Srbi oslobođeni za "najgori ratni zločin"; Hrvatski sud: Nije dokazano ni da se desilo

Hrvatski sud je za navodno najgori ratni zločin u "Glinskom Novom selu" rekao da nije dokazano da se takav zločin uopšte dogodio.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Optužba za ono što se smatralo jednim od najgorih ratnih zločina protiv hrvatskih civila u građanskom ratu, tzv. "Zločin u Glinskom Novom Selu", kada je navodno ubijen 31 civil, među kojima i 15-godišnja devojčica, raspala se danas na zagrebačkom Županijskome sudu, gde je, nakon skoro petogodišnjeg suđenja, donesena nepravosnažna oslobađajuća presuda za sve okrivljena – njih 11.

Štaviše, sud je utvrdio kako ne postoje dokazi da se događaj uopšte dogodio onako kako ga opisuje optužnica, već je moguće da se radi o nekoliko različitih događaja koje je onda tužitelj spojio u jedan.

"Jedino što se sa sigurnošću utvrdilo jeste da je prvookrivljeni Vlado Ćupović zaista bio zapovednik Teritorijalne obrane Glina u inkriminiranom razdoblju, kao i da je Duško Malović bio zapovednik Izviđačko-diverzantske grupe. Niti jedna druga okolnost nije dokazana", rekla je sudija Željka Skomeršić, koja je predsedavala veću koje je donelo presudu.

"Brojni svedoci su svedočili da je Glinsko Novo Selo od 2. listopada 1991. napadano iz više pravaca. Da su u tome sudelovale razne jedinice i to JNA, Teritorijalna obrana, ali i razne druge srpske paravojne formacije, pa se tako spominju Šiltovi, arkanovci, Šapčani, Crnogorci, Prijedorčani, da je u selo tada ušlo preko 100 vojnika, kao i da se pucalo sa svih strana, da je bilo granatiranja, tenkovskih napada, te da je mnogo kuća od tada pa nadalje zapaljeno. Da su srpski vojnici tada išli od kuće do kuće, pljačkali, privodili tukli i ubijali civile. Međutim, to se sve događalo početkom oktobra 1991. a predmet optužbe je razdoblje nakon toga, sredinom oktobra 1991. Kada se pomno analiziraju iskazi svedoka, niti jedan od njih nema izvornih neposrednih saznanja o takvom događaju. Osim toga, rezultati dokaznog postupka pokazuju kako je pet žrtava stradalo početkom oktobra 1991, dakle upravo kada je srpska vojska krenula u okupaciju Glinskoga Novoga Sela, a ne polovinom meseca od strane tzv. izviđačko diverzantske grupe TO Glina, kako to tvrdi optužba", rekla je sudija.

Naime, prema optužnici Vladi Ćupoviću, te još desetorici navodnih pripadnika diverzantskog odreda pri tzv. Teritorijalnoj odbrani Gline, a među kojima je i zloglasni Georg Nashid Kamal zvani Kami, na teret se stavljalo da su neutvrđenog datuma sredinom oktobra 1991. došli u Ginsko Novo Selo i tamo okupili civile, među kojima i 15-godišnju Katicu Šimanović i njenu porodicu. Žene su nagurali u drvenu kuću u koju su potom ispalili "zolju", od čega se kuća zapalila, da bi zatim i automatskim oružjem postreljali sve preživele.

Gotovo svim okrivljenima sudilo se u odsutnosti, budući da žive u Srbiji, a jedini koji živi u Hrvatskoj je Milan Paspalj, koji je najpre niz godina bio svedok tužilaštva za ovaj zločin, da bi ga 2015. tužilaštvo uhapsilo i optužilo kao supočinitelja. Svi okrivljenici ispitani su putem međunarodne pravne pomoći u Beogradu, a velika većina, njih 9 od 11, branilo se čutanjem. Milan Karaica je pak jedini od njih rekao kako nikad nije bio pripadnik diverzantske jedinice TO Gline, već vojnik JNA u Ilirskoj Bistrici, odakle je bio prebačen u Otočac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu