1. @andreas kisser, 14. septembar 2019 13:00
    A zar činjenica da se u Trinity College biblioteci čuva "The Book of Kells" nije sama po sebi izuzetno bitna? U neku ruku i bitnija od toga što su u Dablinu živeli i stvarali Joyce, Yeats, Wilde... Ipak se radi o jednom od najlepših i najznačajnijih primera illuminated rukopisa u istoriji, o kulturnom blagu ne samo Irske, već čitavog Čovečanstva. Kakva god bila Vaša osećanja o organizovanoj religiji - judeokršćanstvu u konkretnom slučaju - besmisleno je, pa i bezobrazno, umanjivati ili negirati značaj dela poput "The Book of Kells".
    Zanimljiva lista, ali bih joj dodao, say, Baltimore (grad u kome je Poe proveo dobar deo svog života, i u kome je sahranjen), Rim (grad u kome je Keats nažalost prerano završio svoj život i u kome je sahranjen), Kyoto (konkretno, Zen budistički manastir u kome je sahranjen Yosa Buson)...
    @Bgd, 14. septembar 2019 13:22
    Prague da, možda i Odense - iako mi nikada neće biti jasna fama oko H.C. Andersena i njegovog dela - ali zašto okupirani Κωνσταντινούπολις? OK, možda zbog činjenice da se na bazaarima i dan-danas mogu naći looted manuscripts, ponekad i štampane knjige, iz doba Carstva - Βασιλεία τῶν Ῥωμαίων, jelte - kao i rukopisi i knjige nastali na teritorijama pod upravom stare dobre Serenìsima Repùblica Vèneta, koje su Turci kasnije okupirali, ali zaista ne vidim drugi razlog. Niti jedan jedini.

    *Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.
    (Low Key Lyesmith, 14. septembar 2019 14:30)

    # Link komentara

  2. Da, zbilja bih voleo.
     (Jednoga dana možda..., 14. septembar 2019 14:25)

    # Link komentara

  3. A ja mislio neko drugi.
    (autosovinista, 14. septembar 2019 13:45)

    # Link komentara

  4. Nekada davno me je nastavnica engleskog učila da engleski čitam i izgovaram irskim akcentom.
    Pisao sam alfabetom.
     (lule, 14. septembar 2019 13:28)

    # Link komentara

  5. A Prag, a Lisabon, a Istanbul, a Odense, a ...? Nije svet Velika Britanija!
    (Bgd, 14. septembar 2019 13:22)

    # Link komentara

  6. valjda je za dablin bitno to sto su u njemu rodjeni ili stvarali knjizevnici poput dzemsa dzojsa, oskara vajlda, dzordza bernarda shoa, wilijema batlera jejtsa, semjuela beketa... a ne zato sto se u biblioteci trinitija cuva book of kells!?
    (andreas kisser, 14. septembar 2019 13:00)

    # Link komentara