Upozorenje: Stiže i u Beograd

Sredinom dana zapadne i jugozapadne predele Srbije iz Crne Gore zahvatilo je jako naoblačenje sa kišom i pljuskovima.

Izvor: Telegraf
Podeli
Shutterstock/Viktor Gladkov
Shutterstock/Viktor Gladkov

Ovaj oblačni i padavinski sistem u snažnoj jugozapadnoj visinskoj struji premešta se prema severoistoku i u nastavku poslepodneva severne i centralne predele Srbije.

Dakle, u toku poslepodneva kiša i pljuskovi očekuju se u severnim, centralnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije. Padavina će biti u Vojvodini i širom Šumadije, a posle 14 časova kiša i pljuskovi sa jugozapada zahvatiće i Beograd.

U narednim satima na jugozapadu Srbije očekuju se i pljuskovi sa grmljavinom, naročito na Kosovu i Metohiji, kao i na Pešterskoj visoravni.

Inače, Srbija je danas pod uticajem snažnog ciklona i veoma izraženog južnog strujanja.

Osim tople vazdušne mase, sa severa Afrike do našeg područja stižu i ćestice pustinjskog peska iz Sahare, pa je atmosfera zamućena tim česticama i prašinom. Iz tog razloga padavine su danas prljave, odnosno blatnjave, a ova pojava može biti vidljiva na vozilima, garderobi, pa čak i na vegetaciji.

Širom Srbije danas je veoma vetrovito, uz umeren i jak južni i jugozapadni vetar, ana planinama sa olujnim udarima. Istovremeno, u košavskom području duva jugoistočni vetar, povremeno sa olujnim udarima, na jugu Banata od 93 km/h, naročito na području Vršca.

I dalje je veoma toplo, uz temperature iznad 15°C, u Beogradu je 16°C, a ponegde dostižu i 19°C.

Inače, padavine u toku ovog poslepodneva biće prolaznog karaktera i veoma brzo će se premeštati dalje ka severoistoku i to zajedno u sklopu ciklona.

Pred sam kraj dana i uveče na severozapadu Srbije padavine će prestati i očekuje se razvedravanje, a vetar će oslabiti i košava prestati.

Utorak će Srbiji doneti prodor hladnog fronta i novi talas padavina, tako da će narednih dana biti kišovito, ali i hladnije, a vetar će biti u skretanju na severozapadni, tako da će severna strujanja očistiti i atmosferu od peska i prašine iz Sahare. U sredu i četvrtak na višim planinama očekuje se i sneg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu