U ritmu kastanjeta: Flamenko je osećanje koje se pleše

Smatra se da flamenko vodi poreklo iz južne, najtemperamentnije španske pokrajine Andaluzije, kojom su tokom skoro 700 godina vladali Mavari. U ovom delu Španije, vekovima su se mešali uticaji arapske muzike i trbušnog plesa, ciganske muzike uz tradicionalni zvuk španske gitare – instrumenta poreklom sa Bliskog istoka.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. (MM, 8. mart 2020 01:29), (neko ko zna, 8. mart 2020 10:14)

    Hvala, hvala ... Secam se kada smo, daleko pre odluke o selidbi za Malagu, supruga i ja prvi put bili na flamencu u Granadi - odvele su nas moje kolege iz Malage, rodjeni Andaluzani: sedeli smo otvorenih usta dok su Gitanos svirali, nismo se uopste pomerali, u baru je bilo cak i prohladno, a mi smo bili okupani u znoju ... Kolicina emocija koje smo i mi, jedini stranci u lokalu, itekako osetili bila je jednostavno prevelika. Na flamencu smo od tada bili mnogo puta, i osecaj je bio uvek isti - s tim sto smo vremenom naucili ritam i kada je vreme za "ole" - ali "ole" i ne mora uvek da dodje, ako izvodjaci nisu bili dovoljno dobri! Za razliku od flamenca, jota je mirna i elegantna, igra za sve generacije (jer se igra i rukama - moja supruga to radi kao da je Maja Pliseckaja!), a cak i meni, otkako su noge popustile, uspeva da je pratim ... Konacno, i mnogi Andaluzani mojih godina i zdravstvenog stanja igraju jotu sa stapom ili cak sa stakom ... Jako bismo voleli da Vas jednom upoznamo u Malagi, i zelimo i mi Vama sve najbolje.
    (Malagueno, 8. mart 2020 19:57)

    # Link komentara

  2. Ole tj bravo za gdju Dukcevic - ovim tekstom je pogodila u samu sustinu flamenca - koji ne treba traziti u barovima za turiste na Costa del Sol, nego u Granadi ili Sevilli. Ili pak u Cadizu u avgustu, kada se tamo slegne "ceo Madrid" (ok, ne bas ceo, ali njegov veci deo) i kada pravi Gitanos, samo za sebe, sviraju i pevaju flamenco na svakom cosku. Inace andaluzijska "gradjanska" igra zove se jota - vrlo elegantna, kao balet - i na Feria de Malaga igra je ceo grad - valja pogledati i to. Kako sam vec jednom na ovom forumu napisao, supruga i ja zivimo u Andaluziji vec >20 godina, i, ako vidite jedan stariji par (sedog gospodina koji vec tesko moze bez stapa, i jednu reprezentativnu gospodju sa frizurom a la Reina Sofia) koji pljeskaju i vicu "ole" na flamenco a sami igraju jotu, plus jos izmedju sebe pricaju srpski, slobodno nam pridjite - to ne moze da bude niko drugi nego mi.
    (Malagueno, 07. mart 2020 22:24)

    Verujem da Vam je zivot najvecim delom prosao u dobrom raspolozenju .... bio sam u Andaluziji turisticki, neverovatna kolicina pozitivne energije i vedrih i nasmejanih ljudi ... zavidim Vam
    (neko ko zna, 8. mart 2020 10:14)

    # Link komentara

  3. @Malagueno

    Sve najbolje vam zelim! Ne poznajem vas ali puno mi je srce kada procitam ili vidim ovako nesto ! Drago mi je da "nas" ima jos pa makar i u dijaspori!
    (MM, 8. mart 2020 01:29)

    # Link komentara

  4. Video, doživeo, ljubio ,uz puno sangeije...Sad ne znam da li je vredelo:)
    (kole, 7. mart 2020 22:55)

    # Link komentara

  5. Ole tj bravo za gdju Dukcevic - ovim tekstom je pogodila u samu sustinu flamenca - koji ne treba traziti u barovima za turiste na Costa del Sol, nego u Granadi ili Sevilli. Ili pak u Cadizu u avgustu, kada se tamo slegne "ceo Madrid" (ok, ne bas ceo, ali njegov veci deo) i kada pravi Gitanos, samo za sebe, sviraju i pevaju flamenco na svakom cosku. Inace andaluzijska "gradjanska" igra zove se jota - vrlo elegantna, kao balet - i na Feria de Malaga igra je ceo grad - valja pogledati i to. Kako sam vec jednom na ovom forumu napisao, supruga i ja zivimo u Andaluziji vec >20 godina, i, ako vidite jedan stariji par (sedog gospodina koji vec tesko moze bez stapa, i jednu reprezentativnu gospodju sa frizurom a la Reina Sofia) koji pljeskaju i vicu "ole" na flamenco a sami igraju jotu, plus jos izmedju sebe pricaju srpski, slobodno nam pridjite - to ne moze da bude niko drugi nego mi.
    (Malagueno, 7. mart 2020 22:24)

    # Link komentara

  6. Flamenko je čudna misao koja pleše. Kolo je igra koja si.e trese.
    (bordžija, 7. mart 2020 21:52)

    # Link komentara

  7. Ivana kad si već bila u Sevilji, nije red da piješ kubanito, nego tinto de verano ili vino de naranja. A zna se ko je kralj Flamenca, Camaron de la Isla jedan i jedini. U svakom slučaju lep tekst.
    (Семенкари, 7. mart 2020 20:59)

    # Link komentara

  8. Нажалост, највећи број фламенко-барова је само замка за туристе (“tourist trap”). Надам се да су у овом тексту набројани и они који не служе само да исчеткају паре из америчких пензионера.

    Ја, нажалост, нисам имао ту срећу. Потуно опчињен фламенком са касета и плоча, отишао сам у потрагу за аутентичним фламенком. Можда и са превеликим очекувањима. А тамо где сам био - жали боже времена и пара.
    (А. Петров, 7. mart 2020 19:37)

    # Link komentara

  9. Kakva strast,kakva emocija,pomesane sreca i bol... i mada me malo sramota,ali gledala sam otvorenih usta ,potpuno opcinjena ovim divnim plesom.
    (Hope, 7. mart 2020 18:55)

    # Link komentara

  10. Фламенко сам заволела у Гранади, дивном граду са душом и прелепом Алхамбром.
    (Тоња, 7. mart 2020 17:23)

    # Link komentara

  11. Nesto se dogodilo sa vasom redakcijom za putovanja. U poslednje vreme je sadrzaj mnogo kvalitetniji, iako ni ranije nije bio los. Nisam jedini koji je ovo primetio. Hvala vam i samo tako nastavite!
    (A.P., 7. mart 2020 17:15)

    # Link komentara