Prihvaćene peticije građana za smenu gradonačelnika na severu KiM

Centralna izborna komisija u Prištini (CIK) prihvatila je danas peticije građana za smenu predsednika četiri opštine na severu KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

21. april je određen za glasanje o njihovom razrešenju.

Nakon toga će, ukoliko se izglasaju njihove smene, biti organizovani novi izbori za predsednike opština, preneli su danas prištinski mediji.

Centralna izborna komisija je prihvatila peticije za smenu aktuelnih predsednika albanske nacionalosti u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, koji su izabrani na izborima prošle godine, a koje je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo u tim opštinama.

Verifikaciju potpisa za smenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM, CIK je završila 1. marta.

Na izbore u aprilu 2023. godine izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih. Od tada se na čelu četiri opštine na severu Kosova i Metohije, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Suniog pozdravio prihvatanje peticija i odluku CIK o glasanju za razrešenje

Ambasador Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog pozdravio je danas odluku Centralne izborne komisije u Prištini (CIK) da zakaže glasanje za razrešenje gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM, nakon što je prihvatila peticije građana za smene gradonačelnika.

''Cenimo detaljan proces verifikacije koji je obavila CIK, i njihovu odluku da zakažu glasanje za razrešenje gradonačelnika. Sada je ključno da CIK izvrši neophodne pripreme kako bi osigurao nesmetan proces i stvorio uslove za slobodno i pošteno glasanje'', napisao je Suniog na svom nalogu na mreži Iks.

CIK je odredila 21. april za datum kada će građani glasati o razrešenju gradonačelnika opština Severna Mitrovica, Zubin potok, Zvečan i Leposavić, koji su izabrani na izborima prošle godine, a koje je bojkovotalo većinsko srpsko stanovništvo u tim opštinama. Ukoliko se izglasaju smene, biće organizovani novi izbori za predsednike opština.

Verifikaciju potpisa za smenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM, CIK je završila 1. marta. Na izbore u aprilu 2023. godine izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 42 idi na stranu