Tenzije u CG se nastavljaju: Posle ostavke Madića, traži se i smena Kovačevića

Nakon inicijative DPS za smenu predsednika Skupštine CG Andrije Mandića, usledio je još jedan zahtev za smenu predsednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Kovačević je i funkcioner Mandićeve Nove srpske demokratije, a njegovu smenu sada traži saradnik Centra za građansko obrazovanje (CGO) Damir Suljević, zbog izjave da “predsedniku Skupštine Crne Gore (Mandiću) lepo stoji zgrada Zetske banovine” na Cetinju.

Suljević je podgoričkim Vijestima rekao da veruje da se ovde radi o, kako kaže, još jednom pokušaju predsednika Opštine Nikšić da svojim izjavama "dodatno zakuva već uzavrelu društveno-političku situaciju u Crnoj Gori".

Komentarišući jučerašnje zasedanje Skupštine Crne Gore na Cetinju, gde su održani protesti iz revolta zbog dolaska Mandića u crnogorsku Prestonicu, na kojima su okupljeni uzvikivali "Mandću fašisto" Kovačević je na Fejsbuku napisao: "Nekako lepo stoji predsedniku Skupštine Crne Gore ova zgrada Zetske banovine. I nekako je normalno da Švabama to smeta", napisao je Kovačević.

Zbog najavljenog protesta od ranog jutra na Cetinju je bilo vidljivo pojačano prisustvo policije u celom gradu i ispred zgrade Skupštine Prestonice.

Jučerašnja sednica Skupštine Crne Gore održana je u atmosferi podignutih tenzija, a zamlo je izbegnut i fizički obračun poslanika vlasti i opozicije.

Polslanik opozicione DPS Oskar Huter je, naime, na sednici Mandića nazvao "četničkim vojvodom" i dodao da ta njegova funkcija ne ide sa mestom na kojem je.

"Ovo je skandal i nezapamćeno je da u Prestonici imamo ovoliko policajaca, to je odraz ove parlamentarne većine, da se dolazi na Cetinje maricama. Fale vam bojni otrovi, ali sigurno ste i njih doneli", rekao je, između ostalog, Huter.

Suljević se, kaže, nada da i šira crnogorska javnost postaje svesna opasnih namera Marka Kovačevića, pa tu zapaljivu retoriku i razne performanse kojima je sklon, sve manje uzima za ozbiljno, "a što ne bi smeo biti slučaj i sa nadležnim organima koji bi taj kontinuitet morali prekinuti kroz pokretanje adekvatnih postupaka protiv njega".

"Dodatno, zabrinjavajuća je tolerancija koalicionih partnera NSD-a, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Oni svojim ćutanjem afirmišu ovakve i slične ispade predsednika opštine Nikšić, a koji bi zapravo morali biti razlog za pokretanje pitanja njegove smene i uspostavljanja prakse imenovanja savesnih pojedinaca na tim pozicijama koji svoj posao obavljaju na način da doprinose razvoju društva a ne na njegovoj dezintegraciji", naveo je Suljević.

Za njega je govor Kovačevića uvredljiv i, kako kaže, ima za cilj i ismejavanje nekih od ključnih spoljno-političkih partnera, što ne može doprineti njihovom poverenju ni u one koji ga štite.

Suljević nije jedini koji je reagovao na objavu Kovačevića. Oglasilo se više funkcionera DPS, Socijaldemokrata i Socijaldemokratske partije.

"Mandićev najtalentovaniji poricatelj države Crne Gore, netalentovani falsifikator istorije i Zavetničin najodgovorniji učenik, provincijalno i malograđanski, iako je na čelu grada, provocira i pokazuje svu zaraznost svog šovinizma", napisala je na mreži Iks potpredsednica i poslanica DPS Aleksandra Vuković Kuč.

Poslanik SD Nikola Zirojević saopštio je da je Kovačević, "sramotnom izjavom" povodom zasedanja Skupštine na Cetinju, samo nastavio kampanju raspirivanja mržnje koju "već duži vremenski period sprovodi uz amin njegovih koalicionih partnera u Nikšiću".

Zamenik predsednika SDP-a Petar Odžić saopštio je da "čudi vizija premijera Milojka Spajića da može zemlju uvesti u EU sa "četničkim vojvodama i ljudima koji državu vide kao nečiju banovinu, a za maticu smatraju tuđu državu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu