Izbori u Beogradu 2. juna; Vučić: Lista "Srbija ne sme da stane" ima većinu VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti.

Izvor: B92
Podeli
 TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Vučić je istakao da je započet proces konstituisanja organa vlasti posle decembarskih izbora, i u skladu sa Ustavom je održao konsultacije sa svim političkim strankama.

"Tri izborne liste, od kojih je jedna manjinska nisu želele da učestvuju u razgovorima. Sa svima sam obavio konsultacije, i prihvatio informaciju da lista Srbija ne sme da stane ima većinu koja je dovoljna za formiranje skupštinske većine i vlade Srbije", naveo je predsednik Srbije.

"Srbija se nalazi u ozbiljnoj političkoj situaciji, pre svega zbog geopolitičkih prilika na istoku Evrope. Zbog nemoći da se problemi reše mirnim putem, i zbog toga Srbija kao zemlja koja je vojno neutralna, i u potpunom je okruženju NATO zemalja i aspiranata, i kao jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, nalazi se pod jasnim pritiskom", rekao je Vučić i dodao:

"Pozvao sam danas na razgovore one koji su se izjasnili da žele da predstavljaju većinu, da bih im ukazao na sve teškoće sa kojima se zemlja suočava. Imamo mnoge zadatke, divne stvari koje moramo da uradimo. Govorili smo i o unutrašnjoj političkoj situaciji, i važno je da se mi postavimo drugačije od toga kako su se postavili oni koji nisu došli na konsultacije".

On je naveo da je jasno da ćemo ići na potpuno konstituisanje Parlamenta i zato će biti odložena sednica Skupštine za sedam dana.

"Svi izbori će biti u zakonskom i ustavnom roku. Najkasniji datum za raspisivanje izbora je 3.april. I to mora da raspiše predsednik Skupštine, koji do tada mora biti izabran. Izbori od 28. aprila do 2. juna. Beogradski izbori će biti 2. juna. Svi ljudi sa kojima sam se konsultovao iz vladajuće većine su za to da izbori budu 28. aprila, a razume se svi drugi lokalni izbori da budu u ustavnim i zakonskim rokovima", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije naveo je da nije bilo pritisaka sa strane za održavanje ponovljenih izbora u Beogradu.

"Niko iz KVINTE nije želeo da podrži bilo kakav bojkot. Ovo je moja želja i ovde se postavljam kao predsednik Republike. Smatram da je za zemlju najbolje da pokušamo da umirimo strasti", rekao je Vučić.

Kaže da je rekao prijateljima iz stranke čiji je član da je bolje da ponekad izgube izbore, nego da nečasno formiraju vlast.

"Nemojte da budemo Dragan Đilas koji je primoravao socijaliste da pogaze svoju reč, a oni pogazili svoju reč i prevarili ljude koji su za njih glasali i pogazili narodnu volju te 2008. godine", naveo je predsednik Srbije.

On je pozvao ljude iz MUP da posebno restriktivni tumače zakon po pitanju promene prebivališta.

Vučić je istakao da na kraju pobeđuje onaj koji dobije narodno poverenje.

"Ovo je znak snage demokratije Srbije i da se razlikujemo od onih koji nisu sposobni ni da razgovaraju sa svojim političkim protivnicima, ni da ih čuju, ni da ih vide. Ponosan sam na stranku kojoj pripadam i koja je prihvatila nešto što mislim da je razumno i lekovito za naše društvo. Dobili su i datum koji su tražili, kao u fontani želja. Sve su dobili", rekao je Vučić i dodao da će dati sve od sebe da pomogne ljudima u čiju snagu i rad veruje.

O tvrdnjama analitičara Nedžata Ahatovića da je "naoružavanje Vučićeve Srbije pretnja miru", Vučić je rekao da postoji mantra svih u regionu kojima nikada nijedna Srbija nije dovoljno mala i unižena da bi oni bili zadovoljni jer je Srbija danas 50 odsto ekonomije Zapadnog Balkana, 55 odsto izvoza, a 62 odsto u privlačenju stranih investicija.

"Srbiju hoće da ruše najgorim lažima, objavljeno je 10.000 tekstova o tome da ćemo izazvati rat, da smo mi Putinove sluge. Ne mogu da shvate da Srbija vodi slobodarsku politiku. A nije problem kada neko kupi 12 'rafala'. A problem je kada Srbija pregovara o kupovini 12 'rafala'", zapitao je Vučić.

Vučić navodi da se Srbija naoružava da bi čuvala svoje ime i prezime, svoju zemlju i svoje nebo.

"Da razni patuljci ne bi pomislili da mogu da nam otmu zemlju, kao što su to ranije radili", rekao je Vučić.

O premeštanju birača u Nemačkoj, koja je nedavno izašla na videlo, predsednik kaže da će verovatno Ana Brnabić obratiti pažnju na to pitanje.

"Mislim da je to važno za naša evropska usmerenja, da vidimo koji deo kog pregovaračkog poglavlja je to deo. Zamislite, iz Male Krsne dolazi jedan birač, pa da vidimo kako to rade u Evropi", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je, komentarišući izjave Aide Ćorović da će on biti ubijen, rekao da će on pobediti uvek.

Vučić se večeras u zgradi Predsedništva sastao sa liderima vladajućih stranaka.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da će na sastanku sa liderima stranaka vladajuće koalicije biti donete važne odluke u vezi sa organizovanjem lokalnih izbora.

Kako je rekao, biće donete odluke i o funkcionisanju Narodne skupštine i buduće izvršne vlasti, kako bi se što pre završili svi izborni ciklusi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu