Totalni haos na Cetinju: Potukli se poslanici; "Sram te bilo"; Mandić: Manite se prošlosti VIDEO

Nastavljena sednica Crnogorske skupštine na Cetinju, nakon tuče poslanika. Ispred zgrade kordon policije.

Izvor: Tanjug, Novosti, Kurir, RTCG
Podeli

Sve je počelo jutros, ispred zgrade skupštine na Cetinju, u kojoj se danas održava prolećno zasedanje Skupštine Crne Gore, kada su se okupile pristalice opozicionog DPS, protestujući zbog dolaska Andrije Mandića, predsednika Skupštine.

Do prvih sukoba je došlo i pre početka sednice, kada su pristalice Demokratske partije socijalista napali poslanike koalicije Za budućnost Crne Gore. Oni su ih gađali topovskim udarima i petardama, čime su mogli povrediti poslanike.

Oni su im odgovorili sa podignuta tri prsta.

Zasedanje je počelo oko 11 sati, ali je ubrzo prekinuto nakon verbalnog sukoba poslanika vlasti i opozicije. Naime, nakon verbalnog sukoba dela poslanika ZBCG i poslanika DPS Oskara Hutera, predsednik parlamenta dao je pauzu pet minuta.

Tokom rasprave Andrija Mandić je rekao kako nije siguran da su oni koji danas protestuju zaista sa Cetinja, ističući uz to da se na Cetinju ugodno oseća.

"Ne mislim da je to što smo videli većinska volja Cetinja. Vaspitavan sam da na Cetinju žive neki posebni ljudi, koliko je naše mišljenje izvan Cetinja bilo vezano za ovaj grad. To što danas jedna grupa ljudi, neću reći Cetinjana, troši veliki kredit svojih predaka – to je njhov izbor i neka nastave tako da rade", rekao je Mandić.

Huter je rekao da vlast u Crnoj Gori ne zaslužuju oni koji na Cetinje dolaze kombijima, maricama i sa kordonima policije. Kazao je i da način na koji je Mandić danas došao u prestonicu najbolje govori o njemu.

"Vaša titula, koju ste dobili i koju rado držite, nikako ne ide sa mjestom koje pokrivate", rekao je Huter. Kako je kazao, skandal je i nezapamćeno da u prestonici ima ovoliko policije.

Kako je rekao, ako se Mandić ugodno oseća, onda znači da je ona ideologija koju je plasirao neistinita, obratno. "Mandiću, vi ste rekli da je ovaj grad nebitno malo selo ispod Lovćena. Rekli ste da je značaj ovog grada to što je u njemu rođen Aleksandar Karađorđević, onaj koji je zabranio svome đedu da se vrati na Cetinje“, rekao je Huter.

Dok je Huter govorio, poslanik Slaven Radunović mu je nešto dobacio, a on je više puta ponovio "Sram te bilo". U raspravu se uključio i Milan Knežević, a onda i ustao, nakon čega je sednica pauzirana.

I nakon što je data pauza, nastavljena je žučna rasprava, a Huter i Knežević su više puta pokušali da krenu i fizički jedan na drugog, ali su ih sprečili ostali poslanici.

Poslanici DPS Danijel Živković i Andrija Nikolić su tražili da se pozove obezbeđenje, prišli su stolu Mandića, koji se udaljio nakon kratke rasprave.

Nakon pauze, Mandić je kazao da je "parlament živo biće i predstavnici naroda imaju potrebu da saopšte ono što procenjuju da je važno za one ljude koji predstavljaju". On je govorio o poruci Hutera o prebrojavanju kvrvnih zrnaca, ali i pozvao je sve one koji "prozivaju druge zbog prošlosti" da se i oni uzdrže.

Huter je poručio da je njegova reakcija nastupila kao posledica prozivanja njegovih predaka.

Lider DNP Milan Knežević rekao je da "Izgleda da je za sve probleme u Crnoj Gori kriv Aleksandar Vučić". "On je kriv in za mostove, i za klanove, i za to što je Dodik došao u Crnu Goru, nema toga za šta on nije kriv", naveo je Knežević.

Šef kluba poslanika DPS Andrija Nikolić rekao je da je parlamentarna anarhija počela izborom Andrije Mandića za predsednika parlamenta. "Nećemo dozvoliti da se preko Skupštine opozicija udaljava iz parlamentarnog života", poručio je Nikolić.

Na drevnom redu sednice parlamenta je, između ostalog, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko reke Tare, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Saveta ministara Albanije o izgradnji međudržavnog mosta preko reke Bojane/Bune.

Zbog prisustva policije na Cetinju, oglasio se gradonačelnik Nikola Đurašković objavom da je, kako je naveo, "Cetinje i zgrada Prestonice pod skandaloznom opsadom zbog najavljenog mirnog protesta".

"Cetinje je vazda znalo da proceni kako koga treba dočekati. Tako je bilo devedesetih, tako je i danas", napisao je Đurašković na društvenoj mreži Iks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu