Algarve, skriven dragulj Portugala

Oblast Algarve je najjužniji region Portugala poznat po suncu, netaknutim plažama i velikoj prelepoj obali Atlantika koja ga zapljuskuje.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. portugal nije ni letovanje ni zimovanje vec iskustvo. manite se prica o hladnoj vodi atlantika. ko hoce da se brcka u vodi ima i adu ciganliju, lokalni bazen i slicno, a meni licno je i kada u kupatilu dovoljna. ali videti sva ova mesta i upoznati ljude, sto putnike sto lokalce, vredi mnogo vise.
    (wiener, 10. mart 2020 08:43)

    # Link komentara

  2. Југ Португалалије је чаробан, уколико не очекујете да се брчкате у океану.
    Јун још увек није претрпан туристима, а лепо је време и уживанција је загарантована. Боже колико лепоте на сваком кораку!
    (Тоња, 8. mart 2020 11:09)

    # Link komentara

  3. Bili sad u avgustu, prelepo je, ali voda ne da nije za kupanje... Obišli smo celu obalu, sve do Španije, led ledeni svuda. Van toga je neverovatno.
    (srđan, 7. mart 2020 11:46)

    # Link komentara

  4. Da je skriven, i nije. Da je u sezoni preplavljen turistima iz Engleske i Nemacke, jeste.
    Cesti smo gosti Portugala i moj savet je ukoliko hocete da ga obidjete nema potrebe da se zadrzavate toliko dugo na jugu.
    Put do portugala kolima je bolesno dug i skup. najbolja opcija je neka od low cost kombinacija. Nis Bergamo Faro je jedna od jeftinijiih opcija. Povratno moze da se uglavite za nekih 100e. Kada sletite u Faro saceka vas rent a car koji moze da se nadje za 8e dan. Uzmete opciju drop off na drugoj lokaciji.
    Za Algarve vam je puna kapa 4 dana. Od Tavire do Sagresa autom uzduz i popreko max 2h voznje. Sagres svetionik, Lagos, Villamoura i lagune iza Fara su nesto sto je ok za videti. Mozda obici San Miguel i Sao Rafael sela koja su na putu ka Sagresu. Smestite se u mestascetu Salema..zlatan pesak, malecko...
    Posle 4 dana polako krenete na sever i za 2h ste u setubalu, posle jos sat u Lisabonu. Lisabon je jeftin ukoliko se ne drzite tradicionalnih turistickih tura. U svojoj reziji i sa gadjanjem dana kada ste tamo (nedeljom besplatni ulaz u tvrdjavu Belem, manastir Jeronimos, kao i 50% cena za okeanarijum) mozete da prodjete bas bas low budget. Po odlasku iz Lisabona racunajte ceo dan za Sintru i odlazak do Cabo da roca. Spavate negde na liticama uz okean pa u narednom danu obidjete Tomar i Batalju. Deveti i deseti dan ste u Portu, pijete vino i jedete bakalar uz reku Douro. Ostavite auto na aerodromu Porto i nazad za Srbiju.
    I, vraticete se opet.
    (journalist, 7. mart 2020 11:41)

    # Link komentara

  5. Zelenortska ostrva, njih 10, bivše portugalske kolonije su za mene otkrivenje u svakom smislu. Predivna i raznolika priroda, od pustinjskih ostrva sa fatamorgana do tropskih sa zelenilom, najviši standard higijene u ugostiteljstvu koji sam video, cevčicu neće u čašu staviti rukom već hvataljkom za led. još uvek ne naplaćuju posebno korišćenje er kondišna, sefa u apartmanu i t.d. riba i morski plodovi po vrlo pristupačnim cenama. Jastog za oko 15€ po porciji. Toplo preporučujem. Sreli smo Poljake tamo lažu da su uveli čarter letove za tamo umesto za Jordan zbog bezbednosti. Mi smo išli iz Amsterdama.
    (Sloba, 7. mart 2020 11:18)

    # Link komentara

  6. Bio, video, preporucujem, jeftino.
    Usput sam iskoristio da odem do Sevilje, autoput bez putarine, gorivo 40 centi jeftinije od Portugala.
    (Vagabondo, 7. mart 2020 11:03)

    # Link komentara

  7. Iii mesto poznato po “nestanku” Medelin Makan...
    (leteci_beogradjanin, 7. mart 2020 10:59)

    # Link komentara

  8. Bio prosle godine i jeste bilo lepo. Divna priroda, istorija, simpaticni primorski gradovi, zasli smo malo i u unutrasnjost, odlicna hrana, piri piri piletina je preukusna. Ali, meni je letovanje povezano pre svega sa kupanjem. Ako ne mogu da se okupam u mori, sve ostalo pada u vodu. A voda je ledena, okean. Zato je bolje birati neku drugu destinaciju za letovanje.
    (Milos, 7. mart 2020 10:58)

    # Link komentara

  9. @Goran

    Vi ste uradili ono o cemu mi jos uvek intenzivno mastamo. Dajte nam par saveta iz prve ruke, na sta obratiti paznju, koje rute biste preporucili, koja mesta obavezno obici...Hvala!
    (A.P., 7. mart 2020 10:55)

    # Link komentara

  10. Algarve je poznat i po biciklističkoj trci već u februaru..
    (goxybg, 7. mart 2020 10:46)

    # Link komentara

  11. Ovog leta autom.... Portimao .... Pa cela obala.
    (abarth, 7. mart 2020 10:45)

    # Link komentara

  12. Bio sam u Lisabonu i letovao na Algave-u. Portugal je moja zemlja snova, ljudi su jako pitomi kao sto smo mi nekada bili 60tih godina proslog veka. Ko nije bio u Portugalu mora da posetiti tu prelepu zemlju.
    (John Smith, 7. mart 2020 10:32)

    # Link komentara

  13. Divno je za gledati,ali nema tog junaka koji će ući u vodu jer je temperatura Atlantika u julu ili avgustu između 16-17 stepeni
    (Bruks 021, 7. mart 2020 09:54)

    # Link komentara

  14. Hej, bila sam u Faru, tacnije nekih 45 min taksijem od aerodroma. Ali nisam znala za ova mala mestasca. Ono sto je skroz zbunilo jeste to da na obali kod hotela nema plaza, vec je tu neko plitko more gde se niko ne kupa, a onda se camcem ide prema pucini i tu se nailazi na novo kopno gde su prema okeanu plaze. Plaze su peskovite,ogromne, ali je more bilo uzburkano... da, iako prelepo vetarvi talasi su nesto zbog cega trazim toplija i mirnija mora. U svakom slucaju Portugal je divan.
    (Masha, 7. mart 2020 09:31)

    # Link komentara

  15. Možda skriven za Srbe
    (Gramatiko Srpska! (vokativ), 7. mart 2020 09:27)

    # Link komentara

  16. Istočni dio Algarvea je prenatrpan i prezasićen turizmom, zapadni je još uvijek koliko-toliko očuvan, pogotovo u zaleđu, koje je mjestimično ništa drugo do fascinantna, skoro netaknuta priroda. Kad dosade beskrajne pješčane plaže i zastrašujući klipovi, dobro dođe bijeg u egzotična brda, koja okrepljuju kontinentalnu dušu. Mogućnosti zahtijevnijeg šetanja i laganijeg planinarenja su praktično neiscrpne. Jedini uslovi - nešto malo kondicije i mobilnost. Rent a car je u zimskim mjesecima ekstremno jeftin i definitivno se isplati.
    (Boske, 7. mart 2020 08:33)

    # Link komentara

  17. Obisli ga supruga i ja autom pre pet godina..Nezaboravan put od 26 dana koji moramo ponoviti bar jos jednom.. Algarve i sam okean je ostavio na mene ogroman utisak. Bili smo smesteni u mestu Luz, kraj Lagosa. Obisli dobar deo obale. Nesto najlepse sto sam u zivotu video i doziveo.
    (Goran, 06. mart 2020 19:19)
    Divno! Upravo supruga i ja razmišljamo da vozimo do Portugala. Oko 3000 km u jednom pravcu iz Beograda do Algarvea. Baš kao i vi, jedno mesec dana na putu. Penzioneri smo, imamo vremena na pretek. Naši dobri prijatelji Portugalci stalno nas zovu u posetu. I onu su penzioneri i žive u Albufeiri i uživaju. Kažu da su troškovi života prilično niski u Portugalu.
    (Rope, 6. mart 2020 22:57)

    # Link komentara

  18. Ako volite pijane britance svugde do 5 ujutro, to je to, ostali nek bezu.
    (Toxic_PR, 6. mart 2020 21:25)

    # Link komentara

  19. Slicne utiske imam.
    (Mitar, 6. mart 2020 20:35)

    # Link komentara

  20. Ja realno nisam naisao na sela sve gradovi al vredi videti
    (Momabrazil, 6. mart 2020 20:23)

    # Link komentara

  21. u poredjenju sa Malagom, Alikanteom ili Grckom - nista posebno.
    (mogwaj, 6. mart 2020 20:19)

    # Link komentara

  22. Ovo je slikano verovatno u 6am, i ja sam uspeo da slikam čarobne plaze Lagosa u ranim jutarnjim casovima. Vec oko 9...plaže su bile na zalost krcate, a mi smo bili u oktobru.
    Nije bas za kupanje ali nisam mogao da odolim. Kazu da ni u avgustu temperatura vode nije mnogo viša.
    To je jedina stvar koja nedostaje Algavreu...toplo more. Atlantik je prehladan. Odatle na nekih 30ak km pocinje zapadna obala Algavrea. Ona mi je ostals bas u lepom sećanju.
    Tu već možes da nađes mir jer nema toliko tutista a ni naseljenih mesta...a plaze...čarobno lepena. Ogromne pešcane plaze koje se prostiru kilometrima, a ljudi, da izbrojiš na prste jedne ruke.
    Zalasci sunca nekom od popularnih Miradura su nestvarni, gotovo kao na Baliju
    Krajem oktobra
    (lignjoslav, 6. mart 2020 20:15)

    # Link komentara

  23. bio prelepo je
    (pratim premijer ligu, 6. mart 2020 19:22)

    # Link komentara

  24. Obisli ga supruga i ja autom pre pet godina..Nezaboravan put od 26 dana koji moramo ponoviti bar jos jednom.. Algarve i sam okean je ostavio na mene ogroman utisak. Bili smo smesteni u mestu Luz, kraj Lagosa. Obisli dobar deo obale. Nesto najlepse sto sam u zivotu video i doziveo.
    (Goran, 6. mart 2020 19:19)

    # Link komentara