudima radi.Indija je veca od pola Evrope,toliko toga ima da se vidi,ali dzaba...
    (Blanusha, 16. maj 2021 12:17)

    # Link komentara

  37. Na livadi na kojoj je krivi toranj u Pizi sve gradjevine su malo nakrivljene, ali toranj najvise.
    (lilly, 16. maj 2021 12:17)

    # Link komentara

  38. Stounhendž NIJE pristupačan. Već godinama ne dozvoljavaju pristup, samo sa velike udaljenosti može da se gleda.
    Ostalo nisam bio.
    (Salizburi, 16. maj 2021 12:16)

    # Link komentara

  39. Мала сирена је највећа превара туризма. Лично био и видео. Ко је такође био, зна о чеми причам. Боље видети Кристијанију него сирену.
    (Пишите ћирилицом, 16. maj 2021 12:14)

    # Link komentara

  40. Španske stepenice više nisu pune. Zabranjeno je sedenje. Imate uvek policajca koji vas opominje da se ne zadržavate.
    (Marko, 16. maj 2021 12:10)

    # Link komentara

  41. Za malu sirenu nije tačno, više puta sam vodio ture sa turistima tamo i nije bilo žive duše
    (turista, 16. maj 2021 11:22)

    # Link komentara