Zadat je poslednji udarac: Ruski A-50 su samleveni

Ukrajinci udarili na ruske avione A-50, od kojih svaki vredi 300 miliona dolara. Poslednji udarac zadali su kada su gađali remontni centar.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/EVGENY BIYATOV / HOST PHOTO AGENCY / POOL MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/EVGENY BIYATOV / HOST PHOTO AGENCY / POOL MANDATORY CREDIT

Najpre je ukrajinski dron oštetio prošle godine jedan A-50 na tlu u Belorusiji. Nakon toga, 14. januara, ukrajinski projektil dugog dometa oborio je A-50 iznad Azovskog mora na jugu Ukrajine. Šest sedmica kasnije, 23. februara, na istom području još jedan ukrajinski projektil uništio je treći A-50, piše Forbs.

Rusko vazduhoplovstvo ubrzo nakon toga prizemljilo je sve preostale A-50 i pokušalo da nadoknadi dva ili tri izgubljena aviona. To znači da je barem jedan stariji i možda neispravni A-50, od nekoliko desetina ovakvih aviona izgrađenih 1980-ih godina, prošao kroz Vazduhoplovni remontni zavod u ruskom gradu Taganrogu, na obali Azovskog mora, samo 130 kilometara od fronta.

Ukrajinci su odmah dronovima napali pogone u Taganrogu kako bi onemogućili popravak, odnosno obnovu ovih aviona. Postojeće avione A-50 trebalo je da nasledi novija generacija A-100, ali već godinama traju testiranja i moguće je da taj model nikada neće ući u operativnu upotrebu.

Nije sasvim jasno što se tačno dogodilo u Taganrogu i kakve su posledice. Zna se da su Ukrajinci u petak kasno uveče ili rano ujutro u subotu gađali pogone Vazduhoplovnog remontnog zavoda. Može se pretpostaviti, prema ruskim izveštajima, da se radilo o napadu dronovima.

Ukrajinska analitička grupa "Frontelligence Insight" proučila je satelitske snimke kako bi pokušali da otkriju šta se u Taganrogu zapravo dogodilo. Usredsredili su se na zgradu kompleksa Berijev, za koju pretpostavljaju da se u njoj rade servisi aviona A-50 i drugih velikih letelica.

Krajem februara jedan A-50 je bio parkiran u blizini hangara. Možda se radi o istom avionu, sveže obojenom, koji su ruski mediji nedavno predstavili kao dokaz da rusko vazduhoplovstvo, uprkos gubicima, još uvek ima dovoljno ovih radarskih aviona.

Ali taj isti avion nije vidljiv na snimcima nakon ukrajinskog napada, što bi moglo značiti da se u to vreme nalazio u hangaru, koji ima vidljiva oštećenja na krovu.
"Ako su dronovi uspeli da prodru kroz krov, teret u dronovima bio bi dovoljan da prouzrokuje štetu na opremi i avionima u hangaru", piše “Frontelligence”, a prenosi Index.hr.

"Međutim, nema naznaka značajnijeg požara u hangaru", dodaje se u tom izveštaju.

Ukratko, može se pretpostaviti da su Ukrajinci bili vrlo blizu uništenju četvrtog A-50 u dve godine i trećeg u manje od dva meseca. Čak i ako su dronovi promašili, poslali su poruku ruskom vazduhoplovtsvu: "Možete vratiti u upotrebu sve stare A-50. Mi ćemo ih loviti jednog po jednog".

Inače, navodi se i da su ruske snage predvidele ukrajinski napad na ovaj remontni zavod te su radi njegove zaštite u blizini postavili i system PVO dugog dometa. Ali nisu uspeli da spreče noćni napad dronova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 578 idi na stranu