Rusija u problemu? Ukrajinci grade odbrambene linije dužine 2.000 kilometara VIDEO

U Ukrajini su počeli da grade tri linije utvrđenja u dužini od dve hiljade kilometara, rekao je predsednik zemlje Volodimir Zelenski posle sastanka štaba.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

"Važna tema je utvrđivanje. Izveštaj premijera Denisa Šmigalja o tempu izgradnje novih odbrambenih linija. Odbrana tri trake u dužini od 2.000 kilometara je zadatak velikih razmera", napisao je on na kanalu na Telegramu.

Šmigalj je 4. marta izvestio da je Kijev ove godine izdvojio više od 20 milijardi grivni (525,6 miliona dolara) za izgradnju utvrđenja. Istovremeno, zamenica Vrhovne rade iz partije Evropska solidarnost Viktorija Sjumar napomenula je da zemlji veoma nedostaje novac za rešavanje ovog problema. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski rekao je početkom februara – nekoliko dana pre imenovanja na tu funkciju – da su ukrajinske trupe prešle sa ofanzivnih na odbrambene akcije. Istovremeno je situaciju na frontu ocenio kao složenu i napetu.

Zauzvrat, Pentagon je takođe naveo da će ukrajinska vojska, bez nastavka američke pomoći, morati da odluči koje gradove može da drži. Predlog zakona, kojim se, između ostalog, izdvaja više od 60 milijardi dolara za potrebe Kijeva, odobrio je američki Senat, ali je zapeo u Predstavničkom domu. Zelenski je priznao da bi Ukrajina bila oslabljena na bojnom polju ako u roku od mesec dana ne dobije pomoć koju su joj obećale Sjedinjene Američke Države.

Šef Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ukrajine Kiril Budanov pohvalio je ruske odbrambene linije u maju 2023. godine, nazvavši ih ispravnim i jakim. Šmigalj je prošlog septembra rekao da Kijev treba da stvori efikasne sisteme utvrđenja na frontu, po uzoru na ruske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 578 idi na stranu