1. Za život nas srba sa papirima najbolje je ziveti u Danskoj Norveskoj ili Svetska?
    Iskreno neznam gde da se opredelim
    Hvala vam
    (Ivana, 24. decembar 2022 00:41)

    # Link komentara

  2. Meni su u Danskoj vratili novčanik kad sam ga izgubio.
    (Dragan, 17. april 2021 11:32)

    # Link komentara

  3. Odsustvo stresa, zbog nepostojanja materijalne nesigurnosti i psihičke utučenosti zbog neizvesnosti, je recept za sreću, a ne Sunce, kako neki zavidni rekoše...
    (Smuleco, 17. april 2021 10:53)

    # Link komentara

  4. (Bob, 15. april 2021 09:23)

    Da, da ...
    Da je kojim slučajem Srbija tamo gde je Švedska/Norveška ama baš nikoga ne bi interesovali. Da je Norveška na Balkanu, život bi im bio obeležen sa jednim, ako ne i više ratova u generaciji, sve i da su najveći mogući protestanti.
    (bbc, 17. april 2021 01:03)

    # Link komentara

  5. Zato sto su Svedjanke lepse i normalnije od Srpkinja.
    (svedjanin, 16. april 2021 21:29)

    # Link komentara

  6. @Slovenac
    Znas onaj vic: Sta radi Slovenac kada napuni 18 godina? Ide u Bosnu da trazi caleta.
    (Dejan, 16. april 2021 16:50)

    # Link komentara

  7. Ne znam po kojim su parametrima, zaključili da su najsrecmiji, kad po sličnim anketama, imaju procentualno, najveći broj samoubistava i alkoholicara. Nekako mi prvo i drugi navedeno, ne ide baš zajedno.
    (Vladan R, 16. april 2021 14:37)

    # Link komentara

  8. Pazljivo sam procitao komentare i vecina je zasnovana na predrasudama o Skandinavskim zemljama, bilo pozitivnim, bilo negativnim. Ziveo sam u Srbiji zivim u Svedskoj. Upoznao sam njihov mentalitet dovoljno. Iako su sad vecina Svedjana ateisti, protestantski duh je duboko ukorenjen u njima, da budu skromni i smerni, da rade puno, da budu zadovoljni malim stvarima u zivotu. Jako su iskreni i ne zele da zive u lazima, bilo na poslu, bilo u zivotu. Sistem drzave radi ko podmazan, sto i nije cudo jel svi rade svoj posao koliko treba. Poverenje u drzavu je, ako uporedimo sa Srbijom enormno! Po nekad mi se cini da ide prema imbecilnosti.
    E sad da uporedimo sa Srbima: mi vrlo cesto mislimo da smo izabrani narod, najpametniji smo, imamo najbolju hranu, najlepse zene, najbolje sportiste. Sa tim stavom u glavi, sukob sa realnoscu je jako cest, sto naravno izaziva osecaj nesrece i osecaj da je realnost nepravedna i prema nama kao individuama i kao Srbima u celini. Onda pocnemo da mislimo da je trava zelenija na drugim mestima. Onda vrludamo od toda da je sve na drugom mestu bolje od Srbije do toga da je Srbija najbolje mesto za zivot.
    Naravno istina je uvek negde na sredini i treba znati da je sreca uvek subjektivna kategorija! I jos jedna poruka, koju ja drzim na zidu u mojoj kuci "Happiness is not a destination, it is a way of living" (Sreca nije cilj, sreca je nacin zivota)
    (Iggy, 16. april 2021 13:37)

    # Link komentara

  9. Crkva nije odvojena od drzave: Island, Danska, Norveska
    Najveci procenta samoubistava :Finska, Svedksa, Danska
    Ekstremni desnicari: Danska, Finska, Svedska
    Posao mi je vezan za putovnaja, bio u svim ovim zemljama vise od 3 meseca u zadnjih 20 g, druzio se sa lokalcima, doduse sa distancom. Najvise mi se svidja njihov crni humor: npr. diskutujemo kako papa ne moze da bude nikada iz nordijskih zemalja... Socijalna komponenta drustava je dobra, plate im nisu nesto narocito..ali da su najsrecniji narodi ...to je daleko od istine. Ja im se divim sto imaju psovecenost drzavi, pricao mi neki Norvezanin, kako je neka njohova bakica trgovala akcijama Norveskog penzionon fonda na berzi. Toliko je bila uspesna da su joj nuddili posao iz Meril Linca i GoldmanSaksa-- ona je ostala verna Norveskoj za neku smesnu platu, uvecala OP za 10 puta.. E to fali nama dole, kod nas bi nakon 5 godina nestao penzioni fond a osoba koja je to skrivila bi bila u Hondurasu :).
    (neko, 16. april 2021 09:48)

    # Link komentara

  10. Подршка родитељству а фертилитет око 1.50 (са све имигрантима који имају значајно већи фертилитет). Исто, нелогично ми је зашто задовољни и срећни народи толико пију.
    (Скептик, 16. april 2021 08:57)

    # Link komentara

  11. Balkan je Balkan a Skandinavija je Skandinavija.
    Kao na Balkanu se ne pije i opija, ubistva, samoubistva i crna hronika, korupcija i nepotizam, bezakonje i vladajuća elita, itd...Ljudska i međuljudska prava, zakon, respekt, poštovanje i realan dijalog je put budućnosti...kako kome svako svome
    (Banana republika, 16. april 2021 07:57)

    # Link komentara

  12. Kao što je rekao Dule ovu priču kako je u Norveskoj konkretno bajno i sjajno može da se prica samo nekome ko ovde nije bio.
    Svako dobro i pozdrav sa severa
    (Marko, 16. april 2021 02:30)

    # Link komentara

  13. U sustini, protestantizam im je pre 500 godina doneo sve ono sto im je trebalo. Jedno vreme su uzivali u njemu a onda je nastupio perios dekadencije drustva do danasnjeg dana. Oni sada ubiraju plodove protestantizma, ali na drugim osnovama, pod humanizmom i covekoljubljem. A u tome prave krucijalnu gresku jer u tom sistemu ce povladjivati i pomagati one koje treba uciti da budu bolji (sto bi cinio protestantizam), a ne pomagati bezuslovno (humanizam). Evo vec imaju 20% trutova iz raznih zemalja koji su neadaptirani (osim na izdasnu socijalnu pomoc) i koji ce u nasoj generacciji praviti veliki problem citavoj skandinaviji.
    (Bio i video, 16. april 2021 00:39)

    # Link komentara

  14. norveska e pa prica je sledeca:
    ovde si presrecan ako radis za drzavu na bilo koji nacin e onda si zasticen ko beli meda, nije moguce da dobijete otkaz, imate prednost za sve i svasta, bezanija na bolovanja uz 100% plate ,.. cak i penzija ide od drzavnog fonda koji nece propasti za razliku od privatnih fondova koji povremeno bankrotiraju pa penzija postane penzijica, zakonski zasticeni 110%.
    nasuprot tome rad u privatnoj firmi kao i u srbiji svasta moze da vam se desi, nema razlike bitne. meni firma ostala duzna neke isplate bas ih briga, sindikat , inspekcija , odgovor isti da pogresili su ali mi tu ne mozemo nista. znaci recept je sledeci stranac ma nije bitan. imate cesto da procitate prevara ova ili ona.
    kriminal ne postoju u istom obliku kao u srbiji vec je lepo implementiran tj postao deo drzave i svi lepo uzimaju/sisaju koliko kome treba i sve po zakonu.
    stopa samoubistava je tabu tema a namestanje podataka tu su vrhunski strucnjaci.
    da ovde ne mislim da li cu imati para do kraja meseca dokle god imam posla naravno, ali ne mislite da preostane puno jer ste uglavnom manje placeni ma koliko radili, a cene prenaduvane, kvalitet smece uglavnom.
    voda se u pojedinim zemljama obogacuje metalom srece - Litijumom.
    ima druzenja zezanja svega ali nije kao u reklami za skandinaviju.
    problem je u nama previse smo osiromasili i materijalno i duhovno
    (norge, 15. april 2021 21:31)

    # Link komentara

  15. Što volim ove komentatore iz skandinavskih zemalja koji kukaju i žale za Srbijom, pa što se ne vratite u Srbiju? Jel vam neko brani? Zašto ne objasnite razloge zbog kojih ste (ostali) u Skandinaviji?
    (Dr. Realan, 15. april 2021 12:51)
    Pa druze Realni, realniji su komentari onih koji zive tamo i kukaju, od vas koji nikad niste bili na tim prostorima i divite im se iz daleka, zar ne ?
    (Max, 15. april 2021 18:41)
    Vas odgovor Realnom nije adekvatan.
    (beclija, 15. april 2021 21:04)

    # Link komentara

  16. Jer su mortus pijani, nema drugog razloga; nema sunca, hladno, i sta ce pare kad nemas sta i gde s njima.. "podrska roditeljstvu", o tom ima i sasvim drugacijih prica i primera, malo malo po vestima
    (Pipi, 15. april 2021 21:01)

    # Link komentara

  17. Koliko se mi ponasamo razmazeno pored svih surovih pwrametara.Svet pociva na razlikama a znak jednakosti ne postoji.Sicilija je topla tokom cele godine ali je narod siromasan i ratnicki raspolozen.Sever Norveske je malo je reci hladan i siv ali je za te uslove prilicno dobro naseljen.Stanovnistvo se ne iseljava u Oslo koji je mnogo juznije.Klima i okruzenje oblikuje karakter .Hormon srece je kod njih modifikovan na niskom stepenu lestvice.Visevekovni sklad izmedju coveka i prirode nije promenjen stotinama godina.Sta bi to moglo da promeni .
    (Padjine969, 15. april 2021 19:48)

    # Link komentara

  18. Велика неистина.
    Имам родбину која је у Шведској. Имају огроман, али огроман број самоубистава и њихов субјективни осјећај је да је трећина нације на антидепресивима.
    (Младен, 15. april 2021 09:21)

    To može lako da se proveri, Švedska ima 13,8, a Srbija 10,9 samoubistava na 100k stanovnika. Jeste više ali ne toliko ogromna razlika. Norveška (10,1) Danska (9,2) imaju manje od Srbije. To su podaci iz 2016. godine. Možemo mi da se tešimo da smo mnogo srećniji od njih ali to baš ne odgovara istini. I ovde se bromazepami i lorazepami kupuju kao bombone, to znam iz prve ruke.
    (Jelena, 15. april 2021 12:12)

    Samoubistva su malo tabu u Norveskoj, pa se o tome ne prica. Oni koji se bace sa mosta zavedu se kao utopljenici, oni koji se otruju kiselinom kao nesrecno stradali. Pre dva dana se zena bacila ispod tramvaja, sigurno nije zavedeno kao samoubistvo. Verovatno i koriscenje antidepresiva je tabu, posto nisam cuo od poznanika da ih koristi.
    Sa druge strane, meni je dovoljna sreca sto ne moram da mislim da li cu imati dovoljno novca do kraja meseca i znam da verovatno svi tako.
    (nije lose, 15. april 2021 19:22)

    # Link komentara

  19. (Jorgos, 15. april 2021 09:42)

    Ne znam za tebe, ali meni sve napisano u komentaru apsolutno odgovara.
    (SM, 15. april 2021 18:48)

    # Link komentara

  20. Što volim ove komentatore iz skandinavskih zemalja koji kukaju i žale za Srbijom, pa što se ne vratite u Srbiju? Jel vam neko brani? Zašto ne objasnite razloge zbog kojih ste (ostali) u Skandinaviji?
    (Dr. Realan, 15. april 2021 12:51)
    Pa druze Realni, realniji su komentari onih koji zive tamo i kukaju, od vas koji nikad niste bili na tim prostorima i divite im se iz daleka, zar ne ?
    (Max, 15. april 2021 18:41)

    # Link komentara

  21. Bio, video, nije mi se svidelo i vratio se. Za mene nije.
    (atomci, 15. april 2021 18:12)

    # Link komentara

  22. Prosto su divni ljudi. Voleli ih i nacisti, voleli ih i Južnoafrikanci, vole ih i Amerikanci, a tek Albanci i Španci...
    (Dobro, u redu, Julije Cezar ih nije baš nešto miris'o, 15. april 2021 17:50)

    # Link komentara

  23. Zato što su lideri u regionu :)
    (Djoka iz NY, 15. april 2021 17:34)

    # Link komentara

  24. Ko želi da se upozna sa skandinavskim društvom, kulturom i subkulturom neka pogleda film "Lords of Chaos". Verovatno će mu neke stvari biti malo jasnije.
    (Mirko, 15. april 2021 16:58)

    # Link komentara

  25. Boze, spasi me srpskog veselja, i ispijanja kafa! Osim razlike u kulturi, koja je na Balkanu u izumiranju, gaje se nekakve lazne srece i veselja, a zivimo u apokalipsi poslednjih 30 godina. Odrastao sam u Srbiji, mogu da vesele momente izbrojim na prste jedne ruke, a o tuznim da napisem knjigu.
    (Person, 15. april 2021 16:34)

    # Link komentara

  26. Interesantno mi je da je ovde većini parametar za sreću obilazak kafića, druženje po kućama i kladionicama. Šveđani deluju asocijalno ali oni ne gaje ta površna poznanstva, ćaskanje sa komšijama isl. Ljudi se bave drugim stvarima, ne gube vreme na besomučno kafenisanje, imaju hobije, putuju, planinare, bave se sportom. Njihov život, pa i prijateljstva su mnogo sadržajnija, i ako možda strancima deluju hladno, nisu takvi sa ljudima koje stvarno vole. Njihov karakter ne odgovara južnjačkim temperamentnim narodima, ali ko je po prirodi malo povučenijii i ne voli taj "small talk", skandinavske zemlje su idealno mesto za život.
    (Bole, 15. april 2021 12:26)

    Ja sam prilično asocijalan za naše prilike, i rezervisan odnos sa ljudima mi potpuno odgovara. Ono što sam zapamtio kod Skandinavaca (najviše Šveđana i Danaca) je totalno odsustvo izraza lica, posebno osmijeha, i to mi nekako govori da ti ljudi zbilja nisu sretni. Zadovoljni jesu, ambiciozni jesu, vrijedni i precizini takođe, ali ne vidim da to rezultira neki raspoloženjem. Nisu čak ni namrgođeni kao Balkanci, već doslovno bez ikakvog izraza lica i to mi pomalo izgleda jezivo.
    (Toni, 15. april 2021 16:28)

    # Link komentara

  27. Kako da ne budu srecni kada im je normalno da supruga dovede svalera u kucu i da pred muzem orgijaju ! To ko moze da tolerise Srecan je do Neba !
    (Stanko -obicaji su stariji od zakona !, 15. april 2021 16:14)

    # Link komentara

  28. Dosta ljudi su bukvalisti, pročitaju neto platu i misle kako će tamo živeti kao lordovi, kao i da su cene jednake našima.
    Jesu plate više nego li u Nemačkoj npr., ali dosta stvari je i duplo skuplje nego u Nemačkoj! Nemojte se začuditi ako vas pica i coca cola izađu kao ručak u jeftinijem restoranu u Nemačkoj ili solidnom restoranu u Srbiji.
    (plata, 15. april 2021 15:57)

    # Link komentara

  29. ja sam siguran da bi mi izbili na prvo mesto kad bi minimalac bio 550 evra
    (al samo jedna je shvacas...., 15. april 2021 14:15)

    # Link komentara

  30. vgdddfh gg ddszghhnm MB Asdc bn jnggvnkjbbb da hjj nk
    (Aleksandar, 15. april 2021 14:12)

    # Link komentara

  31. @Fyrisov Ocajni smo.
    (eye roll, 15. april 2021 14:12)

    # Link komentara

  32. @Dule, a ko te bio po usima da uzimas tolike kredite? Sta ce ti sve to ako ne mozes da priustis sem na kredit koji ces da otplacujes do duboke penzije? Jel’ mozda da bi se pohvalio porodici u domovini kako si badza?
    (Stojko V, 15. april 2021 14:04)

    # Link komentara

  33. @NN_lice Upravo tako. Ako se pitate koju Tozovcevu pesmu naruciti u kafani, niste procitali ni jednu knigu u zivotu (ukljucujuci i bukvar), film je samo ‘Zikina dinastija’ necete imati prijatelje nigde sem u Ritopeku.
    (kako se asimilovati?, 15. april 2021 14:00)

    # Link komentara

  34. @ deda:
    Nije lose da se procita kako valja pa da se onda odgovori. Ne placam 60 godina, nego imam 60 godina. Obicno se kredit za kucu/stan otplacivao za 15-20 godina.
    (wal, 15. april 2021 13:58)

    # Link komentara

  35. Malo ste preterali sa tim blagostanjem iskreno - sve kosta i nije bas tako besplatno kako pisete, troskovi, usluge, pregledi, vrtic, da ne pricam o ceni stanova i usluga. Izuzetno nepristupacne zemlje. Ako pricate o nekom domacem - oni obicno se oslanjaju puno na obilatu drzavnu pomoc. Sto je neko pomenuo ovde... ako nisi srecan - neces biti nigde i cela ta prica o idealizovanju nekih dalekih mesta je bezveze. A malo se preteruje i o toj savrsenosti skandinavije a i nesavrsenostima srbije.
    (Ikac, 15. april 2021 13:56)

    # Link komentara

  36. Ako je neko imao prilike da živi ili boravi u Skandinaviji i Baltiku, zna jako dobro da je ovo čista propaganda i demagogija. Sreća, ako je ima, potiče od alkohola. Žitelji Skandinavije i Baltika su poznati, najveći alkoholičari na svetu. U uređenoj državi Finskoj, koja vodi brigu o svojim građanima, postoje službe koje vikendom obilaze naseljena mesta i gradove i skupljaju pijane građane koji leže po trotoarima, Oni koji imaju dokumenta kod sebe, voze ih kući, a one koji nemaju, voze ih u sabirne centre da se otrezne. Gomile su u pitanju. Naš prijatelj radi u Helsinkiju u takvoj službi, kao drugi, dodatni posao. U Stokholmu smo imali prilike da vidimo šta se dešava na brodovima sreće, koji isplove petkom uveče u arhipelag Stokholma, izađe u međunarodne vode, i masa se domogne jeftinog alkohola. Mlado, staro, muško žensko, singl, grupe, sve moguće kombinacije, a i kombinacije pijenja alkohola su jedinstvene: videli smo ljude koji počnu sa njihovom rakijom, nastave pivo, pa vino, vrate se na rakiju, šampanjac, viski, pa tako više krugova i ponavljanja, ..., a količine? - čudo! Iznosili su ih sa broda, neki su uspevali četvoronoške, ..., i svi srećni! Čista depresija, čista bilogogija - nema sunca, nema seratonina, ima depresije - pa šta ćemo? Pa udrimo po veselju - alkoholu! Kiša, sneg, vetar, crno - 300 dana godišnje! Kiša pada horizontalno, nikome ne treba kišobran! Dragi moji, Alfred Nobel je život proveo u San Remu, nije u Stokholmu. Sigurno je imao neki razlog?
    (Petar Veliki, 15. april 2021 13:54)

    # Link komentara

  37. Evo, ja živim u Švedskoj
    i neću da Vam kažem ništa!
    (Fyrisov, 15. april 2021 13:45)

    # Link komentara

  38. Срби нашли некоме да причају о огромним количинама алкохола викендом.
    (гдф, 15. april 2021 13:43)

    # Link komentara

  39. zato sto nemaju vakcine
    (rob, 15. april 2021 13:43)

    # Link komentara

  40. Ti isti, koji pisu o depresivnim Skandinavcima, isto pisu o dosadnoj Ljubljani i Sloveniji. Ne kontaju, da nama nije do glupavih prica sa susedima uz kafu. Da nemamo kladionica. Da volimo pentranje po brdima, i voznju biciklom. Da smo mi sportska nacija, jer svaki dan, a posebno vikendom, ne mozes prolaziti od ljudi na 2000m nadmorske. A vi ste sportska nacija ispred TV. Da ne pricam dalje uopce. Ko je razumeo, razumeo je.
    (Slovenac, 15. april 2021 13:31)

    # Link komentara

  41. Naravno da su najsrećniji, kada troše dve table bensedina nedeljno.
    (Pseudoharms, 15. april 2021 13:31)

    # Link komentara

  42. @Jelena

    Te podatke o stopi samoubistvo možemo da tumačimo i ovako:
    Skandinavci imaju istu ili veću stopu samoubistava od nas. Neko bi rekao da nije velika razlika. Ali oni žive u uređenim, demokratskim, bogatim zemljama, po 200 godina nisu ratovali, trpeli razaranja, žive u svetu gde se život može planirati i onda te planove na relativno miran način ostvariti....pitam se kolika bi stopa samoubistava bila kod njih da su izloženi stresu kakvom je izložen prosečan stanovnik Srbije, i na ličnom planu i na nivou geopolitičke situacije...
    (DDDD, 15. april 2021 13:15)

    # Link komentara

  43. Zadovoljni i srećni ljudi. Samo zašto onda najviše depresivnih i melanholičnih (i da ne kažem nihilističkih) bendova (death-, black-, symphonic-, melodic death-bendova i desetine drugih pod-žanrova) dolaze upravo iz Skandinavije? Otvorim sajt za žešću muziku, ono sve neki depresivni bendovi iz Švedske, Norveške i Finske (mada je Finska samo u geografskom smislu Skandinavija). Izgleda da klima, nedostatak sunca i lična percepcija društva ipak utiče na raspoloženje.
    (Zagor, 15. april 2021 13:13)

    # Link komentara

  44. Komentari, kao po nepisanom pravilu, jedni hvale, i kuju u zvezde, a drugi kude, i bacaju u blato. Pa gde je onda istina ? Istina bi bila sledeća. Ako ste se snašli, onda pokušavate da sve gledate kroz ružičaste naočare, ako niste sve van je crno. Znači sve je individualno gledište. Ja lično, ne bih voleo da živim u zemlju sa nikakvom klimom, gde je videti sunce redak dogadjaj. Kada bi mi neko pobudio 5000 evra mesečno u Norveškoj, ili 3000 evra recimo u Španiji, ne bih razmišljao gde da odem, naravno išao bih u Španiju. Klima je veoma, veoma, veoma, bitna stvar ako pričamo o kvalitetu života.
    (Milos Radunkovic, 15. april 2021 13:11)

    # Link komentara

  45. vitez_djordjuletti


    Gorane iz Sandefjorda ti li si!?
    (Velislav Glavaš, 15. april 2021 13:09)

    # Link komentara

  46. @wal
    ma da krediti su zbog naseg boljitka i dobra, ajde smesan si, 60 godina placas a sad tvoja deca i super vam je, ok vazi..
    (deda, 15. april 2021 13:06)

    # Link komentara

  47. Tamo gde ima sunca 2,3 meseca max. godišnje, bez obzira na visok životni standard, nema istinske sreće. Imao sam druga u Norveškoj, koji je tamo proveo 3 decenije. Pričao mi je o kvalitetu života, ali i o nesnosnoj klimi. Oboleo je upravo od Toga, i na kraju hteo odatle da pobegne, ali ga je smrt u tome sprečila. Zapamtite, da vas ne bi neko ubedjivao u suprotno, tamo gde nema sunca, nema ni sreće.
    (Milos Radunkovic, 15. april 2021 12:55)

    # Link komentara

  48. Swedenistan lmao
    (kvasac, 15. april 2021 12:53)

    # Link komentara

  49. Jedan period života sam se družio sa momkom koji je rodđen i odrastao u Finskoj, a došao u Bg da studira (otac Srbin iz Bg).
    Sve u svemu, tip je preko nedelje bio uzoran i dobar student, a vikendom se toliko razvaljivao od alkohola da mu nisu bili ravni ni najveći alkoholičari koje poznajem.
    Jedan od razloga prestanka druženja je bio taj što više nisam mogao da istrpim sve te njegove ekscese dok je odvaljen.
    Uglavnom, po njegovoj priči (nikad nisam bio u Finskoj pa se ograđujem) tamo se tako svi ponašaju. Od fizičkih radnika do doktora i biznismena.
    (Marko, 15. april 2021 12:53)

    # Link komentara

  50. Ja u Barseloni, pre par godina, najviše od svih su mi prilazili Španci i pogađate Šveđani. Sa ovim drugima sam se iz hotela i družio i odlično su društvo. Nemci, Italijani onako, nisu loši ali neće prvi da, priđu. Francuzi posebno crnačka ekipa nisu nešto za druženje, hladnjikavi, opasno izgledaju ko klan, ali Srbistani, Ukrajinci, Rumuni, Rusi, Belorusi, seljana teška od nekulture, pljuju po plaži i smeće iza njih...
    (NikolaBg, 15. april 2021 12:51)

    # Link komentara

  51. Zaboravio sam da dodam, sto se tice depresije - pa mi smo medju depresivnijim narodima koje sam sreo, toliko kukumavcenje nisam video nigde! Samo kukamo i kljukamo se bromazepamima, pola naroda pijano a druga polovina na lekovima. Sve negativno gledamo, kad neko nesto lepo uradi to se odmah docekuje na noz, odmah se sve izvrce na negativno. I nije stvar u siromastvu nego u glavi. Ima siromasnih naroda koji su veseli po prirodi. Daj da prvo gledamo svoje dvoriste pa onda tudje.
    (metalac, 15. april 2021 12:51)

    # Link komentara

  52. Što volim ove komentatore iz skandinavskih zemalja koji kukaju i žale za Srbijom, pa što se ne vratite u Srbiju? Jel vam neko brani? Zašto ne objasnite razloge zbog kojih ste (ostali) u Skandinaviji?
    (Dr. Realan, 15. april 2021 12:51)

    # Link komentara

  53. zato sto imaju najvece plate i uredjene, sredjene drzave, gde se postuju prava radnika i gde je zakon isti za sve, i za predsednika i za vozaca autobusa, gde da bi nasli posao ne morate da budete clan vladajuce stranke, gde ako uhvate zamenika gradonacelnika na proslavi dok traje zabrana okupljanja on koliko ujutru podnosi ostavku, zato sto imaju cist vazduh i zdravu vodu za pice, zato sto su im bolnice opremljene i zdravstvo uredjeno, zato sto nema mita i korupcije, zato sto i najzabacenija sela na severu norveske imaju struju, kanalizaciju, internet...eto zbog tih par sitnica!!!
    (Huan Pablo Don Fernando, 15. april 2021 12:49)

    # Link komentara

  54. Zavisi od osobe. Ne znam sto stalno pominjete to sunce, ja ga npr ne podnosim, evo vec se nerviram jer ide leto, hocu da se ubijem, jedva cekam zimu, sneg, inace i skijam a na letovanje ne idem jer sta? Ne podnosim sunce i vrucinu :) Nismo svi isti, po meni to sto je hladno je prednost :) Drugo, ne volim nasu 'bliskost' i srdacnost, ne podnosim da me neko grli i cmace, ne sedim po kaficima nikad, ne podnosim svadbe i slicne seljacke manifestacije, bukvalno sam po kazni rodjen na Balkanu. Nemam nista zajednicko sa vecim delom naseg naroda, osim jezika. Ne slavim nijedan nas praznik jer nisam religiozan pa me cak ni to ne vezuje za nas. Ne kazem da ne volim nas narod, jednostavno mi nije blisko sve ovo sto pominjete, nema tu dobro-lose nego stvar ukusa, afiniteta, karaktera. Niko tu nije u pravu, sustina je da smo razliciti pa ono sto je nekome super, nekom drugom ne odgovara.
    (metalac, 15. april 2021 12:48)

    # Link komentara

  55. "Bio u Danskoj i Švedskoj i u razgovoru sa njihovim građanima nikada to ne bih rekao, N I K A D A."
    (PoslednjiSrbijanac, 15. april 2021 09:40)

    Skandinavci nisu hvalisavci i razmetljivci i nikad nece stavljati do znanja drugim ljudima koliko su srecni i zadovoljni a ni koliko su uspesni, pametni i bogati. Ali ako ste na njihovom nivou, niste razgoropadjeni i zelite da im nametnete svoje prijateljstvo i svakodnevno druzenje na balkanski nacin, u njima mozete imati prijatelje za ceo zivot. Nemaju mentalitet rulje i znaju da cene i cuvaju svoju privatnost. Smirenost, uravnotezenost, postovanje koje obican covek moze tamo da ima na svakom koraku nemaju cenu. Nazalost, ne prepoznaju svi ove prednosti. U javnim institucijama se prema svima ophode sa postovanjem, nema onog, tako dobro na Balkanu poznatog podcenjivanja i sikaniranja na salterima. Klima je meni izvanredna uvek bila jer u takvim uslovima najbolje funkcionisem. Leta predivna, mnogo zelenila, cisto i bez zagadjenosti. Itd, itd.:-))
    (II, 15. april 2021 12:44)

    # Link komentara

  56. Druga dimenzija života.
    (Smuleco, 15. april 2021 12:33)

    # Link komentara

  57. Skandinavci su najsrećniji narod zbog toga što nisu pravoslavci. Da su pravoslavci bili bi ko i ostali pravoslavni narodi. Zaostali, siromašni. Lenji koji ne vole rad, red i disciplinu i pomalo kraduckaju.
    (Dalibor, 15. april 2021 12:31)

    # Link komentara

  58. Citajuci komentare covek bi mislio, da je kod nas u Srbiji raj. Zemlji sa najveceom zagadjenostom vazduha, imamo najveci procenat obolelih/preminulih od karcinoma pluca, grlica materice... Saoubistva imamo, samo o njima ne pricamo. Alkohol nam nije razonoda samo vikendom nego svaki dan... Sve smo vise gojazni... opet imamo najvisi stepen karidovaskularnih obolenja u Evropi. Kriminal, korupcija svugde... nasilje u porodici, drustvu.
    Samo sto sve to mi ne vidimo. Bas kao sto ne vidimo hrpe smeca oko nas, tako ne priznajemo/brojimo ni crne statisticke brojeve...
    (Vanja, 15. april 2021 12:30)

    # Link komentara

  59. Mnogo je lepse, a za manje zarade u Austriji, Belgiji, naravno i u Italiji ako imas stabilan posao. O Svajcarskoj da ne pricamo, voleli ili ne najjaca u Evropi, plate, polozaj, okruzenje... Sever, Kanada, bas ako se mora.
    (*, 15. april 2021 12:27)

    # Link komentara

  60. Svima koji tvrde da oni imaju najveće stope samoubistva, njihova stopa je prosek EU. Mnogo više stope samoubistva možete naći u Sloveniji i Hrvatskoj, tako da mnogi komentari ovde padaju u vodu.
    Link za ovaj podatak:
    [link],)%20and%20Estonia%20(16).
    Hvala na objavi!
    (Hvala_na_objavi, 15. april 2021 12:26)

    # Link komentara

  61. Interesantno mi je da je ovde većini parametar za sreću obilazak kafića, druženje po kućama i kladionicama. Šveđani deluju asocijalno ali oni ne gaje ta površna poznanstva, ćaskanje sa komšijama isl. Ljudi se bave drugim stvarima, ne gube vreme na besomučno kafenisanje, imaju hobije, putuju, planinare, bave se sportom. Njihov život, pa i prijateljstva su mnogo sadržajnija, i ako možda strancima deluju hladno, nisu takvi sa ljudima koje stvarno vole. Njihov karakter ne odgovara južnjačkim temperamentnim narodima, ali ko je po prirodi malo povučenijii i ne voli taj "small talk", skandinavske zemlje su idealno mesto za život.
    (Bole, 15. april 2021 12:26)

    # Link komentara

  62. Zato sto su na antidepresivima i alkoholu non stop. Ko je ziveo tamo zna sta pricam. Nikakve pare i standard tu depresiju ne mogu da rese.
    (plahi, 15. april 2021 10:54)

    Zato u Srbiji svi pucaju od sreće i zdravlja. Uđeš u prodavnicu u bilo koje doba dana, svi trpaju one plastične flaše piva od dva litra tako veseli i zdravi. Ljud sei vesele, a veselje po srpskom običaju podrazumeva dosta pića.. Mladi izlaze do duboko u noć(i oni ru srećni), vraćaju se u zoru, većina njih puši(mladost-ludost), alkohol se pije već u srednjoj školi, ma raj na zemlji.
    (Vikend na planini, 15. april 2021 12:17)

    # Link komentara

  63. Ko ne zna šta je sreća - neće je naći ni u Skandinaviji !
    (Superhik, 15. april 2021 12:15)

    # Link komentara

  64. Велика неистина.
    Имам родбину која је у Шведској. Имају огроман, али огроман број самоубистава и њихов субјективни осјећај је да је трећина нације на антидепресивима.
    (Младен, 15. april 2021 09:21)

    To može lako da se proveri, Švedska ima 13,8, a Srbija 10,9 samoubistava na 100k stanovnika. Jeste više ali ne toliko ogromna razlika. Norveška (10,1) Danska (9,2) imaju manje od Srbije. To su podaci iz 2016. godine. Možemo mi da se tešimo da smo mnogo srećniji od njih ali to baš ne odgovara istini. I ovde se bromazepami i lorazepami kupuju kao bombone, to znam iz prve ruke.
    (Jelena, 15. april 2021 12:12)

    # Link komentara

  65. Imamo i sunce i hranu ali po komentarima vidim koliko je narod kod nas ozlojeđen,nesrećan,zavidan i negativan...Norvežani nasmejani,veseli,druželjubivi,vredni,ne lažu,ne podmićuju...Bio i video.Toliko od mene.
    (LineaBg, 15. april 2021 12:01)

    # Link komentara

  66. Kilo paprika od 9,9 do 18,9 evra.
    (scandia, 15. april 2021 09:44)

    Jedi meso brate,mnogo je jeftinije nego u srbiji!
    (Dr Pilot, 15. april 2021 10:30)

    Smrznuti svinjski kotleti od pre dve godine 5,5 evra kilo. Mirišu na pomije industrijske.
    Sveže svinjsko meso 15 evra, govedina od 25 do 30 evra kilo.
    (scandia, 15. april 2021 11:58)

    # Link komentara

  67. mislim da na ovim ljestvicama oni glasaju da su jako sretni radi uređene države i ogromnih primanja ali realno nisu toliko sretni. ne gledaju je li pizza 30 eura ili pivo 10, znaju da jaka država stoji iza svojih građana i to ih naravno ispunjava ali kada sunce zađe na 3 mjeseca i napada snijeg a ti se zabiješ u svoju kuću - ja ne bih mogao biti sretan za ne znam kakvu plaću.
    inače najveći alkoholičari (uz Ruse i mlade Australce), a i ta stopa samoubojstva mi je sumnjiva. ta hladnoća je napravila poseban mentalni sklop.
    (dubrovnik, 15. april 2021 11:58)

    # Link komentara

  68. Živim u Norveškoj već 21 godinu. Ljudi i kultura su bitno drugačiji ne samo nego u Srbiji, već i u većini Evrope. Ne bih rekao da su Skandinavci "najsrećniji", već da su možda "najzadovoljniji".

    To je i odlika njihove kulture - ne žude toliko za srećnim, već za zadovoljnim i mirnim životom. To je zapravo velika razlika u shvatanju života nego kod nas i okruženju, gde se očekuje zapravo mnogo i traži prava sreća. Da li se radi o partneru, izlasku, kupovini, odmoru, mi prilazimo svemu sa više strasti i živimo za te srećne momente. Zbog njih smo spremni i da istrpimo koješta u međuvremenu,

    Za Skandinavce su ključne reči da je sve fino, u redu, mirno, ugodno.
    Mi bi rekli da su im emotivni doživljaji puno ravniji - sa manje oscilacija.
    Sa strane to onda izgleda hladno, proračunato, ali oni grade svoj život kako žele, a to je da budu generalno zadovoljni i smanje stres koliko je god to moguće.
    (Aleksandar iz Osla, 15. april 2021 11:51)

    # Link komentara

  69. Statisticki Skandinavci su najveci korisnici antidepresiva, mozda je to razlog srece?
    (Danko, 15. april 2021 11:47)

    # Link komentara

  70. @ Dule, 15. april 2021 11:03:
    Zemljace, pa zna se ko i gde kupuje kola i stanove za kes. U normalnim ekonomijama se uzima kredit, on ti daje olaksice na planu poreza itd. itd. Naravno, i otplacuje se bez da se narusi svakodnevnica. E sad, kad neko dodje u poznim godinama pa otplacuje kredit do 70-e, nije kriva drzava u kojoj si, nego ti sto si kasno dosao. Mi smo upravo prevalili 60-u i bez kredita smo, kako za stan, tako za auto itd. Sad je red na decu da otplacuju rate, i to i rade, sa lakocom i zadovoljstvom :o)
    (wal, 15. april 2021 11:46)

    # Link komentara

  71. Srećni su jer piju antidepresive koje dižu serotonin hormon sreće.
    (Mister No, 15. april 2021 11:36)

    # Link komentara

  72. (Kaiser Roger, 15. april 2021 10:13

    Nije u pitanju samo hladnoća, mnogo veći su problem veoma kratki dani zimi. Ne verujem da iko normalan voli da mu noć napolju bude oko 20 sati dnevno, a severnije i 24 sata. Takođe leti je dnevno svetlo predugačko ili severnije traje i 24 sata, što je za spavanje veoma neugodno.
    (Mister No, 15. april 2021 11:28)

    # Link komentara

  73. Jeste @Dule ali ti sa 70 godina imas otplacenu kucu, auta vikendicu i skolovanu djecu, a mi ovdje citav radni vijek otplacujemo jedan stan od 50-60kv. U tome je razlika, i takva zaduzenost ko tvoja je meni ok. Imas sve, bez odricanja i podigao si djecu u dobroj sredini (sto je najbitnije i ne moze se reci za Balkan). Tako, vjerujem da si se namucio, ali daleko bi se vise namucio da si ostao. Vecina ljudi koji su ovdje ostali hoce za svoj rad normalno da zivi, necemo mi nista dzaba...
    (I, 15. april 2021 11:26)

    # Link komentara

  74. Ниска животна очекивања у свим областима и највећи потрошачи антидепресива!
    Позз из Скандинавије!
    (Небојша, 15. april 2021 11:22)

    # Link komentara

  75. Hahaha, da al mozda kad popiju saku depresiva (ili u slucaju finaca flasu vodke).

    Bio, i nemam nameru da se vracam. Austrija je za skandinavce skandinavija, imas mis Germanskog i Slovenskog duha pa kombinuj kako hoces, Balkan iza coska, isto i zapadna, juzna i istocna evropa. Idealno pozicionirana zemlja, priroda lepsa od skandinavske x puta. Da ne nabrajam...

    Ima i mana naravno, al ne u poredjenju sa skandinavcima.
    (Milojko, 15. april 2021 11:20)

    # Link komentara

  76. Укуси су различити. Скандинавске земље су боље за повучене и интровертне, док су јужне земље далеко погодније за људе са смислом за дружење и екстроверте. У тим северним земљама можете да живите, а да не проговорите ни реч ни са ким. Све информације имате на Интернету, у радњама имате аутоматске касе, а у многим деловима готово да и нема људи, па коме прија самоћа, мир и живот са самим собом - за тог су Норвешка, Шведска и Финска права ствар. С друге стране, имаш оне талентоване људе који где год се нађу, на путу од аеродрома до хотела стекну већ 2-3 пријатеља. И шта год им треба увек радије некога питају него што троше време да нека обавештења читају. Тај људски контакт, међусобна испомоћ, солидарност ... то је кључна ствар за живот у јужним земљама. Сви ови који кукају када им се помене Норвешка су заправо они што имају бабу и деду на селу који им дотурају храну, стрица лекара који их лечи, ујака аутомеханичара који им бесплатно оправља ауто, гомилиу веза и везица на сваком месту где сређују своје ствари ... као што и они сами помажу другима, јер се тако живи. Коме тако одговара, Скандинавија није за њега. Мени рецимо север далеко више прија, јер сам од оних који када треба да кажу: добар дан, зовем се ... мене облије зној, добијем лупање срца, поцрвеним ... с друге стране, мој брат кад нешто изусти већ је гомила људи око њега. Шта ћете, свако је различит.
    (Љуба, 15. april 2021 11:09)

    # Link komentara

  77. Kada govorite o stopi samoubistava, nadam se da ste proverili i shvatili da je gotovo ista kao u Srbiji i tek malo visa nego u npr. Nemackoj i niza nego u Francuskoj (ima vise nego sve navedene zemlje).
    (Sasha, 15. april 2021 11:06)

    # Link komentara

  78. Ova sto zivi u Norveskoj i pise o suncu na jugu tj. region Agder moze pricati vama koji ne zivite u Norveskoj. Njenih 9 dana rada i puna plata takodjer moze pisati vama koji ne zive u Norveskoj. Ovdje svi imaju kredite i zaduzeni su maksimalno, a norvezani ne ulaze u one srecne jer kad ujutro idete na posao i kad se vracate ili ste na samom poslu ko se to toliko smeje i radostan je, samo su srecni i radosni kada je lunsj gratis. Da imas sigurnost i neku stabilnost to je tacno, da na lak nacin mozes kupiti stan ili auto i to mozes, ali ga otplacujes ceo radni vek.
    Nikada nisam voleo i postovao nase ljude koji pisu budalastine i izvcu cinjenice. Meni i mojoj porodici koji ovdje zivimo godinama i imamo dobru ustedjevinu, djeca zavrsila fakultet, kucu , vikendicu, dva auta ali to je sve na kredit koji moramo da otplacujemo jos 10 godina i mi smo tada 70 godina stari. I ovdje je bilo puno i odricanja i ustezanja da bi imao startni kapital za sve. Tako moji srbi da znate i ne vjerujete u te idealne price
    (Dule, 15. april 2021 11:03)

    # Link komentara

  79. Laž
    (savone, 15. april 2021 11:03)

    # Link komentara

  80. ... E sad, kako oni uspevaju da budu srećni u takvoj osami i tmurnoći - valjda jer su pravljeni od drugačijeg materijala nego mi.
    (Jorgos, 15. april 2021 09:42) 

    Brdo besmislenih stereotioa u rangu da imamo najbokju kuhinju na svetu i da je Marko Kraljevic zakasnio na Kosovo.

    Drustveni su skroz, izlaze vikendom a radnim danima su posveceni hobiju, porodici, citanju, kucnom druzenju i prioremi za oosao. Da, zamislite tamo nema nezaloslenih i ne blejaci se do 3h iza ponoci, ako vec uatajes u 7h . Obozavaju prirodu, voze se bicklima, (Danska ima 12 hiljada km biciklistickih staza) kriminal gotovo da ne postiji (sem kad dodju ovi iz "druzeljubivih" zemalja sa divnom klimom), statdard visok, nivo tolerancije prema razlicitosti najvisi, socijalne i uopamste hijerarhijske rahlike male, porezi najvisi na svetu a niko ih ne izbegava. Bio sam svuda i sve te zemlje plus Holandija su raj na zemlji. Dosta ljudi odavde zivi tamo i ne videh nikoga da se vratio. Hovorim o vecini a ne iznimoim slucaju.

    Da li su razliciti nego Balkanci, pa jesu i bas zato i jesu civilizivani, organizovani, smireni i bogati. Ako si sklon prevarama, neradu, primitivnoj zabavi, opcinjen mitovima, pa nece ni standard da ti padne sa neba.
    (BB8, 15. april 2021 10:57)

    # Link komentara

  81. Budalastina. Zivim u Norveskoj vec 15 godina i nigde te srece ne videh. Samo depra,povucenost i zatvorenost u sebe. Sanjam dan kada cu u moju siromasnu i veselu Srbijicu da izujem cipele...zauvek!
    (zalosna sova, 15. april 2021 10:54)

    # Link komentara

  82. Zato sto su na antidepresivima i alkoholu non stop. Ko je ziveo tamo zna sta pricam. Nikakve pare i standard tu depresiju ne mogu da rese.
    (plahi, 15. april 2021 10:54)

    # Link komentara

  83. Zabrinjavajuće koliko imamo predrasuda prema drugima, što se može pročitati u mnogim komentarima. Pre svega, ta priča o samoubistvima i depresiji u skandinavskim zemljama. A što ne pogledamo prvo sebe? Koliko je već decenijama naša populacija na bensedinima i lekovima za smirenje. Jel ono beše Subotica i Vojvodina u SFRJ u vrhu po samoubistvima na evropskom kontinentu, a preteklo se i kasnije u XXI veku sa sličnom statistikom. Ovih hladnih i kišovitih dana, ne možete da se odbranite od ljudi koji se samo žale na tmurno vreme i šire depresiju i negativni stav o životu oko sebe. Od Holandije do Skandinavskih zemalja ćete redovno moći da vidite ljude koji borave u prirodi, prešače i kampuju po najružnijem vremenu. Srbi ne izlaze, čak ni vikendom u prirodu ako nije sunčano vreme i pada kiša (čast izuzecima nas malobrojnih).
    Boravio sam poslom više meseci u Geteborgu i Štokholmu. Moji utisci su i više nego pozitivni. Naravno ima i stvari koje vam se ne sviđaju. Moj kolega koji živi u predgrađu Štokholma, ima dosta prijatelja Šveđana i kada ga je jedan naš pitao na zajedničkom pikniku, kako je za manje od 10 godina od kada je tamo stekao toliko prijatelja među domaćima, lakonski je odgovorio da prvo mora da se nauči jezik domaćina, da je mera inteligencije prilagođavanje okolnostima nove sredine i zajednička interesovanja kao kohezivni element (u njegovom slučaju urbana kultura, rokenrol, dobre knjige, filmovi, civilizovano ponašanje, skromnost koja se tamo ceni i dr.).
    (NN_lice, 15. april 2021 10:50)

    # Link komentara

  84. Ako su srećni, zašto onda nisu veseli?
    (Kohar, 15. april 2021 10:50)

    # Link komentara

  85. Ima kod njih odlicnih stvari. Cuvaju prirodu, puno se krecu, ne pate od kompleks da kuca mora biti veca od komsijine.. Socialno uredjene zemlje, skolstvo sigurno najbolje na kugli zemaljskoj (tamo skoro sve bake i deke pricaju engleski!). Oni vise deluju hladno nego sto jesu hladni, jer oni se ne trude da se svakome dopanu na prvu loptu. Kad te jednom upoznaju onda su isti kao svaki drugi. Otvoreni su tamo gde moraju da budu - usluge su im vrhunske, komunikacija sa prodavacicom, policajcen, sluzbenikom.... uljudno, profesionalno, sve funkcionise za deset. Alkohol vikendim jeste problem, samoubistva jesu problem da li je to posledica podneblja ili neceg treceg ne znam. Ali posledica ne uredjenosti drustva i drzavnog sistema sigurno nije. To je ono sto treba kopirati od njih.
    (sasa, 15. april 2021 10:47)

    # Link komentara

  86. Zasto je u Finskoj najveca stopa samoubistva, ako su toliko srecni?
    (Srba, 15. april 2021 09:26)

    Ne znam odgovor na to ali mislim da znam zasto su najsrecniji - zato sto samo srecni preteknu :)
    (DC, 15. april 2021 10:18)

    Najbolji komentar koji sam pročitao!!! :)
    (Milan, 15. april 2021 10:47)

    # Link komentara

  87. To je nekakva statistika. Ja sam najviše osmijeha vidio u južnoj Aziji.
    (Toni, 15. april 2021 10:43)

    # Link komentara

  88. @466453
    Ako je losos sa farme, onda su paprike sigurno bolja opcija
    (Scotland, 15. april 2021 10:42)

    # Link komentara

  89. I mi da imamo takve uslove bi bili naj srecniji
    (Dimi, 15. april 2021 10:41)

    # Link komentara

  90. Да ли је могуће да људи и данас у доба интернета и даље верују у неке легенде које је неко некада пласирао...

    Стопа самоубиства слична или чак је и већа у балканским земљама него у неким скандинавским. Ево неких (број самоубиства на годишњем нивоу на 100.000):

    32. Шведска 13.8
    40. Словенија 13.3
    51. Финска 11.7
    56. Хрватска 11.5
    66. Србија 10.9
    74. Норвешка 10.1
    89. Данска 9.2

    Тако да, опуштено, нека свако живи где хоће али не живите у заблуди да су људи несрећни јер имају стабилне послове и немају где да потроше толике паре.

    Сунчаних дана итекако има ако нисте на далеком северу где веома мали број људи и живи. Па један Осло већ 4 године заредом има више сунчаних даба током године од Београда.

    Када прође корона, путујте људи и не дозволите да будете роб предрасуда и урбаних легенди.

    Поздрав!
    (Никс, 15. april 2021 10:40)

    # Link komentara

  91. a ko to smatra da su oni najsrećniji. lupanje. u prazno.
    (Dragan, 15. april 2021 10:38)

    # Link komentara

  92. Sve je to u redu ali brate mnogo je hladno
    (tiberije, 15. april 2021 10:37)

    # Link komentara

  93. Sta je sreca?
    (Srba, 15. april 2021 10:36)

    # Link komentara

  94. Joj ja bih da idem tamo da zivim !
    (Sanja, 15. april 2021 09:14)

    Smorila bi se posle mesec dana. Sve napisano je istina, ali postoje specifičnosti na koje se naš čovek teško privikava. Duge, hladne zime, nedostatak sunčeve svetlosti i generalno loše vreme, koji i posle 10 godina života tamo bacaju u depru jednako kao i prvog dana. Onda društveni život, kafica sa prijateljima u bašti kafića, piće sa kolegama nakon posla, medjusobno posećivanje i sl. - to možeš da zaboraviš, čak i kad nema korone. E sad, kako oni uspevaju da budu srećni u takvoj osami i tmurnoći - valjda jer su pravljeni od drugačijeg materijala nego mi.
    (Jorgos, 15. april 2021 09:42)

    Pa znas kako,ja evo vec 5godina zivim u Holandiji,a zbog prirode posla sam cesto i u Danskoj i sve sto si napisao ja uopste nisam primetio! Imam toliko prijatelja sa kojima se druzim i posecujem...veliki problem nasih ljudi je sto i posle 20godina zivota ne razumeju jezik zemlje u kojoj zive pa zbog toga im je sve tmurno i hladno! Ja sam se odrekao Srpskog pasosa i nemam nameru nikad vise tamo da se vratim,to je zemlja koja mi je unistila najlepse godine zivota i osim roditelja niceg lepog tamo nemam! Pozdrav
    (Dr Pilot, 15. april 2021 10:34)

    # Link komentara

  95. Skandinavske zemlje kao i npr. Canada su poznate po zimi koja je duga, hladna, depresivna. Kada drzava nebi dala razne povlastice ljudima oni bi poceli da se sele u druge krajeve. Sreca u Norveskoj i sreca u npr. Spaniji se nemoze porediti. Kao neko ko je ziveo u Canadi, mogu potvrditi da tamo idu samo nesretnici, siromasni ljudi i ljudi iz ratnih podrucja. Uzasno je ziveti 9meseci u hladnoci.
    (Soko, 15. april 2021 10:32)

    # Link komentara

  96. Da i svi su depresivni bledi i zuti(Danska broj jedan po koriscenju antidepresivnih tableta) a ove druge polako stizu migranti jos nisu svesni toga, kad hoces sa zenom da se volis treba da se najavis 10 dana unapred, hrana ocajna radosti nigde nasmejanih ljudi mozda par njih, Srbijo najlepša si i najbolja, pozurite sa mojim komentarom da vidim koliko cu biti u minusu, i jos jedno sve sto sam napisao 100% tacno
    (Papa het, 15. april 2021 10:32)

    # Link komentara

  97. BITI BOGAT,NE ZNAČI I BITI SREĆAN!!!!
    KORISTITE MALO MOZAK ZA KOMENTARE!?
    (Don Kihot, 15. april 2021 10:31)

    # Link komentara

  98. Kilo paprika od 9,9 do 18,9 evra.
    (scandia, 15. april 2021 09:44)

    Jedi meso brate,mnogo je jeftinije nego u srbiji!
    (Dr Pilot, 15. april 2021 10:30)

    # Link komentara

  99. Zato što imaju jednu od najveće stope samoubistva?
    (Bane, 15. april 2021 09:46)

    Zato sto ne znaju sta ce od love! Ti u stbiji nemas para ni za konopac tako da retko ko se odluci da oduzme sebi zivot jer mu je i to skupo!
    (Dr Pilot, 15. april 2021 10:30)

    # Link komentara

  100. Zivim u Norveskoj evo vec 7 godina, zivot mi je stabilan, bez stresa, djeca rastu u jednoj od najsigurnijih zemalja na planeti. Za 7 godina smo izgradili sve sto je potrebno za zivot u kom nema potrebe da razmisljamo kako cemo pregurati do iduce plate. Radim veoma malo, otprilike 8 do 9 dana mjesecno i imam punu platu, svo ostalo vrijeme provodim sa djecom. Na samom jugu Norveske ima sasvim dovoljno sunca, vjerovatno i mnogo vise nego npr u Kotoru, proljeca i ljeta su kao iz bajke, sve zeleno. Idemo cesto na izlete gdje covjek dise punim plucima i spoji se sa prirodom. Kao narod Norvezani ne lazu, imaju punu slobodu, stari ljudi i penzioneri uzivaju u zivotu i ne zatvaraju se u kucu do kraja zivota sa pricom da su dosta zivjeli, putuju puno. Za sve je ovo zasluzena dobra finansijska situacija u kojoj se ova zemlja nalazi ali i mentalitet ovih ljudi kao i sistem u koji svi vjeruju. Kad Vlada kaze nesto oni u to i vjeruju. Sto bi se reklo " cekanje u redu je ogledalo povjerenja u Vladu te zemlje". U nasim zemljama svako oce preko reda.
    (vitez_djordjuletti, 15. april 2021 10:29)

    # Link komentara

  101. Tačno je da vole da popiju ali ništa više od balkanaca. Ipak kod njih ćeš retko kada da vidiš da neko pije u toku radne sedmice ili da sedi pred prodavnicom ili u kafiću posle radnog vremena i pije pivo.
    (Info, 15. april 2021 10:28)

    # Link komentara

  102. Zato što su dovoljno udaljeni od svega!
    (Velislav Glavaš, 15. april 2021 10:27)

    # Link komentara

  103. To nije u potpunosti tačno, pogotovo za Fince, gde je stopa samoubistava prilično visoka. Klimatski gledano, skandinavske zemlje su najgora i najdepresivnija mesta za život u Evropi, s' druge strane imaju sigurno najbolji sistem na svetu, i ljudi uglavnom žive u gotovo u potpunom skladu, ali navedeno nije parametar za sreću. Najsrećniji ljudi su uglavnom na toplijim mestima kao što su npr. karipska ostrva. Govorim iz mog iskustva.
    (Mister No, 15. april 2021 09:33)

    Tako je, kada imaš lepo vreme 300 dana godišnje, more, turizam... Tesko da ima bolje. Skandinavija je super zbog para i to je sve.
    (Adriano_Galliani, 15. april 2021 10:27)

    # Link komentara

  104. Otuđeni, tmurni, hladni, nepoverljivi ...
    Bio i video.
    Hvala lepo na njihovoj "sreći", ali mi je draži naš Balkan, kakav god bio.
    (Sabahudin, 15. april 2021 10:26)

    # Link komentara

  105. Cek, o kakvim kolicinama alkohola vikendom i antidepresivima pricate vi bre ovde? Tacno je da ljudi docekaju jedva vikend da se opuste i izadju, ali zar nije tako svugde? Kao u Srbiji se ljudi ne olese vikendom? Pri tom pola Srbije na bromazepamu zbog siromastva i beznadja. Pricate kao da je kod nas med i mleko.
    (SRB, 15. april 2021 10:22)

    # Link komentara

  106. Zasto je u Finskoj najveca stopa samoubistva, ako su toliko srecni?
    (Srba, 15. april 2021 09:26)

    Ne znam odgovor na to ali mislim da znam zasto su najsrecniji - zato sto samo srecni preteknu :)
    (DC, 15. april 2021 10:18)

    # Link komentara

  107. Sretao sam ranije uglavnom Norvežane koji su često dolazili u Severnu Makedoniju i Srbiju samo da bi pili jeftin alkohol. Uglavnom mladi ljudi od 18 do nekih 30 godina. Samo im je to u glavi. Samo kad vidiš neke stvari svojim očima i osetiš ih na svojoj koži, onda može realno da se priča. Gotovo nemoguće je ih percipirati iz Srbije, pogotovo ako se iz nje nikada ne izlazi.
    (Mister No, 15. april 2021 10:18)

    # Link komentara

  108. Au svi bili videli...nemate pojma. Neka vas u Srbiji nista vam ne fali, a mi cemo ovde.
    (Alo Požega, 15. april 2021 10:17)

    # Link komentara

  109. U Oslu od smrada na urin ne moze da se dise. Ljudi mrtvi pijani lezo po ulicama, parkovima,... Jedna od najvecih stopa samoubiatava. Presrecni su.
    (Miško, 15. april 2021 10:14)

    # Link komentara

  110. Sto ste se svi uhvatili za klimu, pa nisu svi kao balkanci ili ostali narodi koji ne vole zimu.Recimo Ja takodje vise volim zimu i mnogo se bolje osecam, svezije nekako i mnogo vise mogu radim.Dok je leto druga prica, stalno sam umoran i samo bi da lezim i gledam nesto na kompu.Kod nas se leti ne radi i onda smo stvorili sliku da je leto za odmaranje i zato ga generalno i volimo.Svi znamo kad smo bili deca da smo jedva cekali leto zbog velikog raspusta koji nije toliko veliki kao u skandinaviji ili negde u Zapadnoj Evropi.Tako da je za nekog leto lepse jer voli sunce a nekome zima.Ovi sto govore o samoubistvo nije sve tako.Prvo razlikujte Fince od ostalih jer oni nemaju isti mentalitet nisu germani.A sto se ostalih tice uopste nemaju najvecu stopu samoubistva, naprotiv.Ne smeta svima sto nemaju sunce.Mnogi od njih letuju na planini.
    (Kaiser Roger, 15. april 2021 10:13)

    # Link komentara

  111. zato sto imaju more a nemaju Hrvate....
    (Marko, 15. april 2021 10:12)

    # Link komentara

  112. Kada se SSSR raspadao njihovi čelnici su poželeli socijalizam švedskog(Skan-
    dinavijskog) tipa.Zdravstvo i obrazovanje im je i danas besplatno.Verovatno im
    je i manja korupcija,nepotizam,...kriminalci su im uglavnom dođoši.Da pustimo
    i druge "stručnjake",da razjasne tu sreću.
    (a, 15. april 2021 10:11)

    # Link komentara

  113. Idite dole, zivite malo, da vidite koliko su ljudi srecni...
    (Marshall, 15. april 2021 10:07)

    # Link komentara

  114. Narocito su bili srecni do pronalaska nafte... Ziveli u kamenom dobu.
    (ime, 15. april 2021 10:05)

    # Link komentara

  115. “Treba imati poseban mentalni sklop da bi tamo bio srecan. Ljudi koji su navikli na aktivan drustveni zivot, neposrednu komunikaciju, tamo ce se tesko uklopiti,a da ostanu srecni“

    Ovo je istina. Nije Skandinavija za svakoga. Poprilicno su hladni, tamo sa njima nema “small talk”, zivis u zgradi godinama i ne znas ko su ti komsije. Introverno drustvo na koje ljudi iz naseg podneblja nisu navikli. Jako tezko upoznajes nove ljude, i steces nova prijateljstva. Za emocionalne manijake poput nas iz juga Evropa zna biti jako mucno i depresivno. Ako vec moram da biram Austrija i Nemacka su nekako ljubaznije po tom pitanju.
    (GogoljskiRUS, 15. april 2021 10:04)

    # Link komentara

  116. @MAX

    Upravo sam tako nesto hteo da napisem, ali si me preduhitrio.
    Upravo taj aktivni zivot je nesto najpozitivnije sto sam iskusio, kao i red koji postoji za svaku sitnicu, koji nas nekad zna da izbaci iz takta jer nismo navikli, pricam o ljudima koji u zrelim godinama odu tamo da zive (23-24 plus godina)

    Takodje ziveo sam i radio u Norveskoj nekoliko godina i svoju srecu nisam nasao, upravo zbog sopstvene percepcije srece.
    Takodje znam da nasem mentalitetu Danska dosta vise odgovara, tj postoji velika razlika i izmedju samih skandinavskh drzava, a kojih postanes svestan tek kada odes u sve te zemlje i iskusis zivot.
    (Tamo daleko, 15. april 2021 10:00)

    # Link komentara

  117. Kilo paprika od 9,9 do 18,9 evra.
    (scandia, 15. april 2021 09:44)

    Za iste pare kupim kilo lososa, šta izabrati, baš je dilema. :/
    (466453, 15. april 2021 09:59)

    # Link komentara

  118. Ako su toliko srećni zašto su u samom vrhu po konzumiranju antidepresiva i alkoholnih pića? Tamo se niko nisakim ne druži, nema nikakvih druženja po kućama. Ako se slučajno desi da imaju goste jednom u dve godine, poziv se uputi bar tri meseca ranije.
    (Bole bgd, 15. april 2021 09:58)

    # Link komentara

  119. Kombinacija vise faktota (ovo sto ste vi nabrojali su samo posljedice, a ne uzroci). Prvo dugo odsustvo ratova. Drugo klima koja ljude ne cini razmazenim (kao u Italiji, recimo). Protestantizam koji je nasao dobar nacin komuniciranja sa Bogom (v. kod Lutera) i Kant koji je tu ideologiju preimenovao u Zajednicki Visi Cilj. Znaci ako vas klima zblizi, a primite se za protestantizam i Kanta - bicete srecni.
    Mada je bolje da ne znate zasto ste srecni.
    (Pele, 15. april 2021 09:58)

    # Link komentara

  120. Živio 28 godina I Danskoj.

    Jak sistem. Dakle može se fino živeti i lepo je sve pokriveno. Svi imaju osnovno. Danci su srećni jer razumeju da pare nisu sreća, osnovno im je pokriveno. Ali isto to je uzrok mnogo nesreće. 400.000 danaca uzima pilule za depresiju i mnogo piju, mladi najviše u evropi.
    Tako srecni jesu - ALI u svemu dobrom ljudi opet traže sebe i sreću još više ! Previše dobro.
    (SrbinMusliman, 15. april 2021 09:57)

    # Link komentara

  121. Zato što nemaju BALKAN!
    (Zdrav_razum, 15. april 2021 09:55)

    # Link komentara

  122. @Sanja

    Sve sto je gore nabrojano mozemo da imamo i mi.
    Sve je u glavi. Ali oni nikad ne mogu da imaju 270 suncanih dana godisnje koje imamo u Srbiji.

    Da li postoji nesto sto moze da vam zameni uzivanje kada sedite na klupici u parku na prolecnom suncu? Meni licno ne.
    Mentalitet koji imamo cesto zna da me iznervira, ali nasa sklonost kao lakom okupljanju drustva, komunikativnost i spontanost, zaista se retko gde srece.

    Dakle, ima i kod nas pozitivnih strana. I te kako.
    (moje ime, 15. april 2021 09:55)

    # Link komentara

  123. Kao neko ko živi u Svedskoj mogu reci da je jako nategnuta i iskrivljena slika. Naravno, mogo zavisi I od toga gdje živite. Činjenica je da oni nisu iskreni, ne otvaraju se lako, prave se često i da problem ne postoji jer je jako bitno pokazati da si jak i samostalan. Privatno imate mnogo ljudi koji imaju psihičke probleme.
    (Qwerty2, 15. april 2021 09:55)

    # Link komentara

  124. Skandinavci su najveći konzumenti lekova za smirenje na svetu po glavi stanovnika, možda to ima veze.
    (Gavrilo, 15. april 2021 09:53)

    # Link komentara

  125. Imaju šveđanke ;)
    (NS, 15. april 2021 09:52)

    # Link komentara

  126. “Boravak na otvorenom je pun pogodak za naše zdravlje”

    Како да протумачимо то, јер су нам од прошле године наметнули боравак у затвореном ?
    (Боки, 15. april 2021 09:50)

    # Link komentara

  127. Mozda zato sto imaju procentualno najvise samoubistava?
    (Kiki, 15. april 2021 09:50)

    # Link komentara

  128. Svuda ima dobrih i loših stvari. Naravno, Srbija trenutno nije u situaciji da se poredi sa bilo kojom razvijenom zemljom. Najviše zbog višegodišnjeg lošeg upravljanja državom.
    (Bojan, 15. april 2021 09:48)

    # Link komentara

  129. Zato što nisu Srbi i ne bacaju smeće o rekama i planinama
    (Neplivač, 15. april 2021 09:48)

    # Link komentara

  130. Zato što imaju jednu od najveće stope samoubistva?
    (Bane, 15. april 2021 09:46)

    # Link komentara

  131. Kilo paprika od 9,9 do 18,9 evra.
    (scandia, 15. april 2021 09:44)

    # Link komentara

  132. Možda zato što se ubijaju od alkohola svaki vikend. Pa ih drži do sledećeg.
    (only fools and horses, 15. april 2021 09:42)

    # Link komentara

  133. Joj ja bih da idem tamo da zivim !
    (Sanja, 15. april 2021 09:14)

    Smorila bi se posle mesec dana. Sve napisano je istina, ali postoje specifičnosti na koje se naš čovek teško privikava. Duge, hladne zime, nedostatak sunčeve svetlosti i generalno loše vreme, koji i posle 10 godina života tamo bacaju u depru jednako kao i prvog dana. Onda društveni život, kafica sa prijateljima u bašti kafića, piće sa kolegama nakon posla, medjusobno posećivanje i sl. - to možeš da zaboraviš, čak i kad nema korone. E sad, kako oni uspevaju da budu srećni u takvoj osami i tmurnoći - valjda jer su pravljeni od drugačijeg materijala nego mi.
    (Jorgos, 15. april 2021 09:42)

    # Link komentara

  134. pa ne trezne se bato moj..
    (deda, 15. april 2021 09:41)

    # Link komentara

  135. Bio u Danskoj i Švedskoj i u razgovoru sa njihovim građanima nikada to ne bih rekao, N I K A D A.
    (PoslednjiSrbijanac, 15. april 2021 09:40)

    # Link komentara

  136. Jel neko primetio i da su skromni bar po slikama kuca sve nesto najosnovnije nema u nesves gradjeno i zidano
    (vaga, 15. april 2021 09:36)

    # Link komentara

  137. Treba imati poseban mentalni sklop da bi tamo bio srecan. Ljudi koji su navikli na aktivan drustveni zivot, neposrednu komunikaciju, tamo ce se tesko uklopiti,a da ostanu srecni
    (Max, 15. april 2021 09:34)

    # Link komentara

  138. Pa baš i ne izgledaju kao najsrećniji ljudi na svetu...
    (Pimpiljec, 15. april 2021 09:34)

    # Link komentara

  139. Toliko su ljudi srecni da svi jedva cekaju petak vece i subotu . Tada se nalivaju alkoholom do besvesti. Parkovi u kojima uvece leze mrtvi pijani polsovni ljudi bi pre bili slika i prilika balkanskih drzava a ne skandinavskih. Standard je odlican,ima se para ali glad za novcem ima svoju cenu.
    (Posmatrac, 15. april 2021 09:34)

    # Link komentara

  140. mislim da je tamo i najveći broj samoubistava.. da li je neki finac ili norvežanin koji vidi sunce par puta mesečno sretniji od onog na bahamima ili u brazilu..
    (linolada, 15. april 2021 09:34)

    # Link komentara

  141. To nije u potpunosti tačno, pogotovo za Fince, gde je stopa samoubistava prilično visoka. Klimatski gledano, skandinavske zemlje su najgora i najdepresivnija mesta za život u Evropi, s' druge strane imaju sigurno najbolji sistem na svetu, i ljudi uglavnom žive u gotovo u potpunom skladu, ali navedeno nije parametar za sreću. Najsrećniji ljudi su uglavnom na toplijim mestima kao što su npr. karipska ostrva. Govorim iz mog iskustva.
    (Mister No, 15. april 2021 09:33)

    # Link komentara

  142. Ako ste pricali nekad s nekim odatle znacete da nisu najsrecniji, izuzetno hladni ljudi bez ikakve emocije.
    (Pera, 15. april 2021 09:31)

    # Link komentara

  143. Mozda je zbog plata,sta znam.
    (Pokondirena tikvica, 15. april 2021 09:28)

    # Link komentara

  144. 5 nedelja godisnje slobodno je kao nesto dobro? Godina ima 52 nedelje. Moderna robija. Zato sam sam svoj gazda. Kad se radi to je efikasno, zato odmaram bar 3 meseca godisnje, bavim se hobijima, uzivam u kvalitetnom vremenu sa svojom zenom.
    (Zohan, 15. april 2021 09:26)

    # Link komentara

  145. Zaista jedno od najboljih mesta za zivot na svetu su skandinavske zemlje Danska, Svedska, Norveska.
    (SRB, 15. april 2021 09:26)

    # Link komentara

  146. Zasto je u Finskoj najveca stopa samoubistva, ako su toliko srecni?
    (Srba, 15. april 2021 09:26)

    # Link komentara

  147. obozavam skandinaviju!
    (np, 15. april 2021 09:26)

    # Link komentara

  148. ma sta oni znaju, "samo da rade"...sto bi rekli neki :) a nikad nisu ni bili van zemlje a pricaju kako se na zapadu zivi
    (np, 15. april 2021 09:25)

    # Link komentara

  149. a ujedno u ovim državama je i najviši stepen samoubistva u Evropi :D
    (yeah, 15. april 2021 09:24)

    # Link komentara

  150. Standard. Nema ratova. Nema priče da će neko da ih napadne i da ih svi mrze.
    Ne dobijaju poruke da će od virusa biti puna groblja.
    Mnogo mnogo toga.. imaju što kod nas nema.
    (Bob, 15. april 2021 09:23)

    # Link komentara

  151. Велика неистина.
    Имам родбину која је у Шведској. Имају огроман, али огроман број самоубистава и њихов субјективни осјећај је да је трећина нације на антидепресивима.
    (Младен, 15. april 2021 09:21)

    # Link komentara

  152. Pre desetak ( manje vise ) godina gledao sam na HRT emisiju koju su nazvali ,,Viza,, ! Elem, Sve kao u bajci - kraj emisije - ima nesto o cemu Niko ne voli da govori - a To je - Neverovatne kolicine alkohola preko vikenda i veoma veliki broj Samoubistava ! Pa sad - Gde je SRECA tu je i Nesreca !
    (Stanko -obicaji su stariji od zakona !, 15. april 2021 09:18)

    # Link komentara

  153. Zato što imaju najviše imigranata?
    (Sima poštenjačina, 15. april 2021 09:16)

    # Link komentara

  154. Joj ja bih da idem tamo da zivim !
    (Sanja, 15. april 2021 09:14)

    # Link komentara