Zaharova jasna: "Neprijateljski korak"

Poziv Jermenije na povlačenje ruskih graničara sa međunarodnog aerodroma Zvartnoc u Jerevanu je neprijateljski korak, izjavila je danas Marija Zaharova.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

"Smatramo ovo kao još jedan neprijateljski korak jednog od zvaničnika Jerevana", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu za novinare, prenosi TASS.

Prema njenim rečima, Moskva još nije primila nijedan jermenski zahtev u vezi sa ovim pitanjem. Simonjan je ranije pozvao na povlačenje ruskih graničara sa aerodroma u Jerevanu. Zaharova je rekla da Rusija smatra Jermeniju punopravnim članom Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), uprkos izjavama premijera Nikola Pašinjana o zamrzavanju učešća Jerevana u radu te organizacije.

"Polazimo od činjenice da Republika Jermenija i dalje ostaje punopravna članica ODKB sa svim pravima i obavezama koje proizilaze iz ovog statusa. Istovremeno, sa žaljenjem konstatujemo da je dinamika učešća Jerevana u događajima ove organizacije se smanjio", dodala je ona.

Pašinjan je prošle nedelje rekao da Ugovor o kolektivnoj bezbednosti u vezi sa Jermenijom nije sproveden, a Jerevan je zamrznuo učešće u toj organizaciji. ODKB uključuje šest država: Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan, Rusiju i Tadžikistan.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, govoreći o izgledima za učešće Jermenije u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti, rekao je da će Rusija nastaviti dijalog sa jermenskim prijateljima, uključujući ODKB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu