SPS nikada nije doveo u pitanje podršku statutu

Cela priča u vezi s navodnim odbijanjem SPS-a da podrži statut Vojvodine u Skupštini Srbije je iskontruisana. Naš koalicioni partner podržao je Predlog statuta u pokrajinskom parlamentu pre četiri meseca i namerava da to isto učini u republičkom, krajem februara ili na prvom redovnom zasedanju u martu, i tu nema nikakvog spora - kaže za Danas Dušan Elezović, predsednik Pokrajinskog odbora DS-a, odgovarajući na pitanje na koji način će biti prevaziđena kriza u vladajućoj koaliciji nastala istupanjem socijalista protiv Predloga statuta.

Snežana Čongradin
Podeli

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da ta stranka nije protiv autonomije Vojvodine, ali jeste protiv stvaranja države u Srbiji.

- On jeste to rekao, ali u kontekstu činjenice da statut ne dovodi do stvaranja države u državi, odnosno da ne vodi separatizmu Vojvodine, i da će ga baš zbog toga podržati u republičkom parlamentu.

Ali, predsednik SPS-a to nije rekao.

- Razgovarao sam lično sa celim rukovodstvom SPS-a, i juče i prekjuče i svih prethodnih dana. Između ostalih pričao sam i sa Dušanom Bajatovićem, šefom vojvođanskih socijalista koji mi je više puta potvrdio da njihov stav izražen u Skupštini Vojvodine, kada su podržali Predlog statuta, nije promenjen i da će i u republičkom parlamentu dati podršku za njegovo usvajanje.

Dakle, spor zapravo ne postoji, i sve što su izjavljivali funkcioneri SPS-a prethodnih dana nisu zapravo i mislili, odnosno cela priča je istinski iskonstruisana?

- Apsolutno. To je pokušaj SRS-a, DSS/NS-a i SNS-a da politizovanjem statuta prikažu vladajuću koaliciju nestabilnom.

Da li će statut biti vraćen u pokrajinski parlament na doradu?

- Statut će pre republičkog biti vraćen u vojvođanski parlament na jezičko, odnosno tehničko-pravno doterivanje. Nakon toga dolazi u Skupštinu Srbije zajedno s Predlogom zakona o njegovoj primeni i nadležnostima. Uveravam vas da imamo većinu da to bude usvojeno.

Već je sredina februara, a vi tvrdite da će Skupština Srbije potvrditi statut krajem meseca, najkasnije početkom sledećeg. Da li je to ostvarivo budući da je neophodno da se ponovo izjašnjavaju i poslanici pokrajinske skupštine?

- Ne brinite. To je izvodljivo i sasvim je izvesno da će se u navedenim rokovima ostvariti.

Zbog čega niste brinuli o tim detaljima, koje je sada neophodno dorađivati, tokom pravljenja Predloga statuta? Ovako, odajete utisak da vodite neozbiljnu politiku.

- Nije reč o suštinskim izmenama nego jezičkim korekcijama kako bi statut i u tom smislu bio usklađen s Ustavom. Recimo, termin međunarodni ugovori biće preinačen u međuregionalni.

DS je na meti kritike stručne javnosti da nije u stanju da odgovori na „demagoške prozivke“ radikala, narodnjaka i SPC o separatističkom karakteru Predloga statuta, iako imate na raspolaganju jasne i lako uočljive argumente.

- Ne slažem se s takvim ocenama. Uostalom, zbog čega bismo zamarali građane odgovorima na kritike radikalsko-narodnjačkog bloka, koji čine partije potpuno marginalizovane neuspehom na majskim izborima. Oni se očajnički trude da poprave katastrofalni rejting koji je u stalnom padu, i mi ne želimo da se upuštamo u tu igru.

Ocenjuje se da Predlog statuta obezbeđuje tek minimum autonomije Pokrajine i da je na granici usklađenosti sa standardima EU koji nalažu mnogo veći stepen nadležnosti pokrajina i regiona. Zar to nije tema za javnu raspravu?

- Svakako da jeste, ali to je bio maksimum koji smo mogli da postignemo u okviru Ustava Srbije. Ne može statut da bude usklađen sa standardima EU ako nije ustav, a činjenica je da nije, i da će u narednom periodu biti neophodna njegova korekcija, ukoliko želimo da istrajemo na evropskom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu