Stoltenberg upozorio: "To bi bila tragedija... Bilo bi opasno za sve"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je danas da se ne slaže sa komentarima pape Franje da Ukrajina treba da ''smogne hrabrosti bele zastave''.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

On je poručio da Kijevu treba vojna podrška.

''Ako želimo da pregovorima da se dođe do rešenja o miru, to jedino može da se postigne tako što pružimo vojnu podršku Ukrajini. Nije vreme da se govori o predaji Ukrajinaca. To bi za njih bila tragedija. Takođe, bilo bi opasno za sve nas'', rekao je Stoltenberg, prenosi Rojters.

Ocenio je da je ono što se dešava na bojnom polju, neraskidivo povezano sa onim o čemu se govori za pregovaračkim stolom. Papa Franja prehodno je pozvao Ukrajinu da "smogne hrabrost bele zastave'' i pregovara sa Rusijom o prekidu rata, što je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbio uz izjavu da se papa bavi "virtuelnim posredovanjem".

Portparol Kremlja Dmitrij Pesko ocenio je papin poziv na pregovore kao ''sasvim razuman'' i dodao da je Rusija za to spremna. Ukrajinski i zvaničnici saveznika te zemlje kritikovali su papu Franju zbog toga što je rekao da Kijev treba da ima "hrabrost" da pregovara o okončanju rata sa Rusijom, što su mnogi protumačili kao poziv Ukrajini da se preda.

Portparol Vatikana Mateo Bruni u subotu je pojasnio da papa podržava "prestanak neprijateljstava (i) primirje postignuto uz hrabrost za pregovore", a ne potpunu ukrajinsku predaju. Bruni je rekao da je novinar koji je intervjuisao papu Franju upotrebio termin "bela zastava" u pitanju koje je izazvalo kontroverzne komentare.

"Mislim da je najjači onaj koji gleda na situaciju, razmišlja o ljudima i ima hrabrost bele zastave, i pregovara", rekao je Franja, upitan da odmeri debatu između onih koji kažu da je Ukrajina treba da pristane na mirovne pregovore i onih koji tvrde da bi bilo kakvi pregovori legitimisali "agresiju" Moskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 578 idi na stranu