Večeras se održava najznačajniji politički događaj u godini: Najstariji predsednik SAD o stanju nacije

Govor o stanju nacije, koji će Džozef Bajden održati u Kongresu večeras, jedan je od najznačajnijih političkih događaja u godini, piše Glas Amerike.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL
EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL

U današnje vreme to je i veliki televizijski događaj na kojem se gleda svaki detalj.

Tradicija ovog govora ukorenjena je u Ustavu SAD koji propisuje da "predsednik treba da informiše Kongres o stanju nacije i preloži mere koje smatra neophodnim".

Osim predsednika SAD Džoa Bajdena, u kadru je sve vreme i predsedavajući Predstavničkog doma - u ovom slučaju republikanac Majk Džonson iz Luizijane. Džonson je treći predsedavajući koji sedi iza Bajdena tokom govora o stanju nacije, jer je na mestu predsedavajućeg zamenio stranačkog kolegu Kevina Mekartija, koji je nasledio demokratu Nensi Pelosi.

Ova smena predsedavajućih za tri godine oslikava političku nestabilnost u Vašingtonu i izazovne okolnosti za Bajdena, navodi Glas Amerike.

Svaki predsednik je pod budnim okom javnosti dok govori o stanju nacije, a Bajdena će možda još pažljivije posmatrati zbog njegovih godina - sada ima 81 i najstariji je predsednik SAD u istoriji.

Govor o stanju nacije je pirlika za Bajdena da odagna sumnje da nije sposoban za posao u godinama kada je većina Amerikanaca u penziji. Svaki verbalni gaf ili konfuzija biće dobar materijal za njegove protivnike.

Moguće je čuti i neke nove političke predloge. Govor o stanju nacije je šansa za predsednike da izlože javnosti svoje ciljeve i zatraže podršku.

Na primer, prošle godine je Bajden iskoristio obraćanje kako bi izneo svoj "plan za ujedinjenje", koji je uključivao i dodatne benefite zdravstvenog osiguranja za ratne veterane.

U publici neće sedeti samo članovi Kongresa. Političari često dovode i goste čijim prisustvom žele da istanku neka politička pitanja.

Pošto će kamere snimati svaki detalj, članovi Kongresa i gosti to često koriste da i odećom pošalju neku poruku.

Recimo, žene iz Demokratske stranke nosile su belo, boju sifražetkinja, tokom Trampovog govora o stanju nacije 2019. Neki članovi Kongresa su tokom Bajdenovog govora 2022. nosili žuto-plave kombinacije kako bi iskazali podršku Ukrajini.

Iako se smatra da se govor o stanju nacije odvija po scenariju, to nije uvek slučaj. Čak i u strogo kontrolisanom okruženju mogući su ispadi, piše Glas Amerike.

Pošto je Bajden kritikovan zbog podrške Izraelu, nije isključeno da demonstranti dođu na Kapitol hil ili da se skupe na drugim mestima u Vašingtonu.

Nakon govora predsednika, običaj je da se obrati predstavnik protivničke partije.

Ove godine republikanci su izabrali senatorku Kejti Brit iz Alabame. Ona ima 41 godinu i najmlađa je senatorka, te neki članovi partije veruju da je zvezda u usponu.

Ali, šta god ona bude rekla, svi će čekati da vide šta će reći Tramp - koji je sve bliži i formalnoj nominaciji za predsedničkog kandidata republikanske stranke, zaključuje Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 42 idi na stranu