Obaveštajne agencije: SAD se suočavaju sa "sve krhkim svetskim poretkom"

Amerika se suočava sa "sve krhkijim svetskim poretkom", napetim konkurencijom velikih sila, transnacionalnim izazovima i regionalnim sukobima.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/GATIS INDREVICS HANDOUT
EPA-EFE/GATIS INDREVICS HANDOUT

Ovo su danas saopštile američke obaveštajne agencije, a navodi se u izveštaju koji je objavljen nakon što su čelnici agencija svedočili u američkom Senatu.

Ovo su danas saopštile američke obaveštajne agencije, a navodi se u izveštaju koji je objavljen nakon što su čelnici agencija svedočili u američkom Senatu.

"Ambiciozna, ali zabrinuta Kina, konfrontirajuća Rusija, neke regionalne sile, kao što je Iran, i sposobniji nedržavni akteri menjaju dugogodišnja pravila međunarodnog sistema, kao i primat SAD u njemu“, navode agencije u godišnjem izveštaju za 2024. "Procena pretnje američkog obaveštajnog komiteta".

Izveštaj se uglavnom fokusirao na pretnje Kine i Rusije, najvećih rivala Sjedinjenih Američkih Država, više od dve godine nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Kina pruža ekonomsku i bezbednosnu pomoć Rusiji dok ona vodi rat u Ukrajini, podržavajući rusku industrijsku bazu, navodi se u izveštaju.

"Trgovina između Kine i Rusije je u porastu od početka rata u Ukrajini, a (kineski) izvoz robe sa potencijalnom vojnom namenom porastao je više od tri puta od 2022. godine", navodi se u dokumentu.

Direktorka nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns pozvala je senatore da odobre veću vojnu pomoć Ukrajini.

"Teško je zamisliti kako Ukrajina može da zadrži teritoriju koju je povratila od Rusije bez dodatne pomoći Vašingtona", navela je ona.

Hejns je istakla zabrinutost da bi sukob u Gazi između Izraela i Hamasa mogao da proširi globalnu nesigurnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 578 idi na stranu