Putevi vina: Bure čuva tajnu Drugog svetskog rata VIDEO

Od davnina je poznato da se najukusnije i najkvalitetnije grožđe rađa u Topoli. Prvi vinogradi zasađeni su još u antičko doba, a danas većina meštana živi upravo od vinarstva. Putevi vina u ovaj kraj privlače sve više turista iz zemlje, ali i Evrope i sveta, a srce Šumadije zaista ima šta da ponudi posetiocima.

Izvor: Prva TV
Pošaljite komentar
 1. u Sumadiji pola dodjosi !
  "Rogan" bas autenticno srpsko prezime
  LOL
   (Danilo, the son of PussyMouth, 3. decembar 2020 12:08)

  # Link komentara

 2. Vinogradi u Srbiji juzno od Beograda pojavili su se odkada su drzavni podsticaji u ovu granu proizvodnje postali izdasniji a vino domace proizvodnje dobilo privlacnu cenu od 2€ za L. u rinfuzi odnosno 6 i 7 za buteljku za privatne proizvodjace. Koliko do juce postojalo je nekoliko drzavnih podruma koji bolje da su prizvodili otrov za pacove nego to sto su pokusavali da prodaju kao vino. U tom delu Srbije se proizvodila odlicna vocna rakija a godinama se pilo pivo. Vino gotovo nikada. Tradicija u vinarskoj proizvodnji postojala je i delimicno se odrzala samo u Vojvodini a tamo je pocela pod komunizmom da se gasi. Jedini uspeh koji je nasa vinarska industrija postgla je izvoz Bermeta na becki dvor, zbog cije su proizvodnje tamosnji muskarci bili oslobodjeni sluzenja vojnog roka i na jos neka prestizna mesta. Tako da je doticni Bermet bio i na vinskoj karti Titanika. Sve ostalo je prica o vinskoj tradiciji koje nema.
   (Si, 2. decembar 2020 20:14)

  # Link komentara

 3. @Jovan

  Veruj mi druže, ima tu istine. Meštani iz tih krajeva su bili svi za kralja i četnike, što je logično. Kad je došla crvena armija, muške glave su bile u šumama a po kućama žene. Kažu da svi iz krajeva oko Topole što su rođeni 45' i imaju plave oči, vuku korene iz rusije.
   (profa, 2. decembar 2020 20:03)

  # Link komentara

 4. Ovo po direktivi. Ocrni Ruse gde god mozes. U bilo kojoj oblasti pa makar to bilo i vino. Da li to doskorasnja braca polako postaju neprijatelji.
   (Jovan, 2. decembar 2020 18:43)

  # Link komentara