Džentlmen na Egzit Fjužn bini

"Fjužn stejdž" (Converse Fusion stage), druga po veličini koncertna bina na "Egzit" festivalu, u četvrtak, 10. jula će ugostiti bendove "The Presets", "Jinx", "Zdob si Zdub", "Bad Copy", "Moomin", "Zoster" i "Čovek Bez Sluha". Na istoj bini, u petak, 11. jula, nastupiće nemački rege pevač Džentlmen i "The Far East Band", kao i popularni hrvatski bendovi "Vatra" i "Let 3".

Podeli

Tilman Oto, poznatiji kao Džentlmen (Gentleman), jedan je od najpoznatijih rege muzičara van Jamajke. Prva tri studijska albuma „Trodin On“, „Journey To Jah“ i „Confidence“, te pesme poput „Dem Gone“, „Superior“ i „Send A Prayer“ već danas su klasici rege žanra. Oto sa sastavom "The Far East Band" trenutno promoviše svoj četvrti album „Another Intensity“.

Ovogodišnji "Egzit" biće domaćin i australijskom dvojcu "The Presets" i njihovoj elektro/indi/rok muzici na "Fjužn" bini u četvrtak, 10. jula. Poslednji njihov album "Apocalypto" objavljen je ove godine, a debitovao je na prvom mestu "Motorola ARIA" top liste. Prvi maksi singl "Blow Up" izdali su 2003. godine, a prvi album “Beams”, 2005. godine. Vlasnici su plesnih hitova “Down Down Down”, “Are You The One?” i “I Go Hard, I Go Home”. Džulian Hamilton i Kim Mojes, bivši studenti „Sydney's Conservatorium of Music“, nastupali su sa "2ManyDJs", sastavima "Ladytron" i "Daft Punk", a radili su i remikse za Lenija Kravica.

Atmosferu na "Fjužn" bini začiniće moldavski hip-hop/hardkore-pank/moldavsko-romski-narodnjaci "Zdob si Zdub". Bend iz glavnog grada Moldavije, bio je šesti na izboru za pesmu Evrovizije 2005. godine, a nastupao je i sa velikim bendovima kao što su "Rage Against The Machine" i "Red hot chili peppers".

"Zdob Si Zdub" su osnovani 1994. godine, a iza sebe imaju šest veoma uspešnih albuma i vlasnici su rumunske MTV nagrade za najbolji spot za numeru "Ţiganii şi OZN". Nastupiće na "Fjužn" bini u petak, 11. jula.

"Let 3", popularni bend iz Rijeke, dolaze ponovo na "Egzit" i nastupiće drugog dana na "Fjužn" bini. Bend je nastao 1987. godine i vlasnici su šest studijskih i duplog koncertnog albuma. "Let 3" karakterišu redovne kontroverze u javnosti, a čuveni su njihovi nastupi u ženskim haljinama, kao i javna simulacija kolektivnog samoubistva na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu.

Beogradska hip-hop trojka "Bad Copy" nastupiće na "Fjužn" bini u četvrtak, 10. jula. Ovaj popularni bend, čija su dva člana Skaj Vikler i Ajs Nigrutin, bili učesnici serijala "Veliki Brat", iza sebe ima tri albuma, „Orbod mebej“, „Sve sami hedovi“ i „Najgori do sada“. Ajs i Skaj imaju i po dva solo albuma, a trio zaokružuje i neizostavni em si Timbe.

Godinu dana od izlaska povratničkog albuma "Na zapadu", zagrebački bend "Jinx" nastupiće na "Fjužn" bini u četvrtak, 10. jula. Jedan od značajnijih hrvatskih bendova, "Jinx" imaju četiri albuma i poznati su kao odličan koncertni bend čiji se pop zvuk sastoji od esid-džez duvačkih deonica i klavijatura, fanki ritam sekcije i gitara, predvođen atraktivnim vokalom pevačice Jaje.

U petak, 11. jula, na "Fjužn" bini, nastupiće i sve popularniji hrvatski bend "Vatra". Osnovani 1999. godine u Virovitici, ova rock petorka iza sebe ima već četiri albuma. Njihovi koncertni nastupi su po pravilu energični, a na "Egzitu" će nastupiti prvi put.

"Čovek bez sluha" ili kraće "ChBS", četvoročlani je pank-rok bend iz Kragujevca koji je sa radom počeo još 1994. godine. Iza sebe imaju tri studijska izdanja „Mrzim ovaj grad“ (1998), „Sećanje na zadnjeg klovna“ (1999) i „Sekond hend“ (2006). Kragujevčani ih najviše prepoznaju po navijačkoj himni za FK „Radnički“. "ChBs" trenutno pripremaju novi album koji najavljuju pesme „Gotovo je“ i „Dosadan dan“.

"Zoster", bend iz Mostara, postoji od 2000. godine i svoj uspeh duguje autentičnim, često društveno angažovanim tekstovima. Njihov zvuk je mešavina žanrovskih uticaja regea, daba i džeza, ali neretko i mostarske izvorne muzike, kao i prizvuka eks-jugoslovenskog nju vejva. Vlasnici su dva studijska albuma, „Ojuzilo“ (2005) i „Festival budala“ (2007). Ova šestorka važi za izvesnu koncertnu atrakciju, a pored vokala, gitara, basa i bubnjeva, zvuk "Zostera" obeležavaju i perkusije i saksofon.

Milan Mumin, nekadašnji frontmen novosadskog benda "Love Hunters", ima novi bend i materijal kojim će ponovo okupiti verne ljubitelje čvrstog pank-rok zvuka. Sada pod kratkim nazivom "Moomin", nakon povratka iz višegodišnjeg boravka u Njujorku, jedan od stubova novosadske scene devedesetih godina XX veka, ponovo će pokazati svoju dobro poznatu strast za žestokom svirkom.

Cetvrtak 10. jul

Zoster
Čovek Bez sluha
Moomin
Jinx
Zdob Si Zdub
Bad Copy
Presets

Petak 11. jul

Vatra
Gentleman & The Far East Band
Let 3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.