Strazbur: Između dobra i zla

Staklene zgrade Suda i Parlamenta ostaju hladne prema mravljim brigama na dalekom Balkanu. Ali mene nije muka dovela ovamo da tražim pravdu. Bezazleni sam putnik u potrazi za pograničnim zemljama, višeznačnim identitima.

Izvor: Deutsche Welle
Pošaljite komentar
  1. Ovi puzevi na alalas nacin su autenticno jelo Strazburske regije. Ko je bio zna i da zaprzeno malo testo sa dodatkom specijalnog dzema, ili kako oni to tamo zovu de la Gualuž ima takodje taj pecat. To je taj uticaj nemacko francuske kulinarske miks-tradicije.
    (Ekspertino, 27. oktobar 2019 22:47)

    # Link komentara

  2. @max
    Grad je (arhitektonski) pola francuski pola nemacki. Najturistickiji i najstariji deo je nemacki ali meni je najlepsi deo od Trga Republike do Orangerie, preko Esplanade. To je gradjeno u vreme Napoleona III, ima tipican francuski pecat. Divan grad sa prilicno odvratnom klimom. Strazbur u mom srcu:)...
    (Mister Vo, 27. oktobar 2019 18:14)

    # Link komentara

  3. Kad tipični Balkanci, kako oni koji su bili tako i oni koji nisu ni primirisali Evropu, kažu da im je neki grad dosadan, a inače svi se žestoko i fantastično zabavljaju na toj periferiji svijeta. Kao neko ko je do avgusta živio godinu dana u Strazburu jedino što mogu da zamjerim su cijene, drugo ništa. Za grad veličine Novog Sada, ima nevjerovatno puno sadržaja, to je prije svega grad studenata sa svih kontinenata koji ovaj grad čine mladim, nekoliko fantastičnih galerija gdje možete vidjeti radove kako klasika tako i modernih slikara, o pozorištu da ne govorimo, sem odlične svoje produkcije imaju gostovanja najboljih evropskih teatara i sjajan festival. Sama lokacija je fantastična, blizu Kolmara, Miluza, čuvene njemačke banje Baden Baden (lično oduševljen), ni Švajcarska i Luksemburg nisu daleko. A tu su u blizini i dva prekrasna nacionalna parka gdje možete vidjeti šta znači ekologija i briga o prirodi. Što se tog noćnog života tiče, imate La Laiterie, odličan klub sa živom muzikom, tu vam je i čuvena Akademija piva gdje će pivopije uživati u njemačkim, belgijskim i lokalnim pivima uz dobru muziku, tu je i par klubova sa elektronskom muzikom koji rade čitavu noć. Iskreno, ne znam šta to još treba prosječnom Balkancu da bi se zabavio
    (Markos, 27. oktobar 2019 14:59)

    # Link komentara

  4. Često sam tamo. Grad koji je izuzetno lijep, jedan od najljepših koje sam vidio, a istovremeno izuzetno dosadan.
    (Commentator, 27. oktobar 2019 13:19)

    # Link komentara

  5. Bio sam jednom u Strazburu i dva puta u Kolmaru. Lep je Elzas, prijatni ljudi.
    (D10S, 27. oktobar 2019 12:08)

    # Link komentara

  6. Nije da tramvaji " još kolaju" nego "opet". Bili su izbacili tramvaje odavno kao i mnogi drugi gradovi, a onda su opet izgradili šine i pustili u pogon vrlo moderne tramvaje, krajem 20og uli početkom 21og veka.
    (Prevod, 27. oktobar 2019 11:45)

    # Link komentara

  7. Poslednji put kad se setih strazbura, königsberg je bio nemački ;)
    (Dojčlander, 27. oktobar 2019 11:22)

    # Link komentara

  8. Леп. Доста историје. Сјајан за породицу. Досадан у невиђеним размерама. Три дана макс.
    (т, 27. oktobar 2019 10:59)

    # Link komentara

  9. Najocuvaniji veci nemacki grad. Da nije bilo drugog svetskog rata slicno bi izgledali Frankfurt, Stutgart...
    (max, 27. oktobar 2019 10:44)

    # Link komentara

  10. Nisam bio u Strazburu, ali verujem da je grad prelep. Juče sam bio u Kolmaru(La Petite Venice). Grad je takođe prelep sa svojim starim jezgrom(centrom) i kućama iz 16, 17 i 18 veka. Zovu ga i "mala Venecija". Predlažem autoru teksta da obavezno poseti Kolmar i da napiše reportažu o njemu. Pozdrav!
    (Pavle, 27. oktobar 2019 10:40)

    # Link komentara

  11. Prelepo! I grad i tekst..
    (rajko, 27. oktobar 2019 09:48)

    # Link komentara

  12. Mozda najlepsi grad Francuske obavezno ga posetiti zimi za vreme bozicne pijace koja traje mesec dana
    (ee, 27. oktobar 2019 09:45)

    # Link komentara

  13. Prelep grad:)
    (Smuleco, 27. oktobar 2019 09:34)

    # Link komentara