1. Helsinski nije nista specijalno. Varos koja i nema neku specijalnu arhitekturu koju obidjes za sat dva. Ima veliko predgradje sa stotine hiljada kuca pa nekako nakupi milionce u sirem smislu a sam centar sa vecim gradjevinama je mali. Pogotovu nakon komsijske metropole Sankt Peterburga. Ali ima to nesto egzoticno i interensantno za nas. Jezik i mentalitet su nesvakidasnji. Finkinje su prelepe, cista egzotika - sitne plavusice oblih crta lica sa sitnim pomalo kosim ocima - plave kineskinje :) Prelepo je za vreme belih noci u drugoj polovini juna kada noci zapravo i nema. Zna da bude bas vedro i suncano bez oblacka sa tamno plavim nebom ali malo prohladno, kao lep letnji dan na Kopaoniku. Obavezno posetiti ali ne ocekivati previse.
     (max, 4. jun 2020 00:13)

    # Link komentara

  2. Bele noći u Finskoj doživljaj za pamecenje.
    (Maca, 2. jun 2020 20:44)

    # Link komentara

  3. Jednom sam imao sreću da odem u finsku i da se okupam u njihovim moru, i jednim od milion jezera. Priroda, sve jednostavno - Fantazija, samo što je za naše uslove skupo.
    (Hakinen, 2. jun 2020 16:09)

    # Link komentara

  4. @Nordijac, ako već ideš u neku drugu državu da iskusiš njene lepote i znamenosti onda svakako ne želiš da čuješ sopstveni jezik na ulici.
    (rebro, 1. jun 2020 23:59)

    # Link komentara

  5. Helsinki je prelep grad, sa dve katedrale koje cine profil grada, finskom protestantskom i ruskom pravoslavnom. Predivno pristanste sa restoranima, sa ocuvanim spomenicima iz doba ruske carevine. Imaju Trg cara Nikolaja sa svim znamenjima, nesto sto je sirom sovjetskog saveza bilo poruseno nakon revolucije. Od pristanista postoji trajekt za Talin, Estoniju i do obliznje tvrdjave Suomenlina tvrdjava koja je rasprostanjena na arhipelagu odmah nadomak Helsinkija, nesto neverovatno. Zaista vredi posetiti ovaj grad, mada su za srpski dzep prilicno skupi i tesko cete cuti srpski ili neki od nasih balkanskih srodnih jezika...
    (Nordijac, 1. jun 2020 19:45)

    # Link komentara