U međunarodnoj akciji uhapšeno 57 pedofila, petorica iz Hrvatske

Petorica pedofila uhapšena su u Hrvatskoj u međunarodnoj akciji i protiv njih su podnete krivične prijave zbog iskorišćavanja dece za pornografiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/CC7
Shutterstock/CC7

Ovo je danas saopštila Direkcija hrvatskog MUP.

Navodi se da je u prošlogodišnjoj međunarodnoj akciji, čiji se podaci tek sada mogu objaviti, utvrđen identitet petorice osumnjičenika koji su delili sadržaje seksualnog zlostavljanja dece na području tri hrvatske policijske uprave.

U dva slučaja je utvrđeno da su počinioci strani državljani koji su na području Hrvatske boravili privremeno pa je dalja kriminalistička istraga nastavljena putem međunarodne policijske saradnje.

Utvrđeno je da su počinioci učitali i podelili ukupno više od 46.000 datoteka koje prikazuju seksualno zlostavljanje dece. Novodi se i da je tokom septembra u okviru Empaktove akcije koju je podržao Evropol, uhapšeno ukupno 57 muškaraca iz svih slojeva društva, a osumnjičeni su za širenje materijala o seksualnom zlostavljanju dece korištenjem pir-tu-pir mreža.

Reč je o osumnjičenima starosti od 23 do 72 godine, a njihova prosečna starost je 49 godina. Četiri osumnjičena su učitelji, a jedan radi s decom s posebnim potrebama, što akciju čini još značajnijom, navodi se u saopštenju, prenose hrvatski mediji.

Neki od uhapšenih imali su direktan kontakt sa decom zahvaljujući svojoj profesiji, a deset ih je imalo i vlastitu decu. Najmanje jedno dete je spašeno od kontinuiranog telesnog zlostavljanja, dok se za ostalu decu može smatrati da su spašena od potencijalnog zlostavljanja.

Osim Hrvatske, u akcijama protiv seksualnih zlostavljača dece učestvovalo je još 26 evropskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu