CNN: Rusi su "pojeli" i SAD, i EU, i Ukrajinu

Čini se da je Rusija na pravom putu da proizvede skoro tri puta više artiljerijske municije od SAD i Evrope, navodi CNN.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

To je, dodaje se u opširnoj analizi, ključna prednost u osvit onoga što se očekuje - još jedne ruska ofanziva u Ukrajini kasnije ove godine. Rusija, naime, proizvodi oko 250.000 artiljerijske municije mesečno, ili oko 3 miliona godišnje, prema procenama obaveštajnih službi NATO-a koje su podelili sa CNN-om.

Zajedno, SAD i Evropa imaju kapacitet da generišu samo oko 1,2 miliona municije godišnje za slanje u Kijev, rekao je za CNN visoki evropski obaveštajni zvaničnik.
Američka vojska je postavila cilj da proizvodi 100.000 artiljerija mesečno do kraja 2025. što je manje od polovine ruske mesečne proizvodnje, a čak je i taj broj sada nedostižan sa 60 milijardi dolara ukrajinskog finansiranja koje je zaustavljeno u Kongresu.

"Ono u čemu se sada nalazimo je 'proizvodni rat", rekao je visoki zvaničnik NATO-a za CNN. "Ishod u Ukrajini zavisi od toga koliko je svaka strana opremljena da vodi ovaj rat", dodao je on.

Zvaničnici kažu da Rusija trenutno ispaljuje oko 10.000 granata dnevno, u poređenju sa samo 2.000 dnevno sa ukrajinske strane, a na pojedinim linijama fronta taj odnos je još i lošiji.

Podseća se da su SAD i njeni saveznici Ukrajini dali niz veoma sofisticiranih sistema, uključujući tenk M-1 Abrams i, uskoro, borbene avione F-16. Ali vojni analitičari kažu da će rat verovatno biti dobijen ili izgubljen na osnovu toga ko ispali najviše artiljerijskih granata.

"Pitanje broj jedan koje trenutno posmatramo je municija", rekao je zvaničnik NATO-a. "To su te artiljerijske granate, jer tu Rusija zaista stvara značajnu prednost u proizvodnji i stvara značajnu prednost na bojnom polju", rekao je on.

Rusija upravlja artiljerijskim fabrikama praktično 24 sata, sedam dana u nedelji, u smenama od 12 sati, rekao je zvaničnik NATO-a. Oko 3,5 miliona Rusa sada radi u sektoru odbrane, u odnosu na negde između 2 i 2,5 miliona pre rata. Rusija takođe uvozi municiju: Iran je prošle godine poslao najmanje 300.000 artiljerijskih granata, a “verovatno i više od toga”, rekao je zvaničnik NATO, a Severna Koreja je obezbedila najmanje 6.700 kontejnera municije sa milionima granata.

Ni EU, ni SAD, kako navodi CNN, trenutno to ne mogu da postignu, ni izbliza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 578 idi na stranu