Vrelo Bune: Zapad Orijenta i Orijent Zapada

Smaragdna voda u kraškom krajoliku, nad njom derviška kuća i čempresi. Ova zemlja svojom suštinom pripada Mediteranu, njegovoj jedinstvenoj, orijentalnoj verziji. Ovo je zapad Orijenta i Orijent Zapada.

Izvor: Deutsche Welle
Pošaljite komentar
  1. @narod dekretom

    Da li moze jedan clanak da prodje bez vas iskompleksiranih 'rvatina? Imate vi neki zivot ili samo visite po srpskim sajtoviam i "dokazujete" da ste najstariji, najpametniji, najlepsi, najkulturniji a u realnosti ste najveca $%&/a koja postoje na ovim prostorima.
    (najstarije i najvece bud&%$$#e, 20. oktobar 2019 11:03)

    # Link komentara

  2. Bila sam par puta i uvek ostajala bez teksta zadivljena mističnošću, tišinom i lepotom. Svi oni koji osećaju potrebu da iskomentarišu nacije i, kako je autor divno napisao, "balkansku boljku, zvanu istorija" nisu trebali ni da čitaju tekst.
    A ne treba ni da posete ovo lepo mesto. Njihovim srcima ni poliranje ne bi pomoglo.
    (jatzans, 20. oktobar 2019 08:42)

    # Link komentara

  3. @ narod dekretom
    pre svega da ti se zahvalim jer se nisam dugo zaista ovako slatko nasmejao.
    hrvati u 12 veku nisu ni postojali...to jest jesu ali su se zvali Srbi a onda negde od kraja 17 veka je počeo rad franjevaca i evo danas nacije zvane hrvati.
    Misli moram biti iskren i reći da je u 11 veku postojalo malo Avarsko pleme koje.se zvalo Hurbati ali su to pleme u 11 veku Ugari uništili i madjarizovali.
    Posetio sam ovo lepo mesto i mnogi moji prijatelji iz Subotice tvrde da su upravo njihovi pretci Bunjevci odatle.
    (Alexx, 20. oktobar 2019 08:16)

    # Link komentara

  4. Hrvati najstariji narod na ovim prostorima.
    @
    Pokaži nam grob jednog hrvatskog kralja ili gradjevinu iz srednjeg veka koji su sagradili "hrvatski kraljevi". Gde je vaš Gazimestan i Kosovo polje? Nemojte krasti srpsku istoriju nismo mi krivi što nemate svoju. Nikada pre 1992. nije postojala Hrvatska država a i sada se možete zahvaliti Slobodanu Miloševiću što uopšte postoji. Treba da mu podignete spomeniku umesto bana Jelaćiča koga je inače ustoličio srpski patrijarh Josif Rajačić.
    (800 godina srpske crkve, 20. oktobar 2019 06:19)

    # Link komentara

  5. Nadahnut i istovremeno etnološki stručan tekst poznavaoca i emotivnog obrazovanog čoveka ostavlja čitaoca bez sopstvenog komentara ! Lepota teksta i lepota kraja koji autor opisuje stoji u strašnoj koliziji sa hercegovačkim građanskim ratom(i mirom) koji se proširio na ceo Balkan !
    (mica, 20. oktobar 2019 02:08)

    # Link komentara

  6. Био сам неколико пута на врелу Буне и заиста је предивно, као уосталом и читава Херцеговина. А за те страствене Хрвате и Бошњаке питање: ако је Стефан Вукчић Косача био Хрват или Бошњак, зашто се прогласио "Херцегом од Светог Саве" и то у манастиру Милешева код Пријепоља (тада Херцеговина, данас Србија)?
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Херцеговац, 19. oktobar 2019 17:28)
    Doticni sin od kraljice Katarine Kosace sahranjene u Rimu gdje joj je i danas grob...proguglaj malo,nekad je krscanstvo bila jedna vjera..
    (Hercegovac, 19. oktobar 2019 22:33)

    # Link komentara

  7. Prelep napisan tekst,oseti na trenutak kao da čitam knjigu od Mese Selimovića...
    (Raxx, 19. oktobar 2019 21:51)

    # Link komentara

  8. Kakvo predivno stivo! Koliko ljepote u njemu i ljubavi!
    Sigurno je lijepo i lako, zivjeti sa tako cistim srcem u grudima.
    Zivjeli, gospodine Dedovic!
    (Amila_, 19. oktobar 2019 21:48)

    # Link komentara

  9. Vrelo Bune je u Blagaju.
    Postoji naseljeno mesto Buna.
    Postoji i reka Bunica, takođe ponornica, koja ima veoma interesantan izvor (za speleologe) u selu Hodbina, a ova reka se uliva u reku Bunu, a reka Buna u Neretvu.
    Odatle, sve boje krajolika pa i smaragdnih reka.

    Samo napomena, u tom delu Hercegovine nikada se nije govorila "ikavica".
    Ikavica je karakteristična za deo koji se zove zapadna Hercegovina (Grude, Ljubuški, Lištica, Posušje, Duvno).

    Tekst putopisca je veoma zanimljiv...
    (Mostarka, 19. oktobar 2019 21:30)

    # Link komentara

  10. Predivan clanak i jos privlacnije mesto koje bih zaista zelela da jednog dana posetim. Sto se tice etnickog "backgrounda" Kosaca, oni su prosto receno bili Sloveni, jer danasnji etniciteti u srednjem veku nisu ni postojali. Medjutim, politicki i kulturni uticaj srednjovekovne Srbije je nemerljiv, te je sasvim razumljivo sto se najpoznatiji izdanak te plemicke porodice prozvao "hercegom od Svetog Save", tim pre sto je Hercegovina bila Savina udeona zemlja pre no sto se zamonasio. Danasnja nacionalisticka naklapanja s bilo cije strane su cista politizacija istorije i nista vise.
    (ketiS, 19. oktobar 2019 21:14)

    # Link komentara

  11. Moje srećno detinjstvo proteklo je izmedju ostalog u čestim izletima tamo davnih 60-ih i ranih 70-ih. Išli smo sa puno prijatelja, po sedam - osam porodica, voleo bih da opet odem.
    Čitajući ove komentare pade mi na pamet da se nikad nismo propitivali ko je Srbin a ko Hrvat ili Musliman. Sad je to najbitnije
    (Mire, 19. oktobar 2019 20:55)

    # Link komentara

  12. I moje prezime je poreklom odatle.. izgubilo se "c" iz Vukcic pa ostalo Vukic nakon preseljenja u okolinu Sapca pre nekoliko vekova....
    Balkan je najbolje opisao Bajaga u pesmi.. zemlja koju su pravili i ratnici i pesnici i razliciti bogovi... prelepa i natopljena krvlju i to po pravilu najvise nevinih koji su pripadali svim verama i konfesijama ali i ateista takodje...
    (Toma Vukic, 19. oktobar 2019 18:32)

    А јел' Вам презиме са ћ, ч или ц?
    (Ђенерал, 19. oktobar 2019 19:53)

    # Link komentara

  13. Mesto porekla nasih Bunjevaca. Oni nemaju nikakve veze sa Hrvatima ko ne veruje neka ih slobodno pita.
    (Radovan, 19. oktobar 2019 19:49)

    # Link komentara

  14. Hrvati su prezimena imali jos u 12. stoljecu. Srbi su prezimena dobili u 19.st bukvalno donesenim dekretom nakon odlaska Turaka i raspada Osmanskog carstva. Dakle, ako se radi o nekome tko je zivio prije tog dekreta, radi se naravno o Hrvatu jer su Hrvati najstariji narod na ovim prostorima.
    (narod dekretom, 19. oktobar 2019 19:42)

    # Link komentara

  15. Stefan Vukčić Kosača je, eto, ne samo (ženidbom) izgubio titulu vojvode (a zadužio hercega), nego je i po najnovijim mapama izgleda postao Hrvat. Valjda jedini u čitavoj tadašnjoj Hercegovini.
    (Boske, 19. oktobar 2019 19:01)

    # Link komentara

  16. Bio sam tamo letos, prelepo mesto unakaženo nelegalno izgradjenim restoranima koji ovaj izvor pitke vode pretvaraju u zagadjenu rečicu, jer sve otpadne vode ispuštaju u istu. Prema rečima lokalca, drugi najveći izvor pitke vode u Evropi, ali samo do 50m od izvora.
    (marko, 19. oktobar 2019 18:54)

    # Link komentara

  17. Divno opisano ovo predivno mesto.
    (branka, 19. oktobar 2019 18:49)

    # Link komentara

  18. Obisao pre mesec dana.. prelep clanak, uzivo je jos i lepse... nije do pisca clanka vec se prosto ne moze recima opisati.. Naravno, vec 50m od vrela pocinju nacickani restorani.. nisu skroz sund ali ih je previse...
    I moje prezime je poreklom odatle.. izgubilo se "c" iz Vukcic pa ostalo Vukic nakon preseljenja u okolinu Sapca pre nekoliko vekova....
    Balkan je najbolje opisao Bajaga u pesmi.. zemlja koju su pravili i ratnici i pesnici i razliciti bogovi... prelepa i natopljena krvlju i to po pravilu najvise nevinih koji su pripadali svim verama i konfesijama ali i ateista takodje...
    (Toma Vukic, 19. oktobar 2019 18:32)

    # Link komentara

  19. Mesto odakle su tzv. Bunjevci krenuli u seobu. I danas se tamo koristi ikavica, čak se pored puta nalazi restoran "Kod Pivca" sa nacrtanim petlom (da ne bude zabune). E sad, kojem narodu oni pripadaju, srpskom ili hrvatskom, ne znam niti me to zanima...
    (Zeljo, 19. oktobar 2019 18:06)

    # Link komentara

  20. Na putu do tamo prolazi se kroz Bradinu rodno mesto Ante Pavelica. Vredi proci zbog osecaja jeze koji se tada javlja, ali i gadjenja pa i cudjenja kakva uzasna tvorevima je bila SFRJ.
    (Petarrrrr, 19. oktobar 2019 18:04)

    # Link komentara

  21. Sjajan članak, uživao sam čitajući ga.
    (mzex, 19. oktobar 2019 17:49)

    # Link komentara

  22. Fino napisano.
    (Mirek Griba, 19. oktobar 2019 17:35)

    # Link komentara

  23. Био сам неколико пута на врелу Буне и заиста је предивно, као уосталом и читава Херцеговина. А за те страствене Хрвате и Бошњаке питање: ако је Стефан Вукчић Косача био Хрват или Бошњак, зашто се прогласио "Херцегом од Светог Саве" и то у манастиру Милешева код Пријепоља (тада Херцеговина, данас Србија)?
    (Херцеговац, 19. oktobar 2019 17:28)

    # Link komentara