Predstavnik Vatikana pozvan u MSP Ukrajine zbog papinih izjava

Apostolski nuncije u Ukrajini Visvaldas Kulbokas pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zbog izjava pape Franje.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI
EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

"Visvaldas Kulbokas je obavešten da su u Ukrajini razočarani papinim rečima u vezi sa 'belom zastavom' i potrebom da 'pokažu hrabrost i pregovaraju' sa agresorom“, navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Ukrinform.

"Umesto apela koji legalizuju pravo jakih i podstiču dalje nepoštovanje normi međunarodnog prava, od poglavara Svete stolice očekivalo se da pošalje signale svetskoj zajednici o potrebi da odmah udruže snage i obezbede pobedu dobra nad zlom, kao i da uputi apel napadaču, a ne žrtvi“, ističe se u saopštenju.

Takođe, Ministarstvo ukazuje na činjenicu da Ukrajina, kao niko drugi, traži pravedan mir, zasnovan na principima Povelje UN i Formule mira koju je predložio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. U intervjuu švajcarskom javnom servisu RSI čiji je deo objavljen 9. marta, papa Franja je apelovao da se započne pregovarački proces o Ukrajini uz učešće međunarodnih posrednika.

Papa Franja je upotrebio frazu "hrabrost bele zastave" tvrdeći da Ukrajina, suočena sa mogućim porazom, treba da bude otvorena za mirovne pregovore uz posredovanje međunarodnih sila, što su mnogi protumačili kao poziv na kapitulaciju Ukrajine.

Direktor Kancelarije za štampu Vatikana Mateo Bruni je nešto kasnije saopštio da papa Franja u intervjuu za RSI nije tražio od Ukrajine da se preda, kako su preneli neki mediji, već je nameravao da pozove na prekid vatre i da ukaže na "hrabrost pregovora".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 578 idi na stranu